Колко екстравагантно може да е оранжевото вино от димят

Orange Wine Barrel Fermented 2016 – Maryan Winery

През лятото на 2017г. нарочно се разхождахме из Еленския балкан и направихме едно от най-интересните си открития, което затвърдихме и през есента. И докато навън природата се готви за зимата, ние се радваме на любопитните и изискани вина на винарска изба Марян, от село Марян до град Елена.

Едно от най-любимите ни е Orange Wine Barrel Fermented 2016. То не се прави от портокали, както би ни подвело името, а е оранжево. Оранжевото вино се прави от бяло грозде, какъвто е прекрасният български сорт димят, което се смачква и ферментира заедно с ципите и семките. С две думи по технология за червено вино. За оранжевото вино на семейство Иванови сокът ферментира с ципите четири месеца.

Винарска изба Марян – къде да отидем за хубаво вино в Еленския балкан

Ако сте близо до град Елена, непременно се отбийте в

село Марян

. Там се намира и изба Марян на семейство Иванови. Радваме се, че познаваме голяма част от семейството Светла, Илия и Петър (другия брат не сме го срещали още). И имахме честта да си поговорим с енолога и агроном Стефан Чоранов. Тук ще може да опитате висококачествени вина от местни и не толкова местни сортове.

 

Какво да очакваме от оранжевото вино от димят

Кехлибареното на цвят вино ни стана веднага любимо. Но на дегустационния курс, който ни проведоха, семейство Иванови и технолога на винарната Стефан Чоранов ни разкриха истинските нюанси на това прекрасно вино и потенциала на сорта димят.

Първото нещо, което грабва, е ароматът на виното. Като „експерти“, които буквално си врат носовете в чашите, усетихме аромата на подправки, черен пипер, жълти плодове и може би далечно ухание на кайсия. Вкусът също бе богат, отново се усещаше пиперливостта на черния пипер. Тялото бе плътно с елегантен финал.

Оранжевото вино на Марян си има своя характер и ако попаднете на него, случайно или по желание, ще го запомните. Въпреки, че не е никак евтино (около 22лв е бутилката) си заслужава да го опитате. Оранжевото вино от димят се пие охладено.

Златният димят – един от най-хубавите български сортове грозде

Димят е много традиционен за българските земи сорт, който вирее най-вече по Черноморското крайбрежие, но и в Южна България, около Старозагорско. Лозята на винарска изба Марян са в района на Нова Загора и село Асеновец. Димят е късен сорт грозде. Узрява втората половина на септември и е едно от последните, които влиза в избата за обработка.

Доста винари са скептични към димят, на много места той се определя като по-обикновен сорт и в съвременните български изби рядко го винифицират самостоятелно. Всъщност, използват го повече за производството на висококачествен дестилат за коняк. Но ние се уверихме, че и за вино е чудесен, стига да го направиш по подходящ начин.

Какво още да пробваме от димят

Във винарска изба Марян можете да намерите вероятно най-богато разнообразие от вина от димят. Първата им серия е от 2013 и имахме късмета да опитаме именно от нея по време на техния майсторски клас на форума Divino.Taste 2017. И въпреки че белите вина уж трябва да се изпиват бързо, димят 2013 си бе чудесен и сега.

DiVinoTaste_2017 - Maryan
Щандът на Винарска изба Марян на Divino.Taste 2017

Друго чудесно вино с димят бе купажът с шардоне и совиньон блан, който отново опитахме на майсторския клас.

А по време на първата ни среща в тяхната винарна, ни предложиха поне 5-6 вина от димят, но за съжаление не ги запомнихме всичките. Едно от най-интересните тогава бе нефилтрираното оранжево вино от реколта 2015, но мисля, че то вече е изчерпано от търговската мрежа.

Легендата за Кера Тамара и Димят

Ние много обичаме легенди и разни любопитни факти към останалата информация, която събираме, и си има и такава за сорта димят. Легендата сега е за красивата сестра на Цар Иван Шишман – Кера Тамара, която била принудена да замине при султан Мурад в знак на примирие между двамата владетели. За да запази мира, тя се съгласила и дълго се прощавала с родината си и любимите места. От сълзите й поникнали лози и дали чудно грозде – Димят. От него направили нежно и ароматно вино, като сълзите на Кера Тамара.

Димят2016

Copyrighted Image