Home Статии Как да четете нашия сайт: www.andrey-andreev.com

Как да четете нашия сайт: www.andrey-andreev.com

16 minutes read

Тук искам да обясня някои неща в концепцията на www.andrey-andreev.com, за да можете да се ориентирате по-бързо и по-ефективно. А и за да разберете страстта ни. Тази секция е за хора, които обичат често да надникват измежду нашите текстове.

Авторите

Авторите сме само и единствено ние двамата – Андрей и Мария Андрееви. Децата са ни основно статисти, но пък щъкат с любов навсякъде. Снимките са изцяло правени от нас.

Ветровити моменти от борда на Celestyal Olympia
Ветровити моменти от борда на Celestyal Olympia

Мария, която обича да ѝ викат Мими, е завършила Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Военната академия “Г.С.Раковски” и е работила в национални печатни медии като международен журналист повече от 10 години. Сега се е отдала на спокойствието на дигиталния маркетинг и създаването на съдържание. Мечтае да създава качествено съдържание за повече винарски изби, ресторанти и хотели.

Андрей пък е строителен инженер, завършил УАСГ и практикуваш ежедневно професията си. Фотографията му е хоби и отделя много време и енергия за нея. Минал е през различни периоди, сега е малко по-лежерен и непрофесионален.

Проучване

За да избегнем създаването на статии, изпълнени с неверни твърдения, отделяме изключително много време на проучване. Което води след себе си и повече писане, защото всяко проучване ни добавя много нови абзаци. Избягваме да се доверяваме само на „екскурзоводът каза“, „така пишеше в един сайт“, „в Уикипедия пише… “ , а си правим лични проучвания, често се доверяваме на експерти в областта, които познаваме. А и годините в журналистиката на Мими са ѝ създали много добра обща култура за света и рефлекс да проверява всичко от различни източници по много пъти.

Всичко това не значи, че не грешим или че не пречупваме разказа през нашата гледна точка. Но човеците са такива, влагат себе си в разказите.

Пътуването

За нас отдавна не е проблем да си организираме пътуване и в 99 % от случаите го правим сами. Това е и единственият начин то да отговаря на всичките ни предпочитания и лудости. Затова не пишем за организирането. Ако случайно не можете нещо да разберете в статиите ни относно организация, цени, време – пишете ни лично съобщение.

Гледка на Лисабон, Португалия от самолета
Гледка на Лисабон, Португалия от самолета

Ресторантите

Противно на обширното мнение за инфлуенсърите, към които в последните години и нас ни причисляват, защото сайтът ни става все по-четен, стараем се разказите ни за ресторантите да са честни, откровени и с доза любопитство. Т.е. не ги възприемайте като реклама за даден ресторант. Истината е, че ние винаги се свързваме с ресторанта предварително, защото обикновено пишем за авторска кухня, рецепти и обстановка и държим да имаме позволението да снимаме. Също за нас е особено важен контактът със собственика и/или персонала, за да ни разкажат за концепцията на мястото и за тяхната страст. Да, пишем основно за места, в които има страст.

Тази история никак не беше негативна, а създаде един много по-интересен обрат на престоя ни в Рим и великолепно познанство. По-средата на снимката Алесандро.
Рим и великолепно познанство. По-средата на снимката Алесандро, собственик на един от най-любимите ни гастро-винени барове – Rimessa Roscioli

Дали ресторантите, за които пишем, ще ви харесат? Не знаем, ние сме склонни да направим някои компромиси и да сме винаги доволни, не сме критици. Макар че често казват, че сме критици (журналисти). Всъщност, пишем положителните емоции, основно. Разсейването на сервитьора, объркването на едно ястие отдаваме на моментния стрес или на наш пропуск във вкуса. Признаваме си, че покрай писането сме открили много неща в кулинарията, които преди сме смятали за грешни.

Цените на вечерите

Не пишем за цените. Да, знам, че са важни. Но искам да се абстрахирате от тях поне докато четете, после си проверете и сами решете. Ако напиша, че някое дегустационно меню е 250 евро, много хора ще подходят с предразсъдък. Колкото и да ви е странно, пишем за да обогатяваме културата, а не за да изброяваме цени. А и цените се променят, качеството се запазва (надявам се).

Казах ви, че се опитваме да се свържем със собственика или някой, който да ни разкаже за ресторанта. Понякога това ни осигурява и „безплатен обяд“, който не знам колко е безплатен, като работата ни след това е около 16 часа на човек, за да създадем материала си, да пуснем в блога и социалните медии, да подготвим снимките, да снимаме на място, да запишем подробно какво са ни казали… и този „безплатен обяд“ е в един от три случая. На ресторантьорите им е писнало от инфлуенсъри – разбираме ги. И така, съдете ни, но си помислете дали един ресторант със звезда Мишлен има нужда от реклама в България.

Виното

Виното ни е страст и на двамата. Мими има завършени няколко курса за любител-сомелиер. Били сме на много уроци за дадени региони вино. Чели сме много, познаваме специалисти в сферата и са ни добри приятели и винаги ни помагат при въпроси. Да, основната критика тук е, че не сме учили там за едни много специални  дипломи. Но според нас виното е за всички, не само за специалисти и това се опитваме да предадем на читателите си.

Мими и Андрей в очакване да опитат следващите вина
Мими и Андрей в очакване да опитат следващите вина

Платените статии за виното – е, няма такива. Виненият сектор има още много какво да научи за маркетинга и рекламата, но и сами виждате, че обикновено пишем за малки и много отдадени изби, които нямат бюджет за реклама. Щастливи сме много от тях да са ни станали приятели и да получаваме новостите от първа ръка. Радваме се на всеки, който е открил, че можем да помогнем за разбирането на виното и ще се радваме на нови познанства.

Хотелите

Тук отнасяме много завист. Как така платено рекламираме някакви хотели? Еми, радваме се на добри партньорства с хотели, за които пишем, защото трябва да се пише и заслужават. След нас и вие ще спите в тези легла, ще ядете в техните ресторанти, ще знаете дали този хотел е точно за вас. Надяваме се да сме ви полезни. Много държа да има конкретна информация за местата. А тук е и любимата ми секция за Хотелите като пътешествие, където сме събрали някои уникални места, където сме отсядали.

И задължителната снимка - романтика на плажа по залез. Тук сме в Rixos Seagate в Шарм ел Шейх
И задължителната снимка – романтика на плажа по залез. Тук сме в Rixos Seagate в Шарм ел Шейх

Социалните мрежи

Нашите профили във Фейсбук и Инстаграм са колкото професионални, толкова и лични. Правим грешки, споделяме моментни емоции, като цяло това е нашето семейство, ще се радваме да ни последвате и там.

Симпатии

Ще видите много симпатии. Примерно, постоянно ще хвалим къщите за гости на брат ми Петър и неговата половинка Елена, в село Чавдар са и са много хубави. Ясно ви е защо ги хвалим – защото наистина са много хубави. И много други бизнеси и хора, които животът ни е сблъскал ще хвалим. Да, отношението е лично.

Екипът начело на Pipero Roma - Алесандро Пиперо (вдясно), Чиро Скамардела (в средата) и сомелиерът и мениджър Акиле Сардиело
Екипът начело на Pipero Roma ( ресторант с една звезда в гида на Мишлен) – Алесандро Пиперо (вдясно), Чиро Скамардела (в средата) и сомелиерът и мениджър Акиле Сардиело

Мишлен

Ресторантите от Мишлен са ни страст. Е, не са самоцел, но страст. Трябва да кажем, че досега нито веднъж не сме били разочаровани. Да, не винаги всичко ни харесва, но затова отиваме – за да пробваме. Лично за нас опитът показва, че масовият турист често набляга на цената пред качеството, на популярното пред авторското. Според нас отправни точки като голям рейтинг в TripAdvisor или в Гугъл не винаги са достатъчен критерий, макар и необходим. Обичаме специалността на посещението на хубав ресторант и се опитваме да разсеем заблудата, че в тези ресторанти всичко е суета. Знанието, опитът, страстта, вниманието към детайла, учтивостта, добрите продукти и концепция може и да са суета, когато не ги търсиш, но ние сме търсещи хора и мислим да си останем такива. Нашето мнение е, че безразличието към света е един от проблемите на хората. 

Може да ви хареса също

Copyrighted Image