Матера – разходка по покривите на къщите и кога НЕ може да се яде пица в Италия

Скалният град Матера в Южна Италия вече е нещо като събрат на Пловдив – двата града ще бъдат паралелно европейски столици на културата през 2019 година. А това ми носи двойна радост – защото и двата града са прекрасни и това е един чудесен повод хората да научат за тях повече и да ги посетят.

Но да се върнем към Матера, където прекарахме един прекрасен ден от медения си месец през април 2014 и където ядохме най-хубавия сладолед в Италия.

Поехме към Матера от Алберобело, след като се насладихме на прекрасните бели трули в малкото градче. Пак се занизаха полетата с жълтите цветя, маслинови дървета, вече нямаше трули, но пък пак беше красиво. От Алберобело до Матера, разстоянието е около 70км. Влязохме през новата част на 60-хилядния град. Убийствен трафик и постоянни задръствания. Но когато пред нас се показа старият каменен град, всичко мина на заден план. Заспускахме се към  Камъните на Матера (SassidiMatera – centrostorico) и започнахме да се чудим как точно ще си намерим къде сме отседнали. Навсякъде кафяви каменни постройки, изглеждащи почти еднакво и само една централна улица между двата хълма, всичко останало стълби и пак стълби. Но по щастлива случайност бяхме близо до улицата.

Sassi – камъни, Sassi di Matera – Камъните на Матера

Старият град на Матера

Старият град на Матера

B&B La Casa Nei Sassi.

B&B La Casa Nei Sassi.

Къде да отседнем в Матера

Първата ни задача бе да открием хотела, някъде в центъра на каменния град, разбирайте в една от постройките, вкопани в скалата, и някъде между всички стълби. За голяма радост, той бе съвсем близо до единствената улица и милата стопанка Симона дори ни запази паркомясто. Тук е и моментът от сърце да препоръчам мястото за настаняване на всички, които искат да посетят Матера –  B&BLa Casa Nei Sassi. Стаите са широки и приятно обзаведени, а закуската е невероятно вкусна и обилна, сервирана директно в стаята. Много ни хареса.

Та така, Симона ни настани, намери къде да си паркираме колата, даде ни напътствия и книги за Матера и от нас се изискваше само да се разхождаме и забавляваме. А тя, в цялата емоция на посрещането, без да иска се самозаключи навън и тръгна да търси кой да ѝ отключи къщата.

Sassi di Matera

Sassi di Matera – каменните къщи в Матера

loading map - please wait...

Матера 40.667439, 16.610343

По стълбите на Матера

Беден ми е речника да ви опиша колко невероятна е Матера. Каменни постройки навсякъде, всички излезли като от филм за Йерусалим отпреди 2000 години, а и често наистина използвани за фон на филми за Йерусалим. Някой къщи са си истински пещери в скалата, както и някои църкви.

Църква в Матера

Църква в Матера

Старата част на Матера, така наречените „саси“ (Sassi di Matera – Камъните на Матера), е съставена от две части – Сасо Барисано (Sasso Barisano) и Сасо Кавеозо (Sasso Caveoso). Втората е по-старата – там едно време първите заселници живеели в издълбани в меката скала пещери. Смята се, че първите жители са се нанесли в района още преди 9000 години и са били едни от най-старите заселници на днешната територия на Италия. А се твърди, че някои от къщите-пещери, основани по онова време, се ползват и до днес.

Разхождаме се из Сасо Барисано (Sasso Barisano), стъпките ни кънтят по каменните плочи. Минувачите ни поздравяват с една бърза „Бона Джорната“. А над всичко това се извисява силуета на Думо-то (Duomo – обикновено е най-голямата катедрала в италианските градове). Захласнати по дуомото съвсем лесно и неволно вместо на пътеката, по която се движим, можем да стъпим на покрива на къщата до нас.

Матера - Sassi di Matera

Матера - Sassi di Matera

Матера - Sassi di Matera

Страното стъпаловидно строителство и издълбаните в скалата къщи правят улиците на града доста странни – понякога пътеките буквално минават върху покривите на сградите и това си е напълно обичайна гледка.

Матера - Sassi di Matera

Дъга над дъждовна Матера

Матера - Sassi di Matera

Скалният град и дъгата

На вечеря в Матера

Уморени от разходката, привечер решихме да похапнем – разбира се пица. Това бе първата ни вечер в Италия и първия сблъсък с особеностите на южноиталианската вечеря. След дълго лутане по улиците на стара част на града около 19 ч, не открихме нито един работещ ресторант. Решихме, че явно в този район няма къде да се хапва и с нежелание се качихме на колата, за да търсим работещ ресторант в новия град. Почти на края на града, следвайки улична реклама, се озовахме в квартална пицария, за щастие работеща. Малко по-късно осъзнахме и особеностите на италианската пица. Пицариите работят след 8 ч вечерта, не можете да вечеряте така по всяко време, поне в Южна Италия. След като нещата ни се изясниха и хапнахме прилично, се върнахме да довършим разходката и да се полюбуваме още малко на приказната Матера.

Цял ден любуване и мракът падна, а старият град е почти необитаем и вечер човек дори го хваща страх като ходи по улиците и не среща минувачи. Някак си призрачно.

Матера - Sassi di Matera

Улици в нощна Матера

През нощта старата част на Матера е много красива, макар и малко пуста

През нощта старата част на Матера е много красива, макар и малко пуста

На сутринта

На сутринта, още на изгрев, подновихме разходките си. Из Сасо Кавеозо (Sasso Caveoso) –  по-старата част на Каменната Матера. Също така каменна и пълна с туристи през деня. Не пропуснахме да ядем и от прекрасните сладоледаджийници, а най хубавия сладолед е на Gelida Voglia – Matera.

Матера - Sassi di Matera

По изгрев от хотела

Църква "казнала" на скалите

Църква „кацнала“ на скалите

Още за Матера

Градът е построен на ръба на каньон и впечатлява още с мащабните архитектурни и градоустройствени решения на неговите по-отдавнашни заселници. В Матера има сериозна водоснабнителна система, съставена от няколко големи цистерни и пътища за контролирано водоснабдяване на населението. Преди столетия той е бил процъфтяващо селище, но през 20 век славата му западнала и старата част на Матера била позната повече като бедна и изостанала, а животът се преместил в новата по-висока и по-равна част. През 50-те години властите дори били принудени да евакуират част от населението на сасите заради епидемия от малария. Едва през 80-те години управата решила да възстанови старата част на Матера и да я превърне в туристическа дестинация, за радост на всички нас и до днес.

Матера - Sassi di Matera

Гледки от околностите на Матера

Гледки от околностите на Матера

Матера - Sassi di Matera

Малък макет на една от скалните къщички

Още една гледка от Матера

Красивият скален град Матера

Макет на скалния град

Макет на скалния град

Тръгнахме си от Матера по обяд, за да се отправим към друга важна точка от пътуването ни – Неапол, а след това и към Сицилия. Но за там прочетете в другите ни постове:

Къщичка паяре в Саленто

5 неща, които ще ви накарат да заобичате южно Саленто, Южна Италия

Какво да правим в Саленто и как Южна Италия ни завладя с чара си Тъкмо събирахме багажа за…
Шикли

Изненадите на едно пътуване до остров Сицилия, Южна Италия

Едно пътуване до остров Сицилия, не успяхме да видим вулкана от мъгла, но бе много приятно Остров Сицилия…
Неапол

Неапол – лудостта на Южна Италия

Неапол е основан от гърците, кръстили го Neapolis – „нов град“ и е процъфтявал по време на Римската…
Цветя и трули

Алберобело, Южна Италия – градчето на островърхите шапки и най-вкусните панини

Как трулите на Алберобело ни вкараха в приказка - началото на едно невероятно пътуване в Южна Италия Не…

Андрей и Мими в Матера

Андрей и Мими в Матера

С кола от България през Южна Италия

  • До Южна Италия стигнахме с ферибот от Игуменица. Най-евтиния вариант, който открихме бяха Grimaldi lines до Бриндизи. Корабът ни беше Катания и не беше неприятен, каютите бяха чисти, имаше душ и тоалетна във всяка. Ако решите да прекарате времето си на „дек“, на отиване към Бриндизи има голям наплив на румънски и български граждани и е много, хм, пренаселено, на връщане ферибота е почти празен. Цените за напитки и храна на борда не са по-високи от в Италия.
  • В Италия се подгответе с търпение, малко хора говорят английски, още по-малко български.
  • В Южна Италия пътищата са добри, има магистрали, малка част от тях са платени.
  • В Алберобело има платена зона за паркиране, ние случайно попаднахме близко до старата част в неплатена зона. Паркира се лесно.
  • В Матера, в ниската част край каменните къщи, има безплатна зона за паркиране, на късмет е дали има места, но не е невъзможно паркирането.
  • Винаги пътуваме със застраховка, ей така, за всеки случай.Booking.com


Related Posts

Copyrighted Image