На басейн в снега

Падне ли снега, Мимито и аз се залавяме с поредното проучване къде да отидем на топъл външен минерален басейн, край нас да се сипят снежинките, а ние да си „врим“ в минералната вода. Невинаги успяваме да открием нови места, затова ще седнем да напишем статия с тези които знаем, а ще ги допълваме от сняг на сняг. Ние сме си шантави и ходим и пишем за такива места, без да ни плащат за реклама, но пък никога не се знае, може и да ни поканят, за да ги пробваме, но и тогава пак ще сме обективни.

Близо до София

Костенец, село Костенец – точно до Костенски водопад – хотел Езерото

Петък е, а в голяма част от България положението е бедствено, ниски температури със силен вятър, както и обилен снеговалеж предопределят тежки събота и неделя. А на нас само това ни трябва и се отправяме към поредното . Може малко да сме се вманиачили, но желанието ни е голямо да се насладим на горещите минерални води на един от многото български курорти. През пролетта посетихме Костенския водопад и съвсем близо до него има хотел с езерце до него, е оттам идва и името му – Хотел Езерото.

Външен минерален басейн хотел Езерото

В този хотел се насладихме на най-тихия и спокоен почивен ден, който сме имали скоро. Бюджетно място за настаняване с приятен ресторант и ако не сте свикнали да ходите по петзвездни хотели, ще Ви хареса. Въпреки бедственото положение по българските пътища, пътят до хотела бе почистен и достъпен, та зимата да не се притеснявате. Хотелът е снабден с гореща минерална вода и навсякъде е много топло (със забележката, че към хотела има и по-луксозни стаи, които са в отделна сграда и там може да не е чак толкова топло). Минерална е и водата на душовете.

loading map - please wait...

Хотел Езерото 42.251171, 23.810163

Ако се засилите за външния басейн, имайте предвид няколко неща: басейнът не е съвсем близо до хотела, на 100-200m в снега; носете си хубав халат по тази причина, все пак трябва да притичате 100-200m в снега; други по-значителни SPA съоражения няма включени в цената, освен вътрешно джакузи, което е с гореща минерална вода, както и фитнес.

И все пак външният басейн е голям, топъл и при температура -15°C басейнът бе един от най-добрите ни избори за деня. След притичването през снега се донапарихме в джакузито и кръвта ни се раздвижи подобаващо.

Панчарево

Съвсем близо до София с външен минерален басейн е СРК Корали в Панчарево. Тук може да се топнете в топла вода насред зима. Моето наблюдение е, че водата не е много топла и не бих рискувал при температури под -10°C, но за приятен слънчев снежен ден нямам притеснения. Носете си халат.

loading map - please wait...

Корали - Панчарево 42.602779, 23.403929

Велинград

Велинград е любимият ни SPA курорт, тук съвсем откровено мога да препоръчам няколко места:

Любимата ни „Вила Вучев“

Вила в петзвезден лукс, никак не бюджетно, но заслужаваща си отделените средства. Не за пръв път пиша за нея, но в тази статия е точно мястото ѝ. Има открит външен минерален басейн, както и външно джакузи. Наскоро посетихме вилата и в снежно време и удоволствието да се топнеш в басейна, а след това да се отъркаляш в снега, е неописуемо! Ако все пак ви е страх от студеното, във вилата има и сауна и още едно, вътрешно джакузи. А най-хубавото е, че си е само за вас този лукс – политиката на вилата е, че независимо дали наемате само една стая или сте компания с няколко стаи, вилата е само за вас и други непознати гости не се настаняват. И никой не ви прави сметка дали се наслаждавате на джакузито следобед или посред нощ.

За толкова добре устроени места няма оплаквания и няма какво толкова да напиша. Всичко си има в тази вила.

www.pandevonium.com

loading map - please wait...

Вила Вучев 42.036831, 23.984849

Хотел „Вела Хилс“

Хотелът е много добър и отново не бюджетен. Много добър SPA център и топли басейни. Разполага с топъл външен минерален басейн, въпреки, че е малко „сбутан“ до сградата, което за мен убива малко от чара му. И тук не съм бил по снежно време.

loading map - please wait...

Вела Хилс 42.003116, 23.977790

Хотел Аура

Бюджетен вариант във Велинград. Тук трябва да се подсигурите с резервация поне седмица предварително. И понеже пишем за външния басейн – той не е особено голям, по-скоро с размера на джакузи, много горещ и често много пълен от многото гости на хотела. Но пък има няколко закрити басейна. В ресторанта краставиците бяха много вкусни, дори и зимата, надявамс е да са все още такива. Последно сме ходили 2013-2014 може би.

loading map - please wait...

Hotel Аура 42.032464, 23.993583

Варвара (Пазарджишко)

loading map - please wait...

Варвара 42.167475, 24.140396

В село Варвара има два горещи басейна, единият е на „Комплекс Варвара“, а другият е на Aqua Varvara. В Aqua Varvara не сме ходили, проверете Вие, а в Комплекс Варвара ходим основно пролетта. Горещото басейнче е не много голямо, а през по-студените дни и детския басейн е с топла вода, но него го покриват със странна конструкция – като оранжерия. За април или май месец мястото е перфектно, а в края на май обикновено вече работи и големият външен плувен басейн, отново топъл.

Хисаря

loading map - please wait...

Хисаря 42.500390, 24.714260

В това приятно градче сме посещавали само СПА хотел Хисар, от който не бяхме особено очаровани, но някога може и да му дадем втори шанс. Хотелът е 4-звезден и никак не е бюджетен, но има разделение на ползващите „стандартни“ стаи и „лукс“ стаи. Като тези в стандартните стаи ползват доста скромен и пренаселен СПА център, а за другите си има отделен, по-хубав, за който не се класирахме. Външният басейн май е за всички, не е съвсем малък, но лесно се пренаселва, тъй като хотелът е доста голям. Не, че беше лошо, но СПА центърът на „евтините“ стаи (150-60 лв по спомен) никак не отговаряше на цената. Информация от есента на 2013 г., може пък днес да се е променило нещо.

Огняново

В Огняново още не сме били на хотел, все не стигаме до там или не можем да си харесаме, но пък имаме страхотни преживявания от среднощното къпане в Мирото – самият извор на минерална вода. Там се покиснахме добре една студена януарска нощ, като за разхлада се топвахме в ледените води на реката.

loading map - please wait...

Огняново 41.620183, 23.798854

Google maps

Мирото е напълно безплатно за ползване и до него има достъп денонощно, така че, ако имате къде да отидете на гости или пък сте решили да останете в по-скромна къща или хотел, е чудесен вариант. Ние от година на година ставаме все по-глезени и все искаме да има наблизо и още нещо – сауна, парна баня, някоя друга СПА глезотия, и хотела да ни е наблизо, та да не се разхождаме много в студа. Та си търсим хубав хотел в Огняново, някой ако има идеи, приемаме.

Related Posts

 • Dobromir Yordanov

  Препоръчвам ви хотел Дива в Чифлик и Аква Спа в Добринище. :-)

  • Най-вече за това ги написах тези хотели, за да получа повече идеи :) Благодаря!

 • Maria Sabeva

  Хотел Балкан Чифлик, Хотел Виталис Пчелински минерални бани до Костенец – работят денонощно и двата, което е най-хубавото :)

  • О, точно се чудя за нещо в посока Кюстендил, благодаря за полезната информация!

  • Благодаря много за информацията, дано намеря време да ги посетя и тях в сняг :)

 • Milena Brymbarova

  Препоръчвам Аква клуб „Котвата“ в Сапарева баня. Има няколко външни минерални басейна с различна температура на водата и 2 топли закрити . Много добро местенце :) http://baseinkotvata.com/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/

 • Niky Yvanov

  Препоръчвам.Термо Спа Хотел Римска Баня в село Баня Разложко.

 • Много добър списък. Мога да препоръчам и този в Старосел. Ние се възползвахме от него миналата година и останахме очаровани от SPA центъра им.

 • Хотел Ив

  Следващия път заповадайте в Семеен хотел Ив – Велинград, http://www.hotel-iv.com

 • Ivan Simeonov

  САНДАНСКИ – АВСТРИЙСКИЯ. във всяка стая има пухкави халати и еднократни чехли.Влизаш в закрития гмуркаш се и минаваш в откртия. отгоре ти вали сняг а на теб ти е гот.

 • Pingback: Село Кашина в Пирин, водопад Скоко и малко кални бани()

Copyrighted Image