Мегалит Пети Вердо 2015 от Шато Коларово: когато ежедневното не е достатъчно

Бутиковата изба Шато Коларово изобщо не е новост в нашите винени приключения. И си ни е една от любимите и тази статия идва малко със закъснение, но пък за по-ново тяхно вино. Но да започнем подред.

Събота и неделя в нашето семейство е винаги повод да се насладим на нещо ново. Може да е малко избягване от графика на делничното ни ежедневие или просто да си сготвим нещо по-специално и да отворим любопитно вино. И така се стигна до това да сме си на вилата и да се подготвим да дегустираме вино, което знаехме и преди това, че е хубаво, но какво по-добро от това, да се уверим повторно.

Навън е почти топло, подготовка за пролетта. Мими се зае да направи от много специалните си бургери, които са прекалено вкусни, за да разкажа тук. А аз седнах на терасата да прочета малко за Пети Вердо (Petit Verdot) от една от по-любимите ни книги за вино, понеже си бяхме наумили да отворим именно една бутилка Megalit Пети Вердо 2015 на Шато Коларово.

Шато Коларово

Когато си говорим за едно вино, започваме с избата, от която идва. Технологът и стилът на избата могат много да ни ориентират, поне нас, какво да очакваме от едно вино. На Шато Коларово всичко, което сме опитвали, дегустирали или откровено пили, ни е харесало и много допаднало.

Коларово, селото където се намира Шато Коларово, се намира близо до град Харманли в Южна България в полите на Сакар планина. За избата ще разкажем, когато я посетим, което ще стане съвсем скоро. Всичкото това, което ви разказваме е, за да ви насочим към мястото, където се прави виното. Лозовите масиви – на юг, по поречието на Марица и в полите на Сакар. За нас виното от този регион е много слънчево и топло, честичко доста алкохолно, но много ароматно.

Малко четене преди дегустиране
Малко четене преди дегустиране

Пети Вердо (Petit Verdot)

Пети Вердо е чудесен френски сорт, който много често участва в купажи във вината от Бордо. Но нашата бутилка е 100% Пети Вердо от България. Пети Вердо е сорт, който не дава много висок добив и не е много популярен в България, но пък е много обещаващ за топли региони. Вината от Пети Вердо са плътни с тъмен цвят и високи танини и е време да си изпием нашето.   

Мегалит – Petit Verdo 2015

Още от първата глътка става ясно, че това не е вино за всеки ден, нито пък може да си го пиете така случайно попаднало. То не, че не можете, но определено ще го усетите по-добре с мъъъничко предварителна подготовка. Което ще рече не да разбирате много от вино, а да му подготвите хубаво мезе, или направо хапване.

Пти Вердо в комбинация с телешки бургер
Пети Вердо в комбинация с телешки бургер

Още името на серията – Megalit, съвсем правилно подсказва, че ни очаква нещо плътно, сериозно, изпипано. Всъщност цялата серия е от чистосортови резерви, прекрасни богати вина за специални случаи, за които си заслужава да се подготвим. Нашето Пети Вердо, по препоръка на Wine Folly, една книжка, която ни е малко като наръчник, комбинирахме с бургери. Тези на Мимето, които тя си прави с някакви магии в кухнята и се получават много по-добри от всички гурме бургери, на които сме попадали. Та разклащаме чашата, отпиваме първата глътка от виното, хапваме малко бургер, или пък в обратния ред, и започваме.

Първото усещане е за плътност. Изпълва всичко с топлина и мекота и започваме да се чудим сега шоколад ли, касис ли има, или нещо друго. Наслаждаваме се на аромата на виното, който е прекрасен на къпини, на село в планината имахме едни ранни черни череши, чийто аромат също открихме, както и пролетни цветя. Във вкуса наистина се открива шоколад, и горски плодове. Пети Вердо е сорт, който дава вина с високи танини, които са налични и тук. Но трябва да отбележим, че са прекрасно загладени, даващи усещане за плътно, заоблено тяло, леко пикантно. Или пък пикантното може да е от бургерите, но общото усещане е превъзходно.

За следващия път

Виното има потенциал за стареене и ние си отделихме една бутилка за след няколко години, но вероятно ще си я изпием по-скоро.
Виното има потенциал за стареене и ние си отделихме една бутилка за след няколко години, но вероятно ще си я изпием по-скоро.

Следващия път бихме го пробвали с печено месо или дори по-пикантно. Според общите насоки за комбиниране на Пети Вердо, би трябвало да върви с всякакъв вид наденици и продукти от кайма. Като бургерите на Мимето.


Вино:Petit Verdot – Megalit
Страна:България
Сорт:Пети Вердо – 100%
Реколта:2015 г.
Изба:Бутикова винарска изба „Шато Коларово“
Местоположение:село Коларово, Харманли,
лозовият масив е до село Оряхово, Харманли
Цена:20 – 25 лв.
Барик:500 л. български бъчви за 12 месеца,
като преди това в бъчвите в период от
5 месеца е отлежавало бяло вино
Температура на консумация:16-18°C

Маргаритки край лозята

Един винен ден в Сакар планина – Шато Коларово

май 12th, 2019 Андрей Андреев Искаме да ви разкажем за един наш винено-природен ден през пролетта в Южна България. Един регион, малко встрани от туристическите маршрути, но е много красив и почти таен за всички, а на нас много ни харесва. Аромат на лайка из пролетен Сакар Ако пътувате по магистрала Марица, която по някаква страшна случайност се е разположила…
Каберне Фран - Мегалит - Шато Коларово

Каберне Фран – не пропускаме хубаво вино от Шато Коларово и един любим тероар

април 7th, 2019 Андрей Андреев Винаги, когато попаднем на нещо хубаво, се ентусиазираме да го споделим с всички. И това някак ни се е превърнало в начин да прекарваме свободното си време и да се разсейваме от работата и ангажиментите.  И едно от любимите ни занимания е да опитваме нови вина и да си говорим за тях. А и този…

Copyrighted Image