Home Винен туризъм Керацуда от Вила Мелник – ново начало

Керацуда от Вила Мелник – ново начало

4 minutes read

Първата ми мисъл при опитването на това вино бе „хм, странно е“. Това е усещането, когато не можеш да сравниш с нещо познато. Започваш да се чудиш тревистият аромат от тревата и цветенцата наоколо ли е или от виното. А дървото, а почвата? Със сигурност има някакъв плод, бяло-жълт и леко кисел, но кой е?

Керацуда от Вила Мелник  малко преди да си сипем в чашите
Керацуда от Вила Мелник малко преди да си сипем в чашите

Някои вина пораждат повече въпроси, отколкото отговори. Стоим си на одеялото за пикник, децата лепят стикери в албуми и си играят, а ние сме насред борова гора на около 1300 м височина в Рила планина, опитваме глътка след глътка и се чудим. Вярно е, че няма как да сме опитвали досега вино от сорта Керацуда – просто почти никой не прави такова! Тази година Вила Мелник за пръв път пуснаха чистосортова Керацуда реколта 2019 г. а ние сме си я донесли тук, за да я опитаме на чист въздух. Накрая със сигурност няма да сме уцелили вкусовете и ароматите, които специалистите откриват, но дегустацията си е лично преживяване.

Керацуда – легендарно грозде от Югозападна България

И понеже описването на нашите лични преживявания все става едно хаотично и неразбираемо, да кажем някои по-обективни факти за керацудата. Керацуда е традиционен български сорт грозде от югозападните райони, характерен някога за Долината на Струма и Санданско-Петричката котловина. Въпреки че сортът е известен и може би почти всеки е чувал за него, днес са останали доста малко насаждения от този сорт и на пазара почти няма чистосортови вина от керацуда. Някои винарни добавят по малко в блендове, но някъде дори не го пише. Сортът е къснозреещ, към края на септември. Лозите имат буен растеж и дават висок добив, устойчиви са на суша, студ и гниене.

Керацуда от Вила Мелник  малко преди да си сипем в чашите
Керацуда от Вила Мелник, малко преди да си сипем в чашите

Да „зачекнем“ една тема за вината „керацуда“. В спомените ми се върти вино с име Керацуда на други производители, което всъщност съвсем не е направено от гроздето керацуда, затова ако решите да опитате това прекрасно съчетание на слънце и югозападен характер от долината на Струма, се уверете, че в бутилката, която сте си избрали, наистина има керацуда. Често и любители на доброто вино се подвеждат, че са обичали това вино в студентските си години.

Мими дегустира керацуда
Мими дегустира керацуда

Керацуда 2019 от Вила Мелник от серията Bergulé

За Керацуда 2019 от Вила Мелник вече казахме, че е любопитно и непознато преживяване. Цвят – леко лимонов с мънички тревисти оттенъци. С много фин аромат, нос напомнящ зелени треви, нещо дървесно и нещо земно, цветисти аромати и цитруси. Ароматът на виното страхотно подхожда на летните дни, които ни предстоят и просто подсказва да избързаме да си вземем още някоя бутилка от бутилираните само 700 броя.

Тялото е средно плътно и с дълъг финал и послевкус. С всяка следваща глътка се откриват нови усещания – ту на свежест, ту на минералност. На следващия ден ароматите вече са различни. Керацудата наистина ни праща някъде в неизвестното, в миналото или пък в неоткритото настояще. И с нетърпение и любопитство продължаваме да я откриваме и със сигурност е едно добро ново начало на този прекрасен бял сорт грозде.

Вино:Керацуда Вила Мелник
Страна:България
Сорт:100 % Керацуда (Single vineyard)
Реколта:2019 г.
Изба:Вила Мелник
Местоположение:село Хърсово
Цена:10-12 лв.
Барик:не
Температура на консумация: 10-12°C и по-охладено

Храната има значение

Подсъзнателно си знаехме, че това вино ще върви с риба. Също може да опитате със суши, меки и леки сирена, пикантни ястия и азиатска кухня.

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Може да ви хареса също

Copyrighted Image