Хотел Златен Рожен – нашето местенце близо до Мелник

Когато е септември и изневиделица осъзнаеш, че след два дни следва дълъг тридневен уикенд. Първата ни мисъл е да си останем у дома, защото така или иначе този уикенд хората са си го планирали отдавна и повечето хубави дестинации са препълнени. Но втората е, че имаме три много сериозни причини все пак да се измъкнем от рутината: първо, гроздобер е и по винените дестинации е страшно интересно; второ, това май е последният летен уикенд за годината; трето, Мимето е сериозно бременна и не се знае дали след седмица и по-нататък изобщо ще можем да ходим някъде. А и мисълта за три почивни дни, вместо два, все пак е примамлива.

Та така бързо си отговорихме на въпроса дали ни се пътува и къде – разбира се, че към Мелник. От малко по-рано имахме уговорка да се запознаем с хората във Винарска изба Златен Рожен и Хотел Златен Рожен и просто нямаше по-подходящо време и място за това. Та в събота сутрин, на националния празник 22 септември, се натоварихме набързо и хайде към любимия ни Мелнишки край.

хотел Златен Рожен в село Рожен
Хотел Златен Рожен и село Рожен

Село Рожен

Що се отнася до настаняване в Мелник, в последните години за нас това автоматично означава село Рожен, на 6 км нагоре в планината, точно под Роженския манастир. За малкото и прекрасно село Рожен сме писали и в статията си за Роженския манастир и Мелнишките пирамиди. Но сега пак ще кажем защо точно там обичаме да отсядаме.

За нас е много важно спокойствието и в село Рожен е невероятно спокойно, в сравнение с Мелник. В Мелник през уикендите и особено по празници винаги е доста пренаселено. Е, има защо, в Мелник си е хубаво. Но ние не обичаме много хора и предпочитаме да сме си някъде на тихо, само тримата или пък с малка компания. Другото, което всеки път ни удивлява в Рожен, е пронизващо чистият въздух. И не на последно място, в Рожен има прекрасни места за отсядане и хапване. И можем напълно да се насладим на усамотение, спокойствие и чист въздух, без да ни липсва абсолютно нищо.

Ани си налива вода от чешмичката в центъра на село Рожен
Ани си налива вода от чешмичката в центъра на село Рожен

Хотел Златен Рожен

Хотел Златен Рожен се намира точно на центъра на селцето, срещу чешмата и големия площад, където можете да намерите сергии с всякакви дрънкулки, мед, домашни сладка, вино и т.н. Площадът е доста оживен през деня, защото тук минават и спират и автобуси с туристи за манастира. Но пък вечер е чудно спокойно и единственото, което може да наруши тишината, са местните кучета, лаещи по преминаващо стадо коне. А те безцеремонно си пасяха в 3 сутринта.

Booking.com

Хотел Златен Рожен е уютен малък хотел, от тези много симпатичните, в старинен стил с дървена украса навсякъде, но с всички удобства за глезанчовци като нас.

Уютна двойна стая в хотел Златен Рожен
Уютната ни двойна стая в хотел Златен Рожен
В банята в хотел Златен Рожен всичко е чистичко и новичко
В банята всичко е чистичко и новичко

За нас хотелите не са само място за спане, а много повече. Те са място за пълноценна почивка от пътуването, емоциите и всички останали впечатления от деня. Затова далеч не търсим само легло и душ. Държим на уюта, комфорта, и не на последно място – обслужването. Може да изглеждаме много глезени и претенциозни, но искаме когато отидем някъде, дори за една вечер, да се чувстваме като у дома си, да сме обгрижени и да ни посрещат и изпращат с усмивка.

Затова и още при резервацията в хотел Златен Рожен помолихме да ни настанят или в апартамент, или в някаква по-просторна стая. Защото все пак сме трима и с четвърти член на семейството на път и трябва да ни е удобно. В случая апартаментът бе зает, но ни предложиха две съседни двойни стаи с преходна врата помежду им. Това бе страхотно решение и май дори по-добро от варианта апартамент, ако сте семейство с деца.

Анито в уютната ни стая в хотел Златен Рожен
Анито си почива в нейната си лична стая

Ресторантът на хотел Златен Рожен и как си приготвихме вечерята сами

Може би звучи странно да отидеш на ресторант и да ти сервират сурова вечеря, която да си приготвиш сам, но за нас това бе едно от най-хубавите преживявания и още повече ни накара да се чувстваме у дома си. Но да започнем отначало и да обясним защо стана така.

Много атрактивен и уютен е и ресторантът на хотел Златен Рожен
Много атрактивен и уютен е и ресторантът на хотел Златен Рожен. В него може да видите много ловни трофеи, тъй като собствениците на хотела предлагат и ловен туризъм

Пристигнахме в хотела привечер след дълъг и интересен ден във винарната Златен Рожен. След кратка почивка се вмъкнахме в ресторанта, където вече ни очакваха с големи усмивки. Предложиха ни да си изберем салата или предястие, както и напитки. Основното вече го били подготвили – нещо си специално на вулканични камъни. Поръчахме бутилка Сира от вината на винарната Златен Рожен, вода, сокчета, салата и хлебчета и си зачакахме специалитета.

Шопска салата и Сира Златен Рожен в хотел Златен Рожен
Започнахме вечерта с традиционна шопска салата и хубаво вино

Не след дълго на масата се появи плато с.. ами сурови меса и зеленчуци, а пред всеки от нас – дъска с нагорещен вулканичен камък. Е, оказа се, че трябва сами да си изпечем вечерята, колкото и както предпочитаме. И така се започна най-забавната част от вечерта.

Вечеря на вулканични камъни в хотел Златен Рожен
Вечерята пристигна, сега остава да си я приготвим

Признаваме, че идеята да си приготвим сами вечерята е страхотна. Хем не се чудиш какво да правиш, докато чакаш да ти я приготвят, хем се забавляваш неимоверно много. Е, ако обичаш да готвиш, разбира се. Ако не обичате да готвите, винаги могат да ви я сервират готова.

Мимето готви вечеря в хотел Златен Рожен
Мимето готви сръчно и концентрирано, защото готвенето ѝ е от любимите занимания
Андрей и Ани готвят вечеря в хотел Златен Рожен
Всеки си готви за себе си, включително и Ани

И не, че се хвалим със собствените си кулинарни способности, но ни се получи много вкусно накрая. Но всъщност знаем, че заслугата е на готвача да ни приготви най-вкусните месца, да ги нареже подходящо и да остави на нас само последната част от работата.

За десерт приключихме с домашен сладолед със сладко от боровинки. И след това блажено си поспахме на тишина и чист въздух в удобните легла в хотела.

Закуска по Мелнишки

Забелязали сме, че типичната закуска по хотелите в и около Мелник е пържени филийки със сладко и сирене. На много места предлагат само такава, на други тя е един от няколко варианта, но масово се яде това сутрин. Ние, разбира се, много обичаме пържени филийки и никак не протестираме. Та първата сутрин хапнахме това. 

Пържени филийки - традиционната закуска в Мелнишко
Пържени филийки – традиционната закуска в Мелнишко
Заснето с Huawei P20 Pro

Е, все пак да уточним, че ако не сте фенове на филийките, в хотел Златен Рожен вариантите бяха доста. Имаше омлет, бъркани яйца, различни видове сандвичи, пържени филийки, мекици. Обаче ние първата сутрин се успахме и изтървахме мекиците. Но на втората все пак успяхме да хапнем от тях и също бяха невероятно вкусни. Винаги много се радваме на такава простичка и домашна закуска.

Една от любимите ни простички български закуски - мекици
Една от любимите ни простички български закуски – мекици
Заснето с Huawei P20 Pro

Какво да правим в Рожен?

Роженски манастир

Ако сте се качили до Рожен, със сигурност ще искате да се качите и до Роженския манастир. Освен с кола, до него можете да се качите и по туристическата пътека, която започва от селото. Малко под манастира е и недействащата църква „Св. Св. Кирил и Методий“ и гробът на Яне Сандански.

Дворът на Роженския манастир
Дворът на Роженския манастир
Роженски манастир
Роженски манастир

Екопътеки и водопади

Ако сте ентусиасти за пешеходен туризъм, от Роженския манастир започват две екопътеки. Едната е към Мелник и една към село Златолист, където се намира и параклисът на Преподобна Стойна. И двете са с дължина около 6 км. А можете и просто да тръгнете по някоя от пътеките, да се разходите донякъде, да се насладите на невероятните гледки към Мелнишките пирамиди и да се върнете в Рожен.

Началото на пътеката от Роженския манастир към Мелник
Началото на пътеката от Роженския манастир към Мелник

Ако тръгнете от Роженския манастир към Мелник, разходката в една посока е около час и половина. Но първия половин час е изпълнен с невероятни гледки. Та ако отсядате в Рожен, ви препоръчвам да извървите поне първите километър-два и да се полюбувате на пясъчните пирамиди.

Друга приятна разходка, но за още по-големи ентусиасти, е тази до водопад Скоко над село Кашина. Пътят за него е указан с табели още в началото на село Рожен и минава през селата Любовище и Кашина. Но за там ви трябва малко подготовка и едно наум. След село Рожен пътят е черен и доста неравен. Ние сме ходили с лек автомобил преди няколко години и бе изпитание. Като цяло е добре да си предвидите джип или някаква по-висока кола. До село Кашина са около 8 км, ако сте големи ентусиасти, може да опитате и пеша. Екопътеката за водопада започва в селото, като също има табелки, и се взема за около час – час и половина нагоре. Наградата за любителите на водопадите е много красива планинска гледка горе.

Водопад Скоко край село Кашина Skoko waterfall near Kashina village
Водопад Скоко край село Кашина

Мелник

Разбира се, разходката из Мелник винаги е приятна. Ако сте през деня там, можете да разгледате и Кордопуловата къща и Музея на виното. Ние, да си признаем, в музея никога не сме ходили. Ходим направо във винарските изби, където се прави виното, там има толкова много неща за гледане и научаване.
Ето в тази статия можете да видите повече за забележителностите на Мелник.

Melnik on sunset Мелник по залез
Мелник по залез

Мелнишкото вино – нашата гледна точка

И сега да си дойдем на думата – винарските изби. За Мелнишкото вино всеки е чувал. Но не само ние, а и истинските винари от региона ще ви кажат, че то не се намира точно в Мелник. За нас истинското Мелнишко вино е онова, което идва от специално отглежданите с много любов лозя в уникалния тероар на Мелник и околните села. То се прави от истински професионалисти във виното, които влагат цялата си страст, опит и любов в направата на божествената напитка. А ние имаме честта да познаваме много от тези хора. Само че няма да ги срещнете при пластмасовите бутилки с вино, които се продават из целия Мелник. Ще ги намерите във винарските изби край селата Капатово, Хърсово, Коларово и още много други. В околностите на Мелник има поне 7 бутикови винарски изби и ако сте в района, най-силно ви препоръчваме да посетите именно някои от тях.

Винарска изба Златен Рожен в село Капатово, близо до Мелник
Винарска изба Златен Рожен в село Капатово, близо до Мелник

А ние последно бяхме във Винарска изба Златен Рожен. В момента там се правят едни страхотни неща и се готвят едни нови умопомрачителни вина, които обаче сигурно ще видим на пазара чак догодина. Но ние все пак сме решили да разкажем за тях. Можете да научите какво се случва в избата и защо си струва да я посетите от статията ни за Винарска изба Златен Рожен.

Дегустиране на вино

Ако сте любители на виното, може да дегустирате вината на Златен Рожен и в хотела. Хубаво е да сте по-голяма група, че да ви отворят 4-5 вина.

Ресторантът на хотел Златен Рожен е много предразполагащ за винени дегустации
Ресторантът на хотел Златен Рожен е много предразполагащ за винени дегустации

Но нашата препоръка е да изминете няколкото километра до винарната и да се порадвате на вино директно там. Имат много обширна нова дегустационна и ще ви станат едни от любимите вина, не се съмняваме. Също от винарната си купете и вино за у дома.

Как да резервираме

Обичаме хотели, които предлагат много начини за резервация и се грижат за удобството на гостите си. Та в Златен Рожен можете по няколко начина.
Най-стандартният и бърз е по телефона:
тел: 0879 801 300
Можете да изпратите и e-mail: hotel@zlatenrozhen.bg, а в сайта им има и контактна форма. Направо разгледайте секцията Контакти и си изберете.
И ако предпочитате да резервирате през Booking.com, както ние много обичаме – ето линк към Хотел Златен Рожен в Booking.com

Сауна и парна баня

Ами ние видяхме, че правят някакво преустройство и разпитахме, скоро ще има сауна и парна баня, да се надяваме, че преди края на 2018г. и вече си мисля за студен зимен ден с чудните камини в ресторанта и със сауна и парна баня, та бихме постояли пак там.

Copyrighted Image