Home ПътешествияИталия Ресторантите на Тоскана: Le Logge del Vignola и семейното гостоприемство, Монтепулчано

Ресторантите на Тоскана: Le Logge del Vignola и семейното гостоприемство, Монтепулчано

13 minutes read

Масимо Стела ни посреща на вратата и веднага разбираме, че сме на правилното място. Първата ни вечер в Тоскана е, пристигнали сме със закъснение, но в Le Logge del Vignola ни чакат като скъпи гости. Масимо бързо разбира, че сме уморени, но в същото време кипим от нетърпение да се гмурнем в храната на Тоскана. Подава ни по чаша пенливо вино, от голяма местна винарна (совиньон и шардоне) и амюз буш, докато чакаме масата си, и предлага представлението да започне по негов сценарий.

Масимо знае малко за нас и ние знаем малко за него, но това до края на вечерта ще се промени. Но в тези първи минути бързо разбираме, че сме на една вълна. Ние, както във всички ресторанти, предварително сме питали за разрешение за снимане, защото много обичаме да разказваме добрите си впечатления. Той пък е решил да ни зарадва като предложи на двама ни различни дегустационни менюта, така че да опитаме максимално много вкусове. Добре дошли в Тоскана – благодарим ти, Масимо, за страхотното посрещане!

Добре дошли в Тоскана - Le Logge del Vignola
Добре дошли в Тоскана – Le Logge del Vignola

А кой е Масимо Стела?

Масимо Стела е сърцето, душата и мозъка на ресторант Le Logge del Vignola, за който по-късно се уверяваме, че е най-добрият в Монтепулчано. По образование и професия е сомелиер и основава ресторанта още през 2001 г. Оттогава работи неспирно с една едничка цел – да предлага страхотно преживяване, базирано на традиционните тоскански продукти и рецепти, но винаги с щипка креативност, а понякога и цяла шепа.

Гостоприемството и приятелското посрещане тук е закон и си личи по усмихнатите лица на всички маси, наслаждаващи се на поредното прекрасно ястие, поднесено със страхотно вино. Семейната атмосфера тук е осезаема и не без причина – обслужването на гостите е единствено в ръцете на Масимо и дъщеря му Вирджиния. В кухнята има още двама-трима души, местата са двайсетина и чувството да си тук е точно като на гости в италиански дом.

На входната врата е изпъстрено с табели с оценки от най-различни пътеводители и кулинарни класации. Тук ще забележете, че ресторантът е от препоръчаните от „Мишлен“, но все още няма звезда, но от 2010 досега е в така популярния гид. Но какво да говорим за препоръки, като най-добрата препоръка за едно място е храната и отношението, за които ще ви разкажем надолу.  

Входът на ресторанта през деня
Входът на ресторанта през деня

Le Logge del Vignola и пътуването из тосканската кухня

Настаняват ни на уютната маса в ъгъла до прозореца, точно зад Мими е старинният скрин, съхраняващ безумно красиви прибори и съдове за хранене. И Масимо и Вирджиния започват да ни водят из пътешествието на тосканската храна, което започва с четири вида домашен хляб.

След това на масата се появява един от специалитетите на заведението – „панирано“ синьо яйце с крем от полента. Веднага изскачат въпроси за синьото яйце и ни показват цял каталог на птицефермата, от която се снабдяват. Имат яйца с най-разнообразни размери и цветове на черупката. Не, не са боядисани – просто идват от различни породи кокошки. Тук Масимо е избрал едно тосканско верментино реколта 2021г.

Пред Андрей в това време идва друг популярен специалитет, базиран на тосканските традиционни рецепти – пастет от пиле с винен сос. А виното е от требиано и малвазия на малка винарна край Сиена. Вино с много приятен кехлибарен цвят и отчетлива сладост.

Тоскански пилешки пастет в креативен прочит с прекрасно десертно вино
Тоскански пилешки пастет в креативен прочит с прекрасно десертно вино

Пастата на Тоскана – Pici

После се появява Вирджиния и ни изкарва от сладкия унес на разговорите за предястието и виното, за да ни покаже тосканската паста по неочакван начин. Тук се срещаме за пръв път с традиционните „пичи“ (pici) – вероятно най-традиционната паста на Тоскана, наподобяваща по форма ръчно правени дебели спагети. Типичната рецепта тук е с черен чесън, хлебни трохи и местно сирене пекорино и ароматът ѝ се разнася навсякъде.

Пастата е приготвена в специална обвивка, която се разрязва точно преди сервиране
Пастата тук е приготвена в специална обвивка, която се разрязва точно преди сервиране
Пичи с черен чесън и хлебни трохи - традиционна тосканска рецепта в съвременен вариант
Пичи с черен чесън, пекорино и хлебни трохи – традиционна тосканска рецепта в съвременен вариант

За местната кухня изборът на вино е лесен – Росо ди Монтепулчано на винарната от града Villa Sant’Anna.

Rosso di Montepulciano е едно от емблематичните вина в региона
Rosso di Montepulciano е едно от емблематичните вина в региона

От другата страна на масата е отворено равиоло със зеленчуци комбинирани с фриулано от Северна Италия, почти на границата със Словения.

Отворено равиоло със зеленчуци и винен сос
Отворено равиоло със зеленчуци и винен сос

В следващата серия от ястия въртележката преминава през фоа гра от гълъб, агнешко с магданозена коричка и идва време за десертите.

Безкрайно красивото и нежно агнешко
Безкрайно красивото и нежно агнешко
Ястия с фоа гра от гълъб
Ястия с фоа гра от гълъб

Виното на Монтепулчано

Виното и за двама ни тук е Вино Нобиле ди Монтепулчано, най-доброто от региона и любимата ни реколта 2016г., но от две различни винарни: Croce di Febo, органик винарна на юг от Монтепулчано и Il Conventino, и те са оганик и био. Сравняваме вината, харесват ни, великолепни представители на Вино Нобиле ди Монтепулчано.

Тук идва моментът в който с Массимо се разприказваме за любими винарни наоколо и той ни носи карта с всички винарни в региона на Монтепулчано и ни отбелязва кои харесва. Пазим тази карта! А ако искате да разберете повече за тосканските вина и да се опитате да ги разберете прочетете тази статия: Тоскана на виното и виното на Тоскана.

За обща култура разглеждаме и винения лист, който е изключително богат и предимно с италиански вина, но и някои световни класики.

Виното тук има специално централно място

Финал, който гори

Десертът на Мими зрелищно изгаря пред нея. Пламъците разтапят шоколадовата сфера, в която се отваря тирамису.

Специалното тирамису на Le Logge del Vignola - Монтепулчано
Специалното тирамису на Le Logge del Vignola – Монтепулчано

При Андрей пристига „яйце в гнездо“, направено от панакота, мандарина и лешник.

Панакота с крем от мандарини и лешник
Панакота с крем от мандарини и лешник
Малко, но отлично допълнение към финала са домашните шоколадови бонбони
Малко, но отлично допълнение към финала са домашните шоколадови бонбони

И завършваме също толкова взривоопасно със специално кафе, идващо от склоновете на вулкана на остров Ява.

Две десертни вина към десертите, сладки и изключително подходящи. Десертът взривява емоциите ни до краен предел и ни кара да мечтаем за следващото си посещение на този ресторант.

Le Logge del Vignola имат и страхотен отделен лист със специални кафета  и чай от различни краища на света. Ние си избрахме от остров Ява
Le Logge del Vignola имат и страхотен отделен лист със специални кафета и чай от различни краища на света. Ние си избрахме от остров Ява

Като на гости

В цялото това време въртележката ни носи бавно, но сигурно, Масимо и Вирджиния се редуват да ни разказват за ястията, концепцията и ресторанта си. Научаваме, че Масимо цял живот се занимава професионално с ресторанти и гостоприемството му е страст. Има и безброй награди за сомелиер. Вирджиния пък сама е избрала да учи в тази посока и също да допринася за успеха на семейния ресторант, макар да е едва на 20 години. Справя се страхотно!

Виждали сме много ресторанти, били сме при страхотни готвачи, но такова гостоприемство и отношение сме виждали на много малко места. Среща се сам там, където собственикът, идеологът и домакинът в ресторанта са един и същи човек, като Масимо.

Прекрасните Масимо и Вирджиния, домакините на Le Logge del Vignola
Прекрасните Масимо и Вирджиния, домакините на Le Logge del Vignola

Друг любопитен факт, който научаваме, е че в кухнята има и българин. След малко идва Кристиян, родителите му са българи, но той е роден и израснал в Италия. Но баба му е от Енина, до Казанлък, а ние идваме от Стара Загора – светът е малък. Заговаряме се, обещава да се обади да пием вино като идва в България.

Полунощ в Монтепулчано

В полунощ в Le Logge del Vignola
В полунощ в Le Logge del Vignola

Почти полунощ е, ресторантът се е успокоил, а Масимо и Вирджиния прилежно и с любов подреждат масите за гостите на следващия ден. Тогава ние вече ще сме отпътували от Монтепулчано, но благородно завиждаме на другите двайсетина щастливци, които са си направили резервация и ще се радват на прекрасното преживяване в Le Logge del Vignola.

Уютният салон на Le Logge del Vignola, който посреща едва 20 гости
Уютният салон на Le Logge del Vignola, който посреща едва 20 гости

И с цялото си сърце и душа можем да ви препоръчаме ако минавате покрай Монтепулчано, да вечеряте точно тук. А за нас бе възможно най-доброто начало на първото ни пътешествие из Тоскана.

Le logge del Vignola, Монтепулчано
Le logge del Vignola, Монтепулчано
Наздраве за добрата храна, вино и неподправено гостоприемство в най-добрия ресторант в Монтепулчано - Le Logge del Vignola
Наздраве за добрата храна, вино и неподправено гостоприемство в най-добрия ресторант в Монтепулчано – Le Logge del Vignola
Уличката на ресторанта късно през нощта
Уличката на ресторанта късно през нощта

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image