Home ПътешествияБългария Никополис ад Иструм – римският град на 20 км от Велико Търново, за който може да не сте чували

Никополис ад Иструм – римският град на 20 км от Велико Търново, за който може да не сте чували

10 minutes read

Отклонихме се от пътя Велико Търново – Русе по най-краткия възможен път към Никополис ад Иструм. Никак не бе добра идеята, тази малка отсечка от под два километра се бе запазила по-малко, отколкото многовековния каменен път от римско време.  Затова вече знаем, че за да стигнем до Никополис ад Иструм, е хубаво да минем през село Никюп. Но след 2 км бавничко и подрусващо шофиране се озовахме пред новичкия паркинг.

Всичко, свързано с римляните и с византийците, ни е много интересно и си бяхме заделили половин ден за това посещение, а за нашите разходки винаги може и повече. Не сме от най-бързите туристи. И въпреки че Никополис ад Иструм (или каквото е останало от него) не ни е първия римски град, в който любопитстваме (един от най-интересните, където сме били, е Помпей), се бяхме подготвили за още повече любопитстване.

Основаването на Никополис ад Иструм

В този разказ няма да има много история за нас, ние подскачахме по камъните, Ани духаше глухарчета, а Мимето четеше с интерес всяка табелка. Но освен че това бе прекрасна пролетна разходка, се опитахме да разберем повечко за римляните, които са живели в този град, който е бил един от най-важните в региона.

Чудесен пролетен ден за разходка

Чудесен пролетен ден за разходка

Всичко започва с Цезар Марк Улпий Нерва Траян Август, по-известен като император Марк Улпий Траян (Marcus Ulpius Traianus). Той е вторият от Петте добри императори, през управлението на които Римската империя достига най-голям разцвет. Та Никополис ад Иструм е основан след победата на римляните над даките през 106 г. Местоположението на града е много важно на главния път от Одесос (Варна) през Сердика (София) към западните провинции, както и от Нове (Свищов) към Византион (Истанбул) и към малоазийските провинции на империята.

По улиците на римския град

Още с влизането в историческия обект усетихме величието на мястото по идеално правата улица, която се откри пред нас. Сегашният вход е разположен до северната порта на града и като застанете пред нея, виждате издълбаните коловози от преминавалите някога тук колесници и каруци в камъка на входа. И оттам се ширна пред нас една от главните улици на града. Изградена от големи каменни плочи, запазена и до днес почти в оригинален вид и много красива. Дори без живота, който е врял и кипял на нея.

Тази улица е ориентирана почти идеално от север на юг и показва много добре организацията на Никополис ад Иструм. Градът е бил планиран в четирите посоки на света (ортогонална система), като улиците са се пресичали под прав ъгъл. Всички улици са били настлани с варовикови плочи и ограничени с бордюри.

Улица ориентирана от Север на Юг в римския град

Улица, ориентирана от север на юг в римския град

[info]В римските градове е имало две главни улици cardo maximus, cardo – римска улица ориентирана от север на юг, а maximus –най-голямата, а улицата, ориентирана изток – запад, била decumanus maximus. Ние не сме сигурни дали сме тръгнали по cardo maximus или само по някоя си cardo, следващия път ще проучим повече.[/info]

Анито насред рисмката улица, добре, че трафикът е слаб

Анито насред рисмката улица, добре, че трафикът е слаб

Перфекционизмът на древните римляни

С всичкия този перфекционизъм се откриват и много любопитни факти, като например, че улиците имат отклонение около 4°30‘‘ северозапад-югоизток, такова отклонение има слънцето само два дни в годината 31 март и 18 септември.  Интересен е факта, че за рождена дата на града се смята 18 септември, тъй като на 18 септември 53 г. в провинция Испания е роден основателя на града император Траян.

Улицата по-близо до централната част на града.

Улицата по-близо до централната част на града.

Градът, първоначално не е имал крепостни стени, но след нападение и плячкосване от костобоките през 172 г. са издигнати 8-метрови стени с кули с височина до 12 метра. Крепостните стени пак са следвали посоките на света и е имало 4 порти – северна, южна, източна и западна. Най-главната порта е била западната, защото „всички пътища водят към Рим“ и се е наричала Porta Romana. А през III век след готските нашествия по нея са направени много промени.

На разходка из града

На разходка из града

Никополис ад Иструм и ВиК мрежата му

Римляните са известни с инженерното си мислене. Никополис ад Иструм се е снабдявал с един основен водопровод – Западния, който е с дължина 25км и от два по-малки водопровода. Главният водопровод е зидан акведукт, който води началото си от пещера до село Мусина. Водата се събирала в резервоар до западната крепостна стена и оттам чрез водопроводна мрежа (от глинени и оловни тръби) се снабдявали домовете и баните на римския град. А за канализация са били изградени големи канали под улиците на града, които са отвеждали отпадните води извън него. Каналите, както и част от водопроводните тръби, могат да се видят и до днес.

Останки от тръбопровод в Никополис ад Иструм

Останки от тръбопровод в Никополис ад Иструм

Ние, със спуснат крака в канализацията на града под пътя.

Ние, със спуснат крака в канализацията на града под пътя.

 
[info] За посещението си на Никополис ад Иструм си комуникирахме с директора на историческия музей във Велико Търново д-р Иван Църов. Удивителни хора работят по търновските обекти и много се стараят, тук успяхме да видим и последната книга на д-р Църов – „Акведуктите по българските земи II-IV век“, написана на български и английски език и с много красиви снимки и илюстрации. Скоро ще трябва да се сдобия с нея, стори ми се много интересна и любопитна, а аз обичам дебели и интересни книги. И тогава ще си говорим повече за акведукти. [/info]
 
Из Никополис ад Иструм

Из Никополис ад Иструм

Културата в Никополис ад Иструм

Разхождайки се из улиците на града и спирайки се на всякакви останки от постройки, можем много да се почудим кое какво е било, е разбира се, почти навсякъде пише. И пак трябва въображение, за да си представим живота в римския град.  Тук се е говорил старогръцки език и са се почитали богове с по-скоро гръцки произход: Зевс, Хера, Атина и други. Разбира се, е бил развит и култът към императора. Гражданите са били с пъстър произход – римски ветерани, траки, преселници от Мала Азия.

Централната част на града

Централната част на града

На мен интересна сграда ми се стори Одеонът. Сграда, събирала до 350 души и чиито основи виждаме и днес. Но ние няма да пишем за всяка сграда, трябва да отидете да усетите историята на място, да се разходите след варовиковите плочи и да оставите децата да берат глухарчета и да гонят гущерите. Да се почудите на римския инженерен гений. В града е имало голяма сграда с магазини и с отоплен под, за комфорта през зимата. Наистина чудна и любопитна разходка може да си направите в Никополис ад Иструм.

Одеонът

Одеонът

[info] Вече има и нови традиции покрай града. Тук се провежда и Античния римски фестивал „Нике – играта и победата”.[/info]

 

Още разкопки в римския град

Още разкопки в римския град

Краят на Никополис ад Иструм

Древният град най-вероятно е бил унищожен в края на VII век при нападение на аварите. И в днешно време градът остава извън всички съвременни населени места. Малко позабравен, но надявам се е събуден за нов живот.

Мимето се разхожда из Никополис ад Иструм

Мимето се разхожда из Никополис ад Иструм

Информация за работно време (обектът е отворен от април до октомври), както и за други административни неща на сайта на РИМ Велико Търново.

[divider style=“double“ height=“1px“ color=“#000000″]

[info]Когато се чудим къде да отседнем наблизо, ние си избрахме малък престой в Арбанаси, много красиво село с големи каменни зидове и много красиви стари църкви. Но пък си избрахме и хотел с гледка към Царевец и Велико Търново. За това ви го препоръчваме и на вас – Парк Хотел Арбанаси ****.[/info]

Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image