Новият Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина

Мостар – където ни посрещнаха с вино, една сутрин ни дадоха ракия вместо сок и се чувствахме на точното място

Стоя под моста и някъде там горе, по бански и с бинтован крак, хванал се за парапета и Aха! да скочи стои местния туристически шоумен, от местните скачачи. „Скачай де!“, но не скача, май никой не му плати и само си играе с публиката. Не дочаках да му платят. Толкова много неща има да се правят в Мостар и въпреки че скачачите са голяма атракция, не стоях някой да се метне. Ако сте много ентусиаст, може да пробвате и сами да скочите.

Река Неретва, над която се издига Стари Мост, е една от най-студените реки на планетата, температурата ѝ често пада под 7°C, а в Мостар температурата на реката е 12°C.

Как да се научиш да скачаш от 24 метра

Срещу 25 евро от клуба ще те научат да скачаш. Първо се започва с 10-метрови скокове, от едно трамплинче близо до Стари мост, и когато се понаучиш, отиваш на билото на моста, за да изпробваш смелостта си. За този скок се предупреждава местната полиция и някой от клуба на мостарските скачачи стои на брега, готов да скочи да те спасява, та не би трябвало да се появят проблеми. Но да си признаем, туристите не са професионални скачачи. Повечето са като торба с картофи, метната от 24m височина, толкова е висок моста, а и аз не бих бил по-атрактивен, затова пропуснахме.

Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина
Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина паричната единица е Босненска конвертируема марка (konvertibilna marka / конвертибилна марка), или както се изписва по етикетите „км“. Та една безалкохолна напитка в заведение струва 3км, което не са три километра, а 3 марки. За българите е лесно, една марка е точно един лев, и те са вързани с немската марка (1 лев = 1.00086 км). А едно евро е 1,955км. В Босна и Херцеговина може да плащате спокойно и с евро и дори е по-изгодно, тъй като курсът по улиците и заведенията се смята 1:2. Така, ако нещо струва 2 марки, можете да го купите срещу 1 евро, от което ще спестите цели 4-5 стотинки.

И без да скачаме от Стари мост, Мостар се оказва една от любимите ни дестинации. Сигурно сте забелязали, че за нас Балканите са любима дестинация и въпреки всичките ни пътувания извън тях, най-много се радваме да споделяме истории от Балканския полуостров. И тази си е типично балканска история.

Пътуване до Мостар от България

Пътят не е много километри, но Босна и Херцеговина е балканска държава, без много магистрали (2016 г.) и с изобилие от тесни и виещи се пътища из планините. Ние като местни не се впечатляваме много, а просто се радваме на красивите гледки и страхотни места. Решихме да изпробваме два варианта за пътуване до Мостар. И при двата пресякохме границата между Сърбия и Босна и Херцеговина край Мокра Гора, най-близкия до България вариант. На границата се плаща малка такса за навлизане в природен парк с автомобил. Иначе няма никакви проблеми да се премине през границата, но не става особено бързо.

В Мокра Гора се намира Дървения град на известния босненски режисьор Емир Кустурица, за него съм разказал подробно в: ДЪРВЕНИЯ ГРАД НА КУСТУРИЦА – ТАМ, КЪДЕТО ЖИВОТЪТ Е ЧУДО. Мечавник, както се нарича мястото, се оказа едно от най-атрактивните места за отсядане, в които съм бил.

Из босненските планински пътища

Още на първите 20 км от нашето пътуване в Босна и Херцеговина, спряхме във Вишеград, малък и много красив град по поречието на река Дрина. Тук се намира прословутия мост на река Дрина, който вдъхновява югославския лауреат на Нобелова награда за литература Иво Андрич да напише романа „Мостът на Дрина“ (1945 г.). След Вишеград трябваше да вземем решение по кой маршрут да поемем. Единият е през Сараево и Кониц, който е по-популярен, по-дълъг с 20 км, но не по-бърз от пътя през Горажде и Гацко. За Сараево пътят не е труден и може да се отбиете в столицата. А пътят през Гацко минава все през Динарски Алпи, които са безкрайно красиви и много приятни, но шофирането е трудно. От Вишеград до Мостар е 4 часа шофиране без минутка почивка от виещите се завои, но бих избрал пак Динарите, ако не бързам. Ако пътувате през август, спрете и си купете къпини и малини в някое от селата по пътя.

Пътят към Мостар, Босна и Херцеговина

Мостар е най-големият град по поречието на река Неретва, а река Неретва издълбава много красиви каньони по цялото си поречие. Градът е разположен в историко-географския район Херцеговина, през който минава и по-голямата част от коритото на река Неретва. А най-известната забележителност в Мостар е Стари Мост.

Стари мост

(1557–1566 г.)

Още щом се настанихме в хотела, се завтекохме към Стари мост. Толкова е красив и величествен, нищо, че пристигнахме през нощта. Стари мост в момента не е съвсем стар, построен е наново, след като на 9 ноември 1993г. по време на Хървато-Босненския конфликт е бил разрушен /видео/. Така мостът, построен от архитекта Синан или може би от ученика му Мимар Хайредин, след 427 години борба с природата е бил разрушен от хората.

Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина
Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина

През XV-ти век и началото на XVI-ти век Мостар представлявал малко градче от десетина къщи, а мостът над река Неретва бил дървен и несигурен. Османците завземат региона през 1468 г. и почти сто години по-късно султан Сюлейман Великолепни поръчва да бъде съграден нов – каменен мост над реката. Строителството на моста трае 9 години – от 1557г. до 1566г. и така градът започнал да се разраства, като в днешно време е неофициалната столица на Херцеговина. По онова време Стари мост е бил с най-голямата арка в света.

Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина
Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина

В края на месец юли от много години се провеждат традиционните скокове във вода от билото на арката на моста. Практически традицията се е появила веднага след построяването на моста, а от 1968г. игрите са ежегодни. Били са преустановени през 1994г. от местните власти от страх от атентати. През 2004г. мостът е бил открит с подобен скок пред насъбралото се множество.

Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина

Хронология на мостовете в моя блог, добре, че Синан е живял дълго, почти век:

Новият Стари мост

Новата история на Стари мост започва през 1995г., когато започва възстановяването на градежа със събрани дарения от Италия, Хърватия и Турция. При възстановителните работи са използвали немалка част от каменните блокове, паднали в река Неретва. При реконструкцията е запазен максимално автентичният вид на моста. Грандиозното начинание привършва с един прекрасен нов „Стари мост“ през 23 юли 2004г. От 2005г. Стари мост в Мостар е в Списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Гледка от Стари мост
Река Неретва

Стари мост е не само топ забележителност на Мостар, той свързва двата бряга на Неретва и две различни култури. Докато бяхме в Мостар, минахме стотина пъти по моста.  Аз се наслаждавах на всяка крачка и се чувствах като  XVвек, само магаренце ми липсваше. Жена ми се препъваше и подхлъзваше на излъскания гладък камък. И всеки път като беше с рокля или пола, се озоваваше в  „Мерилин Монро“ момент точно на върха на арката на Стари мост.

Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина

Мостари Халебия и Тара – бранителите на Стари Мост

От двете страни на Стари Мост се издигат и „мостари“ /това са „пазителите на моста“/ – двете кули пазители на Стари мост, едната е „Халебия“ – на десния бряг, а другата „Тара“ на левия бряг. Кулите не са били напълно разрушени през последните конфликти, а сега са напълно възстановени. В Халебия се намират и Мостарския гмуркачески клуб и градската галерия. А в Тара се помещава Музеят на Стари мост.

Mostarina (мостарина) – от сръбски е такса за преминаване на мост.

Халебия
Халебия от Тара
Халебия
Халебия
Тара
Тара

Храна и ресторанти в Мостар

В Мостар може да посетите много и все хубави ресторанти, най-известният е Šadravan (Шадраван), в близост до кулата Халебия. Тук красиви момичета в народни носии ще ви посрещнат и настанят. Но имайте предвид, че това е най-известният ресторант в града и може да почакате за място. Ние посетихме и Divan (Диван), сравнително нов тогава и също хубав ресторант. А първата вечер ядохме точно до Kriva Ćuprija (Кривият мост), малко мостче от османско време, в Konoba Taurus (Konoba – механа). Много добър ресторант, препоръчан ни от хотела, в който бяхме отседнали.

Kriva Ćuprija (Кривият мост) в Мостар, Босна и Херцеговина
Kriva Ćuprija (Кривият мост)

Храната, която ще ви препоръчам да пробвате, е чевапи, бурек, а аз ям и навсякъде баклава, това е защото много обичам баклава.

Отвъд Стари мост (Стари град)

Да се разхождаш из чаршията на града и да се наслаждаваш на глъчката и хората, да зяпаш по дюкяните и да се радваш на ръчно изработените джунджурии, ние толкова пъти се разходихме по каменните улици и се радвахме на хората, че започнахме да познаваме всеки сокак. Купихме си шалчета, сладолед, всякакви дрънкулки за детето, някои местни, а други произведени от приятелите ни китайци. Ядохме сладолед и влизахме в джамии.

Мостар, Босна и Херцеговина
Мостар, Босна и Херцеговина
Мостар, Босна и Херцеговина
Мостар, Босна и Херцеговина
Мостар, Босна и Херцеговина

Друго интересно място е старата турска къща, построена през 1635г. (Biscevica Kuca) За нас българите си е нормална къща от османско време, но на мен винаги ми е харесвало да влизам в такива къщи. Посрещнаха ни любезно, платихме си входа и се насладихме и на домашен сок от нар на миндерите в двора. В Босна и Херцеговина всички туристически атракции са платени и добре организирани.

Biscevica Kuca Мостар, Босна и Херцеговина

Едно от местата с най-добра гледка на Мостар е от минарето на Коски Мехмед паша джамия. 89 стъпала ще ви отведат до върха и до страхотна гледка над цял Мостар, но по спомен таксата вход за минарето съвсем не беше скромна и ние не се качихме.

Още забележителности около Мостар

Blagaj (Благай)

Благай е село, съвсем близо до Мостар, известно най-вече с извора на река Буна, тя също е така студена като Неретва и всъщност е приток на Неретва. Та Буна извира направо от скалите и е с един от най-големите извори в Европа. А точно под отвесните скали до извора на реката се намира и Дервишкия манастир, който е главната атракция на селото. Манастирът е основан през XVIти век от дервиши от орден бекташийя. Дервишката къща сега е под ръководството на орден Накшибенди. Разбира се, и тук плащате, за паркинг и за вход в дервишката къща.

Благай, Босна и Херцеговина
Благай, Босна и Херцеговина

След като се насладите на разходка из дервишкия манастир, може да поседнете на брега на река Буна и да обядвате или вечеряте с вкусно приготвена храна в някое от множеството заведения. Мястото изглежда доста скъпо и туристическо, но всъщност цените не са по-високи от тези в Мостар, където също всичко е доста туристическо. А като бонус получавате приятния звук на течащата река.

Дервишки манастир в Благай, Босна и Херцеговина
Много близо до Благай и Мостар се намира и Благайския замък, принадлежал през 15 век на местния крал Стефан Косача. Замъкът е бил един от най-големите в региона, а до днес са запазени само външните му стени. До него се стига по „козя пътечка“, доста стръмна, някъде от Благай, но ние не стигнахме до там. Замъкът се вижда от главния път за Мостар.

Водопадите Kravice (Кравице)

Това за мен е най-хубавото място в района. Невероятно красива каскада от водопади на около 40 минути път от Мостар. Каскадата е изключително посещавано място през летните дни и особено през уикендите, когато там се стичат стотици туристи на плаж или просто на разходка. Под водопадите официално е разрешено къпането и плуването, стига да издържате на студ. Истината е, че водата бе доста студена за нашите стандарти, дори в горещините в края на август, но много от местните явно си бяха свикнали.

Водопадите Кравице, Босна и Херцеговина
Водопадите Кравице, Босна и Херцеговина

Целият район около водопадите е приятно устроен за пикник, разходки и плаж и можете да откарате там цял ден. От паркинга до водата се стига след 15-20 минутен преход по стълби, но по-мързеливите могат да го вземат и с наличното там туристическо влакче. А долу не липсват заведения, където можете да обядвате или пийнете нещо студено.

Водопадите Кравице, Босна и Херцеговина

Počitelj (Почител)

На около половин час на юг от Мостар е и известното фортифицирано село Почител. Тази крепост временно спряла нашествието на турците, но през 1471г. и тя паднала. Турския наместник на пашата построява известния Капитан Гарванов конак – просторна резиденция.

Къде да отседнем в Мостар

В Мостар има стотици хотели и хотелчета, с най-различни отзиви и цени. Но най-важният критерий за нас при избора на хотел бе къде ще си паркираме колата. Може би знаете, а може би не, но в Босна и Херцеговина не важи застраховка Каско и по-точно частта с кражбата. Балканската страна е една от няколкото в „черния списък“ на застрахователните компании, които минават за много рискови и кражба не се покрива. В същия списък са и Албания, Косово (в тези двете също сме били), както и Украйна, Беларус и още няколко.  И тъй като автомобилчето ни първо е ново, и второ е на лизинг и на практика дори не е наше, за нас бе много важно да имаме охраняем и удобен паркинг.

Избрахме си хубаво неголямо хотелче, близо до Стари Мост – вила Анри, невероятна вила, прекрасно разположение и лесно се стига с кола, много любезни домакини, посрещнаха ни с вино и ни изпратиха с вино. Дадоха ни ценни съвети и ни пазеха колата. А закуската бе още по-хубава – всякакви вкусотии и турско кафенце. Само една малка забележка имаме – климатиците на съседния хотел бяха леко шумни. Но дори да не харесате същата вила, в Мостар има безброй много варианти (255 в Booking.com).

И накрая какво да си купим от Мостар, много популярно е да се купуват сиропи и ликьори от нар, смокини, портокали и други плодове. Може да си ги купите от пазара в града. Ние с голям мерак решихме да си купим няколко бутилки сироп от леко подпийнал и развеселен мостарчанин, който ни уверяваше, че жена му е майстор на напитките. Вкъщи, обаче, за добро или лошо, половината сиропи се оказаха ликьори.

Booking.com

Copyrighted Image