Къща за гости History Inn – да усетим уюта на старо Търново


Warning: Undefined variable $scheme in /home/andreyan/public_html/wp-content/plugins/thirstyaffiliates/Models/Shortcodes.php on line 290

Warning: Undefined variable $host in /home/andreyan/public_html/wp-content/plugins/thirstyaffiliates/Models/Shortcodes.php on line 290

Отдавна искам да отседнем из онези ми ти къщички в стария град на Велико Търново, къщите, където от улицата виждаш не много висока едноетажна къща, на която можеш да се качиш на покрива с лекота, но когато влезеш през главния вход, слезеш 3 или 4 етажа по-надолу и … ами излизаш в двора ѝ. А от двора ѝ се вижда 4-5 етажна сграда, на чийто покрив обсъждахме да се качим. Всичко това е типично за тукашното строителство от преди век или два и всеки път е необикновено за гостите на града, каквито днес и утре бяхме ние.

Улица "Генерал Гурко"
Улица „Генерал Гурко“

И в комбинация с тази архитектура ние си имаме и една любима улица за разходка, която е малко неизвестна за туристите, но е и една от най-хубавите улички – улица „Генерал Гурко“.

Старите къщи в Търново

Сградите на стръмен склон, в които от входа не се качваш, а слизаш, са си много типични за Велико Търново. И такава е архитектурата не само на жилищните сгради, но и на много обществени. Като тази на бившия конак, където след Освобождението се провежда Учредителното събрание. Или на затвора точно зад него. Има нещо много романтично в къщичките, разположени една над друга и гледащи над реката.

Къщите на улица „Генерал Гурко“ във Велико Търново, средната е къща за гости History Inn
Къщите на улица „Генерал Гурко“ във Велико Търново, средната е къща за гости History Inn

В една такава къща влизаме и в тази история – а тя, освен с традиционна архитектура, се отличава и с важна историческа стойност. И ето ни, пред вратата на къщата на Христо Иванов – Големия, един от най-близките съратници на Васил Левски.

Къща за гости History INN – уютът на XIX-ти век

От тесничката, но уютна веранда, се напъхваме в малко коридорче и се озоваваме във фоайето, където днес е рецепцията на къща за гости History Inn. Чувстваме се повече като на гости в дома на приятели. Резбованите тавани са сред най-красивите детайли, смята се, че ги е правил тревненски майстор.

Хотел History Inn гледан от улица „Гурко“ във Велико Търново
Хотел History Inn гледан от улица „Гурко“ във Велико Търново

По вратите на стаите няма номера, а табелки с имената на гостите. Шегуваме се, че е да се ориентират по-лесно, ако са прекалили с алкохола. Но истината е, че тези малки на вид жестове ни карат да се чувстваме като много специални гости.

Booking.com

Към стаите ни
Към стаите ни
Двойната стая със спалня с много удобен матрак
Двойната стая със спалня с много удобен матрак

Нашата стаичка е на долния етаж. Слизаме по каменните стълби, отключваме си масивната дървена порта с електронна карта (технологиите тук се използват много активно) и се озоваваме в прохладното фоайе на долния етаж, където са общата кухня и столова (хм, сигурно има по-романтична дума – механа примерно). А на пода ѝ има вратичка към подземно скривалище, където се смята, че някога се укривал Васил Левски. Дали е било точно така, само стените на къщата знаят. Но може и да е било, нищо чудно!

Общите помещения в хотела
Общите помещения в хотела

И точно насреща е нашата стаичка, на която пише Андрей и Мария. Срещу нашата врата са дървените стълби за долния етаж.

Да си призная, не знам как се броят етажите в търновските къщи. Този, от който влизаме, първия ли е, а под него да вървят -1, -2 и т.н., или обратно. Но пък ако входа е на най-горния етаж, как ще разбереш на кой етаж си с влизането, като не виждаш цялата къща? Интересен казус, вие имате ли идея?

И така, на по-долния етаж е стаята на Ани, тя и баба ѝ си имат отделна стая. И докато се настаняват, някой притичва пред прозореца и почуква. Това е Андрей, който слиза по стълбите на още по-долното ниво, където е терасата, или пък да го наречем двор. И посяда там, да преброи етажите на къщата.

Терасата на хотел History Inn, доста сладоледи изядохме тук през нощта
Терасата на хотел History Inn, доста сладоледи изядохме тук през нощта

Нашият уютен дом за три дни във Велико Търново

Влизаме да си починем и в нашата стая, много романтично и уютно обзаведена в старинни, но реставрирани мебели. Леглото е удобно, а на нощното шкафче са ни оставили по бутилчица розе с етикет History INN, иначе е от мавруд. Банята е чиста, модерна и много хубава, а козметиката е Organic и в еко-опаковки.

Мимето в стаята ни
Мимето в стаята ни

Ани също си харесва стаята, в която се настанява с баба си, и дори се съгласява да си спи сама на леглото. Докато сваляме багажа, успява да направи и малка беля. Но пък закъде сме без беля.

Анна малко подлуди хотелчето
Анна малко подлуди хотелчето
Двойна стая с две отделни легла, едното бе за Ани
Двойна стая с две отделни легла, едното бе за Ани

Чудесно се чувстваме в History INN и прекарваме в къщата наистина много време като за туристи.  History Inn много ни радва с това, че ни осигурява всички удобства, които си имаме и у дома – прекрасен интернет, детско столче, детска кошара (нея всъщност не я ползвахме, но имат). И да не забравяме – един от най-големите бонуси на къщата е безплатният паркинг точно пред нея на улицата. Страхотен късмет е, че къщата се намира в най-широката част на иначе тясната ул. Гурко и желаещите да паркират в района видимо не са много.

Адриана изтегнала се в детското столче
Адриана, изтегнала се в детското столче

Къща за гости History Inn е на наистина чудесно място във Велико Търново – с гледка към реката, съвсем в централната част на града, близо до всички интересни исторически обекти. Точно такова местенце си търсехме дълго време, да се будим, да пийнем кафе спокойно на терасата и веднага да излезем на разходка по калдъръма и да поемем към Царевец, или пък Трапезица, или към някои друго от стотиците забележителности във Велико Търново, които всеки трябва да види поне веднъж. А когато на обяд се уморим, да притичаме за обедна почивка и да пийнем по едно кафе на спокойствие, докато децата спят.

Паметник Асеневци и старите къщи на Търново

Велико Търново и местата, с които опознаваме историята си

август 19th, 2019 Мария Андреева Разхождаме се по уютната уличка „Гурко“ във Велико Търново, която не е от най-туристическите места в града, макар да е едно от най-автентично запазените. Попаднах на стари броеве на американско списание от началото на миналия век и всички дошли в България обръщат внимание на Велико Търново, наричат го “Tirnova” или “Tirnovo”, то и по онова…
Крепост Царевец, Велико Търново, България

Царевец – бастионът на Второто българско царство

август 4th, 2019 Мария Андреева Няма никакво съмнение, че първото нещо, което трябва да видите, когато отидете за пръв път във Велико Търново, е Царевец. Най-значимата крепост на величествения Търновград. Мястото, от което била управлявана Втората българска държава. И днес в крепостта се влиза по строго установен ред, но някога тя била почти непристъпна с трите си обръча от крепостни…
Старите църкви покрай Янтра в Асенова махала, Велико Търново

Църквите на Второто българско царство покрай Янтра в Асенова махала, Велико Търново

май 23rd, 2018 Андрей Андреев Църквите между Трапезица и Царевец са свидетели на велики подвизи и големи трагедии Разхождаме се из Асеновата махала, позадържахме се във Велико Търново, за да разгледаме повече места, а тук времето все е недостатъчно да обходим всичко. И толкова много истории от преди векове, не успяваме да запомним всичко и си дочитаме у дома, след…
Трапезица, Велико Търново

Да опознаем Трапезица – втората по значимост крепост на Търновград

май 8th, 2018 Андрей Андреев Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“ със своите повече от 20 църкви е неделима част от представата ни за Търновград. Учудващо е колко малко знаем ние българите за собствената си история и дали всеки знае подробности около историческите ни места. Посещаваме знаменити и важни обекти и продължаваме да знаем малко за тях. Но и самите обекти не са…

И още една подробност

И една подробност, която е хубаво да споменем. Всички къщи на улица „Гурко“ и над нея са амфитеатрално разположени над главния път към Русе и ЖП линията на града и от този шум като цяло не може да се спасите в старата част на града. Хубавото е, че нито влаковете минават често, нито пътя е много натоварен. А в хотела, за който си говорим, климатизацията е на много добро ниво и може просто да си затворите прозорците.

Как да резервираме?

Може да ги намерите и в booking.com.


Copyrighted Image