Home ПътешествияБългария Празник на розата в Казанлък – какво трябва да знаем (2024)

Празник на розата в Казанлък – какво трябва да знаем (2024)

по време на розобер в Казанлък

20 minutes read

Празник на розата в Казанлък е един от най-големите фестивали в България изобщо и със сигурност едно от най-атрактивните събития през месец май. През годините сме ходили не един и два пъти, в различен формат. Понякога само да погледаме розобер. Друг път отиваме да се порадваме на цялото шарено събитие, с парад, културни активности, фестивал на виното розе и какво ли още не. И понеже кулминацията на Празник на розата 2024 наближава, решихме да напишем кратка ориентировъчна статия какво да очаквате там, ако никога не сте били, пък и да сте били.

”…Като пристигнах на градината, метнах чувала на един клон от крушата, препасах престилката, като забих здраво двата й края около кръста си и навлязох в първия ред. Трябва да се бърза, че от изток почна да се източва тънка розова ивица, а над нея жълта, по-широка. Първият ред започваше с два пъти по-висок храст от бели рози. Надигам се да настигна високите цветове, краката ми потъват в калната и студена земя, извадя единия, другият потъне. От дъжда и сутринната роса по ръцете ми се стича вода и чувствам как лази чак около кръста ми. Докато обера високия храст, няколко пъти се одрасквах до кръв. Окалях се до колене. Превръзката на палеца ми паднала и раната почна да ме боли, но бързам и навлизам вече в третия ред. Поглеждам тревожно на изток, защото розите трябва да се оберат, преди слънце да изгрее.”

Чудомир, Розобер

Малко история за Празника на розата

Празник на розата е традиция с над 120-годишна история. За пръв път празненства, посветени на българската роза в региона са организирани в далечната 1903 година. Организирани били богати изложби с рози и други цветя, походи до Шипченския манастир, продавали се специално издадени за случая картички. След пускането на Подбалканската ЖП линия, за празника се появявали тематични влакове и специални билети с намаление, които стимулирали гражданите от всички краища на България да посетят Казанлък. Още от самото начало, празникът бил организиран в последния уикенд на май, когато е и сезонът на цъфтеж на розите. И така в продължение на десетилетия фестивалът се превърнал в един от най-разпознаваемите и обичани български празници.

Празникът на розата днес – 2024г.

Съвременният формат на Празника на розата е много цветен, атрактивен и доста мащабен. Празничната програма започва още в началото на май и продължава около месец. Тази година тя стартира на 7 май с разнообразни изложби, арт ателиета, театрални постановки, концерти. Буквално всеки ден през май в Казанлък се случва някакво интересно събитие, което е тематично и в календара на празниците на розата. Ако ви е интересно, пълния календар можете да видите на сайта на Община Казанлък.

Календарът е много любопитен и колоритен, но за нас лично няколко събития изпъкват като акценти и неслучайно привличат и най-голям интерес. Сигурни сме, че и вие ще искате да им обърнете внимание.

Ритуален розобер в селата край Казанлък

Почти всяка събота и неделя на месец май можете да станете свидетели на ритуален розобер в някое от селата край Казанлък. Обичайно той включва фолклорна програма, песни и танци, цветни танцьори в народни носии и много възможности за красиви снимки.

Информация за часа и мястото можете да откриете отново в празничния календар. Събитията обичайно започват сутрин около 8 – 9 ч., защото розите се берат рано, в идеалния случай по изгрев, докато има роса по тях, която да пази розовото масло и да улесни извличането му. За ритуалния розобер никой няма да ви кара да ставате по изгрев, но да си знаете, че така се прави.

Розобер в Казанлък

Имайте предвид, че ритуалът Розобер в селата се заплаща. Ритуалите не са в самото село, а на розовите масиви наблизо. Отидете по-рано, има много хора.  

На 25 май 2024г., събота в 9:30ч. ритуалът розобер е в село Кънчево.

26 май 2024г., неделя в 9:30ч. ритуалът розобер е в село Розово.

На 1 юни 2024г., събота в 9:30ч. ритуалът розобер е в село Ясеново.

2 юни 2024г., неделя в 9:30ч. ритуалът розобер е в край Казанлък.

Розоварене

В Музея на розата и в Етнографски комплекс „Кулата“ (и на двете места започва в 11ч. събота и неделя на 25 и 26 май, 1 и 2 юни 2024г. ) можете да станете свидетели на традиционен ритуал розоварене, за да научите как точно се произвежда така ценното розово масло. Тези събития обикновено са с платен вход, но пък цената не е висока и е интересно.

Фестивал на виното розе – Rose wine expo XIII издание

През 2024г. Rose wine expo XIII издание ще се проведе на 1-ви и 2-ри юни, събота и неделя.

Той обичайно се провежда в НЧ „Искра – 1860“, както и около него, защото винаги има много изложители и още повече желаещи да опитат най-добрите розета на България. Ще откриете и други вина, но акцентът е на розето. За този фестивал е важно да знаете, че е със свободен вход, но по тази причина доста посещаван и на моменти пренаселен. По-скоро е тип „да се повеселим заедно“, отколкото да правим някакви сериозни дегустации. Но ние го харесваме, защото винаги е приятно да опиташ много български вина на едно място и да си поговориш с винари, посетители и приятели.

Съвет: на фестивала няма да откриете хубави дегустационни чаши за вино, може евентуално да продават някакви брандирани чаши, но по-скоро такива за много масова употреба. Ако като нас сте леко чалнати по темата, може да си носите собствени. Иначе се „наслаждавате“ на вино в пластмасови чаши за еднократна употреба, което по нашето скромно мнение не е нито красиво, нито екологично, нито приятно.

Съвет: Ако искате да посетите и интересна винарна наоколо, може да си организирате дегустация и във винарна Better Half в село Змейово. Там може да отседнете и в прекрасната Вила Яна.

Улица на занаятите

От НЧ „Искра – 1860“, чак до централния площад и по алеите на целия парк наоколо ще откриете многобройни сергийки с още по-многобройни артикули, които се продават. Между тях има какво ли не – от храни и напитки, през ръчно изработени бижута, керамика и изделия за дома, козметика с рози и без рози. Не липсват и щандове със съвсем не български изделия, разбирайте балони и пластмасови играчки, по които децата винаги залепват. Но нека не акцентираме на това. По улицата има и доста занаятчии и производители на розово масло, розова вода, козметика с рози, сиропи, сокове и сладка от рози и такива неща, които ние лично ценим и понякога си купуваме.

„Хлябът на българина“ – изложба с конкурсен характер на български хляб и традиционни ястия

През 2024 г. тя ще се проведе на 1 юни вечерта в парк Розариум. Там се събират местни производители и занаятчии на храни, най-вече хлябове, и също е атрактивно.

Избор на Царица Роза

За гражданите на Казанлък, особено по-младите, този традиционен конкурс за красота е особено важен. Всяка година се избира Царица Роза. Това обикновено е млада дама, която се превръща в посланик на фестивала и българската роза по света за идната една година. През 2024 г. Царица Роза е Неделина Неделчева.

Спектакъл „Коронация на Царица Роза“ 2024 година е на площад „Севтополис“ на 31 май (петък) от 20:30ч. След него има празничен концерт на БРАТЯ АРГИРОВИ.

Празнично дефиле

Това е вероятно кулминацията на кулминациите на празниците на розата и се провежда в последната неделя на фестивала, тази година на 2 юни. По центъра на града дефилират танцови състави, фолклорни групи, актьори, всякакъв род артистични формации, имало е и маскарадни костюми и дори кукери. Шарени облекла, песни и танци и хвърляне на розови листенца по целия път – така обичайно изглежда дефилето. И съвсем обичайно, всички жители и гости на града се нареждат от двете му страни, за да му се насладят. Ако не искате да сте в тълпата, се продават и специални билети със запазени места.

„КАЗАНЛЪК-МЕЗИ“ – Фестивал на балканската култура и кулинария

Това събитие се провежда в последната седмица на май над стадион „Севтополис“ и включва най-разнообразни активности, предполагащи всенародно веселие. Разбирайте концерти на известни (поп-фолк и не само) изпълнители, диджеи, скара-бира, лунапарк, детски работилници, патриотични игри и още много видове атракции. Пишем това с уточнението, че ние никога не сме посещавали това събитие, но ако си падате по такива, да си знаете, че има.

Изключително сложна е програмата за 2024г. и разнообразна, леко се люшка от стил в стил музика:

29.05 – Фики Стораро / Валдес / Стоян Петков
30.05 – Годжи / MoNo LivE Band – Гърция
31.05 – Торино и Пашата / Монти- Ice Cream
1.06 – Сигнал / Калоян Николов Калата / Жоро Костадинов – 12:00
2.06 – Наташа Джорджевич / Бобан Здравкович / Хисарския поп-12:30 / Ива Котева – 11:30 обеден концерт

„Концерти на гарата“ – пътуващ фестивал с участието на „X-R@y“ и „Уикеда“

Започва на 31 май в 16:00ч. на ЖП гара Казанлък, като тук ще може да се насладите на музиката на „X-R@y“ и „Уикеда“. На гарата ще пристигне и композиция на ретро влак.

Съвети как да си прекараме добре на Празника на розата

Последните 3 дни от фестивала (тази година 31 май, 1 и 2 юни) са най-интензивни откъм събития и ако не живеете като нас в Стара Загора или региона, най-добре си предвидете престой в региона през целия уикенд от петък до неделя. Така хем ще ходите на събитията, които са ви най-интересни, хем ще имате къде да си починете, ако по някое време лудницата ви дойде в повече.

Ние обикновено в събота ходим без децата, а в неделя – с децата. Съботата си отделяме за винения фестивал като се стараем да отидем максимално рано – в началния час на отварянето му, когато е по-спокойно. В късния следобед става доста пренаселено. Тогава се измъкваме да пием кафе, да закусим или просто да се разходим по Улицата на занаятите.

В неделя вземаме децата и отиваме заедно, за да се порадват и те на шарените празненства и гледаме дефилето заедно. Винаги купуваме някакви диадеми, фибички и други украшения с рози, но пък е емоция.

Още около Казанлък

Ако за пръв път сте в региона, има много какво да видите, но дори да не сте за пръв път, може да не сте успели да обиколите всичко. Тук сме в Долината на розите и Тракийските царе, затова силно ви препоръчвам да посетите тракийските гробници наоколо. Писали сме статия за Тракийските гробници Хелвеция, Грифоните И Шушманец, но може да посетите и тази, която се намира в самия Казанлък и е в ЮНЕСКО, както и още: „Оструша“ (която отвориха отново след реставрации, ремонт и изграждане на музей  през 2024г.) и „Голямата косматка“

Може и да посетите и Стара Загора, изключително приятно е през пролетта с всичките липи и зеленина.

Къде да нощуваме в Казанлък

Имайте предвид, че да си намерите място за нощуване в района в Казанлък е мираж, но имате някакъв шанс в Стара Загора, което означава на 40 км или 30 минути път. Най-добре проверете в Booking, за да не си говорим наизуст.

Booking.com Booking.com

Ако пък искате да намерите и почивка с минерални басейни и SPA, вариантите са град Павел Баня (25km и отнема около 30 минути), в село Овощник , където е Kings’ Valley Medical & Spa Hotel на 6km от Казанлък (10минути) и в село Ягода в посока Стара Загора, на 20km – около 20 минути.

Наше любимо място, което не е бюджетно, но с великолепни вина и храна – Вила Яна.

Къде да хапнем в Казанлък

Едно от любимите ни места в града е ресторант Мераки и тази година имат тематично меню с рози, съставено от шеф Николай Петрелийски. Запазете си места предварително. Точно до Музей Искра, НЧ „Искра1860“.

Друго място, където ходим понякога, е ресторант Маркон, който е с по-скоро италианска кухня и като цяло приятен. Най-големият е, от тези към които ви насочваме, и с най-голям шанс за маса (но ако не сте запазили, не се надявайте излишно). Намира се някъде по-средата между центъра (площад „Севтополис“) и парк „Розариум“ (където е Музея на розата).

Мястото за кафе е Specialty Place 23, имат и чудесни десерти. Тук сервират перфектното кафе, няма по-добро в региона. А десертите са домашно приготвени – СИЛНО ПРЕПОРЪЧВАМЕ. Може и да си купите от специалното кафе. Намира се на юг от площад Севтополис.

Giorgio – Италианска Пекарна – още едно място за бързо хапване, където има места за сядане и което препоръчваме. Намира се на северо-западния край на Парк „Розариум“, в парка е и Музеят на Розата.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image