Multi Culti гастро бар, Пловдив

Из уличките на Капана животът кипи като в мравуняк, почти денонощно. От сутрешното кафе и палачинки, през така модерния брънч, който най-често се изразява в поширани яйца или някакъв вид сандвичи, до късна вечер, когато вечерите са дълги, а възможностите да се наслаждаваш на хубаво вино, бира или пък коктейли са почти неограничени. Капана е така многолик и някак естествено през последните години се превърна в сърцето на Пловдив.

За нас тази разноцветна гледка винаги е била много любопитна, и в буквалния, и в преносния смисъл. И с всяка изминала година я гледаме с различни очи. Ще караме направо – все по-често идваме тук заради храната, а разнообразните ресторантчета и барове на Пловдив, голяма част от които концентрирани именно в Капана, са основен магнит за нас.

И този къснопролетен уикенд сме така, оставили сме децата и към обяд се гмурваме из морето от улички с цветни лампички над главите и многобройни дървени столчета и масички по тях. Отвън много от заведенията си приличат, но пък иначе съвсем не са еднакви. Най-хубавото е, че хубава храна има на доста места. Обядът ни в този ден е бърз, храната е страхотна, но все ни се струва, че масите в заведението са твърде близо една до друга и ни иде да се намесим в разговорите на околните. Хапваме леко, решили сме да направим по-дълга вечеря и да се възползваме от това, че сме без децата.

Събота вечер в Капана

Ще ни повярвате ли, ако ви кажем, че май сме остарели за Капана?

Капана, Пловдив
Капана, Пловдив

Капана в събота вечер през май (а може би и в делничните е така) е място, което буквално ври и кипи. Десетки чаши вино, коктейли, лимонади, бързи предястия или пък вкусни основни ястия те гледат от околните маси. Десетки разговори се водят едновременно на малките дървени масички, между които едва се разминаваш. А ние преминаваме и с любопитство наблюдаваме този дух, горящ в цветен пламък под залязващото слънце, докато разноцветните лампички над главите ни малко по малко светват. И някак бързаме, да се измъкнем от шумотевицата, да си осигурим малко лично пространство и да седнем спокойно на по чаша вино и поне 2-3 степенно меню в някое по-спокойно и вкусно място. Всъщност, избрали сме мястото, няма какво да се лъжем. Решили сме тази вечер да сме в гастро бар Мулти Култи – едно от най-популярните места за обяд, брънч и коктейли в Капана. А ние сме дочули, че вечерите там е малко по-спокойно и се настаняваме на масичката с гледка към отворения прозорец и живота навън.

Ани и калмарите
Ани и калмарите

В Мулти Култи сме идвали и преди, веднъж с децата, когато Ани изяде калмарите до последното кръгче – нещо не особено типично за повечето 5-годишни деца. Сега сме оставили децата на село и сме решили да се разходим из цялото меню, което пък е истинска разходка из кулинарията на цял свят.

Интериорът на Multi Culti
Интериорът на Multi Culti

Мулти Култи и шеф Марио Марински

Собственикът на Мулти Култи е шеф Марио Марински – усмихнат, но скромен млад готвач, на чиито кулинарни умения можем само да се възхищаваме. Основната му професия била сладкар, но според нас си е пълнокръвен готвач, който предлага в менюто си умопомрачителни салати, супи, предястия, брънч идеи и, разбира се, десерти.

Разказа ни, че Мулти Култи е наистина страшно популярно място за брънч и обяд в Капана – нещо, в което и сами се уверихме на следващия ден. В съботния ден бе поширал 54 порции яйца до нашето пристигане, или над 100 броя яйца. Яйцата се  предлагат в три разновидности – Бенедикт с бекон, Нептун  (сьомга и хайвер) и вариация със спанак. Ние, като фенове на морската храна, избрахме да опитаме тези със сьомга и са първото нещо, което бихме ви посъветвали да си поръчате още с влизането в ресторанта.

 Яйца Нептун в Мулти Култи
Яйца Нептун в Мулти Култи
Вероятно едни от най-известните яйца в Пловдив
Вероятно едни от най-известните яйца в Пловдив

Разбира се, разпитахме Марио по цялото меню, а и той добре ни разходи. Японската салата бе с невероятно вкусни скариди и дресинг от манго. А предлаганото в заведението запечено Халуми е някакво много специално, произвежда се от някакъв палестинец, който си има мандра, но изнася цялото си производство за Дубай. Е, почти цялото. Страшно вкусно бе сиренцето, гарнирано със сладко от рози, орехи и грозде.

Японска салата със скариди в Гастро бар Multi Culti
Японска салата със скариди
Запечено халуми със сладко от рози - Гастро бар Multi Culti
Запечено халуми със сладко от рози

А всичките тези неща комбинирахме с превъзходно предложение за вино – Bird’s Harvest Семийон от винарна Еолис. Впрочем, това е едно от вината, които обичайно се предлагат и на чаша в Мулти Култи. Другото предложение на чаша бе тамянка на Villa Bassarea, също чудесно лятно вино. Обичаме места, където можеш да пиеш хубаво вино на чаша и имаш добър избор!

Вегетариански бургер VS агнешко

 Още в началото леко разочаровахме Марио, че не можем да оценим препоръчания от него ирански кебап. Но нямаше как, не обичаме агнешко. Но пък изборът ни пак се оказа отличен. Андрей си избра татарско кюфте, приготвено с домашно мляна и овкусена кайма, сервирано с домашен чипс със самардала. А Мими изненада дори себе си като си поръча вегетариански бургер с кюфте от гъби. Той пък се оказа наистина изненадата на вечерта и заедно признахме, че това е едно от най-вкусните вегетариански ястия, които някога сме опитвали.

Семпъл на вид, но незабравим на вкус - Вегетариански бургер в Мулти Култи
Семпъл на вид, но незабравим на вкус – Вегетариански бургер в Мулти Култи
И чудесните кюфтенца на Андрей
И чудесните кюфтенца на Андрей

Мулти Култи и виното

Може би дойдохме малко предубедени, но за решението да дойдем на вечеря в Мулти Култи помогна и нашият винен приятел – сомелиерът Йордан Русев, който е отговорен и за винения лист там. И си отидохме настроени, че ще има най-подходящото вино за храната ни. Не се разочаровахме. Някъде след страхотния цветен и минерален семийон на Еолис, пристигна още по-впечатляващото шардоне Monogram на Вила Юстина – вино с награди на световно ниво. А с основното си отворихме приятна, лека и плодова Сира, отново на Еолис, която бе чудесна компания в топлата пролетна вечер. Младежите на бара ни разказаха, че някои от предложените ни вина и по принцип се предлагат на чаша в Мулти Култи. А ние винаги оценяваме избора на хубави вина на чаша в заведенията, защото обичаме да имаме подходящото вино с всяка степен от менюто и трудно успяваме да комбинираме една и съща бутилка със салатата, основното и десерта.

Библиотеката с вина и напитки е страхотна част от интериора в Мулти Култи
Библиотеката с вина и напитки е страхотна част от интериора в Мулти Култи

За десерт – торти и коктейли

Докато се суетяхме и ахкахме около вкусотиите в чиниите и чашите си, по масичките навън неусетно започна да кипи живот. Японската салата, която и ние бяхме хапнали по-рано, се оказа едно от топ ястията и я имаше на всяка маса. Поръчките за поширани яйца също явно не спираха, но най-любопитната и красива част от пейзажа се оказаха коктейлите. Всъщност, после ни разказаха, но вечер Мулти Култи е популярно място за коктейли. И макар да сме изоставили твърдия алкохол от години и да не разбираме нищо от коктейли, нямаше как да не си поръчаме и ние, с десерта.

Авторски коктейл в Мулти Култи
Време за коктейли в Мулти Култи

И така, на масата пристигат торти Гараш и Павлова, и двете страхотни. А след тях две атрактивни чашки нещо розово-червено в тях. В едната – Хемингуей Дайкири. В другата – един от коронните авторски коктейли на Мулти Култи, наречен Северна Америка и сервиран с чаша с полепнал от външната страна червен пипер.

Андрей, който много обича торта
Андрей, който много обича торта

И тук бе моментът, в който и ние се измъкнахме от тихата си вътрешна маса, поседнахме на стъпалцето към улицата с по чаша коктейл в ръка и се сляхме с вечерния дух на Капана и Пловдив. Където животът ври и кипи, но те оставя и да му  се насладиш отстрани, без да те притиска, ако това е предпочитаният от теб начин.

Вечер в Multi Culti, Капана, Пловдив
Вечер в Multi Culti, Капана, Пловдив

За една перфектна вечер, ви препоръчваме да отседнете някъде в Капана и да се приберете пеша по оживените улички след вечерята. Ние направихме точно така. Ако сте с кола и предпочитате да се настаните на по-спокойно място със сигурен паркинг, можем да ви препоръчаме тозии много приятен и луксозен апартамент с гараж (паркирането е почти невъзможно в Капана).

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image