Home ПътешествияБългария Праисторическите рисунки в пещера Магурата

Праисторическите рисунки в пещера Магурата

8 minutes read

Как прадедите ни са нарисували зачатието в каменната ера в пещера Магурата?

За момент се зачудих дали ми се влиза отново в пещера Магурата, където бях ходил вече няколко пъти. Една жена, един от гидовете, доста напористо обясняваше на малка групичка туристи, че последната група е много голяма и ако и те влязат в пещерата, няма да чуват нищо от беседата. Мисля, че се договориха, че те беседа не искат – искат да видят пещерата. И така си влязоха.

Поседнахме на пейката пред касата, след като си платихме билетчета за пещерата. Буйно обясняващата жена се опита и на нас да обясни, че трябва да почакаме за другата група, дори не ни даде шанс да кажем, че ние си чакаме – искаме беседа. Но пък изненадващо за мен разбрах, че са отворили най-важната галерия на тази пещера – Галерията с рисунките. Снабдихме се с още по един билет. И вече бях сигурен, че искам да вляза. (Престоят в пещерата е около 2 часа, затова не забравяйте топлите дрехи, особено за децата)

Пещера Магура /или Рабишка пещера/

Първата пещера в България, облагородена за мързеливи туристи, като мен и компанията. Отворена за посещение още от 02 юли 1961г. Образувана от комбинацията от земетресения и протичащи през нея реки. Пещерата е много красива, прохладна през лятото. С постоянна температура от 12°C. Заметнахме се с дрехите, който каквото си беше подготвил, и се вмъкнахме по стръмни стълби към дълбините на варовиковите скали.

Температурата в пещерата е около 12°C целогодишно. Лятото си носете връхна дреха, а зимата в пещерата ще ви е приятно топло.

Магурата / The Magura cave

През дългите години, през които е известна Магурата на човечеството, пещерата е използвана за много разнообразни цели. В едно от разклоненията се произвежда пенливо вино. Местните са складирали сирене в нея. Използвана е и като санаториум. Укритие на партизани и обучението им в стрелба и за много още най-различни цели. Но оставила най-траен отпечатък е творческата дейност на нашите прародители от каменната ера.

Bagdad

Истории от преди 7000 години

Не искам да се отплесвам с разкази за пещерата. Много е хубава. Но това посещение за мен бе изцяло запазено за праисторическите рисунки в един от ръкавите на Магурата. Място, където да „докоснеш“ нещо сътворено от хора преди повече от 7000 години. Тези така творчески настроени наши прадеди надали си представят какво са ни оставили със заниманията си между ловните дни.

Магурата / The Magura cave
Туристи се щурат из галериите, вляво се вижда как са броили дните праисторическите хора
Магурата / The Magura cave
Слънчева зала. Най в дъното се вижда слънчевия календар от Неолитната епоха.
Магурата / The Magura cave

И така, леко ориентиране около периодите на рисунките.

В пещерата, сред красиво изваяните от водата тунели, има около 700 рисунки от най-различни периоди: епипалеолит (каменната епоха, няколкото хилядолетия след ледниковия период), неолит (новокаменната епоха), енеолит (каменно-медна епоха), начало на раннобронзовата епоха. Нашите роднини на семейство Флинстоун са ни оставили за спомен рисунки с ловни и култови сцени, рисувани с прилепно гуано (тор).

Rock Paintings / Пещерни рисунки
Ловен ритуал
Cult
Предполагам се досещате за ритуала. Фигурата с вдигнатите над главата ръце е жената.
The Magura cave / Магурата
Невероятните галерии в Магурата
Магурата / The Magura cave
Вляво – змия
Магурата / The magura
Ритуал на зачатието и вляво – плодът
The Magura
Пещерата е невероятна, нали?
Магурата
Изваяните от природата форми
Пещерни рисунки в пещера Магура
Праисторически рисунки в пещера Магурата
Праисторически рисунки в пещера Магурата

[info]И въпреки, че тук се намират рисунки от Неолита, по нашите земи има неолитни селища изградени от клони, глина и слама, които са доста по-развити. Едно от най-добре запазените е от селищната могила в Стара Загора. Консервирано и достъпно в музей „Неолитни Жилища“. [/info]

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 comment

Anna Dimitrova 2014/11/22 - 1:02 AM

стахотни са снимките! Изобщо не знаех, залата с рисунките е била затворена, преди мисля и билета си беше общ, но се радвам, че отново може да се видят :)

Reply

Copyrighted Image