Home България 10 години щастлив сън или как намерихме най-добрите матраци за нашето семейство

10 години щастлив сън или как намерихме най-добрите матраци за нашето семейство

14 minutes read

Ремонтът на апартамента ни в Стара Загора предизвика неочакван интерес в профилите ни в социалните мрежи и се вдъхновихме да разкажем повече за всичко около него. Толкова много хора ни писаха със съвети и идеи, с предложения за помощ, със споделяне на личен опит. И решихме, че явно темата е интересна и ще е полезно да продължаваме да я обсъждаме. И докато се лутахме между кухнята, плочките, паркета и цветовете на стените, ни просветна, че все пак има неща, за които нямаме никакво колебание. Като например матраците на леглата, които всъщност са далеч по-важни от цвета и материала на кухненските вратички. От години сме открили най-добрите матраци за нашето семейство. И понеже с плочките и кухните още нямаме сериозен опит, решихме да започнем с този, който имаме, и да ви споделим за нашите си матраци. А те са българските латексови матраци ЕКОН.

Първият матрак и един сън, превърнал се в реалност

Латексовите матраци ЕКОН някак случайно се настаниха в живота ни, но пък се оказа, че са попаднали на правилното място. Всичко започва преди 10 години, когато Мими, уморена от общежития и квартири с неудобни легла, решава да си купи собствен матрак. Отива да опитва матраци в някакъв магазин и измежду всички изложени, най-много си харесва някакъв, който после се оказва, че е латексов. Мими не знае на кой производител е матракът, но след кратко проучване онлайн в търсене на латексови матраци, открива българския производител от Русе ЕКОН-91 и поръчва първия си латексов матрак онлайн. Най-базовия модел – Стандарт, 160×200 см, който тогава е и на промоция. С помощта на приятели някак успява да постави иначе тежкия матрак върху две стари събрани единични легла и така започва хубавият сън, който по някакво стечение на обстоятелствата се превръща и в една прекрасна реалност.

Една от първите ни снимки заедно, ноември 2011
Една от първите ни снимки заедно, ноември 2011

Има-няма месец след тази супер успешна покупка, Мими среща Андрей или пък Андрей среща Мими, май няма голямо значение. По-любопитното е, че след още има-няма месец, Мими вече практически живее у тогавашния дом на Андрей. Който пък спря да му бъде дом след още 2-3 месеца. И така, в една забавна пролет през 2012 г., Мими и Андрей, които тогава са заедно от има-няма 3-4 месеца, се пренасят заедно в нов апартамент, в който няма почти нищо, но пък има две абсолютно еднакви ютии, една миялна машина, стар миниатюрен диван, една пералня и матрака на Мими.

Само хубави и романтични спомени имаме от онези времена, когато обзавеждахме първото си собствено съвместно жилище. Нещата вървяха „на час по лъжичка“, без някаква цялостна представа накъде сме тръгнали и какъв резултат да очакваме. Но в онези времена нямахме бюджет да направим всичко наведнъж. На моменти се чувствахме почти като студенти, които тепърва откриват живота на възрастните, макар и двамата отдавна да бяхме минали този период. Но много важно бе, че си имахме хубаво легло, което по случайност или не, се оказа страшно удобно. И до ден днешен не можем да се сетим за нито един недостатък на този матрак, който още ползваме в дома ни в София. Вероятно е станал малко по-мек и малко по-мръсен, но не по-малко удобен.

Спалнята ни до 2019 г., от която запазихме единствено матрака - матраци ЕКОН латекс
Спалнята ни до 2019 г., от която запазихме единствено матрака

Матраци за бебета и деца

Матракът от ЕКОН явно е допринесъл за успешното ни съжителство, щом 2 години по-късно се оженихме, а след още няколко месеца се появи и първата ни дъщеря Анна. Не се чудихме много, преди да решим да поръчаме отново латексов матрак ЕКОН за бебешкото легло. Така нейният и нашият матрак бяха на практика еднакви. И тя се чувстваше еднакво комфортно както в нашето, така и в нейното си легло. Е, не можем да се похвалим с бебе, спящо непробудно по цели нощи, но проблемът определено не е в матраците.

Бебе Ани на 1 месец
Бебе Ани на 1 месец

Ани спа на този матрак до 4 години и малко, след това се роди и Ади, която го превзе. Естествено, голяма част от времето прекарваха и на нашето легло.

Бебе Ади - матраци ЕКОН
Бебе Ади
Ани и Ади
Ани и Ади

Няколко месеца след раждането на Ади се наложи да направим малко преустройство в спалнята си, за да има къде да спим. В първите месеци двете спяха на бебешки легла, защото в спалнята ни от 11 кв.м. тогава имаше огромен вграден гардероб. Така нямаше място за нашето легло, отделно легло за Ани и още една кошара. Някак успяхме да напъхаме две кошари, Ани все още се събираше и спеше без преграда, но бе крайно време да се сдобие с истинско легло.

Спалнята ни преди ремонта с матраци ЕКОН
Спалнята ни преди ремонта

И започнахме промяната радикално. Първо подарихме тогавашното легло на първия човек, пожелал да дойде да си го демонтира и вземе сам. Оставихме само матрака. Същото се случи и с гардероба. Подарихме едната кошара, другата стоя известно време в хола, заедно с матраците.

Бебешкият матрак от ЕКОН-91, след 5 години ползване.
Бебешкият матрак ЕКОН, след 5 години ползване.

Освежихме спалнята с нови тапети. Избрахме и поръчахме детските легла – двуетажно легло с леко нестандартни размери 80×160 см, което обаче бе чудесен избор, защото ни остави мъничко място за багаж в спалнята, а децата не се очакваше да достигнат 160 см височина в идните 5-7 г. Доставката на леглата отне почти 2 месеца, но пък веднага след като ги избрахме, им поръчахме матраци от ЕКОН. Бяхме се подготвили психически за двойна цена, тъй като размерите са нестандартни и по специална поръчка. Не мога да опиша учудването си, след като открих, че няма почти никакво оскъпяване. Както обикновено, служителите бяха страшно отзивчиви и любезни и за няколко дни двата детски матрака, с подарък възглавници, бяха у дома.

И така, натръшкахме матраците по пода – нашият и двата детски, и прекарахме едни от най-забавните месеци у дома с децата. И ние нямахме легло, защото още не можехме да си изберем. А и да спим на матрак върху пода доста ни допадаше. Беше ранна есен, не ни бе студено, децата скачаха по матраците си като обезумели, а бебе Адрианка, която тогава бе на 9-10 месеца, бе в безопасност и нямаше как да падне от леглото си, защото нямаше легло. Сега като се сещам за тези моменти, пак ми иде да махна всички легла от вкъщи и да си живеем на пода.

Най-забавният ни период у дома, когато всички спяхме по пода на матраци ЕКОН
Най-забавният ни период у дома, когато всички спяхме по пода на матраци
Ади в напълно обезопасеното си легло, тоест когато няма легло, а само матрак
Ади в напълно обезопасеното си легло, тоест когато няма легло, а само матрак

След още месец-два пристигнаха и новите легла на децата, които те страшно много си обичат.

Ремонт на вилата и матрак за всички

Ако имате деца, сигурно сте преминали през периода, когато всички пристигат да спят на вашето легло и за вас не остава място там. В София често ни се случваше, но поради ограниченото пространство, нямахме възможност да си купим по-голямо легло. Но когато решихме да си обновим стаята на вилата до Стара Загора, първото нещо, което купихме, бе матрак с размери 180×200 см. Същия модел, естествено. Мястото, където наистина успяваме да си починем и спим удобно, дори когато и двете деца се настанят при нас.

И тук можем вече да направим сравнение как се е променил старият ни матрак през 10-те години експлоатация. Най-съществената разлика е, че е вече малко по-мек,  в сравнение с този на вилата, който иначе е същия модел Стандарт. И двата са с твърдост М, т.е. най-мекият модел, предназначен за хора до 90 кг. Андрей почти винаги е бил малко над тази граница, но се е чувствал удобно на този матрак. А малко по-голямото тегло не е влошило качествата на матрака и няма някакви деформации. Но за хора с различни изисквания за твърдост или пък по-тежки, има възможност да си поръчате един матрак, но с различна твърдост от двете страни. Всичко могат да ви изработят, стига да искате.

Малко за матраци ЕКОН

ЕКОН-91 е единственият производител на матраци от пенолатекс за цяла Източна Европа. Заводи с подобно уникално производство са не повече от 15 в целият свят. Техният се намира в град Бяла, според информацията в техния сайт. Там е описана и технологията на производството.  За да се превърне в пенолатекс, в латекса се вкарва въздух и се разбива на пяна. След това, пенолатексната пяна се отвежда в специално изготвени матрици, където алуминиеви щифтове провеждат топлина и вулканизират сместа. В резултат на тази операция се получават въздушни канали, които осигуряват естествената проветривост и превръщат пенолатекса в дишаща материя. Латексът има антиакарни свойства, а матраците са с по няколко ортопедични зони, които според различни изследвания облекчават разнообразни заболявания. Ние нямаме сериозни такива заболявания, но трябва да си признаем, че се чувстваме страшно удобно в нашите си матраци.

Така изглежда ядрото на матраците от пенолатекс, които ние ползваме
Така изглежда ядрото на матраците от пенолатекс, които ние ползваме. Сърцевината е изключително гъвкава и се напасва по тялото.

ЕКОН- 91 произвеждат най-разнообразни модели матраци, като освен пенолатекс, използват и по-иновативния меморилатекс. Има матраци  с кокосови вложки, обработени с алое вера, сребърни йони и какво ли още не. Някои модели са със свалящи се калъфи, макар че нашите са от най-базовите и се почистват малко по-трудно.

Нещо, което също смятаме за важно, е цената на матраци ЕКОН. Поне по нашите наблюдения, цените на продуктите на ЕКОН-91 са изключително добри, в сравнение с други марки и модели висококачествени матраци на пазара. Повечето ни приятели споделят, че матраците им струват от порядъка на 1000-2000 лв и нагоре. Ние винаги сме успявали да си купим двоен матрак на цена от порядъка на 500-600 лв, а тези на  децата бяха по около 190 лв или нещо подобно. Хубавото е, че на сайта на ЕКОН-91 често има промоции на различни модели матраци, така че винаги може да си поръчате нещо доста изгодно.

Какво ще ползваме в новия апартамент в Стара Загора?

Няма съмнение, че когато имаме готовност да се нанесем, отново ще поръчаме матраци за нас и децата от ЕКОН-91. Вероятно ще си поръчаме почти същия модел, но със свалящ се матрак за по-лесно почистване.

За децата ще поръчаме същите, веднага след като имаме концепция за легла. В момента имаме яснота единствено, че Ани иска балдахин на леглото и ще трябва да сложим такъв, но това не ни помага за размера на матрака. Но сме сигурни, че какъвто и размер да ни трябва, ще ни го направят без проблем.

Къде да открием матраците на ЕКОН-91?

Може да ви изглеждаме странни, но истината е, че нито веднъж през последните 10 години не сме влизали в магазин за матраци и честно казано, нямаме представа къде точно можете да ги видите на живо. Ако не сте ги виждали и опитвали никога, на сайта на ЕКОН-91 има списък с дистрибутори и може лесно да ги откриете във вашия град. Ние, понеже нямаме нужда от допълнително убеждаване, винаги си поръчваме онлайн от сайта им, предлагат безплатна доставка с техен собствен транспорт до 10 работни дни. Ако бързате много, можете да поръчате и с по-бърза доставка по куриер. Обслужването винаги е било отлично и често имат промоции с добри отстъпки и подарък възглавници, които също си ползваме много успешно.

Весели муцуни след сън
Весели муцуни след сън

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image