Home Невидими Копривщица

Копривщица

4 minutes read

Този път нямаме специална история. Беше един хубав неделен ден, веднага след като се успокоят улиците на малкия планински град.

И последните окъснели туристи си бяха тръгнали. Музеите бяха затворили врати, а и кафенето, в което сервираха баклавички и си бяхме набелязали, бе вече затворило. Нямаше вече продавачки на домашно сладко, разхождащи се групички туристи и тичащи по калдъръма деца. Копривщица беше потънала в сънливата следобедна неделя, малко самотна, но много тиха.

Уличките на Копривщица

Копривщица

Коприщица

Копривщица

През февруари може да е много студено и хлъзгаво измежду копривщенските дувари, издигнали се покрай калдъръмените улички на малкия град, но неделният ден се оказа много хубав и спокоен за разходки. Копривщица е малко градче с население под 3000 души запазило до голяма степен автентичния си облик от възрожденска България. Старите красиви къщи, позакрити от високите каменни стени, напомнят за отдавна отминалите по-богати и дейни времена.

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Къщада в Копривщица на Тодор Каблешков

В Копривщица измежду уличките се вият много поточета и рекички и всичките се вливат в по-голямата река Тополница. На едно от мостчетата над тези поточета, Калъчевият мост, е даден и първият изстрел от Априлското въстание.

Калъчевият мост

Църквата в Копривщица: „Успение Богородично” (1817г.)

Църквата в Копривщица

С кола:

В Копривщица кола не ви трябва, градчето е много малко. Уличките са тесни, но не е невъзможно минаването, разминаването е друг въпрос. Намерете къде да я паркирате и се радвайте на щастливите разходки пеш.

Къде отседнахме и хапнахме:

С радост препоръчвам Бончовата къща с прекрасно разположение съвсем близо до Калъчевият мост и много мили домакини.

В кръчма „Чучура“ в неделната вечер бе много тихо и спокойно и нямахме проблеми да похапнем, без да събудим мъника.

Ако пък искате да се насладите на природата в Средна Гора бихме ви препоръчали да отседнете в село Чавдар в къщите „Боров Хълм“ със страхотна гледка към Стара Планина и селото.

С бебе:

Отсядането с бебе в къща се оказа добър избор, беше топло и приятно и за нас и за бебето.

По каменните улички с количка е голямо приключение, добавете и заледените участъци и няма да сте ентусиазирани да повторите. Количките трябва да са високопроходими.  На места ентусиазмът се спира и с повечко стъпала.Booking.com

>

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image