Матера – разходка по покривите на къщите

За нас Матера е страшно романтично и сантиментално място. Това бе първото ни пътуване в Италия и първата ни нощувка на италианска земя. И може да бяхме малко неопитни и да не сме направили всичко както трябва, но пък това не е важно. Та Матера си остава в сърцата ни като първия ни спомен от семейния ни (официално) живот.

И когато най-удобното място за снимки е покривът на комшиите
И когато най-удобното място за снимки е покривът на комшиите

Поехме към Матера от Алберобело, след като се насладихме на прекрасните бели трули в малкото градче. Пак се занизаха полетата с жълтите цветя, маслинови дървета, вече нямаше трули, но пък пак беше красиво. От Алберобело до Матера, разстоянието е около 70 км. Влязохме през новата част на 60-хилядния град. Убийствен трафик и постоянни задръствания.

Но когато пред нас се показа старият каменен град, всичко мина на заден план. Заспускахме се към  Камъните на Матера (Sassi di Matera – centrostorico) и започнахме да се чудим как точно ще си намерим къде сме отседнали. Навсякъде кафяви каменни постройки, изглеждащи почти еднакво и само една централна улица между двата хълма, всичко останало стълби и пак стълби. Но по щастлива случайност бяхме близо до улицата.

Старият град на Матера - Sassi di Matera
Старият град на Матера – Sassi di Matera
Sassi – камъни, Sassi di Matera – Камъните на Матера

Къде отседнахме в Матера

Първата ни задача бе да открием хотела, някъде в центъра на каменния град, разбирайте в една от постройките, вкопани в скалата, и някъде между всички стълби. За голяма радост, той бе съвсем близо до единствената улица и милата стопанка Симона дори ни запази паркомясто.

B&B La Casa Nei Sassi., където нощувахме в Матера
B&B La Casa Nei Sassi., където нощувахме в Матера

Тук е и моментът от сърце да препоръчам мястото за настаняване на всички, които искат да посетят Матера –  B&B La Casa Nei Sassi. Стаите са широки и приятно обзаведени, а закуската е невероятно вкусна и обилна, сервирана директно в стаята. Много ни хареса.

утринната ни закуска, топла и много приятна
Утринната ни закуска, топла и много приятна

Та така, Симона ни настани, намери къде да си паркираме колата, даде ни напътствия и книги за Матера и от нас се изискваше само да се разхождаме и забавляваме. А тя, в цялата емоция на посрещането, без да иска се самозаключи навън и тръгна да търси кой да ѝ отключи къщата.

В Матера има стотици хотелчета и къщи за гости, може да си изберете подходящо за вас. Аз бих си избрал някое в стария град, въпреки трудността с паркриането.

По стълбите на Матера

Матера е фантастично място. Каменни постройки навсякъде, всички излезли като от филм за Йерусалим отпреди 2000 години, а и често наистина използвани за фон на филми за Йерусалим (и в Йерусалим сме били, тук изглежда по-автентично). Някой къщи са си истински пещери в скалата, както и някои църкви.

Каменна църква в Матера, Южна Италия
Каменна църква в Матера, Южна Италия

Старата част на Матера, така наречените „саси“ (Sassi di Matera – Камъните на Матера), е съставена от две части – Сасо Барисано (Sasso Barisano) и Сасо Кавеозо (Sasso Caveoso). Втората е по-старата – там едно време първите заселници живеели в издълбани в меката скала пещери. Смята се, че първите жители са се нанесли в района още преди 9000 години и са били едни от най-старите заселници на днешната територия на Италия. А се твърди, че някои от къщите-пещери, основани по онова време, се ползват и до днес.

Къщичките в каменния квартал на Матера
Къщичките в каменния квартал на Матера

Разхождаме се из Сасо Барисано (Sasso Barisano), стъпките ни кънтят по каменните плочи. Минувачите ни поздравяват с една бърза „Буона Джорната“. А над всичко това се извисява силуета на Дуомо-то. Захласнати по дуомото съвсем лесно и неволно вместо на пътеката, по която се движим, можем да стъпим на покрива на къщата до нас.

Duomo – обикновено е най-голямата катедрала в италианските градове

Стъпаловидното строителство и издълбаните в скалата къщи правят улиците на града доста странни – понякога пътеките буквално минават върху покривите на сградите и това си е напълно обичайна гледка.

Матера - Sassi di Matera
Матера – Sassi di Matera, един дъждовен следобед

На вечеря в Матера

Уморени от разходката, привечер решихме да похапнем – разбира се пица. Това бе първата ни вечер в Италия и първия сблъсък с особеностите на южноиталианската вечеря. След дълго лутане по улиците на стара част на града, около 19 ч, не открихме нито един работещ ресторант. Решихме, че явно в този район няма къде да се хапва и с нежелание се качихме на колата, за да търсим работещ ресторант в новия град. Почти на края на града, следвайки улична реклама, се озовахме в квартална пицария, за щастие работеща. Малко по-късно осъзнахме и особеностите на италианската пица. Пицариите работят след 8 ч вечерта, не можете да вечеряте така по всяко време, поне в Южна Италия. След като нещата ни се изясниха и хапнахме прилично, се върнахме да довършим разходката и да се полюбуваме още малко на приказната Матера.

Улици в нощна Матера
Улици в нощна Матера

Цял ден любуване и мракът падна, а старият град е почти необитаем и вечер човек дори го хваща страх като ходи по улиците и не среща минувачи. Някак си призрачно.

През нощта старата част на Матера е много красива, макар и малко пуста
През нощта старата част на Матера е много красива, макар и малко пуста

На сутринта

На сутринта, още на изгрев, подновихме разходките си. Из Сасо Кавеозо (Sasso Caveoso) –  по-старата част на Каменната Матера. Също така каменна и пълна с туристи през деня. Не пропуснахме да ядем и от прекрасните сладоледаджийници, а най хубавия сладолед е на Gelida Voglia – Matera.

Улицата в Матера на която се събудихме
Улицата в Матера на която се събудихме

Още за Матера

Градът е построен на ръба на каньон и впечатлява още с мащабните архитектурни и градоустройствени решения на неговите по-отдавнашни заселници. В Матера има сериозна водоснабнителна система, съставена от няколко големи цистерни и пътища за контролирано водоснабдяване на населението.

Гледки към Матера
Гледки към Матера
Гледки от каньона около Матера
Гледки от каньона около Матера

Преди столетия той е бил процъфтяващо селище, но през 20 век славата му западнала и старата част на Матера била позната повече като бедна и изостанала, а животът се преместил в новата по-висока и по-равна част.

Склани църкви, къщи и всякакви други постройки от камък
Скални църкви, къщи и всякакви други постройки от камък

През 50-те години властите дори били принудени да евакуират част от населението на сасите заради епидемия от малария. Едва през 80-те години управата решила да възстанови старата част на Матера и да я превърне в туристическа дестинация, за радост на всички нас и до днес.

С карта в ръка по улиците на Матера
С карта в ръка по улиците на Матера

Тръгнахме си от Матера по обяд, за да се отправим към друга важна точка от пътуването ни – Неапол, а след това и към Сицилия. Но за там прочетете в другите ни постове:

Когато се спомене Южна Италия и пътуване, ние винаги сме на линия, наистина винаги. И честичко пишем за малки градчета, за храна, вино и всякакви истории. Вижте всичките ни статии за Южна Италия.


Booking.com

С кола от България през Южна Италия

 • До Южна Италия стигнахме с ферибот от Игуменица. Най-евтиният вариант, който открихме, бяха Grimaldi lines до Бриндизи. Корабът ни беше Катания и не беше неприятен, каютите бяха чисти, имаше душ и тоалетна във всяка. Ако решите да прекарате времето си на „дек“, на отиване към Бриндизи има голям наплив на румънски и български граждани и е много, хм, пренаселено, на връщане ферибота е почти празен. Цените за напитки и храна на борда не са по-високи от в Италия.
 • През последните години има директни полети до Бари и Неапол от София на достъпни цени. Като летището в Бари е най-удобно за посещение на Матера.
 • Не бихме ви препоръчали обществения транспорт в региона, по-скоро си наемете кола под наем.
 • В Матера има стотици хотелчета и къщи за гости, може да си изберете подходящо за вас. Аз бих си избрал някое в стария град, въпреки трудността с паркирането.
 • В Италия се подгответе с търпение, малко хора говорят английски, още по-малко български.
 • В Южна Италия пътищата са добри, има магистрали, малка част от тях са платени.
 • В Матера, в ниската част край каменните къщи, има безплатна зона за паркиране, на късмет е дали има места, но не е невъзможно паркирането (2014 г. това май вече не е така, ако сте били кажете).
 • Винаги пътуваме със застраховка, ей така, за всеки случай.

Филми със сцени снимани в Матера

Холивуд

 • Бонд 25 – No Time to Die (2020)
 • Ben-Hur (2016)
 • The Passion of the Christ (2004)

Боливуд

 • War (2019)

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image