Home Винен туризъм La Cave du Moulin – френски вина на Солунска, София

La Cave du Moulin – френски вина на Солунска, София

5 minutes read

Всеки път, когато реша да пиша за някое любимо място, се изкушавам да напиша статия-списък, която в случая трябва да се казва „местата, където да пиете френско вино и да сте щастливи“, но се оказва, че нямам чак толкова много места подръка. Буквално La Cave du Molin на ул. „Солунска“, леко на запад от бул. „Витоша“, е място, което трудно ще сравним с друго, затова му отваряме цяла статия, където да ви разкажем за него.

Cave a vin – това е от френски и означава изба. Място, където се съхранява вино. Moulin е мелница. В нашия случай името е супер подходящо избрано за винен бар-магазин.

От 2021г. до сега

Мисля, че La Cave du Moulin отвори врати през 2021г. и винаги е било едно много приятно и тихо място. През март 2024г. спечели награда на публиката в категория винен бар на Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino, а след връчването на наградите Мими беше се отбила до офиса си, който е съвсем близо и ѝ се обадих да ми вземе няколко вина от Елзас, Франция, защото щяхме да ходим на гости.

Мулен внасят френски вина от повече от десетилетие и може да видите вина от тяхната селекция в най-различни ресторанти и магазини. Имат и онлайн магазин.

Ние сме много смотани клиенти – разпитваме много, ровим из кошниците с намалени вина и като цяло изпитваме търпението на всеки, който се опитва любезно да ни продаде нещо, рядко успяват. Но в Мулен да си тръгнеш с празни ръце май не се случва. И така Мими ми донесе няколко вина от Елзас, които просто грабнаха вечерта на цялата компания (всички сме любители на хубавото вино). И просто всички решихме, че на другия ден ще си купим и други бутилки точно от тези.

Една софийска събота

И така в събота следобед, след приятен софийски брънч се озовахме на ул. „Солунска“ и влязохме във винения бар / магазин. Мястото е мъничко, дори тясно, не е за големи компании. Трябва просто да заведете любим човек и да отделите време на него и виното, което изберете. Момичетата от Le Cave du Moulin веднага ни посрещнаха и макар че не бяхме сигурни какво искаме, те определено ни помогнаха да измислим какво искаме и така се озовахме до бара, говорим си с тях, разпитваме ги и ни прави впечатление, че всеки който влезе ги поздравява за наградата. Всички са като една приятелска компания, която приветливо прие и нас.

Компанията бе динамична, ту влизаше някой, ту излизаше и ние започнахме да избираме от вината на чаша, които да пробваме. Никого не познавахме тук, но си говорихме с дамите зад бара, докато започнаха всички да честитят награда на новодошлия и ние така, вече развеселени от чашите креман, които ни бяха сервирали, честитихме. Оказа се, че това е Кристиян, собственикът на Мулен.

La Cave du Moulin

Кристиян Йончев и жена му Вероника са собственици на мястото и на цялата концепция на Moulin и внасянето на вина от Франция. Кристиян веднага ни грабна, много общи мирогледи намерихме. Не видяхме в него просто собственик на бар, който иска да ни продаде нещо, а пътешественик с много великолепна култура. И пълен с истории. И така започнахме да разнищваме смисъла на винения бар и виното за Кристиян.

Говорим си за местата, винарните, хората. И постепенно ни става ясно, че тук вината са от винарни, които всъщност са впечатлили Кристиян и Вероника не само с виното си, но и с отношението си и все едно ни предлагат продукти на приятели от Франция, а не просто масово вино. Така минават час и нещо, на мен ми се върти в главата ей тази статия и си мисля как да ви споделя за мястото, което съм убеден, че знаете. Пием – Мими Шабли, аз Сансер. Кристиян постоянно ни се извинява, че ни отнема от времето. Но ние го задържаме, защото е приятно да срещнеш себеподобни, които са любители на вино и храна. Купуваме си вина, няколко бутилки, а минахме само, за да пием по една чаша. И така съботния следобед ни отведе в една малка Франция, на ъгъла на Солунска и Витоша.

Тръгваме си от Мулен, знаем, че скоро пак ще се върнем и се надяваме този път да се засечем Кристиян и Вероника заедно и да си говорим още. Може би ще ни хрумне някоя прекрасна идея за следващото ни посещение на Франция.

За съжаление така се улисахме, че изпуснахме да пробваме храната, която може да се поръча към вината и следващия път ще добавим и това тук. Но със сигурност може да намерите приятни неща за компания на добрите вина.

Може да ви хареса също

Copyrighted Image