Home Бюлетин Май ’23 от Андрееви

Май ’23 от Андрееви

36 minutes read

Андрей

Бюлетинът:

Отдавна се чудя как да формулирам по-ежедневните си мисли и така не ми дойде по-добра идея. Бюлетините са изключително тренди (тази хубава българска дума) и ще ми е приятно да има къде да пиша кратки мисли за неща, които ни вълнуват, а още повече ще се радвам да четете. Този бюлетин ще стане по-дълъг, защото искам толкова много неща да ви споделя!

Фууд – така де, храната

„В Гората“, Стара Загора – „В гората“ отвори през май или април, не помня кога точно. Но се позиционира добре. Първо, намира се в един чудесен парк в града – „Аязмото“, второ, трябва да походиш до там, а може и чудесна разходка от центъра да направите, има игрища за бадминтон до него, зоопаркът е близо и любимият на Анна „Въжен парк“, който е безплатен и много хубав. „В гората“ си имат и собствена бира, която се прави по тяхна рецепта в Перущица, която ви препоръчвам да опитате. Храната са бургери, скара, няколко салати, имат добра селекция бири и няколко български вина. Заслужава си да се разходите, но в почивните дни е изключително пълно и ще се наложи да почакате на пейките наоколо.


Истанбул, Турция – през юни или юли ни се иска да отидем да Истанбул и да се насладим на някой от ресторантите със звезда „Мишлен“, даже обмисляме този с две звезди, но тук ще спомена, че ще се радваме на всякакви препоръки, за ресторанти, местенца за хапване, вино, хотели … каквото се сетите ни пишете.

Една много стара снимка от Истанбул, правена от мен
Една много стара снимка от Истанбул, правена от мен

Пиемонт, Италия – наскоро бяхме в Пиемонт, до градчето Алба, в пределите на винарна „Тенута Карета“, която е част от семейство Миролио (познати са ви от винарната в България „Едоардо Миролио“). „Тенута Карета“ правят вина по целия „конспект“ на Южен Пиемонт, та ви препоръчваме да прочетете статията ни за тях. В пределите на избата, ако погледнете сградата отпред, дясното крило, се намира ресторант „21.9“, който е с 1 звезда Мишлен, а готвач е Шеф Флавио Коста. Ресторантът и рецепцията са на първия етаж, а на втория са няколко супер бутикови и хубави стаи, които също се обслужват от персонала на Флавио Коста. Няма как да коментирам преживяването там, освен с уникално, незабравимо, много яко, като на меден месец…. Мими пише статия за „21.9“, следете блога.


Ahora, София – любимият ни ресторант в София, или поне един от любимите ни. Тук само искам да спомена, че е с ново работно време. Само вечер от 18ч., а уикендите имат и брънч време.

Мими в "Ahora" една пролетна вечер
Мими в „Ahora“ една пролетна вечер

Boccon Divino – Мими написа статия за ресторант в Тоскана, който се оказа един от най-любимите ни. Дегустационното меню беше 55 евро на човек, а храната си заслужава всяка хубава дума, написана тук: Ресторант Boccon Divino, където старите гозби на Тоскана живеят нов живот. Ресторантът е в Монталчино, градче много свързано с италианското вино, затова се подгответе да изпиете и едно хубаво Брунело ди Монталчино.

Виното

„Виното е единственото изкуство, което можеш да изпиеш.“ – Луис Фернандо Олаверри

„Вила Мелник“ – изкарали са новата реколта „Aplauz“ шардоне 2022 и „Aplauz“ вионие 2022, чакаме с нетърпение да ги опитаме, намерете си ги и вие, предните бяха умопомрачителни.

"Aplauz" виеоние от миналата година ни е едно от любимите вина, пием го и на по-студен климат
„Aplauz“ виеоние от миналата година (2021) ни е едно от любимите вина, пием го и на по-студен климат. Снимката е правена в село Чавдар

Бароло, Барбареско, Пиемонт, Италия – каквото и от тези думи да ви подсещат за хубави моменти отворете сайта на Едоардо Миролио, там имат секция за вина от избите им от Италия и си намерете виното.


DiVino Top 50 в реалния живот – класацията на DiVino всъщност е много полезна. Тази седмица в Метро видях, че една от бутилките от топ 50 е намалена от 43лв на 25.32лв. Затова, ако имате път натам, ви препоръчвам да я намерите и пробвате, великолепно вино от 2016г. Може да ни пишете дали ви е харесало.  (Погледнах в сайта на Метро, останало е само в някои магазини, в София е изчерпано)


Пътуване

Лисабон, Португалия – една дългоочаквана от мен лично и написана от мен статия. Дългоочаквана е, защото я пиша от ноември. Но много си я харесвам и ако ще ходите в Лисабон, ви я препоръчвам: 3 дни в Лисабон: хълмове, трамваи, гледки и много pasteis


Бароло – тук пишем не само за виното Бароло, но и за селцето Бароло: Бароло, Пиемонт, Италия – където виното е крал. Тази година за пръв път посетихме Пиемонт и се надявамд а можем да посетим този прекрасен регион скоро отново.

Още планове

Круиз в Егейско море – Юли месец сме на любимите ни круизни кораби с деца. С „деца на море“, не знам дали ще им хареса, дали на нас ще ни хареса или дали на екипижа ще им хареса. Децата ни не са от най-възпитаните, все едно в гората са расли. Но седем дни ще обикаляме Егейско море. Тръгваме от Солун, мисля да отделя малко време и за Солун. Не съм бил там от 10-ина години – препоръки за хотел, ресторанти, каквото се сетите!?

Тази година маршрутът ни е: Солун, Кушадасъ, Миконос, Санторини, Крит, Атина, Милос – не по този ред, ама тези места.


От старите ни материали

Малта – Малтийската кухня е статията, към която ще насоча вниманието ви. Тези дни видях много от приятелите ни да посещават Малта, иска ми се да напомня, че имаме материали за тази малка държава-остров. Може да намерите и за виното на Малта и за Валета (там изкарахме една карантина от 14 дни).


Плитвички езера – топ дестинация този месец, всички са там. Напомням, че статията ни е от 2017г., но все още има полезна информация. Отбийте се и в Загреб – любим град. Ако сте били на Плитвичките езера, пратете ни снимки, мега красиво място!

Преса

National Geographic Bulgaria в майското издание на списанието има статия за виното, в която имам публикувани няколко снимки от личния ми архив. Много се радвам, че попаднаха в National Geographic.

Събития

„Lunar“ в София – Рядко явление е да видиш ама наистина цяла София навън по улиците и парковете, в тъмните часове на денонощието. Страшно много хора бяха наизлезли да се порадват на фестивала на светлините LUNAR в петък вечерта на 12 май. Фестивалът бе всъщност 3 дни – от 11 до 14 май, и бе посветен на светлинните изкуства. А разходката си заслужаваше. Прекрасно е да видиш знакови сгради в столицата да блеснат в нова светлина, не по-малко красива, осеяни от прекрасни цветове и фигури.

Научихме, че творческият колектив зад фестивала е българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO, което отговаря за арт дирекцията и голяма част от продукциите на международния формат Festival of Lights International. Българският екип ежегодно преобразява с изкуството си някои от най-известните фасади в Берлин: Бранденбургската врата, Телевизионната кула, Берлинската катедрала и др., както и едни от най-емблематичните сгради в множество градове в Европа и Азия.

Мими

Мурсия

Мими получи чудесната възможност да отиде за няколко дни в регион Мурсия в Испания и се върна пълна с вкусни и красиви впечатления. Град Мурсия се оказа страхотен, макар да не се сещаме за нито един човек, който да ни е споделил, че е ходил на туризъм в Мурсия. Затова пък Мими се възползва максимално и откри освен забележителностите на Мурсия, и още неща. Например специалният ориз от Каласпара, който е със защитено указание за произход и от него се прави най-добрата паея в света. В тази част на Испания имат и чудесни вина. В регион Мурсия се намират два по-популярни за туризъм градове – Аликанте и Картахена. Мими стигна и до тях, ще разкаже като напише статията.

Децата

Държавна опера Стара Загора

Редно е да отбележим и влечението на нашите деца към операта и сценичните изяви. Анна, която е на 8+ години, участваше тези дни в „Бохеми“ и в „Сиси – Душата на Императрицата“ на опера Стара Загора, изключително радостна, че участва като „дете“. Адриана (4+) се изявява като пухкаво зайче в „Спящата красавица“. Но основната тема е, че на 1-ви юни, ако сте в Стара Загора, ще има „Спящата красавица“ за децата на летния театър, който обновиха и отвориха миналата година в парк „Аязмото“. Ходим на опера, хубаво е!

„Сиси - Душата на Императрицата“ на опера Стара Загора
„Сиси – Душата на Императрицата“ на опера Стара Загора, Анна е най-близо до нас.

Нови любими книжки!

Книга-хербарий: Колекция „Билки“ е книжка на издателство „Рибка“. От миналата година имаме и книжката за „Дървета и храсти“ и се учим какви билки, дървета и храсти виждаме. Децата са силно привлечени да събират листа и цветчета и да си правят хербарий. Е, изисква усилие и от нас, но много се радвам, че съществуват такива книжки. Ани е на 8 години и изглежда да е много подходяща за нея, но и за по-големи деца ще е интересна.


Любими места на Ани и Ади

Хотел „Чукара“ – децата още говорят за хотел „Чукара“ и колко велико са си изкарали тук. Наистина хотелът ни посрещна изключително добре и с удоволствие бихме повторили визитата си, само да ни остане време.  И разходката в Трявна много им хареса!


Въженият парк“ в Стара Загора е новото любимо място на Ани. Ново е, защото мина 130см и вече я пускат да се катери. Въженият парк се намира в парк „Аязмото“ в Стара Загора и е напълно безплатен. Силно го препоръчваме!

Финал

Надявам се да ви е харесал този малък обзор на храна, вино, дестинации и събития. Ще развием темите и ще отделям повече време за този бюлетин, ще се радвам да го четете и да изказвате мнение. Може да ни пишете на всичко, на e-mail, Facebook и Instagram.

Ако ни остава време, ще събираме по-често думички за бюлетина.

Copyrighted Image