Home Винен туризъмВино Каберне Фран – не пропускаме хубаво вино от Шато Коларово и един любим тероар

Каберне Фран – не пропускаме хубаво вино от Шато Коларово и един любим тероар

4 minutes read

Винаги, когато попаднем на нещо хубаво, се ентусиазираме да го споделим с всички. И това някак ни се е превърнало в начин да прекарваме свободното си време и да се разсейваме от работата и ангажиментите.  И едно от любимите ни занимания е да опитваме нови вина и да си говорим за тях. А и този уикенд получихме специална награда за популяризиране на българското вино на церемонията на Bulgarian Travel Academy Awards. Та в чест на това и на всичко хубаво покрай нас, се отправяме на следващата вечеринка с хубаво вино.

Мимето започва с дегустацията преди готвенето
Мимето започва с дегустацията преди готвенето

Барбекю в пролетната вечер

Прекрасното на хобито ни да опитваме различни вина е, че е още един повод да пътуваш. Макар и само вкусово, но когато сте ентусиазирани като нас, и физически отивате да изцапате обувките си в тероара на виното, което много ви е харесало.

Мегалит Каберне Фран 2015ф.
Мегалит Каберне Фран 2015ф.

Като си подберем хубава бутилка от избата, която все повече се пълни с приятни нещица, започва едно силно чудене с какво да съчетаем виното. И незнайно защо, все към месните специалитети се насочваме. И така, от предния ден си бяхме мариновали месо за барбекю и само чакахме да стане събота вечер, да запалим дървените въглища и да се захванем с приготвянето на шишчетата. И като всеки уважаващ себе си готвач вкъщи, още в началото започнахме да готвим с вино. Така де, сипахме си в чашите.

Не за пръв път си говорим за Каберне Фран в нашите малки винени ревюта. И отново няма да си говорим за Бордо, а за един от любимите ни региони – Южен Сакар. Това са едни слънчеви хълмчета в началото на Сакар към долината на река Марица. Или поне така си го представяме, скоро ще отидем да се убедим.

За Мегалит от 100% Каберне Фран на Шато Коларово, реколта 2015 г.

Шато Коларово е една от любимите ни български изби и за прохладната и почти хладната съботна вечер се спряхме на прекрасното им сортово вино то 100% Каберне Фран и високата им серия Мегалит. Каберне Фран (Cabernet Franc) се предполага, че се е зародил преди няколко века в Бордо и въпреки че всеки експерт от чужбина би свързал Каберне Фран отново с Бордо или Лоара, то там гроздето участва основно в купажи. А в България в последно време доста нашумява да се използва в едносортови вина и то все от високия клас.

И да опитаме виното
И да опитаме виното

Така де, виното е просто много тъмно червено – както казват специалистите, плътен тъмнорубинен цвят. Ароматът на виното е превъзходен – на къпини, сушени малини и мъничко шоколад. Със средно тяло и много атрактивен вкус. Танините са омекотени от престоя на виното 12 месеца във 225-литрови френски барици. Във вкуса пак ще усетите плодове, къпини конфи, черен шоколад. Да, наистина се усеща шоколадът. Мегалит Каберне Фран е „богато“ вино и може да го комбинирате с всякакви изискани ястия.

Каберне Фран - Мегалит - Шато Коларово
Каберне Фран – Мегалит – Шато Коларово
Вино:Cabernet Franc – Megalit
Страна:България
Сорт:100 % Каберне Фран
Реколта:2015
Изба: Бутикова винарска изба „Шато Коларово“
Местоположение:
село Коларово, Харманли
Цена:20 – 25 лв.
Барик:12 месеца в 225 литрови френски барици
Температура на консумация: 16-18°C
Мимето дегустира вино
Мимето дегустира вино

Със сигурност е хубаво да го декантирате за половин или един час, за да се развие ароматът му и да ви достави още по-голямо удоволствие. И от тази лимитирана селекция (2800 бутилки) си слагаме няколко в избата, за да отлежат още няколко години и да видим как се развива виното. А в комбинация със свински шишчета на барбекю, бе просто перфектен избор.

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.


[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“2″ id=“35360,36299,41960″]


За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image