Къде да отидем, когато хване студ? – На топъл външен минерален басейн!

This post is also available in: enEnglish

Падне ли снега, Мимито, малката Ани и аз се залавяме с поредното проучване къде да отидем на топъл външен минерален басейн или поне на мега хубаво SPA. Край нас да се сипят снежинките, а ние да си „врим“ в минералната вода. Невинаги успяваме да открием нови места, затова решихме да напишем статия с тези, които знаем, а ще ги допълваме от сезон на сезон.

Най-важното за тази статия е, че всички места са изпробвани от нас и сме написали за тези, АКо няматкоито ни харесват. Знаем още много места, но които не сме посетили, за това всяка година допълваме мъничко по мъничко. И все пак някои са ни по-любими от други и си личи.

Едно от местата, където можете да следвате нашите нови открития и истории е профилът ни в Instagram, който ще се радваме да последвате.

Най-добрите SPA курорти в България – там където има много минерални извори

България е страна, богата на извори на минерална вода (над 700) и на всякакви такива наслади, достъпни за обикновения човек. Истинско щастие е за нас, че живеем в този SPA рай. Е, можеше да живеем в Исландия, но там лятото не става за плаж.

Велинград – SPA столицата на България

В Сърцето на Родопи планина се намира Велинград. За почти всички българи е известен с около 80-те си минерални извора и с безкрайния избор от хотели, в които можете да си прекарате превъзходно. Градът напълно заслужава да бъде наречен SPA столицата на България и ние много често го посещаваме.

Велинград привечер
Велинград една зимна януарска привечер
До Велинград може да пътувате с прословутата Родопска Теснолинейка от гара Септември. Билетът е със символична цена, а вагоните са много топли. Цялото приключение си заслужава с красивите гледки, които може да видите през прозореца.

Велинград е любимият ни SPA курорт, тук съвсем откровено мога да препоръчам няколко места, в чиито басейни да скочите (само фигуративно, не е възпитано да се скача, докато околните си почиват):

Любимата ни Вила Вучев

Вила в петзвезден лукс, никак не бюджетно, но заслужаваща си отделените средства. Не за пръв път пиша за нея, но в тази статия е точно мястото ѝ. Има открит външен минерален басейн, както и външно джакузи. Посещавали сме вилата и в снежно време и удоволствието да се топнеш в басейна, а след това да се отъркаляш в снега, е неописуемо! Ако все пак ви е страх от студеното, във вилата има и сауна и още едно, вътрешно джакузи. А най-хубавото е, че си е само за вас този лукс – политиката на вилата е, че независимо дали наемате само една стая или сте компания с няколко стаи, вилата е само за вас и други непознати гости не се настаняват. И никой не ви прави сметка дали се наслаждавате на джакузито следобед или посред нощ.

Местоположение Сайт

Как да резервираме?

Booking.com


Вила Вучев във Велинград, спа хотел във Велинград, хубав хотел във Велинград

На луксозна вила с приятелите в Родопи планина – Вила Вучев ***** във Велинград

март 3rd, 2018 Андрей Андреев Кой как го разбира лукса и колко често се отправяме към Вила Вучев Измина година, откакто последно бяхме във Велинград, а трябва по-често да ходим натам. Някак си живота тече и ни увлича и въпреки че не сме спрели да пътуваме, не сме отделили време за една СПА ваканция във Велинград. А там си е…

Хотел Вела Хилс

Хотелът е много добър и отново не бюджетен. Много добър SPA център и топли басейни. Разполага с топъл външен минерален басейн. Тук не съм бил по снежно време, но през есента си беше много приятно.

Местоположение

Как да резервираме?

Booking.com

Хотел Аура

Бюджетен вариант във Велинград. Тук трябва да се подсигурите с резервация поне седмица предварително, ако не и повече. И понеже пишем за басейните – има един малък външен минерален басейн, по-скоро като джакузи, много горещ и често много пълен от многото гости на хотела. Но пък има няколко закрити басейна, включително един голям плувен. В ресторанта краставиците бяха много вкусни, дори и зимата, надявам се да са все още такива. Последно сме ходили 2013-2014 може би.

Местоположение Цени

Booking.com

Римския стил на Хисаря

В това приятно градче сме посещавали само СПА хотел Хисар, отново около 2013 – 2014 година.. Има външен минерален басейн, който не е съвсем малък, но лесно се пренаселва, тъй като хотелът е доста голям. СПА центровете по спомен бяха два и разделени според категорията на стаята, а има и вътрешен плувен басейн, за който, обаче, бе задължително да се ползва с шапка.

Самото градче Хисаря е доста приятно за разходка, особено около крепостта. Там има също много на брой хотели, ние все се каним да посетим някой друг, но още не сме стигнали.

Из крепостната стена в Хисаря
Из крепостната стена в Хисаря

Хотели

Село Огняново – до град Гоце Делчев

Село Огняново се намира в подножието на Родопския рид Дъбраш. От селото се виждат и величествените извивки на Пирин планина. В Огняново открай време навсякъде тече минерална вода. Повечето хотели освен в басейните имат и топла и студена минерална вода и в стаите. За пръв път се възползвахме от минералните извори тук преди години през една януарска нощ. И имаме страхотни спомени от среднощното къпане в „Мирото“ – обществения извор на минерална вода. Там се покиснахме добре през студената януарска нощ, като за разхлада се топвахме в ледените води на реката. В село Огняново рядко вали сняг, да не кажем почти никога. Но пък може да намерите сняг по съседните планински села.

loading map - please wait...

Огняново 41.620183, 23.799541

Хотели в село Огняново

Royal Valentina Castle

Село Огняново е популярна SPA дестинация и тук има много хотели и къщи за гости. Ние се насладихме на чудесен престой в Royal Valentina Castle и го препоръчваме, ако сте решили да почивате в района. През студения сезон топъл е единствено вътрешния басейн, който е напълно достатъчен, а и в Огняново много рядко вали сняг. А ако отидете през по-топлите сезони ще се насладите и на външен басейн с прекрасна гледка.

Местоположение Сайт

Мирото в село Огняново

Мирото е напълно безплатно за ползване и до него има достъп денонощно, така че, ако имате къде да отидете на гости или пък сте решили да останете в по-скромна къща или хотел, е чудесен вариант. Ние от година на година ставаме все по-глезени и все искаме да има наблизо и още нещо – сауна, парна баня, някоя друга СПА глезотия, и хотела да ни е наблизо, та да не се разхождаме много в студа.

„Мирото“ в село Огняново - мястото, където може да се насладите на горещ минерален извор напълно безплатно.
„Мирото“ в село Огняново – мястото, където може да се насладите на горещ минерален извор напълно безплатно.

Местоположение на Мирото

Booking.com

Сандански – чист въздух в най-слънчевия град на България

Сандански е една от любимите ни дестинации, Тук винаги е най-топло от цяла България. И почти нямате шанс да има сняг. Тук почти винаги е слънчево и свежо. Има множество горещи минерални извори и хотели, хм… които още не сме посетили. В околностите на града се радваме на Мелник и Мелнишките пирамиди и на много бутикови винарни. А в планината е и красивия водопад Попина лъка.

loading map - please wait...

Сандански 41.568871, 23.284149

Хотели

Село Марикостиново – известно с лечебната си кал и топлата минерална вода (гр. Петрич)

Марикостиново и лечебната му кал е местенце, за което бях чувал от много отдавна. Намира се точно до магистралата, почти до Кулата, на границата с Гърция. Марикостиново има „Специализирана болница за рехабилитация“, където може да си лекувате „кокалите“, както каза понародному една приятелка.

В Марикостиново водата извира на 68°C, а покрай извора се е натрупала чудесна лечебна кал, с която е и известно мястото.  Преди години минералната вода се е използвала за отопление на оранжериите с домати, които са били в региона. Доматите после са се товарели на ЖП гарата в селото и заминавали по предназначение. Хубавото е, че вече не е нужно да си домат, че да се възползваш от минералната вода.

Анито е гушнала студеното колче на детския басейн, че ѝ е много топло в басейна.
Анито е гушнала студеното колче на детския басейн, че ѝ е много топло в басейна.

Не знам дали лесно се влиза в „Специализирана болница за рехабилитация“, но в Марикостиново има много приятно 4* хотелче – „Мантар“. Водата във вътрешния басейн се разрежда и е около 37°C, или поне така пишеше на таблото. Във външните детски и по-голям басейн май си е само минерална и температурата е още по-висока, може би бе около 39 – 40°C, не сме я мерили. Има и един плувен басейн с олимпийски размери, но той се използва само лятото.Booking.com

Та в Мантар е чудесна идея да си прекарате почивните дни със семейството. Тихо, спокойно, леснодостъпно (на 2 минути от магистралата, има отбивка точно за Марикостиново). Ресторантът е добър и работи всеки ден.

Външният басейн на хотел Мантар
Външният басейн на хотел Мантар

Вътрешния детски кът почти не се използва, затова не го броим. Но външния е приятно голям. А най-любимото ни за хотела е, че от него на под 10км има няколко от любимите ни винарски изби, които трябва да посетите: Винарска изба „Рупел“ в село Долно Спанчево; Винарска изба „Златен Рожен“ в село Капатово, „Вила Мелник“ до село Хърсово и още няколко, като ги посетим, ще добавим и тях.

Остава си и удоволствието да посетите в региона Рупите, Мелник, Рожен и Роженски Манастир, село Златолист, античния град Хераклея Синтика.

Чифлик – насред Стара Планина

Доскоро в Чифлика не бяхме ходили семейно, но един есенен ден обещах на малката Ани да се топне в басейн. Та, оборудвани с розова шапка за плуване и всякакви помощни средства за почти тригодишно дете, се отправихме към Чифлика. Курортния комплекс Чифлик се намира в Стара Планина на 16км от град Троян. (от София се пътува почти два часа и половина). Тук зимата често е снежно, затова е перфектен вариант за релакс в снежна обстановка.

loading map - please wait...

Чифлика 42.827670, 24.552984

Хотел Балкан

В Чифлик има няколко места където може да отседнете. Хотел Балкан е хубав избор с невисоки цени. Има няколко външни басейна, но няма вътрешен. Голям – който не е много топъл, но е перфектен за плуване, детски – топъл и джакузи. А и топило – три басейнчета едно до друго с различна температура на водата, за контраст. Тук се радвахме и на турската баня в хотела.

Може да се насладите на басейните и без да сте гости на хотела – цената за деня е 10лв на възрастен и 5лв. на дете.
Топлите басейни в хотел Балкан
Топлите басейни в хотел Балкан

Сутрин Ани скачаше рязко като се събуди и викаше: „Тате – Сънце, хайде на басейнчето.“

Местоположение

Как да резервирам?

Booking.com

Ако сте запалени планинари, в района е Страопланинският резерват Козя стена. Един от най-красивите резервати в Балкана. Тук, ако сте късметлии, може да намерите и еделвайс. Проучете предварително маршрутите и трудността.

Сапарева Баня – най-горещия гейзер в континентална Европа

В Сапарева баня е един от малкото горещи гейзери на континентална Европа. Водата извира с температура над 100°C и леко мирише на развалени яйца (сероводород). Минералната вода в курорта е хипертермална и тук може да намерите приятни места да се потопите в нея. В Сапарева баня има както хотели със собствен минерален басейн, така и обществен СПА комплекс с басейни и други съоръжения, които може да посетите, ако сте отседнали в хотел или къща без СПА.

Най-горещия гейзер в континентална Европа, Сапарева Баня, България
Най-горещия гейзер в континентална Европа

loading map - please wait...

Сапарева Баня 42.287818, 23.259430
Booking.com

Близо до София – където отскачаме за уикенда, ако не ни се пътува много

село Костенец

Петък е, а в голяма част от България положението е бедствено, ниски температури със силен вятър, както и обилен снеговалеж предопределят тежки събота и неделя. А на нас само това ни трябва и се отправяме към поредното SPA.

Хотел Езерото – вили Костенец

loading map - please wait...

Хотел Езерото 42.251202, 23.810313

Може малко да сме се вманиачили, но желанието ни е голямо да се насладим на горещите минерални води на един от многото български курорти. През пролетта посетихме Костенския водопад и съвсем близо до него има хотел с езерце до него, е оттам идва и името му – Хотел Езерото.

Басейн Костенец
Басейн Костенец

В този хотел се насладихме на най-тихия и спокоен почивен ден, който сме имали скоро. Бюджетно място за настаняване с приятен ресторант и ако не сте свикнали да ходите по петзвездни хотели, ще Ви хареса. Въпреки бедственото положение по българските пътища, пътят до хотела бе почистен и достъпен, та зимата да не се притеснявате. Хотелът е снабден с гореща минерална вода и навсякъде е много топло. Минерална е и водата на душовете.

Няколко неща, които трябва да знаете, ако тръгнете натам: басейнът не е съвсем близо до хотела, на 100-200 m в снега; носете си хубав халат, все пак трябва да притичате 100-200 m; други по-значителни SPA съоражения няма включени в цената, освен вътрешно джакузи, което е с гореща минерална вода, както и фитнес.

Хотел Езерото гледан от басейна
Хотел Езерото гледан от басейна

И все пак външният басейн е голям, топъл и при температура -15°C басейнът бе един от най-добрите ни избори за деня. След притичването през снега се донапарихме в джакузито и кръвта ни се раздвижи подобаващо.

Цени

Минералните басейни на Терма в село Костенец, курорта Вили Костенец

Има дни, когато се чувствам много изморен и в такива дни, особено ако састудени, есенни и шарени, се опитвам да избягам от всичко и да се отпусна. Получи ни се добре с малката Ани да се озовем на 80 км от София във Вили Костенец, където, както си говорихме преди това, има минерални извори. Малко преди водопада има комплекс с няколко басейна, който съвсем наскоро откриха – Терма Костенец.

Анито прави разказва на хората житието си, истината е, че 2 дни преди това бе станала кака и бе силно впечатлена, че си има вече малко сестриче
Анито прави разказва на хората житието си, истината е, че 2 дни преди това бе станала кака и бе силно впечатлена, че си има вече малко сестриче

Та в Терма Костенец може да се потопите във външен топъл басейн и в няколко вътрешни басейна и джакузита. Със сигурност ще ви хареса престоят тук, топло е, чисто е и спокойно. Поне нашият неделен ден бе много спокоен. В комплекса няма хотел, парната баня сега се прави, има ресторант и правят чудесни цитронади.

Анито си пийва цитронада, а температурата навън е 15◦C
Анито си пийва цитронада, а температурата навън е 15◦C, снимано с Huawei P20Pro

Ние с Анна постояхме 3 часа във външния басейн, тя се забавлява много и после спа в колата към София.

Панчарево – външен минерален басейн

Съвсем близо до София с външен минерален басейн е СРК Корали в Панчарево. Тук може да се топнете в топла вода насред зима. Моето наблюдение е, че водата не е много топла и не бих рискувал при температури под -10°C. Но за есента или за по-слънчев снежен ден нямам притеснения. Носете си халат.

loading map - please wait...

Корали - Панчарево 42.602779, 23.403929
Панчарево - Корали
Панчарево – Корали

 И още места с минерални извори, които може дори да не знаете

Село Варвара

В село Варвара има два горещи басейна, единият е на „Комплекс Варвара“, а другият е на Aqua Varvara. В Aqua Varvara не сме ходили, проверете Вие, а в Комплекс Варвара ходим основно пролетта. Горещото басейнче е не много голямо, а през по-студените дни и детския басейн е с топла вода, но него го покриват със странна конструкция – като оранжерия. За април или май месец мястото е перфектно, а в края на май обикновено вече работи и големият външен плувен басейн, отново топъл.

loading map - please wait...

Варвара 42.154051, 24.141512

Село Баня – съвсем близо до Банско –прекрасен вариант са ски и SPA

Село Баня се оказа много популярно и интересно за SPA туризъм. Много близко е до курорта Банско и дава голям шанс на любителите на ски. Оттук се открива и прекрасна гледка към Пирин планина, а и към Рила и Родопите.

Пирин и Банско
Пирин и Банско гледка от един хълм край село Баня

В селото има реставрирани две стари бани – българската и турската, които сега са интересни за любознателните туристи. В село Баня има множество минерални извори, каптажи и сондажи и почти всички хотели имат минерална вода. Красивата природа и невероятните гледки около селото го правят много приятно място за почивка. Топла минерална вода има и на много от чешмите из селото, както и на обществените перални, където може да си изперете килимите с гореща минерална вода.

Тук сме отсядали в един от бюджетните варианти Seven Seasons SPA Hotel, но ако търсите лукс, има и по-скъпи хотели. Хотелът е вързан към банянската минерална вода, макар и басейните му да не са горещи и външния басейн работи само през лятото. Селото е на около 5km от град Банско и е чудесен избор из а запалените скиори.

loading map - please wait...

Село Баня 41.877582, 23.524261

Хотели

СПА на морето – Варна

За Варна се знае, че има поне 28 открити минерални извора с лечебна вода. Но да си признаем, никога не сме ходили нататък с тази цел и нямаме преки наблюдения за хотели и други места, където можете да се изкъпете с минералната вода. Доколкото знаем, в курорта Св. Св. Константин и Елена има такива хотели, но не сме били и не можем да споделим впечатления. Ще се радваме, ако някой има да каже повече по темата.

Списъкът с българските курорти с минерална вода е почти безкраен. Но ние се опитахме да съберем местата където може да се хопнете в топлата вода, а около вас да вали сняг. Пропуснали сме по-хладните Старозагорски минерални бани, Вършец и много други, където не е добра идея да се къпете на открито през зимата. Ако знаете някъде, където има горещи минерални басейни, работещи целогодишно, ще се радваме да споделите информацията с нас.

Веднъж месечно изпращаме на нашите приятели и последователи email с най-интересните статии, събития и новини около нас. Абонирайте се, за да го получавате и вие!

View previous campaigns.

Instagram Andrey Andreev Photography

 В нашия профил в Instagram. споделяме още повече снимки и емоции от пътуванията и другите ни случки, затова, ако ви е интересно, следвайте ни и там. 

Copyrighted Image