Home ПътешествияБългария Къде можем да намерим мастодонт в Родопите?

Къде можем да намерим мастодонт в Родопите?

5 minutes read

Anancus arvernensis – Родопския Мастодонт

Петък е, а ние си плацикаме в топлите минерални басейни на Велинград. Почти в центъра на Родопите сме и от два дни не сме правили нищо изморително. Но и да мързелува човек не е лесно, омръзва, нужна ни е разходка, по залез.

Почти преди две години пак така се чудихме къде да срещнем жълто-оранжевата есен извън Велинград и отидохме на крепост Цепина и сега се запътихме натам, но по пътя вече има нови табелки, кафяви, за  „Плиоценски парк“. Изпълнени с любопитство, се запътихме към среща с Плиоцена.

Плиоцен

Плиоценът е тази епоха между плейстоцен и миоцен преди между 5,332 и 2,588 милиона години. Континентите почти приличат на сегашните, появяват се първите хоминиди в Африка – нашите предци (на човекоподобните маймуни предците са понгиди). А фауната наподобява сегашната, освен че сега в нашите земи няма големи „слонове“. И да довърша прочетените от мен данни, всичко това е период неоген, ера неозой, еон Фанерозой.

Diorama / Диорама

Така, тук ще затрудня превода си на английски: в края на миоцена и началото на плиоцена в Евразия се развива специфична бозайна фауна: мастодонти, носорози, хипариони, човекоподобни маймуни, хиени, свине, жирафи и разни други, много от тях по-късно мигрират в Азия и отстъпват място на мечки, бикове, бизони, елени. А ние в тази история сме в периода малко преди миграцията.

Плиоценският Мастодонт край село Дорково

Табелите ни отведоха до село Дорково и щастливи от новата находка, стигнахме до съвсем новичък музей „Плиоценски парк“, открит на 19 септември 2013 г.

[mapsmarker marker=“89″]

Още с влизането ни срещу нас се изпречи истински овернски мастодонт (Anancus arvernensis). Величественото създание, мъжко, но от гипс и пластмаса, не от плът и кости, се извисява над нас в целия си ръст – 3,90 м, насочило закривени С-образни бивни към нас. Истинско чудо е да го видиш в естествения му размер. Почти се докосваш до мастодонт от преди 5 милиона години.

[dropshadowbox align=“none“ effect=“lifted-both“ width=“auto“ height=““ background_color=“#ffffff“ border_width=“1″ border_color=“#dddddd“ ]Овернски – от региона Оверн (Auvergne) във Франция [/dropshadowbox]

Мастодонтът The mastodon

Мастодонтът The mastodon

Диорама „Фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години“.

Другата голяма забележителност е диорамата, нарисувана от художника анималист от Чикагския музей по естествена история Велизар Симеоновски (The Field Museum). На 10 метровата панорама може да се види районът около село Дорково от преди 5 милиона години.

Diorama / Диорама

Да се запознаем с животинките: изкопаема маймуна Долихопитек (Dolichopitecus ruscinensis), ранноплиоценска мечка (Ursus boecki), родопски глухар (Tetrao rhodopensis), изкопаема сърна (Procapreolus) и  двурог плиоценски носорог (Stepharnochinus megarhinus).

Диорама

Диорама

Мастодонт от вида Mammut borsoni, изкопаема маймуна Мезопитек (Mesopithecus), стадо хипариони и стадо овернски мастодонти (Anancus arvernensis).

Никога не отивам до Дорково без да посетя и Цепина

За крепост Цепина, а и за красотите около нея, искам само да кажа, че никога няма да ми омръзне да я изкачвам, бил съм и наесен, и зиме. Красотата е омайваща. Този път само снимки, история потърсете измежду нещата, които съм писал.

[dropshadowbox align=“none“ effect=“lifted-both“ width=“auto“ height=““ background_color=“#ffffff“ border_width=“1″ border_color=“#dddddd“ ]Входът за музея за възрастни е 5лв, 3 лв за деца, работи без почивен ден. Билетът важи и за музея в бившата хижа Цепина.  [/dropshadowbox]

Изглед от Цепина

Красива гледка от Цепина

Бившата хижа Цепина, сега музей

Бившата хижа Цепина, сега музейBooking.com

[dropshadowbox align=“none“ effect=“lifted-both“ width=“auto“ height=““ background_color=“#dddddd“ border_width=“1″ border_color=“#dddddd“ ]Не пропускайте и килимарския цех в малкото градче Костандово, точно преди Дорково.

[/dropshadowbox]

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 comments

Plamen Kinev 2018/10/15 - 3:05 PM

Подобен можете да видите и в Екомузей Русе. Тъй като досега не съм попадал на статии в блога ви за Русе – силно ви го препоръчвам като дестинация. Определено има какво да се види в самия град, а в покрайнините има винарна и единствения в България действащ скален манастир. Няма да съжалявате!

Reply
Jana 2017/01/09 - 5:50 PM

Merci mnogo za infoto!!! super snimki :-)

Reply

Copyrighted Image