Home ПътешествияИталия Матера – разходка по покривите на къщите

Матера – разходка по покривите на къщите

11 minutes read

За нас Матера е страшно романтично и сантиментално място. Това бе първото ни пътуване в Италия и първата ни нощувка на италианска земя. И може да бяхме малко неопитни и да не сме направили всичко както трябва, но пък това не е важно. Та Матера си остава в сърцата ни като първия ни спомен от семейния ни (официално) живот.

И когато най-удобното място за снимки е покривът на комшиите
И когато най-удобното място за снимки е покривът на комшиите

Поехме към Матера от Алберобело, след като се насладихме на прекрасните бели трули в малкото градче. Пак се занизаха полетата с жълтите цветя, маслинови дървета, вече нямаше трули, но пък пак беше красиво. От Алберобело до Матера, разстоянието е около 70 км. Влязохме през новата част на 60-хилядния град. Убийствен трафик и постоянни задръствания.

Но когато пред нас се показа старият каменен град, всичко мина на заден план. Заспускахме се към  Камъните на Матера (Sassi di Matera – centrostorico) и започнахме да се чудим как точно ще си намерим къде сме отседнали. Навсякъде кафяви каменни постройки, изглеждащи почти еднакво и само една централна улица между двата хълма, всичко останало стълби и пак стълби. Но по щастлива случайност бяхме близо до улицата.

Старият град на Матера - Sassi di Matera
Старият град на Матера – Sassi di Matera

[info]Sassi – камъни, Sassi di Matera – Камъните на Матера[/info]

Къде отседнахме в Матера

Първата ни задача бе да открием хотела, някъде в центъра на каменния град, разбирайте в една от постройките, вкопани в скалата, и някъде между всички стълби. За голяма радост, той бе съвсем близо до единствената улица и милата стопанка Симона дори ни запази паркомясто.

B&B La Casa Nei Sassi., където нощувахме в Матера
B&B La Casa Nei Sassi., където нощувахме в Матера

Тук е и моментът от сърце да препоръчам мястото за настаняване на всички, които искат да посетят Матера –  B&B La Casa Nei Sassi. Стаите са широки и приятно обзаведени, а закуската е невероятно вкусна и обилна, сервирана директно в стаята. Много ни хареса.

утринната ни закуска, топла и много приятна
Утринната ни закуска, топла и много приятна

Та така, Симона ни настани, намери къде да си паркираме колата, даде ни напътствия и книги за Матера и от нас се изискваше само да се разхождаме и забавляваме. А тя, в цялата емоция на посрещането, без да иска се самозаключи навън и тръгна да търси кой да ѝ отключи къщата.

В Матера има стотици хотелчета и къщи за гости, може да си изберете подходящо за вас. Аз бих си избрал някое в стария град, въпреки трудността с паркриането.

По стълбите на Матера

Матера е фантастично място. Каменни постройки навсякъде, всички излезли като от филм за Йерусалим отпреди 2000 години, а и често наистина използвани за фон на филми за Йерусалим (и в Йерусалим сме били, тук изглежда по-автентично). Някой къщи са си истински пещери в скалата, както и някои църкви.

Каменна църква в Матера, Южна Италия
Каменна църква в Матера, Южна Италия

Старата част на Матера, така наречените „саси“ (Sassi di Matera – Камъните на Матера), е съставена от две части – Сасо Барисано (Sasso Barisano) и Сасо Кавеозо (Sasso Caveoso). Втората е по-старата – там едно време първите заселници живеели в издълбани в меката скала пещери. Смята се, че първите жители са се нанесли в района още преди 9000 години и са били едни от най-старите заселници на днешната територия на Италия. А се твърди, че някои от къщите-пещери, основани по онова време, се ползват и до днес.

Къщичките в каменния квартал на Матера
Къщичките в каменния квартал на Матера

Разхождаме се из Сасо Барисано (Sasso Barisano), стъпките ни кънтят по каменните плочи. Минувачите ни поздравяват с една бърза „Буона Джорната“. А над всичко това се извисява силуета на Дуомо-то. Захласнати по дуомото съвсем лесно и неволно вместо на пътеката, по която се движим, можем да стъпим на покрива на къщата до нас.

[info] Duomo – обикновено е най-голямата катедрала в италианските градове[/info]

Стъпаловидното строителство и издълбаните в скалата къщи правят улиците на града доста странни – понякога пътеките буквално минават върху покривите на сградите и това си е напълно обичайна гледка.

Матера - Sassi di Matera
Матера – Sassi di Matera, един дъждовен следобед

На вечеря в Матера

Уморени от разходката, привечер решихме да похапнем – разбира се пица. Това бе първата ни вечер в Италия и първия сблъсък с особеностите на южноиталианската вечеря. След дълго лутане по улиците на стара част на града, около 19 ч, не открихме нито един работещ ресторант. Решихме, че явно в този район няма къде да се хапва и с нежелание се качихме на колата, за да търсим работещ ресторант в новия град. Почти на края на града, следвайки улична реклама, се озовахме в квартална пицария, за щастие работеща. Малко по-късно осъзнахме и особеностите на италианската пица. Пицариите работят след 8 ч вечерта, не можете да вечеряте така по всяко време, поне в Южна Италия. След като нещата ни се изясниха и хапнахме прилично, се върнахме да довършим разходката и да се полюбуваме още малко на приказната Матера.

Улици в нощна Матера
Улици в нощна Матера

Цял ден любуване и мракът падна, а старият град е почти необитаем и вечер човек дори го хваща страх като ходи по улиците и не среща минувачи. Някак си призрачно.

През нощта старата част на Матера е много красива, макар и малко пуста
През нощта старата част на Матера е много красива, макар и малко пуста

На сутринта

На сутринта, още на изгрев, подновихме разходките си. Из Сасо Кавеозо (Sasso Caveoso) –  по-старата част на Каменната Матера. Също така каменна и пълна с туристи през деня. Не пропуснахме да ядем и от прекрасните сладоледаджийници, а най хубавия сладолед е на Gelida Voglia – Matera.

Улицата в Матера на която се събудихме
Улицата в Матера на която се събудихме

Още за Матера

Градът е построен на ръба на каньон и впечатлява още с мащабните архитектурни и градоустройствени решения на неговите по-отдавнашни заселници. В Матера има сериозна водоснабнителна система, съставена от няколко големи цистерни и пътища за контролирано водоснабдяване на населението.

Гледки към Матера
Гледки към Матера
Гледки от каньона около Матера
Гледки от каньона около Матера

Преди столетия той е бил процъфтяващо селище, но през 20 век славата му западнала и старата част на Матера била позната повече като бедна и изостанала, а животът се преместил в новата по-висока и по-равна част.

Склани църкви, къщи и всякакви други постройки от камък
Скални църкви, къщи и всякакви други постройки от камък

През 50-те години властите дори били принудени да евакуират част от населението на сасите заради епидемия от малария. Едва през 80-те години управата решила да възстанови старата част на Матера и да я превърне в туристическа дестинация, за радост на всички нас и до днес.

С карта в ръка по улиците на Матера
С карта в ръка по улиците на Матера

Тръгнахме си от Матера по обяд, за да се отправим към друга важна точка от пътуването ни – Неапол, а след това и към Сицилия. Но за там прочетете в другите ни постове:

Когато се спомене Южна Италия и пътуване, ние винаги сме на линия, наистина винаги. И честичко пишем за малки градчета, за храна, вино и всякакви истории. Вижте всичките ни статии за Южна Италия.


Booking.com

С кола от България през Южна Италия

 • До Южна Италия стигнахме с ферибот от Игуменица. Най-евтиният вариант, който открихме, бяха Grimaldi lines до Бриндизи. Корабът ни беше Катания и не беше неприятен, каютите бяха чисти, имаше душ и тоалетна във всяка. Ако решите да прекарате времето си на „дек“, на отиване към Бриндизи има голям наплив на румънски и български граждани и е много, хм, пренаселено, на връщане ферибота е почти празен. Цените за напитки и храна на борда не са по-високи от в Италия.
 • През последните години има директни полети до Бари и Неапол от София на достъпни цени. Като летището в Бари е най-удобно за посещение на Матера.
 • Не бихме ви препоръчали обществения транспорт в региона, по-скоро си наемете кола под наем.
 • В Матера има стотици хотелчета и къщи за гости, може да си изберете подходящо за вас. Аз бих си избрал някое в стария град, въпреки трудността с паркирането.
 • В Италия се подгответе с търпение, малко хора говорят английски, още по-малко български.
 • В Южна Италия пътищата са добри, има магистрали, малка част от тях са платени.
 • В Матера, в ниската част край каменните къщи, има безплатна зона за паркиране, на късмет е дали има места, но не е невъзможно паркирането (2014 г. това май вече не е така, ако сте били кажете).
 • Винаги пътуваме със застраховка, ей така, за всеки случай.

Филми със сцени снимани в Матера

Холивуд

 • Бонд 25 – No Time to Die (2020)
 • Ben-Hur (2016)
 • The Passion of the Christ (2004)

Боливуд

 • War (2019)

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image