Home ПътешествияБългария Красотата на Мелник и Мелнишките пирамиди, любимо кътче от България

Красотата на Мелник и Мелнишките пирамиди, любимо кътче от България

17 minutes read

„Ако можеш, измисли история за Мелник, то тук хората само ядат и пият.“ – така ме “насърчава” половинката ми да напиша нещо за Мелник. А ние там ходим сравнително често, вероятно да ядем и да пием. Но колкото по-често ходим, толкова по-рядко се сещам да напишем статия за малкото градче. Но този месец пак бяхме там и защо да не разкажем нещо за него и най-интересните забележителности в Мелник, а също и нещо много важно – къде да пием хубаво Мелнишко вино!

Мелник е най-малкият град в България

Шаблонно е, но е вярно. Едно от любопитните за мен неща в България са най-малките градове. Живял съм няколко години в един от 10-те най-малки града. В църквата на друг сме кръстили Анна. А пък от трети са ми най-детските морски спомени. Мелник е далеч от тези места от моя живот, но винаги ми е бил интересен.

Мелник, най-малкият град в България
Най-малкият град в България

Мелник е особено място, носи своята история, но някак си не я показва на всички. Днес населението на Мелник е около 325 души и по никакъв начин не можем да си представим, че преди век тук са живели повече от 10 000 човека. И че в града е имало над 1000 спретнати и хубави къщи, може пък да не са били спретнати. Преди 1912г. тук са живели основно гърци. Които, след включването на Мелник в пределите на България са се изселили към Гърция.

На разходка в Мелник
На разходка в Мелник

Историята на Мелник е, ами малко непозната за мен, а може би и за повечето, които посещават града. През Средновековието Мелник е бил на границата между Византия и България. Той е бил голям град разположен на пътя за Солун. Тук са били заточени и някои от византийските аристократични фамилии, неудобни на тогавашните императори. Така облика на Мелник се е изградил по-скоро по византийски тертип. Руини от византийски богати сгради могат да се видят и до днес.

Османски период на Мелник, някои по-отличаващи се постройки

Да започнем разходката по руините около Мелник, те говорят най-добре за града. Като влезете в Мелник, ще видите красиви белосани къщи с архитектура, типична за периода, през който Мелник е бил в пределите на Османската империя (от 1395 г.). Ние си му викаме красива българска възрожденска архитектура, но ако сте от Турция, ще припознаете този стил другояче. В центъра на града все още се издига и турския конак (1821г.).  Тук се е помещавала османската управа, след освобождението на региона (1912 г.) сградата става Правителствено здание, а след това училище и по-късно училищен пансион след 1972 г. Споменавам Турския конак, защото постройката се отличава и напомня за този период от съществуването на града.

Кордопуловата къща в Мелник - една от най-големите забележителности в Мелник, на фона на красивите пясъчни пирамиди около Мелник
Кордопуловата къща

Безспорно най-важната сграда в градчето не е нито един от хотелите и ресторантите, построени в старинен стил или реставрирани стари къщи. Най-важна от всички забележителности в Мелник е Кордопуловата къща накрая на града. На най-високата част. Уникалната постройка е от 1754 г. и е принадлежала на богатия мелничанин Кодропулос. Кордопулос се е занимавал с търговия и винопроизводство и явно се е справял много добре.

Интериорът на Кордопуловата къща - Какво да видим в Мелник, забележителности в Мелник
Интериорът на Кордопуловата къща в Мелник

Къщата е великолепна постройка със зимна и лятна градина. Красиви и просторни помещения с прозорци от цветно стъкло. А най-забележителна е избата, издълбани в пясъчниците тунели. Аз лично бих ви насочил в региона да опитате друго вино, но няма как да влезете в Кордопуловата къща и да не опитате от тяхното. Пък после отидете, където ви подскажа.

По времето на Византийската империя, да не се чудите какви са тези каменни стени в градчето

Един пролетен ден опознавахме градчето и попаднахме на много млади художници, деца от някое художествено училище, които бяха заели стратегически места и рисуваха. Доста се бяха събрали измежду руините на Болярската къща. Една от най-старите постройки на Балканския полуостров, още от времето на деспот Алексий Слав (XIII век). По времето на Алексий Слав тя е била част от крепостта и негова резиденция. В сградата е имало мозаечни подове, стенописи, богато обзавеждане и всякакви луксозни екстри на тогавашния владетел. През вековете преустройвана и надграждана, тя е имала дори часовникова кула.

Болярската къща в Мелник, България, поне две от стените ѝ
Болярската къща, поне две от стените ѝ

[info]Деспот Алексий Слав (управлява свое деспотство от 1207 г. до 1230 г.) –  произхожда от династията Асеневци – племенник на царете Асен, Петър и Калоян и е бил самостоятелен български владетел. Бил е женен за Изабел – дъщеря на Анри Фландърски и византийската аристократка Петралифа. Първата столица на деспотството е в крепостта Цепина (близо до Велинград), но в последствие деспота мести столицата си в Мелник.[/info]

Болярската къща в Мелник, България
Болярската къща
Болярската къща в Мелник
Вечер покрай болярската къща е тъмно, носете си фенерче, но пък може да се порадвате на гледка към Мелник. И все пак внимавайте много, има много места, където да пропаднете. Аз май не успях

Платото Свети Никола

Анна беше малко бебе още, гукаше и мяукаше и спеше напреко между нас в леглото. Бяхме отседнали в центъра на градчето и уж трябваше да спим, но Анито рязко ме събуди с малки подритвания в главата. Вече навън се развиделяваше, спасих се от по-нататъшен „побой“, взех торбичка с череши и се отправих към платото Свети Никола.

Пътеката на платото Свети Никола
Пътеката на платото Свети Никола

През уикендите вечер Мелник е шумно място, особено лятото и пролетта. Но рано сутрин е тихо и спокойно, направо безлюдно. Точно срещу хотел Bulgari (или Музея на виното), между къщите започва пътечката към платото Свети Никола. Стръмна, но не тежка пътека, където за 20-тина минути ходене стигате до плато над Мелник. Там се крият най-различни „съкровища“. Църквата „Сети Никола“ (XII век), която вече е само руини след пожар през 1913 г. И покрай нея отивате към руините от крепостта на деспот Алексий Слав.

Крепостта на Деспот Алексий Слав - забележителности около Мелник, платото Свети Никола
Крепостта на Деспот Алексий СЛав
Едно от водохранилищата на крепостта
Едно от водохранилищата на крепостта

[info]На платото е имало два манастира – манастир „Света Богородица Спилеотиса“ и манастир „Свети Харалампий“ и двата сега в руини.[/info]

Параклиса на мястото на руините на манастир "Света Богородица Спилеотиса" край Мелник, известно още като Света Зона
Параклиса на мястото на руините на манастир „Света Богородица Спилеотиса“, зад него е любимата ми гледка към Мелник

Но на мен любимо място ми са руините на манастир „Света Богородица Спилеотиса“ или Света Зона. Тук сега се издига само параклис. Но е една от най-хубавите гледки в региона. Както споменах, носих си череши, седнах на ръба на един камък с гледка към Мелник и слушах животните и птичките. Е, по едно време нещо взе да ходи в храсталака и мен малко ме хвана страх, не знам от какво, но реших да се разходя към закуската.

Гледка към Мелник от параклиса
Гледка към Мелник от параклиса
Гледка от Платото Свети Никола към Мелнишките пирамиди
Гледка от Платото Свети Никола

[info]В Мелник традиционно всички хотели предлагат за закуска или мекици, или пържени филии – две. Но пък са много вкусни.[/info]

Мелнишките пирамиди и Роженски манастир

Мелнишките пирамиди няма как да ги пропуснем, то това е най-големия чар на региона. Много красиво изваяните пясъчници от майката природа. Няма човек, застанал пред тази красота и останал безразличен. Червеникавите заострени върхове са разхвърляни навсякъде наоколо. А от Мелник започва и пътека през тези образувания, която води до Роженския манастир. Пътеката се минава за около 3 часа.

Мелнишките пирамиди гледане от платото над Мелник
Мелнишките пирамиди гледане от платото над Мелник
Мелнишките пирамиди гледане от платото над Мелник
Мелнишките пирамиди, гледани от платото над Мелник рано сутрин

Роженски манастир е един от най-добре запазените манастири в България и най-големия в Пиринския край. Ние монаси не сме засичали, но пък винаги има туристи. За нас тук е и едно от най-хубавите места да отседне човек, не в манастира, а в селото близо до него – село Рожен. Тук въздуха просто се усеща колко е чист и нощите са тихи и спокойни.

Виното и храната на Мелник и къде да пием хубаво Мелнишко вино

Да си дойдем на думата. Мелнишкия регион в Средновековието е бил известен с виното си и с безкрайните си лозя. Оттук виното е пътувало из цяла Европа, чак до Англия. Славата му се носи и до днес, въпреки че е имало период, през който винарството е било замряло. В наши дни Мелник е пълен с хотелчета и ресторанти. Може да намерите много приятни места с прекрасна българска кухня. Ние обичаме да похапваме тук, ще се радваме и на ваши препоръки.

Ако и вие като нас обичате да ходите на СПА, добра идея е да отседнете в СПА хотел Мантар, в село Марикостиново. Хубавото е, че е на много комуникативно място, горе-долу на равни разстояния от винарните в региона, а също е и близо до Мелник.

Вила Мелник
Красивите лозови масиви на Вила Мелник

В Мелнишко почти всеки си има лозе и прави вино. В самия град има доста известни… хм, винари. Но всичко това ще ви се изсипе още щом слезете на калдъръма в града, където ще видите атрактивни надписи като „любовно вино“ и какво ли още не. Но аз искам да ви отведа към друго вино. На бутиковите винарни в региона. Най-близко до Мелник е винарна „Вила Мелник“, някъде между селата Виногради и Хърсово, ще видите табелка за избата на разклона преди Мелник. Съветвам ви да я последвате, те са ни приятели и с радост ви съветваме и вие да им станете. Гледката от винарната е типично по тоскански зашеметяваща, виното е още по-добро, а комбинацията невероятна.

Винарска изба Вила Мелник
Винарска изба Вила Мелник

Този топъл и слънчев край просто крие невероятни места, където да пробвате хубаво вино, следващата винарна е до село Капатово – винарска изба Златен Рожен имат прекрасна дегустационна зала, където да опитате и да си изберете вино. А ако пък не ви се ходи до Капатово може да пробвате виното им и в техния хотел – Златен Рожен в село Рожен, селцето под Роженския манастир. В този регион на където и да се обърнете, ще видите винарна, но ние ви препоръчваме нашите любими.

Бъчвите на винарска изба Златен Рожен постоянно се умножават
Бъчвите на винарска изба Златен Рожен постоянно се умножават

Пак в това каренце, в село Долно Спанчево, е винарска изба Рупел, където също ще останете очаровани и от вината, и от местността. Самата изба е в селото, няма как да я подминете, но за най-хубава гледка се изкачете горе до малката вила на хълмчето, където е новата им дегустационна зала, точно сред лозята.

Лозята на винарска изба Рупел
Лозята на винарска изба Рупел
[info]В региона има още винарни, може да ги обиколите всичките – ето тук ще видите и карта. Може да видите и страницата на „Винени Маршрути Мелник“ във Facebook.[/info]

Любими места за настаняване край Мелник

Знаете, че за нас хотелите са много важни, не са просто места, където спим покрай другите забележителности. И си имаме няколко местенца, които харесваме.

Когато търсим романтика, тишина и уединение, обичаме да се качваме в село Рожен, точно под Роженския манастир. Там най-често отсядаме в хотел Златен Рожен, който е собственост на винарна Златен Рожен. Но има и други и като цяло може да си изберете доста приятни и уютни хотели на прилични цени.

В самия Мелник сме отсядали и в хотелчета в центъра на градчето, но най-много ни допадна комплекс Речен Рай, на стотина метра извън града. Речен Рай категорично е най-доброто място в Мелник за семейства с деца.


Booking.com

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 comments

Mili 2018/10/15 - 3:05 PM

Разказът ви е много интересен, но нека не забравяме, че идвайки в България и на Балканите въобще, турците заварват архитектура с многовековни традиции, която използват наготово. Така че нашите възрожденски къщи си имат местен произход, нищо че такива има и в Турция. Всъщност тези къщи носят чертите на старата балканска жилищна архитектура и можете да видите подобни и в Гърция, Сърбия, Черна гора, Албания. Не бива да приписваме на османците това, което предците ни сами са изградили.

Reply
Andrey Andreev Photography 2018/10/15 - 3:05 PM

Съгласен съм с вас, просто исках да отбележа, че всяка балканска държава придърпва тази архитектура към себе си и я нарича своя, малко хумористично, но не се е получило добре :)

Reply

Copyrighted Image