Home Винен туризъм Два марселана от България – марселан на изба Рупел и марселан на изба Roxs

Два марселана от България – марселан на изба Рупел и марселан на изба Roxs

5 minutes read

Вечерта бяхме на гости, децата (нашите и Катините) се заиграха и ни оставиха на мира. Ние отворихме две бутилки вино и се наредихме около тях. Днес бяхме решили да сравняваме марселан с марселан. Трудна задача за лаици като нас, но когато сме намерили съмишленици в дегустирането на вино, става така приятно и забавно да обсъждаме кое вино на кого му допада повече. Бяхме избрали две вина, които сме опитвали поотделно и много ни харесаха, но различни реколти и от различни региони в България.

Отваряме бутилките и започваме с играта за възрастни, нещо като асоциации
Отваряме бутилките и започваме с играта за възрастни, нещо като асоциации

Френският сорт грозде марселан

Марселан е създаден нейде във Франция в средата на миналия век, като кръстоска между каберне совиньон и гренаш. Но не това исках да ви разкажа. Гроздовете марселан са с дребички зрънца, от които се прави вино с дълбоки пурпурни нюанси на цвета. А най-важното за марселана е, че е от вината с най-много полифеноли (няколко пъти повече от сира и мерло), от които и процианидини (май ги наричат „тайния витамин срещу остаряването“). Важно е да се знае, че полифенолите са здравословни за хората. Действат добре на сърдечно-съдовата система, като за процианидините се знае, че намаляват холестеролните плаки. Оттук идва и връзката между червеното вино и здравето на сърцето. Или поне така се твърди.

„Of these polyphenols, the most abundant in wine for health reasons are Procyanidins, which inhibit cholesterol plaque in blood vessels. This is why wine is connected with hearth health.“

Wine Folly

Дегустационни бележки за марселаните

Да се върнем към двете вина, не открихме други, които да са едносортови от марселан, но някои винарни ги използват в купажите си. Доверихме се на две от любопитните за нас винарни: старите ни познати от Винарска изба Рупел, които много уважаваме, и една нова винарна, открита наскоро близо до Чирпан – винарна ROXS.

Марселан 2018 г. на винарна Roxs
Марселан 2018 г. на винарна Roxs

Марселан 2018г.  – Dandelion Винарна Roxs

По-лекичкия, плодов и свеж марселан, с който е добре да се започне, бе от винарна ROXS. Винарна, която може да не сте чували, защото е много нова, но е в село до нашето село – това не е толкова важно :) Технолог е Снежана Мутафчийска, която съвсем накратко можем да кажем, че има голям опит в правенето на добро вино. Гроздето е някъде по долината на Марица край Свиленград. А марселанът на ROXS е с изразен плодов аромат, на червени плодове, може би малини и череши, или пък и някакви други. Със средно тяло, кадифени танини и лек плодов послевкус. Или поне Мими така го описа.

Марселан Gramatik 2015 г. на винарска изба Рупел
Марселан Gramatik 2015 г. на винарска изба Рупел

Марселан 2015 г. – Gramatik – Винарска изба Рупел

Граматик Марселан 2015г. на винарна Рупел в село Долно Спанчево, долината на Струма. За Рупел сме си говорили много пъти, там всичко се прави с много чистота и любов. Виното е от серията Граматик, лежало е в дъбови бъчви и е станало много, много добро. Ароматът е наситен, землист и на ликьор от черни плодове. Средно тяло и много наситен вкус. Единодушно решихме, че е по-мъжкото вино. И завършихме деня с него и с хубава месна вечеря. (Декантирайте преди да го пиете)

Мими си води дегустационни бележки
Мими си води дегустационни бележки

С две думи, и двете вина са чудесни и няма да сбъркате. А френският сорт марселан може да не е много популярен в България, но е страхотен сорт грозде и здравословен. Ако сте срещали марселан от други винарни, може и от чужди, препоръчайте ни.

Вино:Gramatik Marselan
Страна:България
Сорт:Марселан
Реколта:2015
Изба:Винарска изба Рупел
Местоположение:село Долно Спанчево, Петрич
Цена:15 лв.
Барик:8-12 месеца в дъбови бъчви
Неразборията на една дегустация
Неразборията на една дегустация
Вино: Dandelion Marselan
Страна:България
Сорт:Марселан
Реколта:2018
Изба:Винарна Roxs
Местоположение:гроздето е от някъде около Свиленград
винарната е в село Винарово до Чирпан
Цена:12-15лв.

Може да ви хареса също

Copyrighted Image