Какво вино да пием през 2020 г.? – Идеи от Андрей и Мими

Откриването на интересна бутилка вино или самото пътешествие из различните тероари дори в една малка държава като България е част от всяко наше пътуване. Разнообразието на нашия регион и нашето огромно любопитство ни сблъсква с много хубави вина. С Мимето (не обича да ѝ казвам Мария, затова така неофициално) сме само големи любители на хубавото вино, не и специалисти, но затова пък сме много придирчиви и чувствителни на тази тема.  И от дума на дума решихме да направим един пътеводител на вината, които харесваме, които сме опитали неведнъж и които бихме ви препоръчали.

Надяваме се, че нашият „списък“ с хубаво вино няма да ви обърка, а по-скоро ще ви насочи да откриете нещо ново и нещо извън обичайните ви настроения. Разбира се, ще усетите нашата симпатия към някои винарни, където вече сме изградили и надграждаме приятелски отношения. Но с чаша хубаво вино в ръка най-лесно се става приятели, нали?


Вината, за които ще напишем, няма да са подредени по някакъв критерий. Щом са тук, значи са ни харесали. Ще са по-скоро по реда, по който са попаднали при нас и всяка седмица ще добавяме нови, затова си запомнете тази страница. Връзките от тази статия не са афилиейт или платени и са сложени за ваше улеснение. Докъде стигнахме, за какви неща да се оправдаваме :)


Януари 2020

SYCAGY Exlusive Lot – Сира, Каберне Фран и Санджовезе

Червено вино от Винарска изба Златен Рожен, село Капатово (община Петрич), Долината на река Струма;

 43 лв. , 1500 произведени бутилки

SYCAGY Exlusive Lot - Златен Рожен - вино за подарък

Много специално и любимо червено вино, богат и балансиран вкус. SYCAGY е скъпо вино, но цената отговаря на качеството му и въпреки че ми се иска по-честичко да си отварям бутилка от него, си го пазим за специални случаи и по-специални вечери. В забързаното ежедневие не успяваме да му се насладим изцяло, а виното си иска своето време. И за да не изпадна в разказ за симпатията си към хората, които стоят зад това вино, ще кажем за аромата му: горски плодове, шоколад и какао. Купете си го от сайта на винарната.  Вино, което ще запишем и в списъка с вина за подарък.

Една приятна дегустация през есента: Късноесенна картинка с акцент мега добро вино SYCAGY Exclusive Lot


Melnishki Cepage- Мелник 55 и Мелнишки Рубин

Мелнишки сепаж реколта 2016г. от Златен Рожен

Червено вино от Винарска изба Златен Рожен, село Капатово (община Петрич), Долината на река Струма;

 18.90 лв.

Бързо продължаваме с мелнишките вина, изключително подходящи за студените зимни дни. Плодов аромат, леко пикантен, който те кара да си запалиш камината. Средно тяло и много елегантно вино. Мелник 55 и Мелнишки рубин са ферментирали заедно и се е получило много стойностно и хубаво вино с тероар някъде между Петрич и Сандански.

Вижте и статията ни: С дъх на Мелник: Мелнишки сепаж от Златен Рожен, реколта 2016 г.


Image White реколта 2016г. : Вионие и Шардоне

Бяло вино от Вила Басареа. гр. Харманли, Сакар, Тракийска низина

20лв., лимитирана серия от 700 бутилки

Image White реколта 2016г. : Вионие и Шардоне

Малко налудничаво е да ви презентираме вино, което не може да намерите, но е толкова добро, че трябва да го споделим. Но може да си поръчате по-новия му роднина, Image 2017г. Форматът на тази статия предразполага да пишем само за вина, които са ни впечатлили. Image на Вила Басареа е страхотна серия и всичките вина ще ви впечатлят. Бялото вино е с прекрасен сламест цвят с леко зеленикави оттенъци, цветист аромат и приятен вкус на тропически плодове. Виното от 2017 г., което тепърва ще опитаме, е 60% Шардоне, 30% Вионие, 10% Тамянка, отново серия от 700 бутилки.


Image Red 2016г. – 35% Каберне Совиньон, 25%Мерло, 20% Сира, 20% Каберне Фран

Червено вино от Вила Басареа, гр. Харманли, Сакар, Тракийска низина

20лв., серия от около две хиляди бутилки

Това вино го пихме в La Pastaria в София с приятели от Щатите и с италианска храна и бе убиец добро. Нашите американци бяха искрено впечатлени и ги „разходихме“ по българските винарни. Но за виното – страхотно вино, отлежало във френски дъбови бъчви, червен рубинен цвят. Ароматът е богат на горски плодове, подправки и мъничко пикантност. Страхотно вино, за което не си водихме дегустационни бележки. Ще си купим пак няколко бутилки.

Адрианка омита хляба с маслинова паста докато аз избирам вино и чакаме Мими да се върне от курса си за Lightroom, а Ани е в детския кът
Адрианка омита хляба с маслинова паста докато аз избирам подходящо хубаво вино и чакаме Мими да се върне от курса си за Lightroom, а Ани е в детския кът

Февруари

За февруари сме се подготвили добре с вина от Винарска изба Рупел; също така с няколко италиански от Саленто, за които ще си говорим тук, след като ги отворим. Предстои ни посещение и в Малта, надявам се и там да ви разкажем за някое вино.  Също предстои и цял месец винени събития, ето и нашите топ идеи за февруари 2020.


RUSALIi Viognier 2019 – перфектно за 2020 г.

Свежо бяло вино от винарска изба Рупел, село Долно Спанчево, Петрич

RUSALIi Viognier 2019

12,50лв

Избързахме малко с пролетта, но решихме да пробваме какво ново има за тази година. Сламеното на цвят вионие на Рупел е пролетен полъх на бели цветя, плодове, лайм, акация. Бутилка свежест за слънчеви и топли дни, а и добра подправка на пролетното настроение, както при нас. Вкусът е също сочен и цветист. Сервирайте го добре охладено и му се насладете с ароматни ястия, риба, суши, свежи салати или само вино. Няма как да не усетите цялата топлина на тероара и бриза от Беломорието.


Мелник 64  – истинско българско десертно вино от 1964 г.

Отлежало десертно вино реколта 1964г. винарна Дамяница, село Дамяница, Сандански

цена:???

Във влака сме, не ви лъжем, аз вече съм прекалил с настроението и ми е топло, но дегустираме Мелник 64, а после си го и пием

Абсолютната винена атракция на деня – българско десертно вино от разновидности на сорта Мелник, реколта 1964 година, от винарна Дамяница. Историята е прелюбопитна и звучи почти невероятна. Някога изба Дамяница е била един от 6-те големи винпрома в България, в които се разпределяло цялото винопроизводство. Когато през 1998 г. избата е приватизирана, новите собственици откриват две забравени петтонни бъчви с десертно вино от 1964 г. – една с мелник и една с мускат.

(От статията ни Царски обяд на царски влак)


Riesling Trocken Dr. Loosen, Mosel, Germany

Бяло вино от Винарна Др. Лозен (Dr Loosen) , долината на река Мозел, Германия (правят вино само от ризлинг)

17 – 20 лв.

Още едно вино от “ Царски обяд на царски влак “ (има още едно вино и едно шампанско в статията). Историята с която ни обвърза това вино е, че Сакскобургите са с немски произход (бяхме на влака на цар Борис III), а ризлингът е гордостта на германското лозарство и винопроизводство. А Мозел си е един от традиционните региони за Ризлинг в Германия. Винарна Др. Лозен (Dr Loosen) е на над 200 години. А за самото вино ние можем да споделим, че за нас бе едно от най-хубавите бели вина, които сме опитвали – невероятно свежо и ароматно, с малко по-високи киселини, но това е точно по наш вкус.


Март

За март сме си запазили няколко дни в Комплекс Старосел, където и виното е много добро, ще го обсъдим подробно.


С радост ще споделяме с всички, които се интересуват от хубаво вино, а и ще се радваме да споделите и кое вино сте харесали вие, че и ние да го опитаме. Може да го направите в групата ни във Facebook или в профила ни в Instagram.


Любимото ни занимание е да откриваме винарни и винарните да откЛюбимото ни занимание е да откриваме винарни и винарните да откриват насриват нас
Любимото ни занимание е да откриваме винарни и винарните да откриват нас

В нашия профил в Instagram (@andreevs.foodandwine). споделяме още повече снимки и емоции за виното и кулинарните ни приключения, затова, ако ви е интересно, следвайте ни и там.


Copyrighted Image