LE VIN Cabernet Sauvignon & Merlot, Винпром Свищов

Сорт: Каберне совиньон и Мерло

Реколта: 2017 г.

„Това вино е много хубаво!“, ей такива реплики отприщват разговорите ни за вино вечер на масата с приятели. И така се вмъкнахме на тема винарни и стигнахме до „Винпром Свищов“. Вечерта е пролетна, свежа и ароматна и си заслужава ароматно вино.

LE VIN Cabernet Sauvignon & Merlot

Le Vin е първата изцяло купажна серия на Винпром Свищов. Виното е от ръчно брано и селектирано грозде от лозови масиви на “Винпром Свищов”, всъщност всичките им вина са от собствено грозде. Повечето масиви са стари, на повече от половин век. Точно за това вино гроздето не знаех от кой масив е, но знаем, че е от Долината на Дунав, някъде покрай гр. Свищов. Ами разбрахме, че е от лозовия масив „Совата“, който също е от известните на винарната. По-чувствителните  „носове“ и „езици“ може да усетят тероара.

Чашата с почти непрогледното Le Vin Cabernet Sauvignon & Merlot от Винпром Свищов
Чашата с почти непрогледното Le Vin Cabernet Sauvignon & Merlot от Винпром Свищов

Дегустираме: Виното е с тъмен плътен рубиненочервен цвят. Ароматът е на червени горски плодове, добре узрели боровинки, тъмно-черни къпини. Вкусът също е елегантен, пълен с конфитюрни нотки и може би малко орех. Приятен и изискан финал на виното със средно-дълго тяло.

Виното е отлежавало 12 месеца във френски дъбови бъчви (странни хора сме, може да се обадим да попитаме точно за това, като не намерим информация на страницата на винарната.). Енолозите на винарната са двама – единият от тях е нашият приятел Федерико Ричи, който е техен консултант и лично ни препоръча да се запознаем с винарната, и технологът им Тихомир Петров.  Двамата правят страхотни вина в италиански стил и влиянието от Тоскана, откъдето е и Федерико, се усеща.

На масата

Според сайта на винарната, добра комбинация с телешко и патешко и след нашата дегустация сме сигурни в това. Също всякакви сирена, паста със сирена и сладкиши с ванилов крем.

Съотношение цена – качество

Прави ни впечатление добрата цена за качествени вина във „Винпром Свищов“ – и то доста приятно съотношение. А това ни провокира любопитството да потърсим и други хубави вина на цена до 10лв. Цена, която е много добра за вино от този клас, запомнящо се, пивко и много приятно.

Бутилката Le Vin Каберне Совиньон и Мерло сред започващата да цъфти лавандула в двора ни
Бутилката Le Vin Каберне Совиньон и Мерло сред започващата да цъфти лавандула в двора ни, в началото на дъжда
Вино:LE VIN Cabernet Sauvignon & Merlot
Страна:България
Сорт:Каберне Совиньон и Мерло
Реколта:2017
Изба:Винпром Свищов
Местоположение:Свищов
Цена:10 лв от сайта на винарната
Барик:12 месеца във френски дъбови бъчви
Температура на консумация: 20-22°C

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image