Home Винен туризъм Колко екстравагантно може да е оранжевото вино от димят

Колко екстравагантно може да е оранжевото вино от димят

6 minutes read

Orange Wine Barrel Fermented 2016 – Maryan Winery

През лятото на 2017г. нарочно се разхождахме из Еленския балкан и направихме едно от най-интересните си открития, което затвърдихме и през есента. И докато навън природата се готви за зимата, ние се радваме на любопитните и изискани вина на винарска изба Марян, от село Марян до град Елена.

Едно от най-любимите ни е Orange Wine Barrel Fermented 2016. То не се прави от портокали, както би ни подвело името, а е оранжево. Оранжевото вино се прави от бяло грозде, какъвто е прекрасният български сорт димят, което се смачква и ферментира заедно с ципите и семките. С две думи по технология за червено вино. За оранжевото вино на семейство Иванови сокът ферментира с ципите четири месеца.

Винарска изба Марян – къде да отидем за хубаво вино в Еленския балкан

Ако сте близо до град Елена, непременно се отбийте в

[tooltip tipcontent=“Google Maps“]село Марян[/tooltip]

. Там се намира и изба Марян на семейство Иванови. Радваме се, че познаваме голяма част от семейството Светла, Илия и Петър (другия брат не сме го срещали още). И имахме честта да си поговорим с енолога и агроном Стефан Чоранов. Тук ще може да опитате висококачествени вина от местни и не толкова местни сортове.

 

Какво да очакваме от оранжевото вино от димят

Кехлибареното на цвят вино ни стана веднага любимо. Но на дегустационния курс, който ни проведоха, семейство Иванови и технолога на винарната Стефан Чоранов ни разкриха истинските нюанси на това прекрасно вино и потенциала на сорта димят.

Първото нещо, което грабва, е ароматът на виното. Като „експерти“, които буквално си врат носовете в чашите, усетихме аромата на подправки, черен пипер, жълти плодове и може би далечно ухание на кайсия. Вкусът също бе богат, отново се усещаше пиперливостта на черния пипер. Тялото бе плътно с елегантен финал.

Оранжевото вино на Марян си има своя характер и ако попаднете на него, случайно или по желание, ще го запомните. Въпреки, че не е никак евтино (около 22лв е бутилката) си заслужава да го опитате. Оранжевото вино от димят се пие охладено.

Златният димят – един от най-хубавите български сортове грозде

Димят е много традиционен за българските земи сорт, който вирее най-вече по Черноморското крайбрежие, но и в Южна България, около Старозагорско. Лозята на винарска изба Марян са в района на Нова Загора и село Асеновец. Димят е късен сорт грозде. Узрява втората половина на септември и е едно от последните, които влиза в избата за обработка.

Доста винари са скептични към димят, на много места той се определя като по-обикновен сорт и в съвременните български изби рядко го винифицират самостоятелно. Всъщност, използват го повече за производството на висококачествен дестилат за коняк. Но ние се уверихме, че и за вино е чудесен, стига да го направиш по подходящ начин.

Какво още да пробваме от димят

Във винарска изба Марян можете да намерите вероятно най-богато разнообразие от вина от димят. Първата им серия е от 2013 и имахме късмета да опитаме именно от нея по време на техния майсторски клас на форума Divino.Taste 2017. И въпреки че белите вина уж трябва да се изпиват бързо, димят 2013 си бе чудесен и сега.

DiVinoTaste_2017 - Maryan
Щандът на Винарска изба Марян на Divino.Taste 2017

Друго чудесно вино с димят бе купажът с шардоне и совиньон блан, който отново опитахме на майсторския клас.

А по време на първата ни среща в тяхната винарна, ни предложиха поне 5-6 вина от димят, но за съжаление не ги запомнихме всичките. Едно от най-интересните тогава бе нефилтрираното оранжево вино от реколта 2015, но мисля, че то вече е изчерпано от търговската мрежа.

Легендата за Кера Тамара и Димят

Ние много обичаме легенди и разни любопитни факти към останалата информация, която събираме, и си има и такава за сорта димят. Легендата сега е за красивата сестра на Цар Иван Шишман – Кера Тамара, която била принудена да замине при султан Мурад в знак на примирие между двамата владетели. За да запази мира, тя се съгласила и дълго се прощавала с родината си и любимите места. От сълзите й поникнали лози и дали чудно грозде – Димят. От него направили нежно и ароматно вино, като сълзите на Кера Тамара.

[button text=“Димят“ url=“https://www.andrey-andreev.com/tag/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D1%8F%D1%82/“ background_color=“#fc911e“ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“][button text=“2016″ url=“https://www.andrey-andreev.com/category/%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0-2016/“ background_color=“#fc911e“ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“]

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image