С какво снимам, когато не нося камера? Нещо като ревю на Huawei P20 Pro

Следите ли ни в Instagram? Надявам се, че да! Не, че ще ви се караме, ако сте пропуснали този момент, но там се стремим да качваме кадри от България и света почти ежедневно, а и по-често виждате нашите муцуни. А детето (скоро децата) ни е чудно ангелче на снимки. Но толкова със саморекламата…

Всеки себеуважаващ разказвач на истории из социалните мрежи разчита много да му харесват снимките, не само историите. А а и удоволствието да си четеш историите след 3-4 години е пълно, когато имаш страхотни кадри. А ние си ги четем и препрочитаме, сигурно сме си най-запалените читатели.

Но за ваше спокойствие, нарцисизъмът в нас е ограничен от малко скромност. И освен да снимаме себе си, много обичаме да ви запознаваме с околния свят и събитията в него. Такаааа… отклонявам се отново от идеята… Та да се отправим към живота на фотографа, когато не снима с голямата и тежка камера…

Как си избирах смартфон много дълго време

Има едно хубаво и едно много лошо нещо в съвременните смартфони. Хубавото е, че всеки следващ модел прави все по-хубави снимки. Това се отнася вече не само за флагманите на различните брандове, но и на средните класове. Та лошата новина е горе-долу същата. Вече има десетки модели мобилни телефони, които имат страхотни камери и още по-страхотен софтуер за работата на тези камери. И за секунди правят кадри, за които аз с моята DSLR камера трябва да отделя много повече време. И как да си избереш, ето това е труден въпрос.

Та прекарах месеци наред в търсене на телефона, който ще ми върши работа. Въпросът накрая започна да придобива спешност, защото стария телефон ме изостави, буквално. Даже мога да кажа, че известно време бях почти без телефон, но пък кой ли иска да си говори с мен?! На няколко пъти бях се спрял на различни модели и бях дори тръгнал да ги поръчвам или купувам. Но все нещо се случваше и фаворитите ми се сменяха.

Храм-паметник "Св. Александър Невски", сниман с Huawei P20Pro
Храм-паметник „Св. Александър Невски“ сниман с Huawei P20Pro

Да не пропускаме и момента, че само с четене не се задоволих, та успях да взема за тест различни марки и модели телефони, че да се разходя с тях, да поснимам и да преценя дали са ми удобни и кой е моят телефон. Да ги заведа я на море, я на ресторант. Много лично взе да става с тези малки приятели. Сигурно ви звучи като абсурдно много губене на време, но все пак ставаше въпрос за скъпа инвестиция (поне за нас). А и за нещо, което ще ползвам много активно и то не само за лични снимки, но и за блога. Щеше ми се да сменим стратегията и да сме много по-адекватни в разказите си.

Huawei P20 Pro и как стигнах до него

Тук историята пак може да започне много отдалече, а знаете, че аз обичам да има историйка. Та още преди 1-2 години (да си призная, не помня точно кога), се бях впечатлил, че Huawei пускат телефон с камера Leica. За всеки фотограф това е нещо като марката на марките. И всички ние се кланяме доживот на този легендарен бранд, който и до днес произвежда едно от най-доброто фотографско оборудване. На баснословна цена, нека не се лъжем. Та бях много се впечатлил, че камера Leica ще се появи в телефон. Спомням си дори, че бях обсъждал въпроса с вносителите на Leica за България да ги питам дали наистина такава камера ще влезе в телефон или е някакъв маркетингов трик. Те тогава ми разказаха още, че освен самата камера, нейният софтуер е разработен съвместно с Leica и наистина би трябвало да е убийствен.

Та доста време след този разговор марката Huawei ми светеше в главата като тези, които са с камера Leica, и съответно изпитвах силно влечение именно към нея и по-конкретно към флагманите им от серията Huawei p20.

Храм-паметник "Св. Александър Невски", сниман с Huawei P20Pro
Храм-паметник „Св. Александър Невски“ сниман с Huawei P20Pro

Колкото повече, толкова повече

За голяма моя радост, точно в тези луди месеци на избиране на телефон, през които и се счупихме да пътуваме, а старият телефон още дишаше, от Huawei България ме поканиха на едно събитие, на което успях да се запозная с няколко души от техния маркетинг отдел. И те с радост се съгласиха да ми дадат за тествам въпросните модели – първо p20, а след това и p20 Pro. Наистина много полезно – така можеш да прецениш реално от какво имаш нужда и дали това, което е най-висок клас, действително ти е удобно или ще се чувстваш по-комфортно с нещо по-малко на габарити и по-скромно. Е, фотографското в мен се обади и принципът „колкото повече, толкова повече“, ме отведе до Huawei P20 Pro.

Huawei P20 Pro – първи отзиви и снимки с него

Оттук нататък сигурно ще звуча като малко дете, на което са му купили колело след 2 години мрънкане, но му се радвам постоянно и да не ви казвам колко време губя в тестване на всичките му функции и екстри.

Анито се самоснима с телефона :)
Анито се самоснима с телефона :)

Батерията

Най-първото нещо, което ми направи впечатление, е батерията. Всъщност старият телефон ме предаде именно заради лоша батерия, сменяна няколко пъти, и нямаше как да не се чувствам странно, че не трябва да си зареждам телефона два дни, при това при непрекъснато цъкане и издевателства върху него. Е, забелязах и че накрайникът на зарядното не е познатото ми mini usb и е някаква негова по-модерна разновидност явно. Та не мога да ползвам всяко зарядно, което ми попадне, но пък не се и налага. Та така, цъкам, снимам, играя игри, браузвам в интернет, и тази батерия не свършва и не свършва. Как да не я заобичаш. Важно нещо, което научих докато си разглеждах телефоните е, че е много хубаво да си използвате оригиналното зарядно, хем то е направено точно за вашия тип телефон, хем се зарежда на 100% за под час. Просто чудесно.

Портрети с Huawei P20 Pro

Сега тук ще ви кажа за жена си Мими. Е, откакто и тя се включи в писането по блога и почна да разглежда света на блогърите, установи колко яки снимки може да си прави човек, спонтанно с телефон. И почна да ми опява, тук да я снимам, там… Еми, семейството трябва да си се снима, та портретната фотография бе може би най-важният фактор за избора ми на модел телефон. Още първата вечер започнахме с портрети на Мимето и Ани, тъй като други по-интересни обекти нямаше наблизо за снимки.

Мимето е доволна, когато я снимам с Huawei P20 Pro
Мимето е доволна, когато я снимам с Huawei P20 Pro

Мимето най-после взе да се харесва на снимки, а все ми мрънка, че не мога да я снимам хубаво, като все ме тормозеше с „гледай другите блогърки какви хубави снимки имат, а си нямат фотограф у дома“. Все се опитвах да я убедя, че не зависи само от фотографа и камера, обектив и много други фактори, а аз не винаги сменям обектива само, за да я снимам. Но трябва да признаем, че телефончето много помага в тази работа. Та вече Мимето си има желаните кифленски портрети, а вкъщи е малко по-спокойно.

Когато бременният човек е доволен, всички са доволни
Когато бременният човек е доволен, всички са доволни. Не мога да не призная, че телефонът е просто перфектен за подобни кадри

Анито винаги е хубава на снимки и никога не се оплаква, но и с телефона много ме радва, а и по-бързо мога да реагирам и да ѝ хвана маймунските физиономии. Видеото и slow motion функциите също са чудесни и си признавам, че е чудесно разнообразие на DSLR камерата.

Ани и нейната любима играчка - кучето Танк
Ани и нейната любима играчка – кучето Танк

Тук трябва да си поговорим за трите основни камери на P20Pro:

40 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/1.7″, OIS, PDAF/Laser AF
20 MP B/W, f/1.6, 27mm (wide), 1/2.7″, OIS, PDAF/Laser AF
8 MP, f/2.4, 80mm (telephoto), 1/4″, 3x optical zoom, OIS, PDAF/Laser AF

Та тази, третата 80mm телефото обективче е един доста полезен вариант да смените гледната точка на портретите. 80mm е един добър портретен обектив, и въпреки че е само 8MP, може да ви даде чудесна гледна точка.

Един старозагорски портрет на Мимето, на Античния Форум в Стара Загора  си имаме едно местенце, което е страхотно за портрети
Един старозагорски портрет на Мимето, на Античния Форум в Стара Загора си имаме едно местенце, което е страхотно за портрети

Пейзажи с Huawei P20 Pro

И преди да сте си помислили, че е поредната камера, ориентирана най-вече към селфита, да обясня, че я пробвах и за любимите ми пейзажи. Първият сериозен тест бе по време на разходката ми от Роженския манастир до Мелник по живописната екопътека по залез, където гледката е наистина зашеметяваща и винаги много обичам да снимам. Та ето какво се получи, и пак с уговорката, че това бе най-първият тест на телефона и много не му бях свикнал. И все пак мисля, че се справя прекрасно и с пейзажи и може да пресъздаде подобаващо всяка красива гледка.

Залезът над Роженските пирамиди, заснет с Huawei P20 Pro, докато чакам голямата камера също да снима
Залезът над Роженските пирамиди, заснет с Huawei P20 Pro, докато чакам голямата камера също да снима

Сега много обичам и просто да се разхождам по любимите си фотогенични места из София и да си снимам с него и да се радвам колко лесно става всичко и се получава чудесно.

Едно от любимите ми места за снимки в София - ротондата "Св. Георги" в двора на президентството
Едно от любимите ми места за снимки в София – ротондата „Св. Георги“ в двора на президентството
Едно от необходимите условия, за да правите чудни нощни снимки е да имате статив. Ние имаме няколко големи, но за удоволствието да снимаме с телефон се спряхме на едно чудничко приспособление отново на Huawei – трипод/стик Hauwei A15 и ни върши чудна работа.

Трипод за Huawei P20Pro
Трипод за Huawei P20Pro

Huawei P20 Pro и снимки от събития

Още в началото споменах, че обичаме да ходим по разни интересни събития и да ви разказваме за тях. Е, точно на такива места голямата камера е недостатък. Първо, защото заема много място и тежи, а обикновено наоколо има много хора и се правят някакви динамични неща, в които не можеш да участваш, ако държиш няколко килограмова камера. И второ, защото много хора се притесняват, като те видят да я вадиш.

Много е удобно да се снима с телефон по време на събития и никой не те гледа странно
Много е удобно да се снима с телефон по време на събития и никой не те гледа странно

Затова и телефон с хубава камера е сигурно най-удобното нещо за снимки по време на събития. А и освен това, той позволява директно да споделиш снимките, без да ги прехвърляш и обработваш. Но сигурно вие това отдавна сте го разбрали, аз май тепърва откривам топлата вода колко е хубаво и важно да имаш телефон с хубава камера. Ето няколко примера за снимчици от събития, които се получиха чудесно и най-после никой не ни гледаше странно или притеснено.

Малко характеристики на Huawei P20 Pro

Тези неща като цяло си ги пише в сайта на Huawei и всички описания на телефона в търговската мрежа, та няма да ги изреждам една по една. А и са толкова много, свят да ти се завие. Huawei явно са работили на принципа „колкото повече, толкова повече“, и това си личи от работата на телефона – май нямам забележки към нищо по отношение на производителност и други функции. Все пак ще направя няколко отбелязки за камерата, която, както стана ясно, ме вълнува най-много.

Изкуствения интелект и всякакви други изумителни неща

Вариантите на използване на камерата са много, тук ще добавям и всеки нов, който съм експериментирал, че за двете седмици, откогато имам телефончето, не съм успял всичкод а пробвам. Та AI-то на Huawei P20 (Pro) е забележително, най вече в помощ на портретите. Трябва да обърнете внимание, че когато снимате с помощ на AI, снимате на 10MP, а не на 40. Но ще се удивите на резултатите.

Обичам да си играя с различните режими и функции на Huawei P20 Pro
Обичам да си играя с различните режими и функции на Huawei P20 Pro

Raw-форматът пък би ви направил доволен, ако не искате телефона да обработва снимките вместо вас. Аз, да си призная, го избягвам, предпочитам по-умния AI да се пребори. А AI е доста съобразителен, разпознава храна, хора, кучета и котки, и аз бях учуден, че са различни режими, плаж, залез… абе по-умен е от мен, все пак аз и кучета и котки снимам по един и същ начин.

И така, надявам се, сме ви разкрили част от фотографския свят на нашето малко семейство. И макар да сме хоби и аматьори, много се радваме да се развиваме. Статията бе провокирана от две неща. Първо, че почти всеки ден ме питат с какво и защо снимам и много често това е заради някои много добри кадри, направени с телефона, което искрено ме радва. И второто, защото Huawei България бяха така мили и отзивчиви да ми помогнат да си избера телефон, а ние винаги се радваме на усмихнатите и отзивчиви хора. Хората в нашите контакти са по-важни от материалните неща.

Още малко дребни подробности за Huawei P20 Pro

И сигурно е излишно да ви казвам още подробности, като какъв цвят ми е телефона и откъде да си купите такъв, защото това се вижда и от снимките, а и може да бъде проверено в интернет. Но ако случайно се чудите, аз имам варианта в цвят Twilight, невероятно красив – ето тук може да разгледате оферти точно за него. 

Веднъж месечно изпращаме на нашите приятели и последователи email с най-интересните статии, събития и новини около нас. Абонирайте се, за да го получавате и вие!

View previous campaigns.

Leave a Reply

avatar

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Subscribe  
Notify of

Copyrighted Image