Home Статии Лвов, Украйна – където трябва да се отиде скоро

Лвов, Украйна – където трябва да се отиде скоро

21 minutes read

Кафе, шоколад, катедрали и газени лампи – невероятната атмосфера на Лвов

С всяка изминала година Източна Европа става все по-популярна за туристите. Така популярна вече губи чара си на недокосната от комерсиално туристическата тръпка част от Европа. За 2013 година едно от издателствата на туристически гидове класира Лвов в топ 10 на градовете, които трябва да посетите, и определено има защо. Старата част на града изцяло е под опеката на ЮНЕСКО, заслужава си да се види всяка уличка.

Сградите край площад Ринокр Централната част на Лвов, Украйна

Лвов

Лвов, Украйна

Лвововчанка - Лвов, Украйна

Лвовчанка се разхожда по площада и радва туристите

От Киев към Лвов с влак

Събудиха ни около 6ч. сутринта с горещ черен чай в стъклени чашки с подстаканник. Влакът монотонно се носеше към Лвов, а целият вагон се оживи и започна да се приготвя за пристигане след 9-часовото пътуване от Киев. Купето бе чисто и спретнато, пътувахме с още две непознати спътнички, които спяха на „втория етаж“, общо четирима човека. Събрахме си спалното бельо и стюардът мина и го прибра.

Влакът от Киев към Лвов, Украйна

Влакът от Киев към Лвов – спалните купета са 4-местни, няма разделение на мъже и жени

Podstakannik / Подстаканник -Чаят ни във влака към Лвов, Украйна

Чаят ни във влака към Лвов

Пием си чая и се взираме в сумрака навън. Лвов е близо. Не мина много време и пристигнахме. В сумрачен Лвов, на ЖП гарата се залутахме да търсим трамвай. Знаехме, че трябва да пристигнем с трамвая на ул. Петра Дорошенко, но не знаехме, че в центъра ремонтират улици и трамваят не стига до там. Когато човек не знае нещо, няма как да се притеснява за него.

Трамваят ни остави някъде близо до целта, а ние, някак си, повече на късмет, отколкото на ориентация, стигнахме до нашия хостел. Тук е момента да опиша какво ни привлича в отсядането по хостели: Винаги си харесваме място за отсядане със стаи само за двама души;  В хостелите може да постоите в общите помещения и в  7 сутринта, както се случи при нас, а и да поостанете, ако влакът ви заминава в 23ч; За кафе и чай никой не ви иска допълнително заплащане, а и винаги се запознавате с много интересни хора – този път срещнахме Кейт от Шотландия и Андрей от Русия, който за първи път посещаваше Европа; Най-важното, повечето хубави хостели са в най-хубавата част на центъра на града.

[info]Ъпдейт: Няколко години по-късно, вече си имаме друг тип любимо настаняване – къщи за гости и семейни хотели с общи части, почти като в хостел, но малко по-спокойно и удобно за пътуване с деца.  Но най-хубавото е, че вече всеки може да си намери и запази лесно каквото му душа иска, тогава беше по-трудно с ориентацията.[/info]Booking.com

Катедралите на Лвов

Настаняването и пиенето на втори чай не отне много време и в ранната сутрин вече скиторихме по студените септемврийски утринни улици. Почти няма хора навън, а наистина е студено. Септември вече е студен месец за западна Украйна. В средата на септември температурата беше около 10 градуса, а ние бяхме с тениски и летни якета. Задължително си носете топли дрехи, макар и като гледахме украинските минувачи, на тях не им беше толкова студено.

Не знам как да ви опиша по-добре Лвов, всичко в централната част е старинно, жените са хубави, яденето вкусно, а кафето превъзходно, за шоколада думи нямам. Целият старинен център е в ЮНЕСКО, заедно с катедралата „Св. Юра“ и парка „Високий замок“, които се намират извън центъра. На хълма някога наистина е имало висок замък, но днес са само руини и не стигнахме до тях. Общата територия, обявена от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, е 1200 декара, и се намира в границите на общо 30000 декара на територията на Лвов. Тесни улички, старинни сгради и много, много църкви и катедрали. Това е обичайната гледка в стария център. Във всяка втора сграда, която не е църква, има кафене, в повечето от останалите – музеи.

Затова нека да започнем с по няколко думи за катедралите.

Йезуитската църква „Св. Петър и Павел“

1610-1630г.
Архитекти: монах Себастиян Лахмиус и след него италианския архитект Джаколо Бриано
Йезуитската църква „Св. Петър и Павел“, Лвов, Украйна
 
Йезуитската църква „Св. Петър и Павел“ 2

Недалеч се натъкнахме на първия храм, католическата църква „Св. Св, Петър и Павел“. Тази църква последните години (1946 – 2011г.) е била използвана за склад за книги и документи, едва наскоро е отворена отново като храм. Впечатление ни направи, че хората вътре си палеха свещи, както в православните храмове.

Йезуитската църква „Св. Петър и Павел“ в Лвов Украйна

Йезуитската църква „Св. Петър и Павел“ в Лвов

Латинската катедрала „Успение на Пресветата Дева Мария“

1360-1479
Архитекти: И. Гром и А. Рабиш, както и Г. Штехер

На стената на една от най-старите катедрали в града е провесено гюле от времето на османските нашествия по тези земи. И е една от само двете църкви, работили по времето на Съветския Съюз в Лвов.

Латинската катедрала „Успение на Пресветата Дева Мария“ в Лвов, Украйна

Латинската катедрала „Успение на Пресветата Дева Мария“ и гюлето на входа ѝ

Доминиканската катедрала

Тук много пъти ударихме на камък, снимаха някакъв много специален филм с военни и каляски и достъпът бе ограничен.

Доминиканската катедрала в Лвов, Украйна

Доминиканската катедрала в Лвов

Бернардинския манастир и църквата „Св. Андрей“

1600-1630
Архитекти са Павло Римлянин, Амброзий Доброжелателния (Благосклонный), Андреас Бемер
Бернардинския манастир и църквата „Св. Андрей“ в Лвов, Украйна

Бернардинския манастир и църквата „Св. Андрей“

 
църквата „Св. Андрей“ в Лвов, Украйна
 
църквата „Св. Андрей“ в Лвов

Арменската катедрала

Арменската катедрала в Лвов, Украйна

Въпреки че в Лвов няма много арменци, те си имат една прекрасна катедрала, в задния двор на която са снимани сцени от руската продукция „Д’Артаньян и три мушкетёра“ от 1978г. или по точно сцените край манастира на босите кармелитки или манастир Дешо, където са първите дуели между мускетарите. Ако се разходите из околностите на Лвов, ще откриете и всички замъци, които са участвали в снимките. Този филм сигурно го помнят не много хора, но аз винаги много съм го харесвал. „Поpа, пора порадуемся на своем веку Красавице и кубку, счастливому клинку…“

Арменската катедрала

Арменската катедрала и един необичаен стенопис, папско погребение

Арменската катедрала в Лвов, Украйна

Преображенска църква

Много красива църква

Кафето и кафенетата

Както споделих по-горе, кафенетата в стария център на Лвов са в изобилие. В изобилие са и сувенирите, свързани с кафето, а има и цял музей на кафето. Още преди да заминем, бяхме прочели, че в Лвов кафето е на специална почит. Първо си мислехме, че имат някаква наистина стара традиция, докато не попитахме една лвовчанка, която ни бе туристически гид. Тя обясни, че според някаква легенда човекът, който донесъл кафето в Европа, е бил роден в Лвов, и затова в града кафето е на такава почит. Тя сподели обаче, че музеят на кафето и цялата кафе-мания всъщност е от последните няколко години. Тоест, май са си създали история, за да привличат туристи. Оказа се, всъщност, че много от музеите и сградите са ремонтирани и работят точно по повод Европейското първенство по футбол през 2012, преди това всичко е било доста занемарено.

Печене на кафе в Лвов, Украйна

Така пекат кафето в Лвов

Лвовското кафе, Украйна

Лвовското кафе

Лвовското кафе

От лвовчанката също научихме, че кафето лвовско производство е отскоро и не са го доизмислили още, затова да сме си пиели нормално кафенце. И ни прати в едно арменско кафене, където ни гостиха с турско кафе на пясък.

Арменско кафе или по-скоро турско кафе на пясък в арменско кафене в Лвов, Украйна

Арменско кафе или по-скоро турско кафе на пясък в арменско кафене в Лвов

Арменското кафене в Лвов

Арменското кафене в Лвов

Дори да имахме седмица, пак нямаше да успеем да обиколим всички интересни места за пиене на кафе, Лвов е нещо като столица на кафенетата. Но тук не само кафето е ценно, всяко кафене е със своята уникална обстановка, вмъкнете ли се в сградата на кафенето, обикновено тя е цялата превърната в приятно заведение, на някои на покривите има просто тераски със столчета и маси, на други цял трабант, статуя на коминочистач и всякакви други глезотии. Няма как да ви омръзне да обикаляте и да пиете кафе след кафе, е накрая сте леко разтреперани.

Коминочистач на покрива на една от сградите в Лвов, Украйна

Коминочистач на покрива на една от сградите в Лвов

Лвов от прозореца на трабанта - Лвов Украйна

Шоколадът

Ето за това можете да си изхарчите всичките пари за пътуването. Влязохме в „Львівська Майстерня Шоколаду“ и едвам излязохме от нея, полутахме се из стълбичките на сградата и все ни отвеждаха към шоколадови вълшебства, ту нагоре, ту надолу, и пак шоколад… седнахме да пием също горещ шоколад, а и ядохме течен шоколад, след това шоколадови бонбони… като цяло все шоколад. Представете си, навън много студено, а ние на топло пием горещ прекрасен шоколад и ни тъпчат с всякакъв друг шоколад, еми много време изкарахме там.

Шоколадовите бонбони

Шоколадови бонбони в Лвов Украйна

Газовата лампа и полските аптекари Игнатий Лукашевич и Ян Зех

Тази част може да я озаглавя „Това което не знаех за Лвов“. И освен многото други неща, най важното е, че в Лвов е изобретена първата газена лампа от двамата полски аптекари Игнатий Лукашевич и Ян Зех през 1853г. Двамата служители на аптеката „Под золотой звездой“ (Под златната звезда) разработили метод за прочистване и дестилация на нефта и така се родил керосинът.

Лвов помни двамата си видни граждани и навсякъде може да видите газени лампи, по кафенета, паметници или каквото още се сетите.

И още много от Лвов

Лвов Украйна

Всякакви улички и площадчета. Лвовската опера, всякакви музеи, площада „Ринок“, всякакви трамваи всичко си заслужава разходките в този прекрасен украински град. За съжаление нямахме време да посетим и  подземната част на града, за която всеки ден има организирани екскурзии.

Лвов

Нощен Лвов

Лвов

По спокойните улички на Лвов вечер

Лвов

Лвовската опера

Лвовската опера

Лвов

Площад Ринок в Лвов Украйна - една от най-големите забележителности в Лвов

Площад Ринок в Лвов

Лвовската опера

Лвовската опера

Чудни истории има в този град. Ако се повъртите из площад Ринок, ще забележите, че повечето сгради са с фасади с по три прозореца, това е защото до толкова са били без допълнителен данък, само най-богатите можели да си позволят четири или пет прозореца към централната част на града.

Прозорците на площад Ринок в Лвов Украйна

Прилежно подредените прозорци, по три на ред, защото данъкът за повече бил много висок

Прозорците

В Лвов си имат и статуя на свободата, е тяхната е малко по-мързелива, поседнала на върха на една сграда…

Статуята на свободата в Лвов

Улицата с многото имена.

Улицата с многото имена в Лвов Украйна

Бележки

  • Украинската парична единица е гривна.
  • В Лвов е малко по-различно от в Киев. В украинската столица говорят почти изцяло руски. Но колкото повече приближаваш Полша, толкова по-малко разбират руски  и говорят все повече на украински. В Лвов украинците говорят украински, от чуждите езици най-много знаят полски, английския е леко екзотичен за тях.
  • Курсовете на обменните бюра за евро са прилични и без комисионни.
  • Препоръчвам горещо хостела, в който отседнахме.

IMGP5037

  • Градският транспорт е много евтин, трамваите са като нашите.
  • Има Free Lviv Tour на английски. Много добро попадение, подгответе си няколко гривни за гидовете.
  • Изберете да посетите града по време на някой от многобройните му фестивали. Аз лично искам следващото ми посещение да е по време на фестивала на кафето.
  • Ако ви поомръзне украинската кухня, бих ви препоръчал пицария Челентано на площад Ринок.
Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

4 comments

Тихомир Тодоров 2018/10/15 - 3:05 PM

Съвсем скоро ще съм там, и Вашия пътепис извънредно много ми помогна да избера точно тая дестинация. Благодаря !!!

Reply
Andrey Andreev Photography 2018/10/15 - 3:08 PM

Надявамс е да ви хареса колкото и на нас, сигурно се е променило за 6-те години откакто не сме били там.

Reply
Angel from heaven 2015/09/28 - 1:10 AM

Ugly Very ugly creatures live in Lviv

Reply
Plamen Petkov 2014/01/08 - 10:35 AM

Супер са ! :) Много яко, как да не отиде човек!

Reply

Copyrighted Image