Home Винен туризъмВино Мегалит Пети Вердо 2015 от Шато Коларово: когато ежедневното не е достатъчно

Мегалит Пети Вердо 2015 от Шато Коларово: когато ежедневното не е достатъчно

6 minutes read

Бутиковата изба Шато Коларово изобщо не е новост в нашите винени приключения. И си ни е една от любимите и тази статия идва малко със закъснение, но пък за по-ново тяхно вино. Но да започнем подред.

Събота и неделя в нашето семейство е винаги повод да се насладим на нещо ново. Може да е малко избягване от графика на делничното ни ежедневие или просто да си сготвим нещо по-специално и да отворим любопитно вино. И така се стигна до това да сме си на вилата и да се подготвим да дегустираме вино, което знаехме и преди това, че е хубаво, но какво по-добро от това, да се уверим повторно.

Навън е почти топло, подготовка за пролетта. Мими се зае да направи от много специалните си бургери, които са прекалено вкусни, за да разкажа тук. А аз седнах на терасата да прочета малко за Пети Вердо (Petit Verdot) от една от по-любимите ни книги за вино, понеже си бяхме наумили да отворим именно една бутилка Megalit Пети Вердо 2015 на Шато Коларово.

Шато Коларово

Когато си говорим за едно вино, започваме с избата, от която идва. Технологът и стилът на избата могат много да ни ориентират, поне нас, какво да очакваме от едно вино. На Шато Коларово всичко, което сме опитвали, дегустирали или откровено пили, ни е харесало и много допаднало.

Коларово, селото където се намира Шато Коларово, се намира близо до град Харманли в Южна България в полите на Сакар планина. За избата ще разкажем, когато я посетим, което ще стане съвсем скоро. Всичкото това, което ви разказваме е, за да ви насочим към мястото, където се прави виното. Лозовите масиви – на юг, по поречието на Марица и в полите на Сакар. За нас виното от този регион е много слънчево и топло, честичко доста алкохолно, но много ароматно.

Малко четене преди дегустиране
Малко четене преди дегустиране

Пети Вердо (Petit Verdot)

Пети Вердо е чудесен френски сорт, който много често участва в купажи във вината от Бордо. Но нашата бутилка е 100% Пети Вердо от България. Пети Вердо е сорт, който не дава много висок добив и не е много популярен в България, но пък е много обещаващ за топли региони. Вината от Пети Вердо са плътни с тъмен цвят и високи танини и е време да си изпием нашето.   

Мегалит – Petit Verdo 2015

Още от първата глътка става ясно, че това не е вино за всеки ден, нито пък може да си го пиете така случайно попаднало. То не, че не можете, но определено ще го усетите по-добре с мъъъничко предварителна подготовка. Което ще рече не да разбирате много от вино, а да му подготвите хубаво мезе, или направо хапване.

Пти Вердо в комбинация с телешки бургер
Пети Вердо в комбинация с телешки бургер

Още името на серията – Megalit, съвсем правилно подсказва, че ни очаква нещо плътно, сериозно, изпипано. Всъщност цялата серия е от чистосортови резерви, прекрасни богати вина за специални случаи, за които си заслужава да се подготвим. Нашето Пети Вердо, по препоръка на Wine Folly, една книжка, която ни е малко като наръчник, комбинирахме с бургери. Тези на Мимето, които тя си прави с някакви магии в кухнята и се получават много по-добри от всички гурме бургери, на които сме попадали. Та разклащаме чашата, отпиваме първата глътка от виното, хапваме малко бургер, или пък в обратния ред, и започваме.

Първото усещане е за плътност. Изпълва всичко с топлина и мекота и започваме да се чудим сега шоколад ли, касис ли има, или нещо друго. Наслаждаваме се на аромата на виното, който е прекрасен на къпини, на село в планината имахме едни ранни черни череши, чийто аромат също открихме, както и пролетни цветя. Във вкуса наистина се открива шоколад, и горски плодове. Пети Вердо е сорт, който дава вина с високи танини, които са налични и тук. Но трябва да отбележим, че са прекрасно загладени, даващи усещане за плътно, заоблено тяло, леко пикантно. Или пък пикантното може да е от бургерите, но общото усещане е превъзходно.

За следващия път

Виното има потенциал за стареене и ние си отделихме една бутилка за след няколко години, но вероятно ще си я изпием по-скоро.
Виното има потенциал за стареене и ние си отделихме една бутилка за след няколко години, но вероятно ще си я изпием по-скоро.

Следващия път бихме го пробвали с печено месо или дори по-пикантно. Според общите насоки за комбиниране на Пети Вердо, би трябвало да върви с всякакъв вид наденици и продукти от кайма. Като бургерите на Мимето.


Вино:Petit Verdot – Megalit
Страна:България
Сорт:Пети Вердо – 100%
Реколта:2015 г.
Изба:Бутикова винарска изба „Шато Коларово“
Местоположение:село Коларово, Харманли,
лозовият масив е до село Оряхово, Харманли
Цена:20 – 25 лв.
Барик:500 л. български бъчви за 12 месеца,
като преди това в бъчвите в период от
5 месеца е отлежавало бяло вино
Температура на консумация:16-18°C

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“3″ id=“35873,36299″]


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image