Миконос – островът на ветровете и лабиринтът от бели улички – Циклади, Гърция

„Островът на ветровете“ е един от прякорите на Миконос и ние слязохме на пристанището на Миконос, Гърция точно в пролетен ден, олицетворяващ го. Вятърът бе толкова силен, че дори да нямаше този „прякор“, бих му го лепнал веднага. Тези ветрове през лятото приятно разхлаждат напечените от слънцето туристи и сгради, но нас ни накараха да си наметнем по едно яке и да се отправим на една разходка, причинила ни снимки със странни прически. Остров Миконос беше решил да си заслужи името.

Хора, остров Миконос, Гърция
Хора – главният град на остров Миконос, Гърция

Освен Миконос, наричат главния град и Хора (Χώρα), което често се използва за главния град на някой гръцки остров. Ще го засечем и по други острови.

Разходката по крайбрежието е предизвикателство, почти не се чуваме и виждаме едни други, вятърът разхвърля коси, рокли и ризи. Но когато се вмъкнем в някоя от уличките в лабиринта, в който всички се губят, вятърът утихва. А главният град на Миконос, който се казва по същия начин, наистина е лабиринт.

Остров Миконос
Остров Миконос

“Губя се в болници, в молове и в Миконос” – тази шега си подхвърлят помежду си гръцките ни колеги, докато приближаваме острова. Миниатюрни пешеходни улички, обградени от белосани сгради със стръмни и високи стълбища ни поглъщат. Само една уличка навътре вятърът вече не се усеща. Навсякъде е пълно  с магазини на луксозни марки, сергийки със синьо-бели сувенири и множеството ресторантчета. Да се изгубиш в лабиринта е лесно, а и задължително.

Мими из уличките на Миконос
Мими из уличките на Миконос

В тази история ви разказваме за остров Миконос в Гърция от гледна точка на туристи на круизен кораб, които имат само няколко часа и една вечеря на острова. В този ден бяхме отплавали от пристанище Лаврион (Атина) с красивия кораб Олимпия и бе началото на първия ни круиз със Celestyal Cruises: На круиз в Егейско море – Миконос, Кушадасъ, Патмос, Крит, Санторини . Пътуването ни отведе и до Санторини, Патмос, Крит и Кушадасъ.

В Миконос вратите и прозорците на къщите се боядисват основно сини, зелени и червени. В миналото сини са били прозорците и вратите на моряците, зелени на фермерите, а червени на всички останали.
В Миконос вратите и прозорците на къщите се боядисват основно сини, зелени и червени. В миналото сини са били прозорците и вратите на моряците, зелени на фермерите, а червени на всички останали.

Миконос и историята за Pierro’s

Нашият гид – австрийката Криста, ни вмъква между две църкви и започва да ни разказва как Миконос станал известен сред туристите. Точно там, между църквите, в началото на 70-те години бил отворен емблематичният бар Pierro’s. Негови основатели са художникът Пиеро Аверса и микониецът Андреас Куцукус.

Мястото където се е намирал емблематичният бар Pierro’s
Мястото където се е намирал емблематичният бар Pierro’s

Pierro’s отваря през 1972г. и е бил спокойно място за питие преди вечеря и е затварял преди полунощ. Пиеро Аверса е бил известен сред артистичните среди и барът започва да се пълни с артисти от цял свят. През 1973г. Пиеро се отказва от бара и Андреас откупува неговия дял. Но Pierro’s остава притегателно място и става известен сред артистите като място, много толерантно към всички. В следващите десетилетия този бар останал една от емблемите на безкрайния купон и гей живота в Гърция. А островът, със свободомислещия си дух, се превърнал в магнит за световноизвестни посетители.

Pierro’s се енамирал между това параклисче и църквата  ""Агия Кириаки (Света Неделя)
Pierro’s се енамирал между това параклисче и църквата „“Агия Кириаки (Света Неделя)

Криста бе изключително подробна в разказите си за мястото и отношението на местните. Барът се е намирал между две църкви и почерпените артисти се радвали на велики партита с малко задръжки, а местните мъже се притеснявали да минават наблизо. Сега мястото е изключително приветливо и красиво, но бар Pierro’s не работи от 2005г. и има друг на негово място, не с толкова колоритни гости.

Църквата  "Агия Кириаки (Света Неделя)"
Църквата „Агия Кириаки (Света Неделя)“

10 юни 1961г.

На Миконос гостуват много звезди, но те са в частни вили и на частни басейни, имат си готвачи и може да ги срещнете само в най-скъпите и хубави ресторанти, ако имате късмет. Но друг „катализатор“ на популярността на Миконос е любовта на Джаки О. към Гърция и Миконос. Наскоро попаднах на снимки на Джаки Кенеди, тогава първа дама на САЩ, пристъпяща на пристана на Миконос на 10 юни 1961г., страшно елегантна, както винаги. Може би Джаки Кенеди Онасис е една от съставките на популярността на Миконос.

Макар че сме извън сезона Миконос кипи от живот
Макар че сме извън сезона Миконос кипи от живот

Партитата на Миконос

Ако искате да усетите духа на Миконос, вероятно трябва да се впуснете в нощния живот на острова, който привлича хора от цял свят. През 60-те и 70-те години на миналия век Миконос става магнит за бохеми и бонвивани и до днес този дух се е запазил. Тук може да срещнете почти всяка знаменитост, за която се сетите. Криста започна да изброява всички известни хора, които се сещаше, че са посетили острова миналата година и списъкът бе огромен.

Магазинът Louis Vuitton естествено се вписва сред другите луксозни марки
Магазинът Louis Vuitton естествено се вписва сред другите луксозни марки
Магазинчетата на Миконос
Магазинчетата на Миконос

Миконос е известен с нощния си живот, безкрайните партита, ако обърнете внимание на магазините, всички магазини работят от 10 сутринта до полунощ и след това. Но и цените на всичко са много високи.

Мими оглежда магазините из острова
Мими оглежда магазините из острова
Църквите на Миконос
Църквите на Миконос

Църквите на Миконос

По тесните бели улички са прилежно подредени луксозни магазини и барове. Но по-интересно ни е да питаме за живота на местните. В главния град (с население около 3700 постоянни жители) има над 40 обществени църкви и около 600 частни параклиса. Поради ограничената площ на острова, има проблем и с гробните места. Затова всяко семейство си строи собствен параклис за важни семейни събития и съхранение на тленните останки на преминалите в отвъдното.

Църквата Панагия Парапортиани (Εκκλησία της Παναγίας της Παραπορτιανής)

Много от църквите на Миконос се отварят само на празника на патрона на църквата. Наскоро четох една история за Миконос от преди почти век, където пътешественикът се възхищаваше от звънна на стотици камбани по време на празник в Миконос. Ние нямахме късмета да чуем стотици камбани, но през май все още сезонът на туристите не е дошъл и ние спокойно се впуснахме в изследване на белия красив град.

Пред Митрополитската църква на Миконос
Пред Митрополитската църква на Миконос

Миконос и мелниците му

Стигаме и до известните вятърни мелници на Миконос, които допреди туризма осигурявали прехраната на острова. Вятърните мелници на Миконос са построени през венецианския период на острова – XVI век, и работят до средата на XX век. На острова се предполага, че е имало 28 мелници, но днес са запазени около 16, от които 7 са в Хора (Миконос). Една е музей, друга се дава като хотел, в една си живеят хора или поне така ни разказаха.

Вятърните мелници на остров Миконос
Вятърните мелници на остров Миконос

На остров Санторини има цели хотели в новоизградени сгради с външния вид и формата на вятърни мелници.

Една нелепа и страшно некомфортна снимка, която би разочаровала всеки фотограф, еми тази си имаме.
Една нелепа и страшно некомфортна снимка, която би разочаровала всеки фотограф, еми тази си имаме.

Опитваме се да си направим някоя снимка покрай мелниците, вятърът е ужасно силен, хора няма много, но и не е като да сме единствени. Може би повечето са от нашия кораб, все пак времето можеше да е по-добро за разходка. Вмъкваме се измежду уличките на „Малката Венеция“, супер романтично кварталче с красиви стари къщи, построени на ръба на морето, надвесили се над вълните.  Отправяме се да вечеряме в BouBoulo Fine Mykonian Cuisine.

Квартал „Малката Венеция“ в Миконос и къщите над морето
Квартал „Малката Венеция“ в Миконос и къщите над морето
Ресторанти по крайбрецната на Хора/Миконос
Ресторанти по крайбрецната на Хора/Миконос
В Миконос може пък да се отправите да изядете и някой гирус или сувлаки
В Миконос може пък да се отправите да изядете и някой гирус или сувлаки, цените са около 15евро за порция

BouBoulo Fine Mykonian Cuisine

Верни на принципа си, винаги да се озоваваме в хубави ресторанти се озовахме и в BouBoulo на брега на заливчето на град Миконос. Ресторантът се оказа изключително приятен, с добра музика и прекрасно обслужване, но с шумна компания американки. Но американци има почти навсякъде. Бяхме се доверили на приятелите ни от Гърция да ни подберат менюто и приятно прекалихме с яденето.  

Остров Делос – ЮНЕСКО

Остров Делос в днешно време е музей на открито. Според гръцката митология близнаците Артемида и Аполон са били родени от Лето на остров Делос. Островът е „покрит“ с история, храмове и всякакви руини от гръцко и римско време. Днес на острова почти няма жители, според Wikipedia има 24-ма. Но ние не успяхме да го посетим и си запазваме тази история за другия път.

Остров Миконос
Остров Миконос

Кога да посетим остров Миконос?

Всъщност май месец, точно когато сме на острова, трябва да е най-доброто време да сте на там, както и юни, септември и октомври. Времето трябва да е приятно топло, дори през юни да става за плаж. Ние нямахме този късмет, но никой не може да заповядва на времето и то си е на късмет. Но Миконос през юли и август е препълнен с туристи. За да ходиш по улиците, трябва да „разбутваш“ хората. Но пък тогава са най-големите партита и плажове, а баровете са препълнени с хора. Кога да посетите Миконос зависи изцяло от вашата натура. За нас май месец се оказа прекрасен, успяхме да се разходим и да се налюбуваме на белите романтични сгради, да видим църквите, да стоим пред вятърните мелници и да вечеряме почти на спокойствие.

Дъждовният сезон на Миконос е от октомври до март, но Цикладите са като цяло слънчеви острови.

Площадче в Миконос и статуя на гръцката героиня Манто Маврогенус
Площадче в Миконос и статуя на гръцката героиня Манто Маврогенус

Как да посетим Миконос?

На острова има летище и е достъпно с повечето нискотарифни авиокомпании. Също полети има и на Aegean Airlines от Атина. От Атина може да хванете и ферибот. За нас бе изключително удоволствие да посетим Миконос с круизен кораб, за който ви разказваме тук. И, макар че, времето ни бе ограничено, се радваме, че имахме шанса да се потопим в духа на Миконос (извън сезона).

Booking.com

Миконос е изключително слънчево и приятно място и понеже искам да видите и малко слънчеви снимки, разгледайте статията на Ради от LifeBittesblog, великолепни слънчеви снимки и още една истрория за Миконос.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image