Праисторическите рисунки в пещера Магурата

This post is also available in: English

Как прадедите ни са нарисували зачатието в каменната ера в пещера Магурата?

За момент се зачудих дали ми се влиза отново в пещера Магурата, където бях ходил вече няколко пъти. Една жена, един от гидовете, доста напористо обясняваше на малка групичка туристи, че последната група е много голяма и ако и те влязат в пещерата, няма да чуват нищо от беседата. Мисля, че се договориха, че те беседа не искат – искат да видят пещерата. И така си влязоха.

[mapsmarker marker=“109″]

Поседнахме на пейката пред касата, след като си платихме билетчета за пещерата. Буйно обясняващата жена се опита и на нас да обясни, че трябва да почакаме за другата група, дори не ни даде шанс да кажем, че ние си чакаме – искаме беседа. Но пък изненадващо за мен разбрах, че са отворили най-важната галерия на тази пещера – Галерията с рисунките. Снабдихме се с още по един билет. И вече бях сигурен, че искам да вляза. (Престоят в пещерата е около 2 часа, затова не забравяйте топлите дрехи, особено за децата)

Пещера Магура /или Рабишка пещера/

Първата пещера в България, облагородена за мързеливи туристи, като мен и компанията. Отворена за посещение още от 02 юли 1961г. Образувана от комбинацията от земетресения и протичащи през нея реки. Пещерата е много красива, прохладна през лятото. С постоянна температура от 12°C. Заметнахме се с дрехите, който каквото си беше подготвил, и се вмъкнахме по стръмни стълби към дълбините на варовиковите скали.

[dropshadowbox align=“none“ effect=“lifted-both“ width=“auto“ height=““ background_color=“#ffffff“ border_width=“1″ border_color=“#dddddd“ rounded_corners=“false“ inside_shadow=“false“ ]Температурата в пещерата е около 12°C целогодишно. Лятото си носете връхна дреха, а зимата в пещерата ще ви е приятно топло.[/dropshadowbox]

Магурата / The Magura cave

През дългите години, през които е известна Магурата на човечеството, пещерата е използвана за много разнообразни цели. В едно от разклоненията се произвежда пенливо вино. Местните са складирали сирене в нея. Използвана е и като санаториум. Укритие на партизани и обучението им в стрелба и за много още най-различни цели. Но оставила най-траен отпечатък е творческата дейност на нашите прародители от каменната ера.

Bagdad

Истории от преди 7000 години

Не искам да се отплесвам с разкази за пещерата. Много е хубава. Но това посещение за мен бе изцяло запазено за праисторическите рисунки в един от ръкавите на Магурата. Място, където да „докоснеш“ нещо сътворено от хора преди повече от 7000 години. Тези така творчески настроени наши прадеди надали си представят какво са ни оставили със заниманията си между ловните дни.

Магурата / The Magura cave

Туристи се щурат из галериите, вляво се вижда как са броили дните праисторическите хора

Магурата / The Magura cave

Слънчева зала. Най в дъното се вижда слънчевия календар от Неолитната епоха.

Магурата / The Magura cave

И така, леко ориентиране около периодите на рисунките.

В пещерата, сред красиво изваяните от водата тунели, има около 700 рисунки от най-различни периоди: епипалеолит (каменната епоха, няколкото хилядолетия след ледниковия период), неолит (новокаменната епоха), енеолит (каменно-медна епоха), начало на раннобронзовата епоха. Нашите роднини на семейство Флинстоун са ни оставили за спомен рисунки с ловни и култови сцени, рисувани с прилепно гуано (тор).

Rock Paintings / Пещерни рисунки

Ловен ритуал

Cult

Предполагам се досещате за ритуала. Фигурата с вдигнатите над главата ръце е жената.

The Magura cave / Магурата

Невероятните галерии в Магурата

Магурата / The Magura cave

Вляво – змия

Магурата / The magura

Ритуал на зачатието и вляво – плодът

The Magura

Пещерата е невероятна, нали?

Магурата

Изваяните от природата форми

Пещерни рисунки в пещера Магура

Праисторически рисунки в пещера Магурата

Праисторически рисунки в пещера Магурата

** За пещерата билета струва 5лв., за рисунките трябва да доплатите още 5лв.

И въпреки, че тук се намират рисунки от Неолита, по нашите земи има неолитни селища изградени от клони, глина и слама, които са доста по-развити. Едно от най-добре запазените е от селищната могила в Стара Загора. Консервирано и достъпно в музей „Неолитни Жилища“

Други забележителности в района в статията: Най-големите туристически забележителности в Северозападна България.

Още снимки от пещери: Под земята

 Booking.com

С всяка резервация чрез връзките в блога ми допринасяте за развитието на сайта.

With every booking you make through the links on my website you are contributing to the development of my blog

[apsp-pin-image image_url=’https://www.pinterest.com/pin/301670875030130507/’]

Copyrighted Image