Копривщица

This post is also available in: English

Този път нямаме специална история. Беше един хубав неделен ден, веднага след като се успокоят улиците на малкия планински град.

И последните окъснели туристи си бяха тръгнали. Музеите бяха затворили врати, а и кафенето, в което сервираха баклавички и си бяхме набелязали, бе вече затворило. Нямаше вече продавачки на домашно сладко, разхождащи се групички туристи и тичащи по калдъръма деца. Копривщица беше потънала в сънливата следобедна неделя, малко самотна, но много тиха.

Уличките на Копривщица

Копривщица

Коприщица

Копривщица

През февруари може да е много студено и хлъзгаво измежду копривщенските дувари, издигнали се покрай калдъръмените улички на малкия град, но неделният ден се оказа много хубав и спокоен за разходки. Копривщица е малко градче с население под 3000 души запазило до голяма степен автентичния си облик от възрожденска България. Старите красиви къщи, позакрити от високите каменни стени, напомнят за отдавна отминалите по-богати и дейни времена.

[mapsmarker marker=“105″]

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Къщада в Копривщица на Тодор Каблешков

В Копривщица измежду уличките се вият много поточета и рекички и всичките се вливат в по-голямата река Тополница. На едно от мостчетата над тези поточета, Калъчевият мост, е даден и първият изстрел от Априлското въстание.

Калъчевият мост

Църквата в Копривщица: „Успение Богородично” (1817г.)

Църквата в Копривщица

С кола:

В Копривщица кола не ви трябва, градчето е много малко. Уличките са тесни, но не е невъзможно минаването, разминаването е друг въпрос. Намерете къде да я паркирате и се радвайте на щастливите разходки пеш.

Къде отседнахме и хапнахме:

С радост препоръчвам Бончовата къща с прекрасно разположение съвсем близо до Калъчевият мост и много мили домакини.

В кръчма „Чучура“ в неделната вечер бе много тихо и спокойно и нямахме проблеми да похапнем, без да събудим мъника.

С бебе:

Отсядането с бебе в къща се оказа добър избор, беше топло и приятно и за нас и за бебето.

По каменните улички с количка е голямо приключение, добавете и заледените участъци и няма да сте ентусиазирани да повторите. Количките трябва да са високопроходими.  На места ентусиазмът се спира и с повечко стъпала.Booking.com

>

Copyrighted Image