Home ПътешествияБългария Хотел Златен Рожен – нашето местенце близо до Мелник

Хотел Златен Рожен – нашето местенце близо до Мелник

15 minutes read

Когато е септември и изневиделица осъзнаеш, че след два дни следва дълъг тридневен уикенд. Първата ни мисъл е да си останем у дома, защото така или иначе този уикенд хората са си го планирали отдавна и повечето хубави дестинации са препълнени. Но втората е, че имаме три много сериозни причини все пак да се измъкнем от рутината: първо, гроздобер е и по винените дестинации е страшно интересно; второ, това май е последният летен уикенд за годината; трето, Мимето е сериозно бременна и не се знае дали след седмица и по-нататък изобщо ще можем да ходим някъде. А и мисълта за три почивни дни, вместо два, все пак е примамлива.

Та така бързо си отговорихме на въпроса дали ни се пътува и къде – разбира се, че към Мелник. От малко по-рано имахме уговорка да се запознаем с хората във Винарска изба Златен Рожен и Хотел Златен Рожен и просто нямаше по-подходящо време и място за това. Та в събота сутрин, на националния празник 22 септември, се натоварихме набързо и хайде към любимия ни Мелнишки край.

хотел Златен Рожен в село Рожен
Хотел Златен Рожен и село Рожен

Село Рожен

Що се отнася до настаняване в Мелник, в последните години за нас това автоматично означава село Рожен, на 6 км нагоре в планината, точно под Роженския манастир. За малкото и прекрасно село Рожен сме писали и в статията си за Роженския манастир и Мелнишките пирамиди. Но сега пак ще кажем защо точно там обичаме да отсядаме.

За нас е много важно спокойствието и в село Рожен е невероятно спокойно, в сравнение с Мелник. В Мелник през уикендите и особено по празници винаги е доста пренаселено. Е, има защо, в Мелник си е хубаво. Но ние не обичаме много хора и предпочитаме да сме си някъде на тихо, само тримата или пък с малка компания. Другото, което всеки път ни удивлява в Рожен, е пронизващо чистият въздух. И не на последно място, в Рожен има прекрасни места за отсядане и хапване. И можем напълно да се насладим на усамотение, спокойствие и чист въздух, без да ни липсва абсолютно нищо.

Ани си налива вода от чешмичката в центъра на село Рожен
Ани си налива вода от чешмичката в центъра на село Рожен

Хотел Златен Рожен

Хотел Златен Рожен се намира точно на центъра на селцето, срещу чешмата и големия площад, където можете да намерите сергии с всякакви дрънкулки, мед, домашни сладка, вино и т.н. Площадът е доста оживен през деня, защото тук минават и спират и автобуси с туристи за манастира. Но пък вечер е чудно спокойно и единственото, което може да наруши тишината, са местните кучета, лаещи по преминаващо стадо коне. А те безцеремонно си пасяха в 3 сутринта.

Booking.com

Хотел Златен Рожен е уютен малък хотел, от тези много симпатичните, в старинен стил с дървена украса навсякъде, но с всички удобства за глезанчовци като нас.

Уютна двойна стая в хотел Златен Рожен
Уютната ни двойна стая в хотел Златен Рожен
В банята в хотел Златен Рожен всичко е чистичко и новичко
В банята всичко е чистичко и новичко

За нас хотелите не са само място за спане, а много повече. Те са място за пълноценна почивка от пътуването, емоциите и всички останали впечатления от деня. Затова далеч не търсим само легло и душ. Държим на уюта, комфорта, и не на последно място – обслужването. Може да изглеждаме много глезени и претенциозни, но искаме когато отидем някъде, дори за една вечер, да се чувстваме като у дома си, да сме обгрижени и да ни посрещат и изпращат с усмивка.

Затова и още при резервацията в хотел Златен Рожен помолихме да ни настанят или в апартамент, или в някаква по-просторна стая. Защото все пак сме трима и с четвърти член на семейството на път и трябва да ни е удобно. В случая апартаментът бе зает, но ни предложиха две съседни двойни стаи с преходна врата помежду им. Това бе страхотно решение и май дори по-добро от варианта апартамент, ако сте семейство с деца.

Анито в уютната ни стая в хотел Златен Рожен
Анито си почива в нейната си лична стая

Ресторантът на хотел Златен Рожен и как си приготвихме вечерята сами

Може би звучи странно да отидеш на ресторант и да ти сервират сурова вечеря, която да си приготвиш сам, но за нас това бе едно от най-хубавите преживявания и още повече ни накара да се чувстваме у дома си. Но да започнем отначало и да обясним защо стана така.

Много атрактивен и уютен е и ресторантът на хотел Златен Рожен
Много атрактивен и уютен е и ресторантът на хотел Златен Рожен. В него може да видите много ловни трофеи, тъй като собствениците на хотела предлагат и ловен туризъм

Пристигнахме в хотела привечер след дълъг и интересен ден във винарната Златен Рожен. След кратка почивка се вмъкнахме в ресторанта, където вече ни очакваха с големи усмивки. Предложиха ни да си изберем салата или предястие, както и напитки. Основното вече го били подготвили – нещо си специално на вулканични камъни. Поръчахме бутилка Сира от вината на винарната Златен Рожен, вода, сокчета, салата и хлебчета и си зачакахме специалитета.

Шопска салата и Сира Златен Рожен в хотел Златен Рожен
Започнахме вечерта с традиционна шопска салата и хубаво вино

Не след дълго на масата се появи плато с.. ами сурови меса и зеленчуци, а пред всеки от нас – дъска с нагорещен вулканичен камък. Е, оказа се, че трябва сами да си изпечем вечерята, колкото и както предпочитаме. И така се започна най-забавната част от вечерта.

Вечеря на вулканични камъни в хотел Златен Рожен
Вечерята пристигна, сега остава да си я приготвим

Признаваме, че идеята да си приготвим сами вечерята е страхотна. Хем не се чудиш какво да правиш, докато чакаш да ти я приготвят, хем се забавляваш неимоверно много. Е, ако обичаш да готвиш, разбира се. Ако не обичате да готвите, винаги могат да ви я сервират готова.

Мимето готви вечеря в хотел Златен Рожен
Мимето готви сръчно и концентрирано, защото готвенето ѝ е от любимите занимания
Андрей и Ани готвят вечеря в хотел Златен Рожен
Всеки си готви за себе си, включително и Ани

И не, че се хвалим със собствените си кулинарни способности, но ни се получи много вкусно накрая. Но всъщност знаем, че заслугата е на готвача да ни приготви най-вкусните месца, да ги нареже подходящо и да остави на нас само последната част от работата.

За десерт приключихме с домашен сладолед със сладко от боровинки. И след това блажено си поспахме на тишина и чист въздух в удобните легла в хотела.

Закуска по Мелнишки

Забелязали сме, че типичната закуска по хотелите в и около Мелник е пържени филийки със сладко и сирене. На много места предлагат само такава, на други тя е един от няколко варианта, но масово се яде това сутрин. Ние, разбира се, много обичаме пържени филийки и никак не протестираме. Та първата сутрин хапнахме това. 

Пържени филийки - традиционната закуска в Мелнишко
Пържени филийки – традиционната закуска в Мелнишко
Заснето с Huawei P20 Pro

Е, все пак да уточним, че ако не сте фенове на филийките, в хотел Златен Рожен вариантите бяха доста. Имаше омлет, бъркани яйца, различни видове сандвичи, пържени филийки, мекици. Обаче ние първата сутрин се успахме и изтървахме мекиците. Но на втората все пак успяхме да хапнем от тях и също бяха невероятно вкусни. Винаги много се радваме на такава простичка и домашна закуска.

Една от любимите ни простички български закуски - мекици
Една от любимите ни простички български закуски – мекици
Заснето с Huawei P20 Pro

Какво да правим в Рожен?

Роженски манастир

Ако сте се качили до Рожен, със сигурност ще искате да се качите и до Роженския манастир. Освен с кола, до него можете да се качите и по туристическата пътека, която започва от селото. Малко под манастира е и недействащата църква „Св. Св. Кирил и Методий“ и гробът на Яне Сандански.

Дворът на Роженския манастир
Дворът на Роженския манастир
Роженски манастир
Роженски манастир

Екопътеки и водопади

Ако сте ентусиасти за пешеходен туризъм, от Роженския манастир започват две екопътеки. Едната е към Мелник и една към село Златолист, където се намира и параклисът на Преподобна Стойна. И двете са с дължина около 6 км. А можете и просто да тръгнете по някоя от пътеките, да се разходите донякъде, да се насладите на невероятните гледки към Мелнишките пирамиди и да се върнете в Рожен.

Началото на пътеката от Роженския манастир към Мелник
Началото на пътеката от Роженския манастир към Мелник

Ако тръгнете от Роженския манастир към Мелник, разходката в една посока е около час и половина. Но първия половин час е изпълнен с невероятни гледки. Та ако отсядате в Рожен, ви препоръчвам да извървите поне първите километър-два и да се полюбувате на пясъчните пирамиди.

Друга приятна разходка, но за още по-големи ентусиасти, е тази до водопад Скоко над село Кашина. Пътят за него е указан с табели още в началото на село Рожен и минава през селата Любовище и Кашина. Но за там ви трябва малко подготовка и едно наум. След село Рожен пътят е черен и доста неравен. Ние сме ходили с лек автомобил преди няколко години и бе изпитание. Като цяло е добре да си предвидите джип или някаква по-висока кола. До село Кашина са около 8 км, ако сте големи ентусиасти, може да опитате и пеша. Екопътеката за водопада започва в селото, като също има табелки, и се взема за около час – час и половина нагоре. Наградата за любителите на водопадите е много красива планинска гледка горе.

Водопад Скоко край село Кашина Skoko waterfall near Kashina village
Водопад Скоко край село Кашина

Мелник

Разбира се, разходката из Мелник винаги е приятна. Ако сте през деня там, можете да разгледате и Кордопуловата къща и Музея на виното. Ние, да си признаем, в музея никога не сме ходили. Ходим направо във винарските изби, където се прави виното, там има толкова много неща за гледане и научаване.
Ето в тази статия можете да видите повече за забележителностите на Мелник.

Melnik on sunset Мелник по залез
Мелник по залез

Мелнишкото вино – нашата гледна точка

И сега да си дойдем на думата – винарските изби. За Мелнишкото вино всеки е чувал. Но не само ние, а и истинските винари от региона ще ви кажат, че то не се намира точно в Мелник. За нас истинското Мелнишко вино е онова, което идва от специално отглежданите с много любов лозя в уникалния тероар на Мелник и околните села. То се прави от истински професионалисти във виното, които влагат цялата си страст, опит и любов в направата на божествената напитка. А ние имаме честта да познаваме много от тези хора. Само че няма да ги срещнете при пластмасовите бутилки с вино, които се продават из целия Мелник. Ще ги намерите във винарските изби край селата Капатово, Хърсово, Коларово и още много други. В околностите на Мелник има поне 7 бутикови винарски изби и ако сте в района, най-силно ви препоръчваме да посетите именно някои от тях.

Винарска изба Златен Рожен в село Капатово, близо до Мелник
Винарска изба Златен Рожен в село Капатово, близо до Мелник

А ние последно бяхме във Винарска изба Златен Рожен. В момента там се правят едни страхотни неща и се готвят едни нови умопомрачителни вина, които обаче сигурно ще видим на пазара чак догодина. Но ние все пак сме решили да разкажем за тях. Можете да научите какво се случва в избата и защо си струва да я посетите от статията ни за Винарска изба Златен Рожен.

Отскоро до винарната в село Капатово има и Музей за ретро автомобили Златен Рожен, който ви препоръчваме да посетите.

Дегустиране на вино

Ако сте любители на виното, може да дегустирате вината на Златен Рожен и в хотела. Хубаво е да сте по-голяма група, че да ви отворят 4-5 вина.

Ресторантът на хотел Златен Рожен е много предразполагащ за винени дегустации
Ресторантът на хотел Златен Рожен е много предразполагащ за винени дегустации

Но нашата препоръка е да изминете няколкото километра до винарната и да се порадвате на вино директно там. Имат много обширна нова дегустационна и ще ви станат едни от любимите вина, не се съмняваме. Също от винарната си купете и вино за у дома.

Как да резервираме

Обичаме хотели, които предлагат много начини за резервация и се грижат за удобството на гостите си. Та в Златен Рожен можете по няколко начина.
Най-стандартният и бърз е по телефона:
тел: 0879 801 300
Можете да изпратите и e-mail: hotel@zlatenrozhen.bg, а в сайта им има и контактна форма. Направо разгледайте секцията Контакти и си изберете.
И ако предпочитате да резервирате през Booking.com, както ние много обичаме – ето линк към Хотел Златен Рожен в Booking.com

Сауна и парна баня

Ами ние видяхме, че правят някакво преустройство и разпитахме, скоро ще има сауна и парна баня, да се надяваме, че преди края на 2018г. и вече си мисля за студен зимен ден с чудните камини в ресторанта и със сауна и парна баня, та бихме постояли пак там.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image