Home Винен туризъм Орбелия Мелник 55, 2016 г. – един от най-добрите приятели през есента

Орбелия Мелник 55, 2016 г. – един от най-добрите приятели през есента

5 minutes read

Може да не сме професионалисти в дегустирането, но оценяваме хубавото вино

В нашето семейство имаме генетично заложена симпатия към българските сортове грозде. И където и да отидем, първо тях пробваме. Един от най-известните и обичан от нас български сортове е Ранна мелнишка лоза или Мелник 55.

За Мелник 55 2016г. от Орбелия

Красивата бутилка от новото вино на Орбелия получихме в един есенен ден в София с пожелание да я дегустираме и да споделим впечатленията си. И така, въоръжени с голям ентусиазъм и винено настроение, отворихме бутилката и си наляхме по малко в прилично големите ни чаши. Виното има елегантен цвят с малко пурупурно.

Мелник 55 2016г. от Орбелия

Мелник 55 2016г. от Орбелия

Подушихме го веднъж, два пъти, после пак, няколко пъти. Резултатът е.. ами, чудесен аромат има, обещаващо. Да, нашите неопитни носове никак не са добри в различаването на аромати. Но след като прочетохме, че трябва да е на череши, се поуспокоихме – ние всъщност никога не миришем черешите, направо ги ядем. Та може би с опитването ще се справим по-добре.

И така, време е и да отпием от виното. Наистина е сочно. Кара те да искаш още и още – доста дегустационни глътки направихме. Няма спор, че Орбелия Мелник 55 е много, много приятно вино. На вкус е много сочно, свежо и с меки танини с приятен и запомнящ се финал.

Мимето дегустира вино

Мимето дегустира вино

Интересното при този продукт е, че е винифициран по две различни технологии. Една част от виното е ферментирало с диви дрожди, а друга – с култивирани. След това е отлежало върху фините утайки 10 месеца, но не в дъбови бъчви. В нито един етап от производството виното не е имало контакт с дъб. Според описанието, изготвено от по-вещи от нас хора, в ароматите трябва да се долавят вишни и череши с нотки на землисто-смолисти тонове. А тялото е сочно, с вкус на зрял плод.

[info]Винарска изба Орбелия се намира в с. Коларово, община Петрич, и съвсем логично обръща внимание и на мелнишкия сорт. Лозовите масиви с Мелник 55 са до село Левуново. Район където всяко село има много лозя.[/info]

Орбелия Мелник 55 с храна

Но да не се отплесваме – все пак искахме да сме максимално полезни, да изпробваме виното и в комбинация с различни храни и да споделим поне от наша гледна точка. И така, въоръжихме се с италианска мортадела (имаме слабост към мортадела от Италия след пътуването ни в Болоня), синьо сирене и меко жълто сирене (някакво френско, не беше обикновен кашкавал).

Орбелия Мелник 55

Орбелия Мелник 55

Мортаделата безспорно бе страхотен избор. Леката текстура и аромата на италианския салам много успешно се вписаха в сочното и вкусно тяло на виното и тази комбинация май ни стана най-любима. Не ни се смейте, ако комбинацията се смята за абсурдна – всичко е въпрос на вкус. Със сирената също ни хареса. С луканката не толкова, но понеже ни се намираше наоколо, бяхме длъжни да пробваме.

[info]В описанието от винарната пише, че се комбинира добре с паста, пица, местни салати, бели и червени меса, сирена и колбаси. Виното се консумира леко охладено.[/info]

Общо впечатление за Орбелия Мелник 55, 2016 г.

Чудесно вино от средния ценови клас, от което с радост бихме си купили и изпили още. Страхотна идея за лежерна вечеря с приятели на пица или паста. Чудесен избор за есенно време с плато сирена или качествени колбаси. Единственото ни съжаление бе, че имахме само една бутилка от това хубаво вино. Не се колебайте да го опитате на DiVino Taste 2017г. в НДК.

За Мелник и Мелник 55

Всеки знае, че в района на Мелник се прави превъзходно българско вино. И причината до голяма степен е географска. От една страна, песъчливите почви в района не са подходящи за отглеждане на много култури, но пък лозята се справят чудесно. От друга, това е най-топлият регион в България и многото слънчеви часове през годината предразполагат към производство на превъзходно грозде.

И тук идва мястото на Мелнишкото вино, което е толкова специално не за друго, ами заради характерните за региона сортове, които виреят само там. Става въпрос за Широка мелнишка лоза и нейните вариации. Тя, широката мелнишка лоза, била позната и обичана, но и капризна. Зрее в началото на октомври, и ако през септември се застуди, гроздето може и да не стане достатъчно добро. Така през 60-те години български учени се заели да създадат кръстоски и вариации на мелнишкия сорт, така че хем да запазят хубавите му характеристики, хем да оптимизират производството.

Есенна заигравка с бутилката

Есенна заигравка с бутилката

Една от получените кръстоски, доста популярна днес, е със сортовете Жюрасон, Валдигие, Дюриф и Каберне совиньон. Резултатът е регистриран като отделен сорт – Мелник 55, който е със среднокъсно зреене и далеч по-удобен за обработка. Днес почти всяка винарна от региона на Мелник отглежда и определени масиви с местни сортове и радва почитателите им с чудесна продукция.

[button text=“Мелник 55″ url=“https://www.andrey-andreev.com/tag/%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA-55/“ background_color=“#c73232″ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“][button text=“2016″ url=“https://www.andrey-andreev.com/category/%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0-2016/“ background_color=“#c73232″ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“]

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image