Каберне Фран – не пропускаме хубаво вино от Шато Коларово и един любим тероар

Винаги, когато попаднем на нещо хубаво, се ентусиазираме да го споделим с всички. И това някак ни се е превърнало в начин да прекарваме свободното си време и да се разсейваме от работата и ангажиментите.  И едно от любимите ни занимания е да опитваме нови вина и да си говорим за тях. А и този уикенд получихме специална награда за популяризиране на българското вино на церемонията на Bulgarian Travel Academy Awards. Та в чест на това и на всичко хубаво покрай нас, се отправяме на следващата вечеринка с хубаво вино.

Мимето започва с дегустацията преди готвенето
Мимето започва с дегустацията преди готвенето

Барбекю в пролетната вечер

Прекрасното на хобито ни да опитваме различни вина е, че е още един повод да пътуваш. Макар и само вкусово, но когато сте ентусиазирани като нас, и физически отивате да изцапате обувките си в тероара на виното, което много ви е харесало.

Мегалит Каберне Фран 2015ф.
Мегалит Каберне Фран 2015ф.

Като си подберем хубава бутилка от избата, която все повече се пълни с приятни нещица, започва едно силно чудене с какво да съчетаем виното. И незнайно защо, все към месните специалитети се насочваме. И така, от предния ден си бяхме мариновали месо за барбекю и само чакахме да стане събота вечер, да запалим дървените въглища и да се захванем с приготвянето на шишчетата. И като всеки уважаващ себе си готвач вкъщи, още в началото започнахме да готвим с вино. Така де, сипахме си в чашите.

Не за пръв път си говорим за Каберне Фран в нашите малки винени ревюта. И отново няма да си говорим за Бордо, а за един от любимите ни региони – Южен Сакар. Това са едни слънчеви хълмчета в началото на Сакар към долината на река Марица. Или поне така си го представяме, скоро ще отидем да се убедим.

За Мегалит от 100% Каберне Фран на Шато Коларово, реколта 2015 г.

Шато Коларово е една от любимите ни български изби и за прохладната и почти хладната съботна вечер се спряхме на прекрасното им сортово вино то 100% Каберне Фран и високата им серия Мегалит. Каберне Фран (Cabernet Franc) се предполага, че се е зародил преди няколко века в Бордо и въпреки че всеки експерт от чужбина би свързал Каберне Фран отново с Бордо или Лоара, то там гроздето участва основно в купажи. А в България в последно време доста нашумява да се използва в едносортови вина и то все от високия клас.

И да опитаме виното
И да опитаме виното

Така де, виното е просто много тъмно червено – както казват специалистите, плътен тъмнорубинен цвят. Ароматът на виното е превъзходен – на къпини, сушени малини и мъничко шоколад. Със средно тяло и много атрактивен вкус. Танините са омекотени от престоя на виното 12 месеца във 225-литрови френски барици. Във вкуса пак ще усетите плодове, къпини конфи, черен шоколад. Да, наистина се усеща шоколадът. Мегалит Каберне Фран е „богато“ вино и може да го комбинирате с всякакви изискани ястия.

Каберне Фран - Мегалит - Шато Коларово
Каберне Фран – Мегалит – Шато Коларово
Вино:Cabernet Franc – Megalit
Страна:България
Сорт:100 % Каберне Фран
Реколта:2015
Изба: Бутикова винарска изба „Шато Коларово“
Местоположение:
село Коларово, Харманли
Цена:20 – 25 лв.
Барик:12 месеца в 225 литрови френски барици
Температура на консумация: 16-18°C
Мимето дегустира вино
Мимето дегустира вино

Със сигурност е хубаво да го декантирате за половин или един час, за да се развие ароматът му и да ви достави още по-голямо удоволствие. И от тази лимитирана селекция (2800 бутилки) си слагаме няколко в избата, за да отлежат още няколко години и да видим как се развива виното. А в комбинация със свински шишчета на барбекю, бе просто перфектен избор.

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.


Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово

Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово и моментите, когато си затворен у дома със семейството

март 30th, 2020 Мария Андреева Мими отиде в мазето да избира вино за обяд и се върна с две бутилки. Едната бе познатата ни и много любима Сира Резерва на Вила Басареа (реколта 2017), а другата – Мегалит Сира 2013 г. от Шато Коларово. Нищо изненадващо. Естествено, че Мими ще избере сира, когато я пратим за вино. А когато на рафта има избор от сира на някои от любимите…
Маргаритки край лозята

Един винен ден в Сакар планина – Шато Коларово

май 12th, 2019 Андрей Андреев Искаме да ви разкажем за един наш винено-природен ден през пролетта в Южна България. Един регион, малко встрани от туристическите маршрути, но е много красив и почти таен за всички, а на нас много ни харесва. Аромат на лайка из пролетен Сакар Ако пътувате по магистрала Марица, която по някаква страшна случайност се е разположила…

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Copyrighted Image