Home Винен туризъм Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea – свежото лице на мавруда

Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea – свежото лице на мавруда

4 minutes read

Време за четене: 3 minutes

Навън снегът бавно се топеше, но пък си бе още хладно и оставихме една бутилка мавруд да достигне „стайна температура“ на двора. Бяхме запалили камината и подготвяхме да съчетаем виното с много хубаво барбекю, брат ми се е специализирал да ги изпипва барбекютата. А ние с Мими отговорихме вино, което знаехме, че трябва да е добро от приятелите ни от Южен Сакар – Тодор и Камен, за които можем да говорим много хубави неща, но пък ще ви посъветваме да ги посетите във винарната им.

Мими дегустира мавруда на Вила Басареа
Мими дегустира мавруда на Вила Басареа

Както обикновено, се отклоних от темата. Но да се върнем на виното, което е от великолепния сорт Мавруд, който може да е много изтънчен, ако е направен добре. Маврудът е характерен за южните райони, тъй като трудно преживява студа, затова никак не е чудно, че може да пием такъв от лозята близо до Харманли. Съвсем наскоро, докато писахме статията за българските сортове, мислехме ето така: „Понякога се чудя трябва ли маврудът да е задължително тежко и много „надъбено“ вино. Но това си зависи много от вкуса на хората и от характера на човека, който го прави.“ И не спираме да търсим точно тези, различните мавруди, които разкриват тайните му.

Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea

Залезът ни завари на двора, докато се наслаждавахме на чистия селски въздух и на изкушението да си отворим бутилката. Камен Коев е технологът на Вила Басареа и ние сме му големи почитатели, винаги прави интересни комбинации.

Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea
Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea

Маврудът за тази бутилка е от землището на село Коларово, почти сме сигурни от чии лозя е. 30% от виното е отлежало в български бъчви от череша, а останалите 70% в дъбови бъчви. Отсипваме в запотилите се чаши, цветът е тъмен-рубинен. На аромат виното е с характерните нюанси на череши и други червени плодове, подсилени малко от черешовата бъчва, касис, кафе и мъничко шоколад. Остава едно приятно усещане на гора и на диви плодове. Вкусът също е плодов, изтънчен, със средно тяло,  ненатрапчиви танини и силно освежаващ послевкус. Дълъг плодов финал, с приятно усещане, което остава, докато посягаш към храната.

#комбинирайсвино

Любимият ни хаштаг в Инстаграм. На масата ние си позволихме да комбинираме това вино със свински ребра, телешки кюфтета, наденички и гъби на тиган. Виното си пасна много добре с не толкова пикантните ястия. Не бих казал, че му е нужно някакво специално декантиране, макар че може би би отворило повече ароматите.

Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea
Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea

За финал, виното е страхотно, сравнително леко, елегантно и запомнящо се. Вкусът на диви череши ме връща мъничко в детството ми и ми доставя една приятна и неочаквана наслада. Вино, което не е типичния мавруд, но в същото време веднага го разпознаваме. Едно вино, което с удоволствие ви препоръчваме.

Вино:Мавруд Резерва 2019
Страна:България
Сорт:Мавруд
Реколта:2019 г.
Изба:Villa Bassarea
Местоположение:Харманли
Цена:20 лв.
Барик:30% в български бъчви от череша, 70% в дъбови бъчви
Температура на консумация: 16-18°C

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image