Home ПътешествияБългария Поморийското езеро и солниците

Поморийското езеро и солниците

13 minutes read

Разхождаме се в лятната вечер, носим на ръце децата над избуялите и после поизсъхнали треви, които на моменти преминават в храсталак. Следите от пътечка се виждат, но от време на време се губят. От лявата ни страна са морето и сивкавият пясъчен плаж, който също не е от най-известните. Вдясно са разграфените басейни – изпарители за добив на сол в северния край на Поморийското езеро. Между тях, по коловете на каналите, са накацали най-разнообразни птици. Езерото се намира на една от най-големите въздушни магистрали за птици в Европа – Виа Понтика. И си живее собствен див и тих живот, само на няколко десетки метра от главния път и преминаващите по него върволици от туристи, бързащи към курортите.

Поморийското езеро по залез
Поморийското езеро по залез

Да си признаем, и ние не се бяхме разхождали много пъти около Поморийското езеро. Езерото някак си остана встрани от нашето внимание. Но през лятото, когато започнахме да събираме стикерите в албумите на OMV от кампанията „Заедно преоткриваме България на път“, се присетихме за езерото и че то също си е самостоятелно място, заслужаващо посещение. По любопитно съвпадение си бяхме запазили хотел за лятната ваканция съвсем близо до езерото и ето ни, разхождаме се из тревите и се радваме на Поморийското езеро или поне на солниците край него.

С деца край Поморийското езеро
С деца край Поморийското езеро

Животът в Поморийското езеро

В много далечното минало днешната територия на Поморие била остров, по-късно свързан със сушата с две естествено формирани пясъчни коси – западна и северна. Днес естествената солена лагуна е отделена от морето със северната коса, дълга над 5 км и широка около 50 м.

Косата на Поморийското езеро
Косата на Поморийското езеро

От 2001 г. районът е защитена местност по българското законодателство с цел опазването на биоразнообразието. А на територията на езерото се наблюдават десетки видове водорасли, висши растения, безгръбначни животни, 7 вида риби, 17 вида земноводни и влечуги, 31 вида бозайници и 268 вида птици. Някои от тях са редки или пък застрашени видове.

Самото езеро не е дълбоко – максимално достига до около 1,5 метра. Около четири пъти по-солено от Черно море, или 60-80 промила. Неслучайно и векове наред районът се е прехранвал от добив на сол, но за солта ще разкажем малко по-надолу. Единствената му връзка с морето е изкуствен канал от южната страна, който позволява и миграцията на някои видове риби.

Пътечката по косата на Поморийското езеро
Пътечката по косата на Поморийското езеро от южната страна
Мими и Адрианка покрай Поморийските солници
Мими и Адрианка покрай Поморийските солници в северния край на езерото

Солеността на Черно море е около 18‰, т.е. 18 g/kg, която никак не е висока. Средиземно море е със соленост от около 36‰. А на така любопитното и любимо ни Мъртво море е над 300‰.

Крачим по поизчезналата пътечка в северния край на пясъчната коса, провираме се между високите треви и гледаме залязващото слънце, отразяващо се в разноцветните изпарителни басейни на солниците. По коловете между басейните са накацали птици, но се разлитат, щом ни усетят. И така, покрай Поморийското езеро се сещаме за няколко неща: морската сол, солничната луга, поморийската лечебна кал.

Вечер край Поморийското езеро
Вечер край Поморийското езеро

Поморийското езеро и солта

Добивът на сол чрез изпарение има многовековна история в района на Поморие заради естествената хиперсоленост на езерото, която е около 4 пъти по-голяма, отколкото на Черно море. Днес на езерото има изграден Музей на солта. Към него са прикрепени и 20 декара солници, в които се добива сол по традиционна технология. Както твърдят в музея, технологията е същата, както и преди векове.

Добив на сол по традиционна технология край Музея на солта в Поморие
Добив на сол по традиционна технология край Музея на солта в Поморие

Най-общо, древната технология за добив на сол представлява поетапно преминаване и изпаряване на езерната вода през няколко плитки басейна, наричани „тигани“. При този процес, освен че се изпарява водата, солта от нея естествено се пречиства. В първите етапи тежките елементи, които биха замърсили солта и влошили качествата ѝ, се утаяват на дъното. В последните „тигани“ се налива съвсем тънък пласт солена течност, около 10 см, и след 5-6 дни кристализиралата сол е готова за събиране. Работниците я изгребват с гребла и събират на купчинки, каквито видяхме на доста места около Музея на солта, а и на снимките в него.

"Тиганите" на Музея на солта в Поморие
„Тиганите“ на Музея на солта в Поморие
Купчинки с наскоро събрана сол
Купчинки с наскоро събрана сол
Ани и солта
Ани и солта

При изпаряването на водата и кристализирането на солта, над солните кристали, в басейните се образува плътна мазна течност с жълтокафяв цвят – луга. Тя е богата на магнезий и други минерали и също има лечебни свойства.

Червеникавите басейни с луга
Червеникавите басейни с луга. В комплекса на Музея на солта не можете да влезете и да се топите, но можете да отидете на Бургаските солници

Поморийските солници – с какво са по-различни?

Да уточним, че в солниците на Поморие, извън територията на музея, солта се добива по малко по-различна индустриална технология. Солните басейни са многократно по-големи и солта се добива чрез директно изпарение на водата, басейните се доливат 2-3 пъти през летния сезон и общият добив се събира веднъж, в края на сезона. След това солта се пречиства по друга индустриална технология и се йодира, преди да стигне до пазара. Всичко това ни го разказаха по време на беседата в Музея на солта.

Солниците в северната част на Поморийското езеро
Солниците в северната част на Поморийското езеро
Поморийските солници
Поморийските солници

Добивът на сол от българкото Черноморие е недостатъчен за нуждите на българския пазар (винаги е бил недостатъчен), така че голяма част от готварската сол у нас се внася.

Музеят на солта е малко, но приятно местенце, в което можете да разгледате снимки и да прочетете информация за традиционните методи за добив на сол в Поморие. Някога солта е била далеч по-скъпа стока от днес и по-голямата част от територията на днешния град е била солници. При нашето посещение в края на юли 2020 г., входът бе 3 лв за възрастни и включваше интересна беседа на български език, без която иначе трудно бихме се ориентирали в темата. В музея също така ще ви предложат да си купите и козметични продукти със съдържание на поморийска кал и луга, разработени в БАН.

Музей на солта Поморие
Музей на солта Поморие

Поморийската лечебна кал и луга

Ако някога сте били на море в района на Поморие, то със сигурност сте виждали черните хора, разхождащи се по плажа, и сигурно поне веднъж сте се изкушавали и вие да се намажете целите в кал поне за една снимка. В общи линии, ако се намажете само веднъж, ползата е горе-долу това – една снимка и приятно мека кожа до края на деня. Поморийската кал и луга, обаче, могат и да са лечебни, затова и е този интерес към мазането с кал.

Поморийска луга
Поморийска луга в шишенце. Ако си налеете в кофичка от изпарителите, нейните свойства бързо ще изчезнат, но можете да си купите стабилизирана луга за домашно приложение

Калта, образувана в продължение на хиляди години на дъното на Поморийското езеро, е богата на сяра и желязо и от това произтичат нейните лечебни свойства. Влияе благоприятно на опорно-двигателната система, периферната нервна система, при кожни заболявания. Но е противопоказна при сърдечно-съдови заболявания, бременност и някои онкологични заболявания. Така че ако имате каквито и да било здравословни проблеми, е хубаво да се консултирате с лекар, преди да се намажете с кал.

Калолечение – как се прави и как не се прави?

Пак да започнем оттам, че ако наистина обмисляте каквото и да е лечение, трябва да се  консултирате с лекар. В нашия блог споделяме най-основните насоки и правила за мазането с лечебна поморийска кал.

Кални бани в Поморийското езеро
Кални бани в Поморийското езеро

На първо място, важно е да откриете истинската лечебна поморийска кал, а не всякаква кал. Тя се добива от определени зони по дъното на Поморийското езеро. Едно от популярните находища е в южния край на езерото, съвсем близо до Музея на солта.

По протежението на пясъчната коса също има места, откъдето можете да си извадите кал и да се намажете. В северния край, при солниците, също сме виждали хора, намазани с кал, но там количеството лечебна кал е много по-малко и е възможно да се окажете намацани с обикновена кал.

Не се препоръчва и да си купувате кал в туби от многобройните търговци по плажа, тъй като не можете да сте сигурни нито в хигиената, нито кога е извадена и как е съхранявана. Калта е лечебна до 24 часа от изваждането ѝ и след това губи своите свойства. От специализирани места можете да си купите стабилизирана кал и луга, подходящи за употреба и напред във времето.

Поморийското езеро
Поморийското езеро

Намазването с кал и след това

След като се сдобиете с калта, можете да намажете цялото си тяло или отделни проблемни зони. В никакъв случай не мажете областта около сърцето. Трябва да постоите намазани около 15-20 минути, след което да се изкъпете в морето или в езерото. След процедурата поне 2-3 часа не трябва да се къпете. Когато минат, можете да вземете душ, но без сапун. След калната процедура има вероятност кожата ви да има аромат на сяра още няколко часа, така че не планирайте вечеря в изискан ресторант в деня на калните бани.

Андрей, намазан с лечебна кал
Андрей, намазан с лечебна кал

За да има ефект от калолечението, то трябва да се прави в продължение на поне седмица. Еднократното намазване с кал ви носи ползи като лайкове във Фейсбук и мека кожа до края на деня.

В Поморие има няколко санаториума, където може да се подложите на различни терапии с лечебната поморийска кал. Също и някои от големите хотели предлагат такива терапии в SPA центровете си. Ние сме се възползвали от такава в Wave Resort на една от нашите летни почивки.

Поморийското езеро
Поморийското езеро

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image