Home ПътешествияБългария Интерхотел Сандански – 3 поколения на зимен SPA туризъм

Интерхотел Сандански – 3 поколения на зимен SPA туризъм

26 minutes read

С този разказ рискуваме да потърсим из спомените ви, когато сте ходили на почивка в Сандански с бабите и дядовците ви. Или просто да ви запознаем с хотел, който за мен винаги е бил част от Сандански. Доминиращ над централната част на града, но създал му съвременния облик. И така, независимо дали сте били на почивка в Интерхотел Сандански наскоро или преди 30 години, ще ви разходим из „Австрийския хотел“ на Сандански.

Предисловие

От всичките над 10 пъти, в които сме обикаляли Санданско-Петричката котловина, уютните винарни, красивите хълмове и пясъчните пирамиди, нито веднъж не бяхме отсядали в Сандански. Някак несъзнателно си пазехме възможността да отидем специално на гости на този град и да отделим повече внимание на магическия му въздух и минерални води.  И така, ето ни в края на януари, докато из повечето места в България е студено и доста мрачно, ние се приземяваме в най-топлия град и умората от работния и учебен ден и последвалите почти 5 часа път бързо се изпарява, когато се вмъкваме в горещия външен басейн вечерта към 19ч.

Настаняваме се в Интерхотел Сандански – емблематично място за града. Ще го чуете още като „Австрийския хотел“, защото преди 40 години бил строен от австрийци. Трябва да признаем, че тръгнахме натам с леки въпросителни към нас самите – дали можем да се доверим за малката си семейна почивка на точно този хотел, който, макар и от висока категория, е проектиран и строен във времена, в които изискванията на гостите са били малко по-различни. Пък и едва ли първата мисъл при проектирането му е да е място за мама, татко, баба, дядо и две деца, пристигнали заедно да се позабавляват един уикенд.

Бързаме да кажем, че Интерхотел Сандански не ни разочарова и с радост бихме се върнали отново. Причини – много.

Интерхотел Сандански
Интерхотел Сандански

За загубените играчки и спечеленото време

Докато пишем тази статия, преживяваме малка драма у дома. Оказва се, че сме се прибрали с 2-3 плюшени играчки по-малко, които са изостанали кой знае къде по пътя. Тъжно е да гледаме децата как страдат за любимите си Кучо и Еднорогчо и розовото пони. Но пък времето, прекарано заедно във весели игри и усмивки, никога не е загубено. Не, че и ние не се ядосваме, че не сме успели да проследим пътя на всяка от многото вещи, които разнасяме със себе си. И все пак важно е да не губим хубавите емоции и радостта от факта, че сме прекарали това време заедно.

Интересното за играчките е, че децата са ги забравили още първия ден във фоайето на хотела. И после три дни никое от тях не се сети за тях, изключително ангажирани бяха през целия престой с интересни занимания.

Легендата Интерхотел Сандански

Австрийския хотел

Интерхотел Сандански е от някогашната верига елитни хотели (известни като Интерхотели), построени през 70-те и 80-те години, за да обслужват специални гости, от онези, които са по-равни от другите. Из книгите, които са ни попадали за туристическия бранш по онова време, сме научили, че именно те вероятно най-много са се доближавали до съвременната концепция за хубав хотел. С просторни и удобни стаи, добри ресторанти, заредени с разнообразни и редки за пазара продукти, които да направят преживяването на всеки гост наистина специално. В допълнение с минералната вода и балнеолечебните услуги, да си гост на хотела по онова време наистина е било страхотно. И тези хотели са били не просто места за отсядане, а дестинация сами по себе си.

Историята е, че хотелът е построен от австрийци с австрийски материали и някак си остава в сянка архитекта на хотела, който е българин. Проектът на Интерхотел Сандански е на архитект Ненко Ненков в колектив с арх. Стоян Хаджистоянов. Който след като печели конкурса за проект на хотела, го довършва в Австрия. Хотелът е построен за 11 месеца и открит през 1984г., тази година (2024г,) хотелът отбелязва 40-годишнината си.

Интерхотел Сандански внушително доминира над града
Интерхотел Сандански внушително доминира над града

40 години по-късно

И все пак, благодарни сме, че го посещаваме именно днес. От онези времена, макар и висококласен, хотелът е преживял редица трансформации, научаваме от служители. Така например, в началото в него имало едва 2-3 апартамента за точно определени гости. Семействата с деца явно изобщо не са били целева група.

Днес ние се настаняваме в чудесен апартамент, съставен посредством свързването на две стандартни стаи, който се оказва страшно практичен. Освен че и двете стаи са еднакво просторни, със собствени бюра, тераси и кът за сядане, най-много се радваме на двете бани, които рязко облекчават живота на едно 4-членно семейство.

В по-съвременната история, една голяма площ точно до входа на хотела дълги години е била заета от банка. Днес, за наша радост, е голям, шарен и просторен детски кът.

С построяването на Интерхотел Сандански се поставя и началото на съвременното климатолечение и балнеолечение в региона, макар лечебните сили на местните минерални води да са познати и използвани от хилядолетия.

Днес хотелът достолепно пази онова аристократично излъчване, което напомня, че някога е бил достъпен само за „избрани“. Усеща се по атрактивното вито стълбище между партера и първия етаж, по приглушената светлина и ретро атмосферата в бридж бара, по просторните фоайета и общи зони, в които има място за уединение за всеки.

Когато и да е направен паркингът и подходът към рецепцията на хотела, си личи, че е вложена мисъл и идея, за да е едновременно удобен, но и да не пречи на комфорта на гостите.

И точно тук си струва да споменем, че е помислено и за нови технологии и хотелът разполага със зарядна станция за автомобили и при нужда осигуряват кабел. Възползвахме се от услугата.

Една малко по-различна перспектива на хотела от въздуха, но и оттук изглежда много поддържан и подреден
Една малко по-различна перспектива на хотела от въздуха, но и оттук изглежда много поддържан и подреден

Басейните на Интерхотел Сандански

Първият критерий, по който си избираме хотелите през зимата, е външният басейн. Да можем да се плацикаме на открито в топъл басейн, когато навън е хладно или още по-добре – има сняг, е усещането, заради което бихме си причинили дълги часове пътуване и го правим. И така, след 5 часа в колата, ни отне 5 минути да се преоблечем и да се хопнем в басейна.

Нещо, което е важно за мен, е че стаите зимата се отопляват с парно, а не с климатици и е тихо и изключително приятно.

Басейните на Интерхотел Сандански, захранени с топлата минерална вода, са безценно съкровище и за радост на всички гости, ги има много. Най-големият е плувен 25-метров, закрит. От двете му страни навън има още два басейна. Единият бе около 32-33 градуса и доста приятен за плуване рано сутрин. От другата страна е по-топлият басейн (36-38 градуса), с атрактивна неправилна форма и детска секция, в който май прекарахме най-много време.

Спа, балнео и други глезотии

СПА и балнео комплексът на Интерхотел Сандански е най-големият в Югозападна България и е наистина внушителен с мащабите си. Разположен на два етажа, ако не броим двете сауни и парни бани, които са на отделно ниво. Из множеството му зони има десетки зали за вероятно стотици различни терапии. Комплексът има статут на медицински център и е популярно място за посетители, идващи да лекуват опорно-двигателния апарат и дихателната система. Сигурно сте чували, че Сандански е известен и с изключително чистия си въздух, който помага много при белодробни проблеми и чести боледувания.

Макар ние да не дойдохме с някакви специфични оплаквания, се възползвахме от услугите на балнео центъра и дори съжалихме, че нямахме време да направим повече. Определено си струва да дойде човек за поне 5 дни, толкова са най-кратките терапевтични пакети.

Гунамагнитофореза или релаксираща терапия с колаген

Обикновено при посещения в СПА центрове винаги си запазваме масажи – от една страна обичаме, от друга – винаги са добра идея за хора, които работят на бюро и са хронично схванати. Този път предложиха на Андрей нещо по-различно – комбинация от перлена вана и след това терапия с безиглено инжектиране на течен колаген, наречена гунамагнитофореза.

Процедурата със сложно име е всъщност бърза и неинвазивна и отнема не повече от 15 минути, максимум 20-30, ако се третира по-голяма зона. Представлява неинвазивно вкарване на инжекционен колаген през кожата в болезнена зона с помощта на апарат, наречен гунафореза. Апаратът създава магнитно поле, което позволява дълбокото проникване на колагена и успешното му абсорбиране.

Според информацията за продукта и терапията, процедурите с GUNA инжекционен колаген имат главно обезболяващ ефект, независимо от произхода на болката – ставно-мускулна, невропатна, травматична и др., както и регенериращ и противовъзпалителен ефект върху тъканите – хрущяли, мускули, сухожилия, ставни капсули и др. Колагеновата терапия може да се прилага и с козметични цели – за третиране на бръчки, кожни проблеми, заздравяване на рани и др. Стандартно курсовете са от поне 5-10 процедури, но Андрей усети приятно отпускане на врата още от първата.

Римски ритуал с мед

Мими си избра една от най-новите козметични терапии в СПА центъра – ритуал с мед в 4 стъпки. Така и не разбрахме защо е римски, но така е в менюто. В него се включва вана с тоалетно мляко, пилинг за тяло, маска с истински мед и накрая финален крем.

Безценно е времето да се отпуснеш сам с мислите си, на приглушена светлина, без телефони, в стая, ухаеща на мед и други приятни аромати, на фона на тиха музика. Особено когато лежиш увит като мумия в приятна маска и нямаш друг избор, освен просто да си почиваш. Истинска медитация, която действа отпускащо, отрезвяващо и озаряващо.

И когато след час и половина ритуали станеш от кушетката, се чувстваш прероден и готов за нови подвизи.

Ваканция с деца в Интерхотел Сандански

Да отидем с деца в Интерхотел Сандански бе отлична идея. Оказа се, че хотелът е много приятелски настроен към семейства и не просто има съоръжения, подходящи за деца, но и активно се организират мероприятия за тях.

Разказаха ни, че през ученическите ваканции има цяла програма от игри, работилници и спортни дейности. Но дори да сте извън тези периоди, пак можете да се възползвате от някои услуги. Например, ние записахме децата на уроци по плуване, водени от единия от спасителите. Който пък се оказа страхотен професионалист със страхотен подход и много ги предразположи. Може да не ни повярвате, но Ани напредна наистина много за 3 дни и 3 урока, а Ади почти спря да се страхува да си потапя главата.

В детския кът през цялото време имаше 2 аниматорки, които активно се занимаваха с децата, за което им благодарим. Оценяваме това внимание много, защото неведнъж сме ставали свидетели как в луксозни хотели аниматорите просто присъстват, децата скучаят и смисълът от детския кът се губи.

Друга популярна услуга, предлагана от Интерхотел Сандански, са техните тенис кортове с професионална настилка и оборудване. Намират се на около 200 метра от хотела в парковата зона и често са домакин на турнири. Та ако сте фенове на тениса, можете да поиграете.

Тенис кортовете на Интерхотел Сандански
Тенис кортовете на Интерхотел Сандански

Храната в Интерхотел Сандански

Чудите ли се вече защо и дума не сме обелили за храна и вино, макар да сме в силно винен регион? Ето, време е.

В хотела имате 2 варианта за изхранване – само със закуска или с включена вечеря на блок маса. Ако не сте претенциозни откъм сервиране, специална атмосфера, обслужване и изящна презентация на храната, бюфетът е отличен избор за вечеря. Особено ако сте с малки деца, които обожават да си избират и вземат сами вечерята. Бюфетът е супер, ако обичате по-стандартни ястия, но приготвени добре и вкусно.

Ресторант Ренесанс

А когато решите да се поглезите, да поседнете на тишина с чаша вино в спокоен ресторант, отивате в средиземноморския а ла карт ресторант „Ренесанс“ на долния етаж. Там нас ни посрещна шеф Николай Тихомиров (известен е още с участието си в Hells Kitchen), който бе поел ръководството на ресторанта едва от 4 дни. И все пак успя да отдели време на обяд да ни представи някои от идеите си за ново меню на ресторанта, които искрено ни зарадваха.

Демо менюто му включваше салата с домати и маринован патладжан, както и салата с бурата, рукола, чудесни домати от региона и чипс от прошуто. Предястието бе много вкусни аранчини с шафран. А за основни ястия ни предложи своите варианти на пиле и пъстърва. Пиле с кремообразна полента и горски гъби. И пъстърва с пюре от целина и пържен артишок. Предложенията на шеф Тихомиров ни впечатлиха с простотата и достъпността си – познати продукти, чийто естествен вкус се усеща, без твърде много обработка, но светещи един до друг в чините.

Виненият лист също ни направи приятно впечатление – не особено дълъг, но със силен акцент върху местните вина. От няколко години винарните и ресторантьорите в региона активно работят заедно, за да се предлага местно вино.

Как да резервирате?

Може да запазите по телефона или от сайта на хотела: www.interhotelsandanski.bg . Също и от Booking.com

Парк Свети Врач

Интерхотел Сандански се намира на страхотно място – от едната му страна започва или пък свършва централната пешеходна улица, от другата започва прекрасният парк Свети Врач. Той е един от най-старите градски паркове в България, като първите фиданки са засадени през 1916 г. Разположен по протежението на река Санданска Бистрица на 344 декара площ. В него са засадени над 160 растителни вида, между които вековни чинари, обявени за природни забележителности. Има растения, дошли от Далечния изток, Америка и Средиземноморието. Паркът е пълен с красиви кътчета и забележителности.

Едно от любимите на всички места в него е езерото, в което плуват бели и черни лебеди и друти птици. В езерото можете да покарате и водно колело.

Друга интересна забележителност е „Пиринеума“ – релефен макет на Пирин планина. Забележителности от този тип сме виждали на още 2 места в България (може и да има и други) – релефната карта на Черно море в двора на езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора и карта на България в Дряново.

И ако обичате да гледате света отвисоко, в парк Свети Врач има и лунапарк с 30-метрово виенско колело, на което се повозихме семейно. От него се виждат двата стадиона в близост и всъщност почти целия парк от всичките му страни. Колелото е със затворени кабинки, движи се бавно и е много приятно, дори за по-страхливите.

Интерхотел Сандански
Интерхотел Сандански

С далеч по-малък ентусиазъм се качихме в колата за петте часа наобратно до дома, но пък много удовлетворени от почивката си в Сандански. Определено можем да препоръчаме и града, и хотела. А няколко дни по-късно у дома се прибраха и Кучо, Еднорогчо и розовото пони, които се оказаха забравени в хотела, но прибрани от камериерките и след това изпратени към нас. Благодарим!

Идеи за разходка наоколо

Топ винарни в региона

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image