Матера – разходка по покривите на къщите

This post is also available in: English

Скалният град Матера в Южна Италия вече е нещо като събрат на Пловдив – двата града са паралелно европейски столици на културата през 2019 година. А това ми носи двойна радост – защото и двата града са прекрасни и това е един чудесен повод хората да научат за тях повече и да ги посетят.

Но да се върнем към Матера, където прекарахме един прекрасен ден от медения си месец през април 2014 и където ядохме най-хубавия сладолед в Италия, или цялата романтика ни накара да мислим така.

И когато най-удобното място за снимки е покривът на комшиите
И когато най-удобното място за снимки е покривът на комшиите
За нас Матера е страшно романтично и сантиментално място. Това бе първото ни пътуване в Италия и първата ни нощувка на италианска земя. И може да бяхме малко неопитни и да не сме направили всичко както трябва, но пък това не е важно. Та Матера си остава в сърцата ни като първия ни спомен от семейния ни (официално) живот.
Старият град на Матера - Sassi di Matera
Старият град на Матера – Sassi di Matera

Поехме към Матера от Алберобело, след като се насладихме на прекрасните бели трули в малкото градче. Пак се занизаха полетата с жълтите цветя, маслинови дървета, вече нямаше трули, но пък пак беше красиво. От Алберобело до Матера, разстоянието е около 70 км. Влязохме през новата част на 60-хилядния град. Убийствен трафик и постоянни задръствания.

loading map - please wait...

Матера 40.667439, 16.610343

Но когато пред нас се показа старият каменен град, всичко мина на заден план. Заспускахме се към  Камъните на Матера (Sassi di Matera – centrostorico) и започнахме да се чудим как точно ще си намерим къде сме отседнали. Навсякъде кафяви каменни постройки, изглеждащи почти еднакво и само една централна улица между двата хълма, всичко останало стълби и пак стълби. Но по щастлива случайност бяхме близо до улицата.

Sassi – камъни, Sassi di Matera – Камъните на Матера

Къде да отседнем в Матера

Първата ни задача бе да открием хотела, някъде в центъра на каменния град, разбирайте в една от постройките, вкопани в скалата, и някъде между всички стълби. За голяма радост, той бе съвсем близо до единствената улица и милата стопанка Симона дори ни запази паркомясто.

B&B La Casa Nei Sassi., където нощувахме в Матера
B&B La Casa Nei Sassi., където нощувахме в Матера

Тук е и моментът от сърце да препоръчам мястото за настаняване на всички, които искат да посетят Матера –  B&B La Casa Nei Sassi. Стаите са широки и приятно обзаведени, а закуската е невероятно вкусна и обилна, сервирана директно в стаята. Много ни хареса.

утринната ни закуска, топла и много приятна
Утринната ни закуска, топла и много приятна

Та така, Симона ни настани, намери къде да си паркираме колата, даде ни напътствия и книги за Матера и от нас се изискваше само да се разхождаме и забавляваме. А тя, в цялата емоция на посрещането, без да иска се самозаключи навън и тръгна да търси кой да ѝ отключи къщата.

По стълбите на Матера

Матера е фантастично място. Каменни постройки навсякъде, всички излезли като от филм за Йерусалим отпреди 2000 години, а и често наистина използвани за фон на филми за Йерусалим (и в Йерусалим сме били, тук изглежда по-автентично). Някой къщи са си истински пещери в скалата, както и някои църкви.

Каменна църква в Матера, Южна Италия
Каменна църква в Матера, Южна Италия

Старата част на Матера, така наречените „саси“ (Sassi di Matera – Камъните на Матера), е съставена от две части – Сасо Барисано (Sasso Barisano) и Сасо Кавеозо (Sasso Caveoso). Втората е по-старата – там едно време първите заселници живеели в издълбани в меката скала пещери. Смята се, че първите жители са се нанесли в района още преди 9000 години и са били едни от най-старите заселници на днешната територия на Италия. А се твърди, че някои от къщите-пещери, основани по онова време, се ползват и до днес.

Къщичките в каменния квартал на Матера
Къщичките в каменния квартал на Матера

Разхождаме се из Сасо Барисано (Sasso Barisano), стъпките ни кънтят по каменните плочи. Минувачите ни поздравяват с една бърза „Буона Джорната“. А над всичко това се извисява силуета на Дуомо-то. Захласнати по дуомото съвсем лесно и неволно вместо на пътеката, по която се движим, можем да стъпим на покрива на къщата до нас.

Duomo – обикновено е най-голямата катедрала в италианските градове

Стъпаловидното строителство и издълбаните в скалата къщи правят улиците на града доста странни – понякога пътеките буквално минават върху покривите на сградите и това си е напълно обичайна гледка.

Матера - Sassi di Matera
Матера – Sassi di Matera, един дъждовен следобед

На вечеря в Матера

Уморени от разходката, привечер решихме да похапнем – разбира се пица. Това бе първата ни вечер в Италия и първия сблъсък с особеностите на южноиталианската вечеря. След дълго лутане по улиците на стара част на града, около 19 ч, не открихме нито един работещ ресторант. Решихме, че явно в този район няма къде да се хапва и с нежелание се качихме на колата, за да търсим работещ ресторант в новия град. Почти на края на града, следвайки улична реклама, се озовахме в квартална пицария, за щастие работеща. Малко по-късно осъзнахме и особеностите на италианската пица. Пицариите работят след 8 ч вечерта, не можете да вечеряте така по всяко време, поне в Южна Италия. След като нещата ни се изясниха и хапнахме прилично, се върнахме да довършим разходката и да се полюбуваме още малко на приказната Матера.

Улици в нощна Матера
Улици в нощна Матера

Цял ден любуване и мракът падна, а старият град е почти необитаем и вечер човек дори го хваща страх като ходи по улиците и не среща минувачи. Някак си призрачно.

През нощта старата част на Матера е много красива, макар и малко пуста
През нощта старата част на Матера е много красива, макар и малко пуста

На сутринта

На сутринта, още на изгрев, подновихме разходките си. Из Сасо Кавеозо (Sasso Caveoso) –  по-старата част на Каменната Матера. Също така каменна и пълна с туристи през деня. Не пропуснахме да ядем и от прекрасните сладоледаджийници, а най хубавия сладолед е на Gelida Voglia – Matera.

Улицата в Матера на която се събудихме
Улицата в Матера на която се събудихме

Още за Матера

Градът е построен на ръба на каньон и впечатлява още с мащабните архитектурни и градоустройствени решения на неговите по-отдавнашни заселници. В Матера има сериозна водоснабнителна система, съставена от няколко големи цистерни и пътища за контролирано водоснабдяване на населението.

Гледки към Матера
Гледки към Матера
Гледки от каньона около Матера
Гледки от каньона около Матера

Преди столетия той е бил процъфтяващо селище, но през 20 век славата му западнала и старата част на Матера била позната повече като бедна и изостанала, а животът се преместил в новата по-висока и по-равна част.

Склани църкви, къщи и всякакви други постройки от камък
Скални църкви, къщи и всякакви други постройки от камък

През 50-те години властите дори били принудени да евакуират част от населението на сасите заради епидемия от малария. Едва през 80-те години управата решила да възстанови старата част на Матера и да я превърне в туристическа дестинация, за радост на всички нас и до днес.

С карта в ръка по улиците на Матера
С карта в ръка по улиците на Матера

Тръгнахме си от Матера по обяд, за да се отправим към друга важна точка от пътуването ни – Неапол, а след това и към Сицилия. Но за там прочетете в другите ни постове:

Piazza Giuseppe Pisanelli

На токчето на Италия. Саленто, мъничка част от Пулия, но много чаровна.

Всеки има причини да обича Италия или пък да не я обича. Ние с Мимето я обожаваме, но…
Шикли

Изненадите на едно пътуване до остров Сицилия, Южна Италия

Едно пътуване до остров Сицилия, не успяхме да видим вулкана от мъгла, но бе много приятно Остров Сицилия…
Naples Napoli Italy Italia What to see in Naples, Where to eat pizza in Naples, Pompeii, what to see in Pompeii

Неапол – лудостта на Южна Италия

Какво видяхме за 2 дни в Неапол и 1 ден в Помпей и защо не можем да останем…
Цветя и трули в Алберобело, Италия, интересни места в Италия, интересни села в Италия, забележителности в Пулия

Алберобело, Южна Италия – градчето на белите къщички с островърхите шапки

Не се учудвайте, че по улиците на Алберобело е пусто, все още беше извън туристическия сезон, а и…
Booking.com

С кола от България през Южна Италия

  • До Южна Италия стигнахме с ферибот от Игуменица. Най-евтиният вариант, който открихме, бяха Grimaldi lines до Бриндизи. Корабът ни беше Катания и не беше неприятен, каютите бяха чисти, имаше душ и тоалетна във всяка. Ако решите да прекарате времето си на „дек“, на отиване към Бриндизи има голям наплив на румънски и български граждани и е много, хм, пренаселено, на връщане ферибота е почти празен. Цените за напитки и храна на борда не са по-високи от в Италия.
  • В Италия се подгответе с търпение, малко хора говорят английски, още по-малко български.
  • В Южна Италия пътищата са добри, има магистрали, малка част от тях са платени.
  • В Алберобело има платена зона за паркиране, ние случайно попаднахме близко до старата част в неплатена зона. Паркира се лесно (2014 г.).
  • В Матера, в ниската част край каменните къщи, има безплатна зона за паркиране, на късмет е дали има места, но не е невъзможно паркирането (2014 г.).
  • Винаги пътуваме със застраховка, ей така, за всеки случай.

Веднъж месечно изпращаме на нашите приятели и последователи email с най-интересните статии, събития и новини около нас. Абонирайте се, за да го получавате и вие!

View previous campaigns.

Instagram Andrey Andreev Photography

 В нашия профил в Instagram. споделяме още повече снимки и емоции от пътуванията и другите ни случки, затова, ако ви е интересно, следвайте ни и там. 

Copyrighted Image