Home Като на гости5 звезди Един следобед в мароканската джунгла – оазисът Джнане Тамсна (Jnane Tamsna) край Маракеш, Мароко

Един следобед в мароканската джунгла – оазисът Джнане Тамсна (Jnane Tamsna) край Маракеш, Мароко

12 minutes read

Странна държава е Мароко. Внушителни планини, пясъчни пирамиди, множество оазиси с безброй палми, имперски градове с умопомрачително забързан живот, шарени медини и пазари, от които съвсем буквално ти се завива свят. На десетия ден от това ни приключение бяхме преминали из всички нюанси на гореизброените преживявания, и още много други, и ни предстояха два финални дни там, където всички пътеводители ни пращаха, а именно Маракеш.

В малко лирично отклонение ще кажем, че докато си организирахме пътуването, много искахме да преживеем наистина максимално разнообразни неща. Да видим по-традиционните и бюджетни риади, но и по-изисканите хотели. Да хапнем и на пазара, и при местните хора в селата, и в по-съвременните ресторанти на големите градове. И някак случайно подредихме нещата така, че последните дни да са отредени повече за съвременни и по-близки до нашия живот преживявания, отколкото до традиционното Мароко. 

В деня преди да отидем в Маракеш, бяхме ето тук - в Атласките планини
В деня преди да отидем в Маракеш, бяхме ето тук – в Атласките планини

И така, след 3 много емоционални дни в планините Висок Атлас, където живяхме в берберски селца и извървяхме над 20 километра пеша из планината на над 2000m надморска височина, пристигнахме за обяд в Маракеш, или по-скоро край Маракеш. Бяхме си уговорили обяд в хотел Джнане Тамсна (Jnane Tamsna) в квартала Палмерайе (Palmeraie), озазис с над 100 000 палми, населен от луксозни хотели и вили, между които не липсват и традиционни махали, в които си живеят местните.

Входът към Jnane Tamsna и красивите му арки, хотел край Маракеш
Входът към Jnane Tamsna

Какво е Джнане Тамсна?

Слязохме от планините, за 60 км ни отне около час и половина от Маракеш. Преминавахме през лудия Маракеш и накрая навигацията ни отведе до малка махаличка с разхождащи се деца, възрастни, котки и кокошки по улиците. Точно след нея влязохме през портала на Джнане Тамсна, ограден от висок каменен дувар, като много подобни места из Мароко. И още няколкостотин метра през истинска джунгла, преди да се забележим скритите зад палми и маслинови дървета жълтеникави сгради на хотелския комплекс.

Оранжевите вили на Джнане Тамсна с много зеленина около тях
Оранжевите вили на Джнане Тамсна с много зеленина около тях
Едно от уютните фоайета на хотела
Едно от уютните фоайета на хотела

Джнане Тамсна е комплекс от 5 вили, оградени от почти 40 декара зеленина и градини. Преди да пристигнем в Мароко, се опитахме да си организираме нощувка там, но нямаха места, имаха някакво събитие. Хотелският комплекс е сравнително малък, общо 27 стаи в 5-те вили, и могат да настанят до 60 души. Хубавото е, че всяка от вилите е в различна част на комплекса, в различен стил, и всички са обградени от зеленина, като цяло предлагат много възможност за уединение на всеки един посетител или група.

Терасата на покрива на Jnane Tamsna, хотел край Маракеш, Мароко
Терасата на покрива на Jnane Tamsna
Елена и басейнчето с розите
Елена и басейнчето с розите

В целия комплекс има общо 5 басейна, от които два се отопляват в по-хладните сезони. Бонус на климата в Мароко през ноември е, че имаш два сезона в един ден – през деня може да стигне и 30 градуса и да е чудесно за плаж, а вечер е достатъчно хладно, че да се насладиш на уюта на запалената камина.

Централният басейн на Джнане Тамсна
Централният басейн на Джнане Тамсна
Отопляемият басейн със солена вода - Джнане Тамсна, Маракеш, Мароко
Отопляемият басейн със солена вода

Градините на Jnane Tamsna

Беше много приятно да се откъснем малко от пустите пейзажи, на които се бяхме наситили последните дни, и да се потопим из градини и зеленина, много близки до представите ни за джунгла. Високи палми и разни други дървета, между тях разнообразни храстчета и всевъзможна друга растителност. С единствената разлика, че растителността е прилежно подредена в лехи и градини, където се отглеждат органични.. ами всичко, каквото може да се отглежда. Маслинови дървета, финикови палми, всякакви плодове и зеленчуци, поне десетина вида алое и кой знае колко различни подправки. Продукцията от градините отива за ресторанта.

Из градините на Jnane Tamsna, хотел край Маракеш, Мароко
Из градините на Jnane Tamsna
И част от флората из градините
И част от флората из градините

Имат си и естествена фауна, предимно гущерчета, костенурки и таралежи. Много се гордеят с таралежите, защото това било знак, че градината е здрава.

Мимето се разхожда из алеите под фенерите със стотици свещи в Джнане Тамсна
Мимето се разхожда из алеите под фенерите със стотици свещи в Джнане Тамсна. Шапката и роклята са местен реквизит, изработени в комплекса

Обяд в Jnane Tamsna

По време на нашето посещение разказваха, че точно сега е сезонът на маслините и правят големи количества превъзходен зехтин. Опитахме и съвсем пресни маслини, които ни бе трудно да възприемем, явно сме свикнали да консумираме все мариновани, преработени и т.н. и вкусът на натуралните маслини не ни е особено познат. Но пък зехтинът, който ни сервираха, наистина бе превъзходен.

Зехтин Extra Virgin – първи стъпки: как да го разпознаем и опознаем

Кътчето ни за обяд в градините на Jnane Tamsna
Кътчето ни за обяд в градините на Jnane Tamsna

Трябва да споменем, че ние ресторант точно не видяхме, бяха подредили четири маси на сянка до басейна в едната градина. Ние си имахме предварителна резервация и ни бяха нагласили маса за четирима. Обстановката бе много тиха и приятна, почти като на пикник. И навсякъде се чуваха птички.

Менюто за обяд в Jnane Tamsna не е дълго и е различно всеки ден, в зависимост от наличната прясна продукция за деня. На нас ни предложиха една салата (табуле с нахут и мента, доста нетрадиционно, но много вкусно), избор от четири основни, между които риба, агнешки котлети, кюфте от леща и нещо друго, и десерт крем брюле.

Салата табуле с мента и нахут, много красива - Jnane Tamsna, Маракеш, Мароко
Салата табуле с мента и нахут, много красива
Агнешките котлетчета, Пешо каза, че са много вкусни и му вярваме, макар да не обичаме агнешко
Агнешките котлетчета, Пешо каза, че са много вкусни и му вярваме, макар да не обичаме агнешко
И вкусната риба - обяд в Jnane Tamsna
И вкусната риба – обяд в Jnane Tamsna

Похапнахме лежерно на непретенциозните, но приятно подредени стъклени масички и столчета край основния басейн, и си помислихме как следобедът тук бе едно наистина приятно бягство от шума, цветовете и миризмите на Мароко.

Превъзходният крем брюле
Превъзходният крем брюле

Цените на обедното меню на ресторанта са разумни, из пътуването ни през Мароко попаднахме на много по-скъпи ресторанти, които изобщо не бяха на това ниво. А за това, което опитахме в ресторанта на хотела, цените бяха перфектни. Ще ви разкажем в следващите статии, че в Мароко може да ядеш и за 15 дирхама, и за 300 дирхама (10 дирхама = 1 евро), като невинаги цената определя качеството.

Малко за историята

Jnane Tamsna е творение на едни от онези хора, които преди години са пристигнали в Мароко по някакъв повод и са отказали да си тръгнат. Оказа се, че такива съвсем не са малко, особено от френски и испански произход. Та собственици на хотела със странното име са Мериен Лум-Мартин, адвокат и дизайнер в Париж от френско-сенегалски произход, и съпруга й Гари Мартин, американец, културен антрополог и етноботаник със страст към изграждането на градини. Цялото място е създадено по техни идеи и дизайн и до днес продължават да го пълнят с новите си творения.

Едно от най-уютните местенца в комплекса
Едно от най-уютните местенца в комплекса
Мимето и арките на Джнане Тамсна
Мимето и арките на Джнане Тамсна

Мериен е дошла през 70-те години в Мароко и оттогава животът ѝ е свързан почти изцяло с тази страна. Тя е отговорна за архитектурата и дизайна на всичко в хотела, а заедно с това има и ателие, в което създава най-различни красоти, вдъхновени от Северна Африка.

И макар да е заета с всевъзможни дейности, не пропуска да поздрави всеки един гост в комплекса, включително нашата групичка, макар че сме само за няколко часа.

Собственичката Мериан и нашият скромен екип
Собственичката Мериан и нашият скромен екип

После се разходихме из комплекса с дъщеря им Таис и кучето Смоки, което осиновили преди 3 години.

Мими, Таис, Андрей и Смоки  Джнане Тамсна
Мими, Таис, Андрей и Смоки

А трудното за произнасяне име на комплекса означава „Голяма градина“ – съвсем подходящо.

Статията ни за Маракеш: Градовете на Мароко: лудият шарен Маракеш


[info]И ако скоро не сте се запътили към Мароко, а ви се иска да пробвате мароканска кухня. В София можем да ви препоръчаме да посетите един от по-интересните за нас ресторанти – Марокански ресторант Annette, за който сме споделяли и преди впечатления. [/info]

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image