Home Винен туризъм Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово и моментите, когато си затворен у дома със семейството

Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово и моментите, когато си затворен у дома със семейството

6 minutes read

Мими отиде в мазето да избира вино за обяд и се върна с две бутилки. Едната бе познатата ни и много любима Сира Резерва на Вила Басареа (реколта 2017), а другата – Мегалит Сира 2013 г. от Шато Коларово. Нищо изненадващо. Естествено, че Мими ще избере сира, когато я пратим за вино. А когато на рафта има избор от сира на някои от любимите ѝ винарни, най-очаквано е да се завърне с точно тези две бутилки.  

Всъщност е интересно решение. Освен, че са различна реколта и че са от различни енолози, тези две вина имат и общи неща. Ако не бъркам нещо много сериозно, гроздето трябва да е от едни и същи лозови масиви. Т.е. тероарът е еднакъв и оттук следва, че ще различим реколтата и почерка на енолога. За сирата на Вила Басареа имаме отделна статия, и една от любимите ни. Тук ще си говорим за Мегалит Сира 2013 г. от Шато Коларово. 

Адрианка ни помага да си изберем вино измежду Сира Резерва 2017 на Вила Басареа и Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово
Адрианка ни помага да си изберем вино измежду Сира Резерва 2017 на Вила Басареа и Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово

В този ден бяхме в малко авантюристично настроение, решили да готвим домашни равиоли с мортадела и сметанов сос. И затова и избрахме вино, което не бяхме опитвали. Истината е, че имахме малко съмнения дали ще си пасне с храната, защото сира 2013 г. ни звучеше като нещо много плътно и комплексно, по-подходящо за червено месо, примерно.  

Усещане за уют – дъб, камина и сушени плодове 

С първата глътка затваряш очи и си представяш камина. Топлина и нежност. Не е Коледа, но в късния март някои дни може да са изненадващо зимни. А ние ги прекарваме в изолация на вилата и като си помислим, май никога в съвместния ни живот като семейство не се е случвало да прекараме толкова време заедно на едно място, без да пътуваме нанякъде. Но, знаете, за нас пътуването никога не се изчерпва само с изминаване на километри и този ден сме решили да се разходим мислено и вкусово из зелените и подредени лозя на Южен Сакар и по-скоро тези на Шато Коларово.  

Дълбок аромат на дъб и плодове, но от по-свежите плодове, като праскова и кайсия. И може би някъде в послевкуса се прокрадват сушени сини сливи, или пък така ни се струва (не го пише никъде из описанията). А усещането е плътно, но много нежно и фино. Някак неочаквано за вино с реколта от преди над 9 години. 

Неведнъж сме казвали, че вината на Илиана, енолога на Шато Коларово, винаги ни изумяват. Този път, подведени от реколтата (2013), очаквахме нещо тежко и може би сложно за възприемане. Но лекотата, в която ароматът гали носа, а глътките – устата, ни пренесе в един наш си свят. Не в света на тежките софри и празненства с пиперливи и сочни пържоли, а някъде на спокойна усамотена вечеря с елегантна домашна паста. Всъщност, точно така си бе, а Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово бе нашата компания в следващите 2 дни от многото дни, които прекарваме сами заедно на вилата.  

Бутилката Мегалит Сира 2013 и пролетната ни градинка на вилата
Бутилката Мегалит Сира 2013 и пролетната ни градинка на вилата

Мегалит Сира 2013 г. – малко теория 

Серията Мегалит на Шато Коларово е от чудесни едносортови вина, повечето отлежали доста дълго време в дъбови бъчви и след това в бутилка и носещи характера на лозята на Южен Сакар, но и не на последно място – на собственика на избата Стоян Стоянов и на енолога Илияна Коева. Когато им бяхме на гости, Стоян ни разказа, че целта му е да се правят само вина от най-висок клас, така или иначе винарната е малка, не му е цел да прави някакво масово производство за широко потребление. И серията Мегалит е пример точно за това.  

Виното, за което пишем в момента, е от 100 % сира, брана на 9 септември 2013 г. Отлежало 18 м в български и френски бъчви и бутилирано на 1 март 2016 г. Алкохолното съдържание е 13,7 % и се препоръчва да се сервира при температура 16-18◦С. Препоръчваната храна за него са тестени изделия, паста, бели сирена, от тъмните меса – филета с нежна консистенция, сосове със сметана и картофени гарнитури, а също и дивеч. Това го уцелихме, без да знаем. 

Закачка, вместо финал от нас 

Идеята на Мими, когато се върна с двете бутилки сира, бе да направим сравнение – закачка с двете изби, по подобие на дегустацията на два марселана, която си бяхме спретнали по-рано и за която писахме. С двете бутилки сира щеше да е още по-интересно, защото енолозите на Вила Басареа и Шато Коларово – Камен и Илиана, са семейство. Но в крайна сметка решихме да не отваряме две бутилки едновременно, защото нямаме компания за дегустация, а ще е трудно да изпием две бутилки в рамките на 2-3 дни. А в никакъв случай не искаме да похабим нито едно от тези две прекрасни вина.

Две чудесни вина за семеен уют - Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово и Сира 2017 от Вила Басареа
Две чудесни вина за семеен уют – Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово и Сира Резерва 2017 от Вила Басареа
Вино:Megalit Syrah 2013
Страна:България
Сорт:100 % Сира
Реколта:2013
Изба: Бутикова винарска изба „Шато Коларово“
Местоположение:
село Коларово, Харманли
Цена:20 – 25 лв.
Барик:18 месеца в български и френски барици
Температура на консумация: 16-18°C

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


  

Може да ви хареса също

Copyrighted Image