Home Винен туризъмВино Мерло и рубин в лятно розе – Виа Аристотелис, Орбелия

Мерло и рубин в лятно розе – Виа Аристотелис, Орбелия

5 minutes read

Много глътки розова свежест от 70% Мерло и 30% Рубин от Югозападна България

Честичко ви разказваме за любимите си вина, сортове грозде и региони из България. Колко е магично всяко пътуване с подходящия кулинарен вкус и подходящото вино. И колко по-любопитно е всяко място, което сме „подправили“ с вино. И така, една късна зима или може би ранна пролет, докато изследвахме винарните около Мелник и Петрич и си набелязвахме какво следва да опитаме, се бяхме спрели в Орбелия до село Коларово. Там се разприказвахме за новите насаждения от любопитния сорт грозде рубин. Още тогава си запазихме една бутилка от бъдещата реколта розе от сортовете мерло и рубин, отгледани в този чуден винен регион (при следващото ходене ще посетим и лозето).

Андрей дегустира бяло вино във винарна Орбелия
Андрей дегустира бяло вино във винарна Орбелия

[info]Сортът рубин е кръстоска между сортовете Небиоло и Сира и е създаден в Института по лозарство и винарство в Плевен през 40-те години на миналия век. За българските сортове сме написали повече в статията ни: Български сортове грозде за вино: известни и позабравени [/info]

Нашата си бутилчица розе Виа Аристотелис (мерло и рубин 2017 г.)

Минаха си няколко месеца, в избата на Орбелия бутилираха виното. След още месец-два стигна и до нас. И започнахме да чакаме точния момент да го подхванем. Този момент все не идваше докато не се озовахме на терасата, на апартамента на тъста в Бургас с гледка към морето в един топъл летен ден.

Бутилката розе Виа Аристотелис на приятната гледка на шарен бургаски квартал
Бутилката розе Виа Аристотелис на приятната гледка на шарен бургаски квартал

Така са събитията, хем подредени, хем неочаквани. И тук сложихме чашките, отворихме виното, разсипахме го и седнахме да се насладим на красивия цвят под жежките слънчеви лъчи. Красив и нежен прасковен цвят. Така модерният цвят стил „Прованс“ в българските розови вина в последно време.

Ние не сме точно сомилиери, въпреки че можем да усетим уханието на свежи плодове, нар, бяла черница. Но също и вкуса и духа на топлите дни на Югозападна България, на настроението на региона. На Струма, която минава весело между планините и прави така известната „Долина на Струма“.

Чаша прасковено розе на фона на синьото небе
Чаша прасковено розе на фона на синьото небе

Отпиваме от розето, ей така, без подготовка и предразсъдъци. Сочно тяло, страхотен свеж и хармоничен вкус. Много настроение има в това вино и ние му се наслаждаваме и днес. Със сигурност е едно от топ вината ни за лято 2018.

И малко подробности

Виното си го бяхме изстудили доста – 10-12° C, точно да запоти хубаво чашките ни и да ни освежи. И въпреки че му се порадвахме самостоятелно, сме сигурни, че ще върви с всякаква риба. Просто си плачеше за една добре сготвена ципура или филе от лаврак. Италианска кухня или просто някакви по-леки сирена с плодове.

Винарна Орбелия

Еми честичко си говорим за вината им, може да ги намерите в доста от магазините в България. Ние си купуваме директно от винарната, но и във Фантастико ги има и къде ли не, а и в онлайн магазините, просто потърсете в Google. А самата винарна се намира до Петрич, село Коларово, и може да я посетите винаги. Има и дегустации на място и други радости за душата. А ние отиваме към плажа с добро настроение и с още някоя глътка розе.

Винарска изба Орбелия
Винарска изба Орбелия

Опитвали сме почти всички от вината на Орбелия и винаги чакаме с нетърпение да пуснат нещо ново. През есента на 2017 г. така ни зарадваха със супер сочното и вкусно Орбелия Мелник 55 2016 г., от което вероятно вече не са останали бутилки, но може да прочетете за него. И да чакате като нас с нетърпение новата реколта.

Там където отлежават вината :)
Там, където отлежават вината :)

[button text=“Мерло“ url=“https://www.andrey-andreev.com/tag/мерло/“ background_color=“#c73232″ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“][button text=“Рубин“ url=“https://www.andrey-andreev.com/tag/рубин/“ background_color=“#c73232″ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“][button text=“2017″ url=“https://www.andrey-andreev.com/category/%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0-2017/“ background_color=“#c73232″ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“]

Може да ви хареса също

Copyrighted Image