Home Като на гости5 звезди Да преживееш Маракеш –Movenpick Hotel Mansour Eddahbi Marrakech и как да запазим разсъдъка си в Маракеш

Да преживееш Маракеш –Movenpick Hotel Mansour Eddahbi Marrakech и как да запазим разсъдъка си в Маракеш

18 minutes read

За Маракеш ще има отделна статия, а това, което ще пише в тази, е за нещата, които са обратното на Маракеш. Или поне са тотално различни от това, което ние видяхме в Маракеш. И ни помогнаха да преживеем Маракеш по-лесно. Не, че на Маракеш му има нещо лошо. Просто си има своите особености, чар и разни други неща. И за наша радост, има и места, които ти предлагат мъничко бягство от тези особености.

Ако ви е любопитно кралство Мароко, може да се разходите с нас из всички места, които сме посетили из категорията ни за Мароко.

И така, пристигаме в Маракеш след три дни бродене из спокойствието на Висок Атлас, озарени от идеята да се насладим на мястото, към което всички пътеводители пращат. Вече сме посвикнали на емоционалното шофиране на мароканците и почти успяваме да се впишем в трескавия трафик на града. Настаняваме се бързичко в хотела (избрали сме да се поглезим този път в луксозен 5-звезден хотел от голяма световна верига – Mövenpick Hotel Mansour Eddahbi Marrakech). Нали като сме в Мароко, ще пробваме от всичко, та след всички риади, медини, апартаменти и планински хижи, дойде ред и на нещо в този стил. А и отдавна искахме да използваме някой от басейните по местата за настаняване, а не навсякъде затоплят водата.

Един от басейните в Movenpick хотел Маракеш
Един от басейните в Movenpick хотел Маракеш

Първите няколко часа в Маракеш

Оставихме багажа набързо, измъкнахме се от хотела и тръгнахме да изследваме Маракеш. Бяхме с идеята да вечеряме на площада, приятели ни говореха за някакви умопомрачително вкусни наденички и като цяло си бяхме изградили доста романтична представа за града, в който всички ходят. Или поне който всички знаят.

Но дали от преумора, от повече емоции или от нещо друго, историческата част на Маракеш много ни измори. Мимето почти получи панически атаки от разхождащите се по гигантския площад Джемаа ел Фна влечуги и техните стопани, а дърпащите ни от всички страни търговци, приканващи ни да хапнем нещо по техните сергии, никак не ни мотивираха да пробваме уличната храна. На разходката из медината без да искаме дадохме бакшиш на грешен човек, който пък въобще не се смути и изчезна с него, и после се наложи да дадем втори път на правилния човек, който поне си го бе заслужил с това, че любезно ни позволи да се снимаме в магазина му с лампи. На прибиране едва издържахме пазарлъка за цената на таксито.

Закуска в Маракеш

На сутринта закуската в хотела ни върна ентусиазма и надеждата, че в Маракеш ще си изкараме чудесно. Унищожихме голям брой кифлички, палачинки и приготвени пред очите ни банички, течен шоколад и омлет (неясно защо шоколадът и омлетът бяха сложени едни до други, но и двете бяха прекрасни), доста чаши прясно изцеден сок от какво ли не, и, разбира се, традиционният чай. Няма как да пропуснеш чая, имаше отделен човек, чиято задача е единствено да черпи с чай. Как да му откажеш?

Човекът, който се грижи всички да са почерпени с чай
Човекът, който се грижи всички да са почерпени с чай

Въпреки чудесното начало, сутрешната разходка из големия град пак доста ни измори и бързахме да се приберем в хотела за обяд и малка почивка. И оттам нататък планът за следобедна разходка малко се обърка, тоест ние сами си го объркахме, след като ни хвана невероятен мързел и решихме да не мърдаме от хотела и да приключим със забележителностите на Маракеш засега.

Готвачите в хотел Movenpick приготвят свежи омлети за закуска
Готвачите в хотел Movenpick приготвят свежи омлети с каквото си пожелаете за закуска

Обяд в ресторант Jamra

Хотел Movenpick в Маракеш съвсем не е малък, да не кажем, че е огромен, има над 500 стаи, а положителното от това е, че има най-различни неща за правене в рамките на комплекса и със сигурност не е скучно. Има 4 ресторанта и ние седнахме да обядваме в ресторант Jamra, намира се на открито до единия от басейните и е много ведро и свежо местенце за обяд.

Ресторант Jamra се води здравословен ресторант и предлага чудни неща, полезни и ужасно вкусни. Има и всякакви предложения за хора със странни диети – веган, без глутен, без млечни, и още разни. Чудим се понякога защо всички ресторанти не са здравословни, но пък и в бургерите и пиците си има чар, не можем да отречем. Още малко отклонение и ще разкажем за обяда ни. В ресторант Jamra има и допълнително меню за тези, които все пак си държат на джънка, та ако много държите, могат да ви направят и бургер.

Микс от вкусни вегетариански предястия в ресторант Jamra, хотел Movenpick, Маракеш
Микс от вкусни вегетариански предястия в ресторант Jamra, хотел Movenpick, Маракеш

Полезно и вкусно – мисия възможна

Ние все пак решихме да пробваме здравословното меню, бургери има навсякъде. Напълнихме масата с вегетариански предястия и салата с калмари, последната лично препоръчана от сервитьора. Е, поръчахме си и по чаша вино, това не знам дали бе от здравословното меню, в Мароко не е много популярно да се пие вино. Но чашата вино така добре обогатява хубавата храна, че все пак решихме да избягаме от местните традиции и да се върнем малко по малко към нашия си начин на живот.

Мимето гледа много влюбено и доволно обяда си и чашата вино - ресторант Jamra, Movenpick Marrakech
Мимето гледа много влюбено и доволно обяда си и чашата вино

От снимките ще видите, че се насладихме на един прекрасен обяд, с пресни и качествени продукти и все местни. Хубавото в тази част на Мароко е, че можеш да ядеш превъзходна прясна риба и морски дарове. Откъм месните предложения, най-популярни са пилешкото, телешкото и агнешкото, като зависи от региона, но агнешко ще намерите във всяко меню във всеки ресторант на цена, идентична с телешкото и не много по-скъпо от пилешкото. Но да се върнем към обяда.

Сьомга терияки и мароканско розе - Movenpick хотел Маракеш
Сьомга терияки и мароканско розе
Някакво много вкусно пилешко, препоръчано от сервитьора - Movenpick хотел Маракеш
Някакво много вкусно пилешко, препоръчано от сервитьора

Пак всички си поръчахме различни неща, че да видим всичко. Много обичаме така, макар невинаги всичко да е чак толкова хубаво и винаги някой е малко по-ощетен. Този пък всички бяхме доволни – Андрей от пилешкото си, Мими от сьомгата, а останалата част от компанията от телешкото и нещо вегетарианско.

От десертите пробвахме чийзкейка и морковената торта, които също бяха здравословни. Чийзкейкът бе от.. и ние не разбрахме какво, но май без мляко. А морковената торта без глутен, с оризово брашно.

И отново любовният поглед на Мимето, когато е добре нахранена - Movenpick хотел Маракеш
И отново любовният поглед на Мимето, когато е добре нахранена и пие хубаво кафе

И един много мързелив следобед

Със сигурност много хора биха ни изгледали много странно и обявили за луди за това, което направихме след края на обяда. Признаваме си, и ние някога се чудим на акъла си, но пък рядко съжаляваме за налудничавите решения. Но, макар да имахме само един цял ден в Маракеш, решихме да приключим с изследването на града и да се отдадем на мързел и почивка в хотела. Както казахме по-рано, комплексът е доста голям и съвсем не е скучно.

Една интересна арт инсталация в хотела във формата на пясъчен часовник - хотел Movenpick хотел Маракеш
Една интересна арт инсталация в хотела във формата на пясъчен часовник
По време на нашето посещение имаше и някаква изложба на съвременно улично изкуство
По време на нашето посещение имаше и някаква изложба на съвременно улично изкуство и Мимето гледа с интерес

Починахме си половин час от храната и решихме да ходим по басейните и СПА центъра. В Mövenpick Hotel Mansour Eddahbi Marrakech има три басейна, един от които отопляем през хладните сезони.

Големият отопляем басейн - Movenpick хотел Маракеш
Големият отопляем басейн – Movenpick хотел Маракеш

Малко глезене в Ô de Rose Spa

В СПА центъра Ô de Rose се разходихме по джакузито, сауните и парните бани и се наредихме за масажи. Центърът е доста голям, нашата групичка от четирима се вреди за масаж в един и същи час. Дълъг е списъкът с процедури, които можете да си направите там. Ние си избрахме релаксиращ масаж на цяло тяло не за друго, ами защото няколко дни по-рано вече бяхме ходили на хамам и трябваше да пробваме нещо различно. Но иначе сигурно щяхме да пробваме точно хамама, срамота е да отидеш в тази част на света и да не отидеш поне веднъж на хубав хамам. Даже малко съжалихме, че сме ходили на хамам и още един ще ни дойде в повече.

Масаж в Spa O De Rose в Movenpick хотел Маракеш
Масаж в Spa O De Rose в Movenpick хотел Маракеш

Масажът ще е трудно да ви го преразкажем, отпуснахме се хубаво в уютните зали с приглушена светлина и тиха музика, докато опитните масажистки се грижеха за нас. Не ни остана ненамачкана част, дори клепачите на очите ни масажираха, с някакви много приятни и луксозни масла. Всъщност, много от терапиите в хубавите СПА центрове в Мароко се правят с продукти на базата на арганово масло. Съвсем обяснимо, аргановото масло е местен продукт и известен по цял свят с благотворните си свойства. И ако прекарате повече дни в Мароко, ще усетите, че тази специфична миризма ви преследва навсякъде – в баните, в хотелите, по улиците, дори в ресторантите..

Spa O De Rose - Movenpick Маракеш
Spa O De Rose – Movenpick Маракеш

Станахме от масажа много освежени, пак ни почерпиха по един чай и ни оставиха да се глезим край джакузито и зоната за релакс. Ние пък се поснимахме, малко странно ни гледаха за това, но май не сме първите.

Мими и Елена на баня в джакузито
Мими и Елена на баня в джакузито
Разни красоти в СПА центъра на хотела
Разни красоти в СПА центъра на хотела

После решихме да отидем да полежим на външния топъл басейн, но на Мимето все ѝ е студено и се прибрахме скоро. Пак да полежим и помързелуваме в стаята и да си направим по едно еспресо, че хубавото еспресо е рядкост в Мароко.

Мимето в стаята се радва на макароните, които ни бяха оставили за добре дошли
Мимето в стаята се радва на макароните, които ни бяха оставили за добре дошли
И стаята подредена, преди Мими да се покатери на леглото
И стаята подредена, преди Мими да се покатери на леглото

Вечеря в ресторант Urban Brasserie

Urban Brasserie е един от другите ресторанти в хотел Movenpick и замисълът му е да предлага наслада за всички любители на вкусната храна, комбинирайки вкусове и аромати от всички краища на света. Разбира се, и тук менюто е обвързано с наличността на пресни и качествени сезонни продукти. Темата се сменя всяка седмица и всеки ден има някакви различни дневни предложения.

Ресторант Urban Brasserie - Movenpick хотел Маракеш
Ресторант Urban Brasserie – Movenpick хотел Маракеш

Ние явно попаднахме на италианска седмица, някаква духовна връзка имаме с Италия явно. Но никак не съжаляваме от това. Андрей си поръча салата Капрезе, Мими салата с артишок. На масата ни се появиха и пица и брускети. И пак по една чаша вино. Чудесно и освежаващо бе усещането да се приближим с една стъпчица към предстоящото ни прибиране на следващия ден през Милано към София.

Салатата с артишок на Мими - ресторант Urban Brasserie, ресторант в Маракеш
Салатата с артишок на Мими

За основно си поръчахме отново риба и телешки стек, макар малко да надценихме възможностите си за справяне с всичко вкусно. Телешкият стек бе един от най-хубавите, които сме опитвали, но и най-големите.

Рибата
Рибата
И огромният телешки стек
И огромният телешки стек

И накрая почти нямахме място за десерта, но нямаше как да не пробваме и него. Пак сме в Италия – афогато и каноли.

И отново любовният поглед на Мими към десерта - ресторант Urban Brasserie
И отново любовният поглед на Мими към десерта – ресторант Urban Brasserie
Канолите
Канолите

След тези последни моменти от вечерята част от спомените ни вече се губят. Не защото сме се напили или нещо подобно, а защото това бяха и последните значими моменти от нашето мароканско приключение. Бе почти полунощ и бързо се отправихме към стаите, за да съберем багажа, и да станем в 5 сутринта, за да се отправим към летището и оттам към дома.

Още малко за Movenpick хотел Маракеш

Хотел Mövenpick Hotel Mansour Eddahbi Marrakech е петзвезден, намира се в централната част на Маракеш и е на около 3-4 км от медината и централния площад. Пеша се стига за около 30-40 минути, с такси е много бързо, но с местните таксита невинаги ни бе приятно да се пазарим и май предпочитаме разходката пеша. Комплексът е доста голям, има 7 сгради, над 500 стаи, 4 ресторанта, 3 басейна, спа център и йога център и обширен двор с много зеленина.

Дворът на хотел Movenpick Маракеш
Дворът на хотел Movenpick Маракеш

Хотелът е вдъхновен от султан Ахмед ел Мансур, шестият и най-известният султан от Саадинската династия, управлявал през 16 век. Той е заслужил и прозвището Златния и има големи заслуги за разцвета на Маракеш като имперски град. По негово време е строен и дворецът Ел Бади, който сега е в руини, но е популярна туристическа атракция.

Част от фоайето на хотела - Movenpick Marrakech
Част от фоайето на хотела
Друга интересна част от фоайето
Друга интересна част от фоайето

Макар да е в центъра на града и в много отношения да прилича на бизнес хотел, всъщност изглежда много подходящ и за семейна ваканция или просто за туристи като нас, които, освен да изучават всички елементи от мароканския свят, държат на качествената почивка. Има си и детски кът с аниматори и детегледачки и ние като семейство с радост бихме го избрали и за семейна ваканция, ако имаме възможност.

И за финал да отбележим, че престоят в такъв хотел може да изглежда като разсейване от по-важното в случая, а именно разглеждането на самия Маракеш. За нас не е точно така. По-скоро бе възможност да се насладим на Маракеш така, че да запазим хубавите спомени и емоции, без да сме изгубили разсъдъка си от културния шок.

И нашият скромен екип в Movenpick хотел Маракеш
И нашият скромен екип

Booking.com


Малко от Мароко в София

[info]И ако скоро не сте се запътили към Мароко, а ви се иска да пробвате мароканска кухня. В София можем да ви препоръчаме да посетите един от по-интересните за нас ресторанти – Марокански ресторант Annette, за който сме споделяли и преди впечатления. [/info]

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Ако ви е любопитно кралство Мароко, може да се разходите с нас из всички места, които сме посетили из категорията ни за Мароко.

Може да ви хареса също

Copyrighted Image