Мавруд 2019 на Вила Линар

За любителите на виното отварянето на нова бутилка е като колекционирането на марки, всеки намира какво точно го интересува и започва да го проучва. Дали ще е сортът (може да сте любители само на един сорт), дали ще е винарната, енологът, лозовият масив, регионът, тероарът, бутилката, отлежаването, бъчвата, произходът … Много неща могат да ви се сторят любопитни, но всяка бутилка носи своята история.

Денят на мавруда – 26 октомври

(за пръв път през 2021 г.)

Отворили сме мавруд точно защото на 26 октомври 2021 г. за пръв път ще отбележим “Международния ден на мавруда”. Сортът Мавруд е разпознаваем и изключително характерен за България и заслужава достойно място на световната сцена. Покрай този мавруден ден може да попаднете на страхотни дегустации по винарни и винени местенца. Карта с всички винарни, винифициращи мавруд, може да видите на сайта на Деня на мавруда.

Мавруд на Вила Линар
Мавруд на Вила Линар

Нетипичният мавруд на винарна Линар

Още когато получихме бутилката, ни направи впечатление цветът на мавруда на Линар – гранатов цвят, полупрозрачен, като гъст сок от нар. Някак си се е вкоренило в очакванията на хората, може би заради асеновградския мавруд, че вината от мавруд трябва да са гъсти, тъмни и отлежавали в дъб. Но винарната показва другото лице на мавруда – един мавруд без досег с дърво и не отлежавал, ние сме отворили реколта 2019г. от лозови масиви от област Харманли.

Аромат: свеж и комплексен с нотки на шипков мармалад, компот от червени плодове, а на Мими много ѝ напомняше на компот от праскови. Тялото на виното е леко към средно, което е нормално за вино с 12% алкохол. Вкус: отново свеж е първото, което се сещаме, плодов и минерален финал. Страхотно вино за есента, което трябва да се консумира леко охладено на 16-18°С. Виното е чудесно за консумация, без да трябва да отлежава.

Мавруд на Вила Линар
Вино:Мавруд 2019
Страна:България
Сорт:100 % Мавруд
Реколта:2019
Изба:Вила Линар
Местоположение:област Хасково, землището на Свиленград /Сакар/
Цена:17,90 лв. от сайта на винарната
Барик:не
Температура на консумация: 16-18°C
За пиене:не е нужно да отлежава
Сулфити:съдържа сулфити

Комбинираме с храна

Ние комбинирахме с яйца с лук и за десерт печена тиква, някак бяхме настроени есенно. Но със сигурност повече ще му подхождат колбаси, пернат дивеч, пилешко и не много мазно свинско.

Винарна Вила Линар

Винарна Линар е съвсем нова, да кажем от Хасково, макар че точно сега не знам къде винифицират. Енологът им за първите вина е Камен Коев, който много умело борави с вината, а сериите са им къси (1000-2000 бутилки). Стремят се да правят вина със заявка да са биодинамични и без добавени сулфити и искат да покажат занаятчийския облик на българското вино. Като цяло няма къде да ги срещнете случайно, но може да поръчате от сайта им, ако сме събудили любопитството ви. Също любопитно вино се оказа и мерлото, което пък е от 50-годишни лозя край село Коларово (Сакар).  Винарната е от 2019 г. и това са им едни от първите вина. Радвам се, че събуждат интереса ни и според нас са добро начало. Ценовият клас е като за вина, към които се прилага индивидуален подход.  

Copyrighted Image