Къде можем да намерим мастодонт в Родопите?

Anancus arvernensis – Родопския Мастодонт

Петък е, а ние си плацикаме в топлите минерални басейни на Велинград. Почти в центъра на Родопите сме и от два дни не сме правили нищо изморително. Но и да мързелува човек не е лесно, омръзва, нужна ни е разходка, по залез.

Почти преди две години пак така се чудихме къде да срещнем жълто-оранжевата есен извън Велинград и отидохме на крепост Цепина и сега се запътихме натам, но по пътя вече има нови табелки, кафяви, за  „Плиоценски парк“. Изпълнени с любопитство, се запътихме към среща с Плиоцена.

Плиоцен

Плиоценът е тази епоха между плейстоцен и миоцен преди между 5,332 и 2,588 милиона години. Континентите почти приличат на сегашните, появяват се първите хоминиди в Африка – нашите предци (на човекоподобните маймуни предците са понгиди). А фауната наподобява сегашната, освен че сега в нашите земи няма големи „слонове“. И да довърша прочетените от мен данни, всичко това е период неоген, ера неозой, еон Фанерозой.

Diorama / Диорама

Така, тук ще затрудня превода си на английски: в края на миоцена и началото на плиоцена в Евразия се развива специфична бозайна фауна: мастодонти, носорози, хипариони, човекоподобни маймуни, хиени, свине, жирафи и разни други, много от тях по-късно мигрират в Азия и отстъпват място на мечки, бикове, бизони, елени. А ние в тази история сме в периода малко преди миграцията.

Плиоценският Мастодонт край село Дорково

Табелите ни отведоха до село Дорково и щастливи от новата находка, стигнахме до съвсем новичък музей „Плиоценски парк“, открит на 19 септември 2013 г.

[mapsmarker marker=“89″]

Още с влизането ни срещу нас се изпречи истински овернски мастодонт (Anancus arvernensis). Величественото създание, мъжко, но от гипс и пластмаса, не от плът и кости, се извисява над нас в целия си ръст – 3,90 м, насочило закривени С-образни бивни към нас. Истинско чудо е да го видиш в естествения му размер. Почти се докосваш до мастодонт от преди 5 милиона години.

[dropshadowbox align=“none“ effect=“lifted-both“ width=“auto“ height=““ background_color=“#ffffff“ border_width=“1″ border_color=“#dddddd“ ]Овернски – от региона Оверн (Auvergne) във Франция [/dropshadowbox]

Мастодонтът The mastodon

Мастодонтът The mastodon

Диорама „Фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години“.

Другата голяма забележителност е диорамата, нарисувана от художника анималист от Чикагския музей по естествена история Велизар Симеоновски (The Field Museum). На 10 метровата панорама може да се види районът около село Дорково от преди 5 милиона години.

Diorama / Диорама

Да се запознаем с животинките: изкопаема маймуна Долихопитек (Dolichopitecus ruscinensis), ранноплиоценска мечка (Ursus boecki), родопски глухар (Tetrao rhodopensis), изкопаема сърна (Procapreolus) и  двурог плиоценски носорог (Stepharnochinus megarhinus).

Диорама

Диорама

Мастодонт от вида Mammut borsoni, изкопаема маймуна Мезопитек (Mesopithecus), стадо хипариони и стадо овернски мастодонти (Anancus arvernensis).

Никога не отивам до Дорково без да посетя и Цепина

За крепост Цепина, а и за красотите около нея, искам само да кажа, че никога няма да ми омръзне да я изкачвам, бил съм и наесен, и зиме. Красотата е омайваща. Този път само снимки, история потърсете измежду нещата, които съм писал.

[dropshadowbox align=“none“ effect=“lifted-both“ width=“auto“ height=““ background_color=“#ffffff“ border_width=“1″ border_color=“#dddddd“ ]Входът за музея за възрастни е 5лв, 3 лв за деца, работи без почивен ден. Билетът важи и за музея в бившата хижа Цепина.  [/dropshadowbox]

Изглед от Цепина

Красива гледка от Цепина

Бившата хижа Цепина, сега музей

Бившата хижа Цепина, сега музейBooking.com

[dropshadowbox align=“none“ effect=“lifted-both“ width=“auto“ height=““ background_color=“#dddddd“ border_width=“1″ border_color=“#dddddd“ ]Не пропускайте и килимарския цех в малкото градче Костандово, точно преди Дорково.

[/dropshadowbox]

Copyrighted Image