Home България Хотел Therma Vitae (Терма Вита) – Профилакториум Огняново – СПА с история

Хотел Therma Vitae (Терма Вита) – Профилакториум Огняново – СПА с история

19 minutes read

Капчиците дъжд приятно ни разхлаждат, а ароматът на наситения с озон въздух и дъждовната гора около нас ни карат да затворим очи и да се оставим на спокойствието. Е, доколкото това е възможно в присъствието на две скачащи във всички посоки, пощурели от радост деца. Хладното и влажно време в края на септември повече ни радва, отколкото смущава, защото студът е начинът да се насладиш пълноценно на бълбукащия горещ минерален басейн. Денят става все по-кратък и почти започва да се стъмва, но пък това допълва романтиката. И едва успяваме да изкараме децата, че да ги заведем на вечеря. Може би става ясно, но да кажем къде сме – в хотел Therma Vitae (Терма Вита) – Профилакториум Огняново.

Дъждовни игри във външния басейн на Терма Вита
Дъждовни игри във външния басейн на Терма Вита

Село Огняново се намира в полите на Родопа планина, съвсем близо до град Гоце Делчев, на малко по-малко от 3 часа шофиране от София.

Историята на едно кътче от рая

През 1986 г. тук точно е отворен Профилакториум Огняново. Един от най-модерните за времето си курорти, със стратегически избрано място, до няколко от известните с топлината и лечебните си свойства минерални извори, обграден от всички страни от зелени гори, в най-ниската част на долината на река Канина. Четириетажната сграда, декорирана богато отвън и отвътре с мозайки и произведения на изкуството, е обградена от зелени поляни и топли басейни.

Декорацията на стената в лоби бара
Декорацията на стената в лоби бара
Фоайето с резбованата стена в Терма Вита
Фоайето с резбованата стена в Терма Вита

И както не много често се случва, но тук се е случило, и днес можем да се радваме на енергията, топлината и лечебната сила на това райско място, което сега носи името Хотел Therma Vitae – Профилакториум Огняново.

Терма Вита - Профилакториум Огняново
Терма Вита – Профилакториум Огняново

По-непоетичната, но важна история, която пропуснахме, е, че през 2013 г. базата е ремонтирана и обновена изцяло, за да се превърне в сегашния удобен и уютен 4-звезден хотел с медицински център, в който продължават да използват пълноценно лечебната сила на водата в Огняново.

Есенна ваканция в Огняново

Има ли някой в този хотел? – запитаха ни две дами, разхождащи се край река Канина след тъкмо спрелия дъжд в понеделник следобед. Ами, ние. Леко стъписани заразпитваха хубаво ли е вътре, как са басейните, че били идвали преди много години.

Свежите градинки пред хотел Therma Vitae малко след септемврийския дъжд
Свежите градинки пред хотел Therma Vitae малко след септемврийския дъжд

Да се пребориш със стереотипите, че нещо, което помниш като старо и западнало, не може да се върне в пълния си блясък, без да се събори и построи наново, сигурно е трудна работа. Но днешния хотел Therma Vitae е един от примерите.

Комплекс Терма Вита Огняново, гледан отгоре
Комплекс Терма Вита Огняново, гледан отгоре

Усещането сред зеленината и свежестта, до достолепната сграда, е точно като на снимките отпреди няколко десетки години – на искрена радост, спокойствие и почивка. С местенца за забавление и местенца за уединение. Е, и някои съвременни подобрения, разбира се. Които само допринасят мястото да е още по-хубаво, без да отнемат от автентичния му чар. Като свежата лятна зона с басейни, детски площадки и зелени площи, в която гостите на хотела спокойно могат да се разхождат и през зимата.

Не крием, че Огняново ни е едно от любимите СПА местенца в България именно заради запазените си автентичност и натуралност. Защото дори в сравнително голям хотел като този, пак винаги се чувстваш близо до природата и се отдаваш на пълно спокойствие, а минералната вода извира буквално под  краката ти и тече от чешмите.

Басейните на Терма Вита

Както обикновено, най-голямата дилема на Ани бе дали да е с нас в басейна или на детския кът. Ади се радваше на басейна, но да стои на ръба му, защото бе доста топъл по нейните критерии. По-голямата част от времето си прекарахме в горещия външен басейн-топило, но пък децата непрестанно гледаха към съседния детски открит басейн, който бе малко по-хладен, но пък имаше водна пързалка.

Ани и водната пързалка, нищо че навън е не повече от 15 градуса, а басейнът не е горещ
Ани и водната пързалка, нищо че навън е не повече от 15 градуса и вали, а басейнът не е горещ
Забава в детския басейн
Забава в детския басейн

В големия плувен басейн Ани прекара доста време, гордо плувайки с пояса в средата му. В това време майка ѝ, на която липсват умения за спасител, я молеше да плува по края, че да не се налага спасяване и на двете. Това в кръга на шегата, имаше си спасител през цялото време и се чувствахме абсолютно спокойни. За недобри плувци като дамите от нашето семейство плувният басейн бе чудесна изненада, защото заради минералната вода в него се плува по-лесно.

Големият 25-метров басейн на Терма Вита
Големият 25-метров басейн на Терма Вита. Ако се вгледате в дъното на снимката, ще видите, че и тук стените са богато декорирани с мозайки

Силата на водата

Но да се върнем на водата, която едновременно отпуска, лекува, и изморява. Минералната вода в топилото идва директно от извора и се оттича навън малко след това. Така че в басейна да има непрестанна циркулация, която го поддържа изключително чист.

Външният басейн - топило с гореща вода директно от извора
Външният басейн – топило с гореща вода директно от извора
Ади не иска да влиза заради топлото, Ани се опитва да я прилъже
Ади не иска да влиза заради топлото, Ани се опитва да я прилъже

Водата извира с температура около 42 градуса и е известна с това, че влияе благотворно при заболявания на опорно-двигателната система, периферната нервна система, гинекологични заболявания. Полезна е и за пиене. Препоръчва се при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и урологични заболявания, както и за пречистване на организма на хора с професионална интоксикация.

Трябва да признаем, че се стараехме да я пием, но специфичният аромат на сяра не ни помогна много за това.

Но пък искате или не искате – в Терма Вита минералната вода е буквално навсякъде. Тя тече от топлите кранове на чешмите и душовете, ще я откриете в басейните. Само студената вода от чешмата не е минерална, но пък тя идва от планината и е невероятно вкусна.

Вътрешният СПА център, в който има сауна, парна баня и малко топило с гореща минерална вода
Вътрешният СПА център, в който има сауна, парна баня и малко топило с гореща минерална вода
Горещият басейн в дъжда
Горещият басейн в дъжда

Може да ви звучи странно, но допреди десетина години водата в Огняново е била изцяло минерална. Планинският водопровод е ново съоръжение. А това ни напомня да споменем нещо друго – че точно тази вода няма проблем да се ползва продължително време за къпане и киснене от малки деца и дори бебета (в повечето минерални басейни не се препоръчва малки деца да стоят дълго и изобщо да влизат).

Легендите за Свети Павел

Огняново се свързва и с преданията за Свети Павел, който покръства първата християнка в Европа във Филипи, близо до днешна Драма в Гърция. Съществуват косвени доказателства, че апостолът е идвал тук и е благословил изворите на Огняново. В послание до своя ученик Тит той споделя, че смята да презимува в Никопол. А само на няколко километра от хотела са руините на древния град Никополис ад Нестум, за който е възможно да е ставало въпрос.

Параклис Свети Апостол Павел в Огняново
Параклис Свети Апостол Павел в Огняново

В знак на почит към светеца, за който местните вярват, че е покровител на мястото, в двора на хотел Терма Вита е построен параклисът „Свети Апостол Павел“, осветен през 2017 г. А до входа му тече от лековитата минерална вода на Огняново.

Ади си мие ръцете на чешмичката до параклиса
Ади си мие ръцете на чешмичката до параклиса

Много щастие на едно място

Когато сме заедно на почивка или пък на пътуване, времето винаги някак си тече по-различно. Минутите, в които се опитваме да накараме децата да се облекат, нахранят или измият зъбите понякога са като цяла вечност. А в същото време четирите дни изчезват като в миг, без дори да имаме време да си говорим и да осмислим какво точно се случва. 

Ади се забавлява с леглото в спалнята
Ади се забавлява с леглото в спалнята

Децата скачат по дивана в тяхната си стая в апартаментчето ни, което е преградено на две помещения, но с удобни плъзгащи врати, които дават лесна видимост и достъп между стаите. Най-забавните играчки в стаята се оказаха капсулите кафе, които камериерките ежедневно ни оставяха. Малките войни за обличане, къпане и събличане накрая винаги се превръщаха във весело скачане по леглата. А в откраднатите 2-3 часа от следобедния сън в последния ни ден дори успяхме да се поглезим с масаж и тангентор в медицинския център.

До сауната стигнахме общо взето по веднъж, но пък в детския кът прекарахме доста време (деца под 4 г. не могат да остават без придружител, та и ние бяхме там).

Ани и Ади на пързалките във вътрешния детски кът
Площадката в лятната зона, която не можахме да ползваме заради влажното време

А вечерите в ресторанта понякога бяха по-дълги и с музика, друг път много набързо, но винаги придружени с виното на Ува Нестум и каничка от планинската вода от чешмата. Времето, както казахме, бе относително понятие, но пък почивката ни бе съвсем истинска. Ако не сте били в Огняново, отидете и вие!

Ресторантът на хотел Терма Вита в очакване на вечерята

Летните басейни

Лятото е друго страхотно време за ваканция в Огняново и специално в хотел Therma Vitae. Лятната зона включва още един голям летен басейн с детски басейн към него, полянки, бар и детска площадка. Летният сезон приключва тук към края на септември. В летния сезон зоната може да се посещава и от външни лица срещу дневна такса, но пък за гостите на хотела има т.нар. ВИП зона, която включва детския басейн, топилото и летния бар до басейна, в които си влизат само хора от хотела.  

Лятната зона извън сезона

Какво да видим наоколо?

Наоколо е просто пълно с чудесни местенца за разходка. Много важно е да знаете, че от хотела се организират и безплатни преходи сред природата и така може да се разходите за няколко часа до село Лещен, което е великолепно село от ония – автентичните (на около 6км с кола). По същия път, но малко по-далеч е великолепното и още по-красиво село Ковачевица. Ковачевица и Лещен са в Родопи планина. В долината на Места пък е Градът с главно „Г“ за региона – Гоце Делчев. Много приятен и спокоен град, а историческия музей там е много интересен и образователен.

Разрешиха на децата да играят с хлопките, част от експозицията в музея
Мими в една от залите на историческия музей в Гоце Делчев, в която има много интересен звуков ефект
Мими в една от залите на историческия музей в Гоце Делчев, в която има много интересен звуков ефект
Историческият музей на Гоце Делчев се помещава в изключително красивата стара къща, известна като Янчовия конак или къщата на Прокоп Прокопов

А няколко километра над него в Пирин планина е и красивото село Делчево, от което пък се открива и страхотна гледка към целия регион. Може да се отбиете до село Тешово, където имало много красива църква, но ние още не сме стигнали до нея.

Важен археологически обект са и останките римския град Никополис ад Нестум (Градът на победата при р. Места). Всъщност много още места наоколо можем да изброим, но няма да ви остане време да седите в хубавите басейни.

Вино и храна

Единствената винарна в долината на Места пък е Uva Nestum, която се намира на територията на петзвездния комплекс Uva Nestum Wine & Spa до Гоце Делчев. Винарната прави много къси серии вина, но с прекрасно качество. На нас любими са ни розето и червеното вино от рубин 2018г.

Минахме на разходка из Ува Нестум, а децата се зарадваха на узрялото грозде, нищо, че е от винени сортове
Минахме на разходка из Ува Нестум, а децата се зарадваха на узрялото грозде, нищо, че е от винени сортове

Ресторантът на Ува Нестум също ни е един от любимите и с две ръце можем да ви посъветваме да се отбиете там за обяд, ако сте излезли на разходка. И да се насладите на чудесни неврокопски, европейски и дори авторски ястия, приготвени повечето с продукти от собственото стопанство на комплекса. Той е и едно от двете места, където можете да си поръчате вината от Ува Нестум. Ако проявявате интерес да посетите и винарната, може да се обадите предварително, сигурно ще ви приемат.

Опитваме непоказваните още вина от бъчвите на Ува Нестум
Опитваме непоказваните още вина от бъчвите на Ува Нестум

Ако пък сте гости на Ува Нестум, можете да ползвате безплатно басейните на Терма Вита с картата си за хотела (двата хотела са с общ собственик). Обратното, обаче, не важи.

Май пропуснахме да кажем повече за ресторанта на Терма Вита, където всъщност сме отседнали. И там част от продуктите идват директно от стопанството на Ува Нестум, като повечето от ястията са традиционни неврокопски и български. И това е второто място, където можете да си поръчате вино на Ува Нестум и ви съветваме да го направите.  

 В ресторанта на Therma Vitae има и детко здравословно меню
В ресторанта на Therma Vitae има и детско меню

Още за Терма Вита – Профилакториум Огняново

Когато си на място с много занимания и забавления, никога не можеш да ги пробваш всичките, но пък да добавим още няколко детайла от престоя ни в хотел Therma Vitae. Хотелът си има безплатен паркинг за гости, а целия комплекс си има дискретна, но сериозна охрана, която се грижи за спокойствието на гостите. Освен басейните и детския кът, в СПА центъра има сауна и вътрешно топило. Парната баня не работеше заради пандемията, но се надяваме и това скоро да премине. Има също игрална зала и фитнес, лоби барът също си работи, лятото има летни барове до басейните. Едно от най-ценните неща е медицинският център, в който ние се поглезихме с масажи и СПА процедури. Много хора идват и на балнеолечение. А за почивка в Огняново няма хубав и лош сезон – винаги е хубаво.

Хотел Терма Вита - Профилакториум Огняново
Хотел Терма Вита – Профилакториум Огняново

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image