Между три планини и СПА с разумен бюджет – хотел Seven Seasons, на 5км от Банско, село Баня

This post is also available in: enEnglish

Облаците надвиснаха над нас, скриха планините и решихме да потърсим старите бани в село Баня

Когато зимата дойде и ски сезонът започне, зимните курорти стават все по-трудно достъпни. Някъде заради рязкото поскъпване на нощувките заради „високия сезон“, а другаде просто няма места, защото всички са там. И ако не сте любители на ските или пък на денонощния купон по заведенията, е почти немислимо да изберете Банско и региона за почивка. И все пак това не е точно така. Ние не караме ски, нито пък обичаме да купонясваме до късно. Истината е, че доскоро ходехме в Банско само на гости на приятели, защото при приятели е най-добре. А Банско не е нашата туристическа дестинация, ските са едно от малкото неща, които не са ни хоби. И така, се озовахме в село Баня, съвсем близо до Банско и Разлог, на 5 км от Банско и сигурно на толкова и от Разлог.

Банско и Пирин

Гледката към Банско и Пирин от местността Камено край село Баня, а хотел Seven Seasons се вижда вдясно на снимката

Пристигаме в хотел Seven Seasons (хотел Седем сезона), който е точно по средата на пътя между Банско и Баня. Хотелът е на много приятно място – в Разложката котловина между трите планини Рила, Пирин и Родопите. При хубаво време гледката към ширналите се хълмове е уникална. И нищо не закрива гледката, защото хотела е извън населените места. За наше съжаление за 3-те дни там видяхме заснежените върхове на Рила съвсем за кратко, а Пирин и Родопите се криха през целия ни престой. Но ние сме били в района и друг път и наистина си харесваме гледката.

Местопложение СайтBooking.com

За актуални цени и пакети ви препоръчваме да се обадите на рецепцията в хотела! Хотелът в Booking.com
Хотел Seven Seasons Хотел Седем сезона край село Баня, Банско

Хотел Seven Seasons (Хотел Седем сезона) край село Баня, до Банско

Настаняване в хотел Seven Seasons (хотел Седем сезона)

В Seven Seasons (хотел Седем сезона) повечето помещения са различни видове студиа и апартаменти и няколко мансардни двойни стаи, като всички помещения са доста просторни. Ние се настанихме удобно в студио с удобно легло и голям диван, на който Ани щеше да спи, ако не бе предпочела да остане с баба си и дядо си. Със сигурност тук щеше много да ѝ хареса, но пък сме свидетели колко добре си прекарва при баба и дядо, затова не настоявахме чак толкова да я вземаме. Но следващия път ще я доведем.

Студио в хотел Seven Seasons Баня Банско

Нашето студио в хотел Seven Seasons

СПА в хотел Seven Seasons

Признаваме си, че избрахме дестинацията си до голяма степен заради минералната вода и възможностите за СПА. Няма как, обичаме да ходим на СПА, особено през зимата. А и трябва да допълваме статията за минералните басейни. Оказа се много полезна и постоянно ни питат за разни дестинации, на които още не сме били.

В хотел Seven Seasons има прекрасни вътрешни басейни с минерална вода. Цялата зона с басейни те кара да се чувстваш като в тропическа гора. Басейните са разположени под уютна дървена постройка, около тях има много растения и зеленина, въздухът обяснимо е леко влажен и от време на време усещаш върху себе си разхлаждащи водни капки от кондензиращата по стъкления покрив вода. Температурата на водата е приятно топла, като е почти еднаква и в трите басейна – плувен, джакузи и детски. На любителите на много горещите басейни може да се стори леко хладна, но всичко е въпрос на лично усещане.

Басейните в хотел Seven Seasons, село Баня, до Банско - панорама

Басейните в хотел Seven Seasons

Хотелът има и красив външен басейн с невероятна гледка към планините наоколо. Но в студените сезони е подходящ, само ако сте наистина загряти от сауната или парната баня. Ние не посмяхме да го пробваме.

Във вътрешния СПА център има също сауна и парна баня, където можете да се стоплите отлично, ако басейните ви се сторят хладни или просто обичате да ви е по-горещо.

Като лек недостатък можем да отбележим скромното присъствие на душове в СПА зоната, или по-скоро това, че не са на много интуитивни и видни места.

Външен басейн в хотел Seven Seasons Баня Банско

Външният басейн с гледка към планините, които от мъглата не се виждат

Ресторантът в хотел Seven Seasons

Независимо какъв тип настаняване сте си избрали, с или без включена храна, в ресторанта на хотела винаги можете да похапнете вкусно. Вариантите са свободна консумация от менюто на ресторанта или пък пакетна закуска/вечеря по предварително подготвеното от ресторанта меню. Ние бяхме на втория вариант и бяхме очаровани от вкусотиите, които ни бяха подготвили на блок-масата. Закуската бе сравнително семпла, но пък и ние не бяхме гладни след обилната вечеря.

Вечеря на блок-маса в хотел Seven Seasons - десерт 1

Десертът

По принцип основните цени на помещенията в хотела са без включена храна. Можете да си доплатите по желание за закуска или вечеря или пък просто да си поръчвате от менюто по всяко време. Удобно е, че дори да не сте си заявили пакетна вечеря предварително, можете да го направите на място, след като видите какво има на блок-масата.

Ресторантът в хотел Seven Seasons Седем Сезона

Уютният ресторант на хотела

Още малко за хотела

Едно от големите предимства на хотела е, че се намира едва на няколко километра от Банско. Можете да се настаните в него като отправна точка към ски пистите. Предимството е, че се намира встрани от шумотевицата, с красиви гледки към заобикалящите планини и едва на няколко минути с кола от пистите. Та спокойно можете да отседнете там, да карате ски цял ден и следобед да се приберете и да релаксирате в басейна и СПА центъра и да си почивате. А нощем е толкова тихо, че ние като жители на големия град се чувствахме дори леко странно.

Нашите отзиви за хотел Seven Seasons

Мимето в хотел Seven Seasons

Мимето кифла

Seven Seasons е приятен бюджетен хотел край Банско, с отлична локация и много добро съотношение цена-качество. Ако преди седмица сте били на 4-5 звезден хотел, вероятно ще намерите доста недостатъци, но той е от съвсем различен тип, така че няма смисъл от подобни сравнения. Ориентировъчно цените на студио, в каквото бяхме ние, са между 30 и 40 евро на помещение за зимния сезон 2017 – 2018. Малко по-скъпи са фамилните студиа и апартаменти. Настаняването е без храна, но с включено ползване на басейните и СПА зоната.

В цената не са включени халати и можете да си наемете срещу допълнително заплащане, но можете и да си занесете. Ресторантът, е доста добър, с приятен интериор и съвсем нормални цени. През пролетта и лятото мястото обещава да е още по-приятно, заради външния плувен басейн, пространството около хотела и детските съоръжения. А от всички стаи има прекрасна гледка, но ние успяхме да я зърнем едва за няколко минути, заради облаците и мъглата.

Баните на село Баня

Както започнахме отначало, хотелът е на равно разстояние от Банско и спокойното село Баня, където има минерални извори. Основни забележителности в село Баня в последните години са реставрираните стари бани – българска (римска) и турска. Струва си да отделите половин-един час, да си вземете билет с включена беседа и да ги разгледате, докато ви разказват историята им.

Старата турска баня

Турската баня в село Баня, до Банско - една от основните забележителности в село Баня

Турската баня – една от основните забележителности в село Баня

Турската баня била строена някъде през 17 век. Целта ѝ била да помогне на синовете на един от местните чорбаджии да изкупят греховете си пред Аллах, това поне твърди легендата. Вероятно е постигнала целта си, тъй като дълги години, до към средата на 20 век, е работела в полза на хигиената на мюсюлманското население в Баня.

Старата българска баня

Другата баня, българската, е известна още като Римската баня и е построена вероятно през 16 век. Тя е строена в римски стил, но защо – не се знае точно. Една от версиите е, че едно време на същото място имало стара римска баня.

Българската, или римската баня в село Баня

Българската, или римската баня в село Баня

Около Българската баня преди е имало и големи корита, в които жителите на околните населени места прииждали най-вече да перат. Като имало отделни такива „перални“ за жителите на Баня, Банско и Мехомия (Разлог).

И двете бани са много интересни и отвън, и отвътре. Силно ви препоръчваме при посещението да си вземете билет с беседа, защото историите са много и интересни и можете по-добре да разберете и усетите мястото. Билетите се купуват от туристическия информационен център, точно до Турската баня. Ние веднага попитахме няма ли някой ден баните да ги отворят и за къпане, защото сега са само музеи. Имало надежда, но не се знае кога.. Е, стане ли това, ще сме от първите посетители.

Мими и Андрей пред българската баня в село Баня

Ето ни и нас, фенове на минералните бани

Copyrighted Image