Несебър

Лятна история за Стария град на Несебър

33 minutes read

С годините свикнах с несебърските сергии. Преди се вълнувах, че всичко е някакъв кич от китайски стоки и еднотипни сувенири, но някак си взех да свиквам и да са ми „част от пейзажа“. Това вероятно не е хубаво, но пък започнах да се наслаждавам повече на града и да търся остатъците от красотата на Месемврия и от типичните за Стария Несебър улички измежду дървените къщи с каменен първи етаж, както всички си представяме града в спомените си. И така, почти като турист се вмъквам в Стария град на Несебър.

Снимаме се пред мелницата на Несебър, весело ни е. Няколко млади дами, явно на моминско парти ни молят да ги снимаме с техните телефони и също изключително много се забавляват. Лято е и е доста горещо и чакаме вечерта, за да се разхлади, но разходката в стария град на Несебър е задължителна след цял ден на плажа.

Лили, Ади, Ани и Мими из улиците на Несебър
Лили, Ади, Ани и Мими из улиците на Несебър

Важно е да отбележа, че в тази разходка сме с Лили Узунова, която е натурална несебърлийка и ни подсказва някакви подробности, които бихме изпуснали иначе. Също има и прекрасна статия за Несебър „РОМАНТИЧНО ПЪТЕШЕСТВИЕ В СТАРИЯ ГРАД НА НЕСЕБЪР

По улиците на Несебър

Ако обърнете внимание на имената на улиците на Стария Несебър, ще ви разкрият много неща в историята на Несебър (Месембрия или Месемврия в различни периоди). От новия към стария град ви води ул. „Хан Крум“. Хан Крум е първият български владетел, който превзема града през 812г., когато е бил част от Византийската империя по времето на Михаил I Рангаве  и го присъединява към българската държава.

И понеже Мими все се оплаква, че се „отнасям“ в имена и дати, които може да проверите в Уикипедия, сега ще ви разходя из Стария Несебър. Заставате в началото на провлака, който свързва континента с малкия полуостров, на който е разположен стария град, и се наслаждавате на гледката, която в днешно време е доста приятна.

Старият Несебър, гледан от въздуха, е един впечатляващ и уникален град, разположен на малък полуостров в Черно море, който се свързва с континента чрез тесен провлак. Полуостровът на Несебър е с дължина около 850 метра и в най-широката си част е около 350 метра и има характерна форма, която ясно се откроява на фона на сините води на Черно море. От височина се виждат каменни стени в западната част на полуострова, останки от крепостни съоръжения и множество църкви из целия полуостров. Червените покриви и тесните калдъръмени улички придават уникален чар на стария град Несебър.

А ние тръгваме на разходка по провлака, покрай нас често минават атракционните влакчета, които свързват през лятото Несебър със Слънчев Бряг и също са добра идея да се разходите до града, ако сте отседнали в Слънчев Бряг. Спираме с всички други да се снимаме на Вятърната мелница на Несебър.

Мелницата, символ на Несебър

Всички сме виждали снимки на мелницата на Несебър, емблематично място е и изключително красиво. Но знаете ли, че тази мелница е тук отскоро? Сегашната сграда е възстановка, направена през 70-те години на XX век по снимки и разкази на съвременници на автентична и съществувала на това място действаща мелница.

Мелницата в миналото е била построена през XIX век. Тогава в Месембрия (Несебър) са живели основно гръцки семейства, които вероятно след спогодбата Моллов-Кафандарис, са се преселили в Гърция. А мелницата е разрушена след земетресение през 1929г. и след това напълно демонтирана. Има една много популярна стара снимка от 50-те години, на която се вижда провлака, и един автобус с червена каросерия и бял покрив, минаващ по пътя и младеж, подпрял се на улична лампа с бял панталон и червена блуза. На тази снимка, която може да видите и в интернет, липсва мелницата, която през тези години все още не е възстановена.

В днешно време мелницата е и музей, в който се помещават временни експозиции, обикновено през лятото. Но най-важното е, че е станала символ на град Несебър. Сега, може да не съм прав, но мисля, че в миналото дървената постройка над каменните основи е можела да се завърта по посока на вятъра, или поне ако гледате стари снимки, ще видите, че е насочена на север.

В Месемврия са съществували повече от 5 вятърни мелници, като в днешно време може да видите три. Възстановената,  има една вградена в хотел, който се намира в началото на провлака в Новия град (тогава това е било извън града) и каменната част на още една, която се намира в северния край, точно до останките на базиликата „Богородица Елеуса“.

Месембрия

Продължаваме разходката и стигаме до Западната крепостна стена и портата, която е, може би най-насочващото място към античността на града, който до XXвек се е казвал Месембрия или варианти на името. Оттук тръгва и ул. „Месамбрия“, а друга една уличка се нарича ул. „Мена“, която е кръстена на основателя на града, който се казвал според едни източници Мена, а според други Мелса, бил е с тракийски произход и на него е бил кръстен града – брия (от тракийски език – „град“).

В Месембрия се е родил легендарният древногръцки баснописец Езоп (620 г. пр. Хр.), който бил убит в Делфи през 564г. пр. Хр. от делфийските жреци заради осмиване на боговете (да ви насоча, към още едно интересно място, за което сме писали).

VI век пр. Хр.: Благодарение на двете си удобни пристанища – южно и северно – градът се превръща в оживен търговски център. Засилената търговия и корабоплаване водят до появата на първите гръцки заселници – дорийци. Под тяхно влияние градът се трансформира в античен полис, наречен Месамбрия Понтика. Характерна за елинските градове архитектура оформя облика му – изграждат се амфитеатър, крепостни стени, жилищни квартали и множество храмове. Разцветът на морската търговия е белязан от сеченето на собствени монети.

72 г. пр. Хр.: Месамбрия е завладяна от римляните и се превръща в ключов търговски и културен център по черноморското крайбрежие на Римска Тракия.

812 г.: Градът става част от българската държава за пръв път по време на управлението на хан Крум. Впоследствие историята му е белязана от редуване на българска и византийска власт.

Градът е преименуван на Несебър през 1934г. Тогава къщи в днешната нова част на града не е имало.

UNESCO

Още сме на крепостната стена и точно тук, отдясно ще видите знака:  „Несебър – град световно наследство“, с който се отбелязва, че градът е в списъка на ЮНЕСКО. А ако тръгнете наляво, ще попаднете на ул. „Жана Чимбулева“. Жана Чимбулева е археолог и историк, който се е борил за развитие на музейното дело в Несебър и за включване на Стария Несебър в списъка на UNESCO (1983 г.) Също допринася за създаването на съвременния археологически музей в стария град. Който се намира малко след западната крепостна стена.

Картата на Несебър и малко сладолед

Още със стъпването на улица „Месамбрия“, двете ни дъщери Ани и Ади се залепиха за релефната карта на Несебър. Която е прекрасна възможност, за да им покажем къде сме и какво ще видим в града, освен мястото за сладолед.

Тук сме с Лили, тя е отраснала в Несебър, дядо ѝ е рибар и ни е много добра приятелка от години. Разказва ни истории от съвременен Несебър. По-млада е от нас и историите ѝ са от сегашната действителност. А аз не помня много от 80-те, когато може да съм бил на море тук, а може и да не съм бил. Вълнувало ме е морето.

И така Лили ни води за сладолед в „сладоледен салон Клио“, до археологическия музей. Това място предлага много видове сладолед, които се правят в Несебър и са си сладолед (не джелато). Избираме най-странните, които се сещаме и сме доволни. Лили ни обяснява, че винаги оттук си купуват сладолед. Не е евтин, но кое ли е евтино в сезона?

Църквите на Несебър

Връщаме се на ул. „Месамбрия“, свиваме по улица „Митрополитска“, минаваме покрай красивата църква „Христос Пантократор“ и парка около нея с малка детска площадка. И на площад „Месамбрия“ има чешма, където децата се измиват, че са омазани със сладолед. Може да пиете от водата.

Базиликата Света София – Старата митрополия

Стъпките ни ни водят към базиликата „Свети София“, известна още като Старата Митрополия. Някога тя е била не просто църква, а сърцето на духовния живот в Месемврия. Тук, в резиденцията на несебърския митрополит, са се решавали важни църковни въпроси, засягащи множество черноморски градове. Неслучайно базиликата е била катедрален храм на Месемврийската епархия.

През 1441 г. в „Света София“ е погребана византийската принцеса Матаиса. Тази висока чест е била отредена само на най-видните граждани на Месемврия. За да почетат паметта й, в една от арките на църквата е изградена красива гробна камера от варовикови блокчета. За съжаление, арката е разрушена в миналото, а от нея са останали само основи, които все още могат да се видят на входа на Митрополията.

Българският народ е съхранил надгробния камък на Матаиса от набезите на турците. За да го предпазят, той е преместен в църквата „Св. Спас“ и вграден в подовата настилка. Там, скрит от погледите, камъкът е престоял дълги години, далеч от опасността да бъде използван за строителен материал.

Днес надгробната плоча на Матаиса Кантакузина-Палеологина е изложена в третата зала на Археологическия музей в Несебър. Там, сякаш оживяла от миналото, тя ни разказва за величието на Средновековна Месемврия, за блясъка на Византийската империя и за съдбата на една забележителна жена.

Още несебърски църкви

Подробно за църквите на Несебър ще ви посъветвам да прочетете статията на Лили „НЕСЕБЪР И НЕГОВИТЕ ВЕЛИКОЛЕПНИ ЦЪРКВИ“, изключително интересно е да видите историята от гледната точка на човек, отраснал из тези красиви улици.

Къщите на Несебър

Провираме се през улиците, ако сте тук към края на лятото, може все още да усетите мириса на смокини, в началото на лятото го няма още. Около нас са типичните двуетажни несебърски къщи. Някои автентични, някои имитиращи старата архитектура.

Типичните за Несебър гледки
Типичните за Несебър гледки

Несебърските къщи, известни още като черноморски къщи, са емблематична част от архитектурното наследство на града. Изградени в стил, характерен за българското Черноморие през 18-ти и 19-ти век, те се отличават със своята красота, функционалност и уютна атмосфера. И аромат на дърво. Обикновено първият етаж е изграден от камък, а вторият е от дърво.

Разходката ни из стария град Несебър е истинско пътешествие във времето. И съвременните сергии и магазинчета не успяват напълно да скрият чара му. С всяка стъпка сякаш се докосваме до историята, до бита и културата на хората, живели тук преди векове. Тези къщи са не просто архитектурни паметници, те са живи свидетели на миналото, които ни карат да се чувстваме част от нещо по-голямо.

Вкусно в Несебър

До старата Митрополия сте съвсем в центъра на полуострова. Вероятно вече се оглеждате и за ресторанти или други вкусни места. Хубав ресторант в Стария Несебър все още не знам, но с моята по-добра половинка Мими, знаете че сме големи любители на хубавото вино. Насочваме се към Wine shop & bar „REGION“, това е мястото, което ви препоръчваме за вино тук, имат малък и изключително приятен двор, а винената им селекция е само от български вина, но наистина добри. И както казва Лили „Отбивам се често и ако трябва да съм честна е едно от най-приятните места, които можете да откриете в стария град на Несебър.“

Преди години ходихме често и в Еко бар При Майкъл, където пиехме коктейли в обстановка подобна на пещера. Менюто е с морска тематика, а сред коктейлите ни очакват ”Несебърски нощи”, „Морска пяна” и други тематични. А, за да го откриете трябва задължително да следите картата, тази част на Несебър е като малък лабиринт.

За сладоледа вече казахме, той ви е началото на разходката  – сладоледен салон Клио.

За вечеря ми се иска да ви заведа до едно място с гледка към Стария Несебър и с изключително вкусна храна. Ресторант „Tony Gigi“ се намира на ул. „Изгрев“ в новата част на града, където ние седнахме по обяд. Мястото е с прекрасна и много хубава обстановка, тераси с гледка към Стария Несебър и меню, в което може да намерите черноморска риба и други вкусни ястия, приготвени с мисъл. Обслужването беше перфектно.

Рибарско пристанище в Стария Несебър

Като говорим за вкусна храна се сещам за лодките на рибарското пристанище в Несебър. Тук все още може да срещнете несебърлии рибари, които ловят риба по изгрев слънце и ако е добър уловът може да си купите риба от тях около 10ч. сутринта – пресни попчета или сафрид, а през есента попитайте дали не е излязъл вече карагьоз или паламуд.

Рибарско пристанище в Стария Несебър
Рибарско пристанище в Стария Несебър

Какво българско вино да търсим тук

Черноморският регион е богат и на винарни. И няма да пропуснем да ви препоръчаме: винарна „Страцин“ е не особено голяма винарна в село Страцин, което е на около 30 км от Несебър, а лозята са им разположени близко до морето между Поморие и Ахелой. Сигурен съм, че техни вина има в бар „Регион“, но вероятно и на много други места. А ако им се обадите предварително, може да си уредите и дегустация във винарната. Залата им за дегустации е много уютна.

Ако търсите препоръка за други вина, които да опитате тук, хубави винарни от региона са Тохун, Черноморско злато, Салла Естейт, Санта Сара, Старо Оряхово. Малко по на север, но пак от Черноморския регион са Жарава и Одесос.  Все винарни, на които вината са изключително добри.

Южния плаж – любим плаж в Несебър

За мен най-хубавият плаж в Несебър е Южният плаж. Обичам да ходя там и да се наслаждавам на хубавата и широка плажна ивица. Морето е плитко в началото и водата е прекрасна дори през юни. Децата обожават да играят тук и не на последно място, сме близко до приятелите ни.

Чадърите и шезлонгите на Южния плаж на Несебър през 2024г. са по 8лв. броя.

Съвети за Стария Несебър

Паркирайте на паркинга от северната част на града. Т.е. като минете провлака, завийте наляво и ще стигнете до него. Платен е, има варианти на час или за цял ден.

Използвайте таксита в изключително краен случай.

В стария град не бих препоръчал банкоматите. Ако търсите банкомат на някоя банка, ще видите, че има само два, всички други не са към определени банки, а те са много.

По сергиите има много шарени и симпатични неща, но сме виждали същите навсякъде (разбирайте в Турция, Гърция и Египет също).

Казах ви по-горе, къде да отидете за вино!

С атракционно влакче лесно може да пътувате между Слънчев Бряг и Несебър, лично аз го предпочитам пред такситата. Има и по-скъпи варианти с корабче.

Най-близко летище – летището на Бургас.

Най-близка ЖП гара е гарата в Бургас. 

Хотели в Несебър

Booking.com

Хотели в Слънчев бряг

Booking.com

Още интересни места наоколо, за които сме писали:

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image