Home Винен туризъм С дъх на Мелник: Мелнишки сепаж от Златен Рожен, реколта 2016 г.

С дъх на Мелник: Мелнишки сепаж от Златен Рожен, реколта 2016 г.

7 minutes read

Забили сме нос в чашите вино и вместо да се наслаждаваме на разни романтични приказки и щуротии, сме наотворили две книги за виното, сравняваме цветове и търсим аромати на плодове, подправки, дървета и какво ли още не. След десетото подушване вече нищо няма значение, защото всичко се слива. А отговорът на въпроса какъв е ароматът на виното идва сам. Мирише на Мелник. Да, наистина така мирише в малкото градче, когато се разхождаш между пясъчните скали, старите къщи и заведенията с автентична местна кухня. Пясъчно-плодовият аромат е и по скалните пирамиди, изваяни от природата в причудливи форми в района около най-малкия град в България. Там, в тези пясъчни почви е и естествената среда на традиционните мелнишки сортове грозде, от които идват и така легендарните мелнишки вина.

Любимото място за снимки на Федерико Ричи - върху бъчвите в Златен Рожен
Любимото място за снимки на Федерико Ричи – или как дегустираме вината на Златен Рожен

Ние неведнъж сме ви разказвали, че за да пиете истинско, качествено мелнишко вино, показващо най-доброто от тероара и местните сортове, трябва да излезете на няколко километра извън Мелник. В околните села е истинската винена златна мина – бутиковите винарни. Днешното вино, Мелнишки сепаж, е от винарна Златен Рожен в село Капатово.

Ако още не сте обиколили винарните в региона, всяка година се организира ден на отворените врати в уикенда около 14-ти февруари (Дни на Отворени Врати в Мелнишко 2020), събитие, което ви препоръчваме да посетите. (Трифон Зарезан във винарна Златен Рожен)

Скъпоценностите на Мелнишкия регион

Златната мина на мелнишките винарни е уникалният тероар, климат и традиционните сортове, някои от които виреят там от столетия. И ние винаги сме им се възхищавали за желанието и труда, който полагат, да запазят и възродят местните сортове и да покажат най-доброто от тях.

Мелнишки сепаж реколта 2016г. от Златен Рожен
Мелнишки сепаж, реколта 2016г. от Златен Рожен

Мелнишки сепаж на Златен Рожен е от Мелник 55 и Мелнишки рубин.

За Мелник 55 (Ранна мелнишка лоза) сме казвали по-рано, а и вие сигурно знаете, че е разработен на базата на традиционната за региона Широка мелнишка лоза, кръстосана с три френски сорта. Резултатът е сорт, притежаващ характера на Широката мелнишка лоза, но зреещ малко по-рано и по-устойчив на студове и болести. Мелнишкият рубин е друга кръстоска, създадена през 70-те години на миналия век, отново на базата на Широка мелнишка лоза. Според първоначалната информация другият „родител“ е Каберне совиньон, но пък скорошни ДНК проучвания го отричат, та май не се знае кой е бащата на рубина. Или пък майката.

А сепаж (за който не знае) е технологията на винифициране, при която цялото грозде за виното ферментира заедно. Съвсем както традиционната технология на правене на вино (особено в домашни условия). И само от етикета на бутилката няма как да не очакваме, че Мелнишкият сепаж на Златен Рожен е вино, което е съхранило и ще ни предаде характера и аромата на Мелнишките вина.

Мелнишки сепаж реколта 2016г. от Златен Рожен
Докато подготвям с какво да го опитаме това прекрасно вино, печени картофи и червено месо на скара.

И по-конкретни приказки за виното

Започнахме от забития нос в чашата. Червени плодове, почти пресни, а не на компот или сладко. Може би и червени подправки. Представяме си как минаваме по пътеката между пирамидите, или пък се качваме към Роженския манастир в топъл есенен ден. В първите глътки вкусът е наситен, топъл, богат, и може би леко пясъчен. Не може да ни избяга, усещаме го още дълго време, все едно се разхождаме с часове из пътеките над пирамидите. Радваме му се без мезе – не сме се сетили да си нарежем нещо по-съществено, но пък и няма нужда. Макар да е с алкохолно съдържание от 14 % и да не се води от най-леките вина, този мелнишки сепаж е така заоблен, приятен и лесен за възприемане, че не му е нужно нищо друго, освен малко време на спокойствие, за да му се насладим. А книгите с теорията по едно време просто ги затворихме и решихме да пишем за виното така, както ни дойде.

Бъчвите на винарска изба Златен Рожен постоянно се умножават
Бъчвите на винарска изба Златен Рожен постоянно се умножават
Вино:Мелнишки сепаж
Страна:България
Сорт:Мелник 55 и Мелнишки рубин
Реколта:2016
Изба:Винарска изба Златен Рожен
Местоположение:село Капатово, Петрич
Цена:18,90 лв.
(може да поръчате от сайта на винарната)
Барик:6 месеца в трето зареждане френски бъчви

Мелнишки сепаж е вино от една от новите серии на Златен Рожен, създадени от продуктовия им директор и енолог Федерико Ричи. Федерико е невероятен специалист и още по-атрактивен като човек и разказвач на истории и според нас наистина успява да разкаже истории с вината, които създава. Мелнишки сепаж е от серията Family Reserve – страхотни вина в средния към високия (по българския стандарт) ценови сегмент, на които можете да се наслаждавате по всяко време, без да ви е нужен нито специален повод, нито специална подготовка. От същата серия е едно от любимите вина на Мимето – Sansi, за което сме писали по-рано. А за специални поводи и наслада от друго ниво можете да разгледате серията Exclusive Lot, както и много интересното и прекрасно вино SYCAGY.


Винарска изба Златен Рожен

Най-хубавото при нашето хоби е, че завързваме страхотни познанства и приятелства и партньорства. Чудесен пример за това е винарска изба Златен Рожен, с които си допаднахме и развихме историйките за тях. Радваме се, че се запознахме с Маруся Осиковска, Федерико Ричи, Мария, Валентина и кучето Айра и успяхме да напишем статия за винарната в която може да ги срещнете и вие. А ние изградихме едно чудесно познанство.


За вината на Златен Рожен

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image