Какво вино да пием през 2020 г.? – Идеи от Андрей и Мими

Откриването на интересна бутилка вино или самото пътешествие из различните тероари дори в една малка държава като България е част от всяко наше пътуване. Разнообразието на нашия регион и нашето огромно любопитство ни сблъсква с много хубави вина. С Мимето (не обича да ѝ казвам Мария, затова така неофициално) сме само големи любители на хубавото вино, не и специалисти, но затова пък сме много придирчиви и чувствителни на тази тема.  И от дума на дума решихме да направим един пътеводител на вината, които харесваме, които сме опитали неведнъж и които бихме ви препоръчали.

Надяваме се, че нашият „списък“ с хубаво вино няма да ви обърка, а по-скоро ще ви насочи да откриете нещо ново и нещо извън обичайните ви настроения. Разбира се, ще усетите нашата симпатия към някои винарни, където вече сме изградили и надграждаме приятелски отношения. Но с чаша хубаво вино в ръка най-лесно се става приятели, нали?


Вината, за които ще напишем, няма да са подредени по някакъв критерий. Щом са тук, значи са ни харесали. Ще са по-скоро по реда, по който са попаднали при нас и всяка седмица ще добавяме нови, затова си запомнете тази страница. Връзките от тази статия не са афилиейт или платени и са сложени за ваше улеснение. Докъде стигнахме, за какви неща да се оправдаваме :)


Януари

SYCAGY Exlusive Lot – Сира, Каберне Фран и Санджовезе

Червено вино от Винарска изба Златен Рожен, село Капатово (община Петрич), Долината на река Струма;

 43 лв. , 1500 произведени бутилки

SYCAGY Exlusive Lot - Златен Рожен - вино за подарък

Много специално и любимо червено вино, богат и балансиран вкус. SYCAGY е скъпо вино, но цената отговаря на качеството му и въпреки че ми се иска по-честичко да си отварям бутилка от него, си го пазим за специални случаи и по-специални вечери. В забързаното ежедневие не успяваме да му се насладим изцяло, а виното си иска своето време. И за да не изпадна в разказ за симпатията си към хората, които стоят зад това вино, ще кажем за аромата му: горски плодове, шоколад и какао. Купете си го от сайта на винарната.  Вино, което ще запишем и в списъка с вина за подарък.

Една приятна дегустация през есента: Късноесенна картинка с акцент мега добро вино SYCAGY Exclusive Lot


Melnishki Cepage- Мелник 55 и Мелнишки Рубин

Мелнишки сепаж реколта 2016г. от Златен Рожен

Червено вино от Винарска изба Златен Рожен, село Капатово (община Петрич), Долината на река Струма;

 18.90 лв.

Бързо продължаваме с мелнишките вина, изключително подходящи за студените зимни дни. Плодов аромат, леко пикантен, който те кара да си запалиш камината. Средно тяло и много елегантно вино. Мелник 55 и Мелнишки рубин са ферментирали заедно и се е получило много стойностно и хубаво вино с тероар някъде между Петрич и Сандански.

Вижте и статията ни: С дъх на Мелник: Мелнишки сепаж от Златен Рожен, реколта 2016 г.


Image White реколта 2016г. : Вионие и Шардоне

Бяло вино от Вила Басареа. гр. Харманли, Сакар, Тракийска низина

20лв., лимитирана серия от 700 бутилки

Image White реколта 2016г. : Вионие и Шардоне

Малко налудничаво е да ви презентираме вино, което не може да намерите, но е толкова добро, че трябва да го споделим. Но може да си поръчате по-новия му роднина, Image 2017г. Форматът на тази статия предразполага да пишем само за вина, които са ни впечатлили. Image на Вила Басареа е страхотна серия и всичките вина ще ви впечатлят. Бялото вино е с прекрасен сламест цвят с леко зеленикави оттенъци, цветист аромат и приятен вкус на тропически плодове. Виното от 2017 г., което тепърва ще опитаме, е 60% Шардоне, 30% Вионие, 10% Тамянка, отново серия от 700 бутилки.


Image Red 2016г. – 35% Каберне Совиньон, 25%Мерло, 20% Сира, 20% Каберне Фран

Червено вино от Вила Басареа, гр. Харманли, Сакар, Тракийска низина

20лв., серия от около две хиляди бутилки

Това вино го пихме в La Pastaria в София с приятели от Щатите и с италианска храна и бе убиец добро. Нашите американци бяха искрено впечатлени и ги „разходихме“ по българските винарни. Но за виното – страхотно вино, отлежало във френски дъбови бъчви, червен рубинен цвят. Ароматът е богат на горски плодове, подправки и мъничко пикантност. Страхотно вино, за което не си водихме дегустационни бележки. Ще си купим пак няколко бутилки.

Адрианка омита хляба с маслинова паста докато аз избирам вино и чакаме Мими да се върне от курса си за Lightroom, а Ани е в детския кът
Адрианка омита хляба с маслинова паста докато аз избирам подходящо хубаво вино и чакаме Мими да се върне от курса си за Lightroom, а Ани е в детския кът

Февруари


RUSALIi Viognier 2019 – перфектно за 2020 г.

Свежо бяло вино от винарска изба Рупел, село Долно Спанчево, Петрич

RUSALIi Viognier 2019

12,50лв

Избързахме малко с пролетта, но решихме да пробваме какво ново има за тази година. Сламеното на цвят вионие на Рупел е пролетен полъх на бели цветя, плодове, лайм, акация. Бутилка свежест за слънчеви и топли дни, а и добра подправка на пролетното настроение, както при нас. Вкусът е също сочен и цветист. Сервирайте го добре охладено и му се насладете с ароматни ястия, риба, суши, свежи салати или само вино. Няма как да не усетите цялата топлина на тероара и бриза от Беломорието.


Мелник 64  – истинско българско десертно вино от 1964 г.

Отлежало десертно вино реколта 1964г. винарна Дамяница, село Дамяница, Сандански

цена:???

Във влака сме, не ви лъжем, аз вече съм прекалил с настроението и ми е топло, но дегустираме Мелник 64, а после си го и пием

Абсолютната винена атракция на деня – българско десертно вино от разновидности на сорта Мелник, реколта 1964 година, от винарна Дамяница. Историята е прелюбопитна и звучи почти невероятна. Някога изба Дамяница е била един от 6-те големи винпрома в България, в които се разпределяло цялото винопроизводство. Когато през 1998 г. избата е приватизирана, новите собственици откриват две забравени петтонни бъчви с десертно вино от 1964 г. – една с мелник и една с мускат.

(От статията ни Царски обяд на царски влак)


Riesling Trocken Dr. Loosen, Mosel, Germany

Бяло вино от Винарна Др. Лозен (Dr Loosen) , долината на река Мозел, Германия (правят вино само от ризлинг)

17 – 20 лв.

Още едно вино от “ Царски обяд на царски влак “ (има още едно вино и едно шампанско в статията). Историята с която ни обвърза това вино е, че Сакскобургите са с немски произход (бяхме на влака на цар Борис III), а ризлингът е гордостта на германското лозарство и винопроизводство. А Мозел си е един от традиционните региони за Ризлинг в Германия. Винарна Др. Лозен (Dr Loosen) е на над 200 години. А за самото вино ние можем да споделим, че за нас бе едно от най-хубавите бели вина, които сме опитвали – невероятно свежо и ароматно, с малко по-високи киселини, но това е точно по наш вкус.


Марселан 2015 г. – Gramatik – Винарска изба Рупел

Едносортово червено вино от винарска изба Рупел, село Долно Спанчево, Петрич

15 лв

Марселан Gramatik 2015 г. на винарска изба Рупел

Граматик Марселан 2015г. на винарна Рупел в село Долно Спанчево, долината на Струма. За Рупел сме си говорили много пъти, там всичко се прави с много чистота и любов. Виното е от серията Граматик, лежало е в дъбови бъчви и е станало много, много добро. Ароматът е наситен, землист и на ликьор от черни плодове. Средно тяло и много наситен вкус. Единодушно решихме, че е по-мъжкото вино. И завършихме деня с него и с хубава месна вечеря. (Декантирайте преди да го пиете)

От статията ни: Два марселана от България – марселан на изба Рупел и марселан на изба Roxs


Марселан 2018г.  – Dandelion Винарна Roxs

Червено вино от винарна Roxs, село Винарово, Чирпан

12-15лв.

Марселан 2018 г. на винарна Roxs
Марселан 2018 г. на винарна Roxs

По-лекичкия, плодов и свеж марселан, с който е добре да се започне, бе от винарна ROXS. Винарна, която може да не сте чували, защото е много нова, но е в село до нашето село – това не е толкова важно :) Технолог е Снежана Мутафчийска, която съвсем накратко можем да кажем, че има голям опит в правенето на добро вино. Гроздето е някъде по долината на Марица край Свиленград. А марселанът на ROXS е с изразен плодов аромат, на червени плодове, може би малини и череши, или пък и някакви други. Със средно тяло, кадифени танини и лек плодов послевкус. Или поне Мими така го описа.

От статията ни: Два марселана от България – марселан на изба Рупел и марселан на изба Roxs

Март

#останетевкъщи и пийте хубаво вино


Сира 2014г. – Aplauz Вила Мелник

Червено вино от винарска изба Вила Мелник, село Хърсово, Сандански

16лв. е реколта 2015 г.

Сира 2014г. – Aplauz Вила Мелник
Сира 2014г. – Aplauz Вила Мелник

Стоим си на вилата на изолация, така семейно, нямаме съседи наблизо и никой не ни безпокои. Поглеждаме към 10-ината бутилки вино, които ни чакаха да дегустираме, и си спомняме, че забравихме хубавите чаши, които си бяхме поръчали за вилата. Нищо, отваряме хубаво вино, една от бутилките в избата, от реколта, която ще е трудно да намерите – 2014 г. Но и се увлякохме малко в дегустацията, т.е. пийнахме я за вечеря, а ние сме по френски умерени във виното, по принцип.

Аплауз ни е много любима серия на Вила Мелник, всичките вина са изпипани и обикновено са лежали в дъбови бъчви. Сира 2014 г. също е отлежавала в български дъбови бъчви. Страхотно вино с плътен червен цвят, аромат на черен чай, ликьор от черни плодове и карамелени нотки, които се усещат и във вкуса. Плътно тяло и много приятен послевкус. Виното е хубаво да бъде леко охладено до около 15°C. Виното бе постояло в нашата изба около 2 години и това го бе доразвило много приятно. На пазара сега е от реколта 2015г., вино което бих си поръчал в периода на карантина, в който сме.


Megalit Сира 2013 от Шато Коларово

Червено вино от винарна Шато Коларово, село Коларово, Харманли

Цена: 20 – 25 лв

Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово
Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово

С първата глътка затваряш очи и си представяш камина. Топлина и нежност. 

Дълбок аромат на дъб и плодове, но от по-свежите плодове, като праскова и кайсия. И може би някъде в послевкуса се прокрадват сушени сини сливи, или пък така ни се струва (не го пише никъде из описанията). А усещането е плътно, но много нежно и фино. Някак неочаквано за вино с реколта от преди над 9 години. 

Подведени от реколтата (2013), очаквахме нещо тежко и може би сложно за възприемане. Но лекотата, в която ароматът гали носа, а глътките – устата, ни пренесе в един наш си свят.

Гроздето за това вино е брано на 9 септември 2013 г., а виното е отлежало 18 м в дъбови бъчви. Алкохолното съдържание е 13,7 % и се препоръчва да се сервира при температура 16-18◦С. Препоръчваната храна за него са тестени изделия, паста, бели сирена, от тъмните меса – филета с нежна консистенция, сосове със сметана и картофени гарнитури, а също и дивеч.

Пълните ни впечатления от Мегалит Сира 2013 можете да прочетете в тази статия.


Megalit Пети Вердо 2015 от Шато Коларово

Пти Вердо - Мегалит - Шато Коларово - вино за подарък за Свети Валентин, подарък за мъж

Червено вино от винарна Шато Коларово, село Коларово, Харманли

Цена: 22 лв

На Андрей му е много любимо виното от пети вердо на Шато Коларово. Той, Андрей, си има леки залитания към френските стилове. И за това вино можем да кажем, че е много интересно, различно и на Андрей много му харесва. От серията Мегалит е (всичките вина от тази серия харесвам), едносортово и за него сме разказвали надълго и широко в статията: „Мегалит Пети Вердо 2015 от Шато Коларово: когато ежедневното не е достатъчно

Април


Мелник 55 2017 г. – Sweet wine – Винарска изба Рупел

Sweet wine Мелник 55 на винарска изба Рупел

Едносортово червено вино от винарска изба Рупел, село Долно Спанчево, Петрич

Цена: 30лв.

Череша или по-точно компот от череша. Не знам защо, но от сладките вина винаги ми изниква в съзнанието компот, правен от баба ми. А тук отчетливо го усещаме, както и вкус на сушени костилкови плодове. Ароматът е изразено плодов, а цветът е тъмнорубинен. Танините са много нежни. Сладките вина не са много популярни в България, но се надяваме да стават все по-популярни и да се развива този благороден клон на винарството. А ние продължаваме да ги следим и да откриваме нови вкусове и аромати в нашето винено хоби.

Повече за десертното вино на Рупел на: Сладките нюанси на Sweet wine Мелник 55 на винарска изба Рупел


Розе от Памид 2019, Villa Bassarea

Розе от Памид 2019, Villa Bassarea
Розе от Памид 2019, Villa Bassarea

Розе от Вила Басареа. гр. Харманли, Сакар, Тракийска низина

Цена: 14лв

Винаги и навсякъде се опитваме да открием местни сортове грозде и винаги е интересно, когато винарните имат някое и друго вино от сортове, определящи местния тероар. Розетата на Вила Басареа край Харманли винаги са ни харесвали, затова веднага като бутилираха реколта 2019 г. от памид решихме, че е време да опитаме и вино от характерния за нашите земи сорт.  Виното бе с приятен и красив бледорозов цвят и аромати и вкусове на цитрусови плодове, във вкуса ясно си личеше грейпфрут. Свежо вино за летните и пролетни дни.

Розе от Памид на Вила Басареа, гр. Харманли


Май

Розе Розаспина 2018, Златен Рожен

Розе от Винарска изба Златен Рожен, село Капатово (община Петрич), Долината на река Струма;

17.90лв от сайта на Златен Рожен

Розаспина реколта 2018г. Винарска изба Златен Рожен

Розаспина е великолепно розе на винарска изба Златен Рожен от 100% санджовезе. Санджовезе е италиански сорт грозде популярен в Тоскана (и не само), стар сорт, познат още от времето на римляните. Въпреки, че е типичен сорт грозде за Тоскана, санджовезе вирее много добре и в топлия климат на Санданско-Петричката котловина. Виното е с бистър, искрящ цвят, сьомга с меден оттенък. Много красиво заиграващ се със светлината. С фин и свеж аромат на костилкови плодове, череша, синя слива. И с обемен и елегантен вкус, ненатрапчив и свеж финал. Ние си го поръчваме директно от избата.

Цялата дегустация на това розе на: Розаспина 2018 – българско розе с италианска емоция


Мускат 2019, Villa Bassarea

Бяло вино от Вила Басареа. гр. Харманли, Сакар, Тракийска низина

Цена: 14лв

Мускат 2019, Villa Bassarea

За мен пролетта е букет от аромати (както и хапчета за всичките ми пролетни алергии, за да мога да усещам ароматите), аромати на пролетни цветя, плодове и зелени подправки от градината. Без да задълбочаваме в моята сантименталност, ще „отворим“ едно пролетно-лятно вино – Мускат 2019 на Вила Басареа. С точно този аромат на цветовете на плодни дръвчета, на зелени подправки и малко лайм. Вино с леко тяло и свеж вкус. Вино, което трябва да се пие добре охладено в топлите дни.


Uva Nestum Rose 2019

Розе от винарска изба Ува Нестум, до гр. Гоце Делчев, долината на Места

Uva Nestum Rose 2019
Uva Nestum Rose 2019

Цена 24 лв, продава се само на място във винарната и хотела

Почти точно година по-рано стояхме на терасата на апартаментчето ни в Uva Nestum Wine and Spa, гледахме околните планини и зеления парк долу се наслаждавахме на розето им, реколта 2018. Тази година новото розе дойде при нас, вместо ние при него. С аромати на круша, банан и още много плодове. Вкусно и свежо, едно от любимите ни розета за сезона.

Цялата дегустация на това розе в статията ни: СВЕЖОТО РОЗЕ НА УВА НЕСТУМ, РЕКОЛТА 2019


Legio I Export – мерло и каберне совиньон

Legio I Export rosé merlot & cabernet sauvignon

Розе от „Винпром Свищов“, гр. Свищов

Цена: 8.50лв, на сайта на винарната

Наскоро открихме вината на „Винпром Свищов“ и с удоволствие ви ги споделяме. Не знам за вас, ама аз се плаша от названието „винпром“, но от точно този открихме някои доста любопитни и приятни вина. В един по-розов за нас ден отворихме розето от мерло и каберне совиньон (Legio I Export rosé merlot & cabernet sauvignon)- Розето е с много приятен цвят, аромат цветя и розови листенца. Това розе си го записваме към попаденията с цена под 10лв.

Юни

White Sand – Широка мелнишка лоза от Златен Рожен

Розе от Винарска изба Златен Рожен, село Капатово (община Петрич), Долината на река Струма;

Цена: 17,90лв, на сайта на винарната

White Sand - Белия пясък от винарна Златен Рожен
White Sand – Белия пясък от винарна Златен Рожен

White Sand е името на едно чудесно вино от винарна Златен Рожен, на цвят бяло, по произход – не точно. White Sand от серията Family Reserve e едно прелюбопитно вино, направено изцяло от традиционния за региона сорт Широка мелнишка лоза по технологията Blanc de Noir, тоест бяло вино от червено грозде. Винаги сме намирали вината от този стил за много интересни и определено са разпознаваеми. С леки и свежи плодови аромати, но в същото време обемни и по-плътни, напомнят за произхода си. Винаги с огромен ентусиазъм опитваме такива вина, не са много често срещани, но има няколко български изби, в които сме попадали на чудесни разновидности. За „белия пясък“ на Златен Рожен прочетете на: White Sand – „белия пясък“ от Златен Рожен.


С радост ще споделяме с всички, които се интересуват от хубаво вино, а и ще се радваме да споделите и кое вино сте харесали вие, че и ние да го опитаме. Може да го направите в групата ни във Facebook или в профила ни в Instagram.В нашия профил в Instagram (@andreevs.foodandwine). споделяме още повече снимки и емоции за виното и кулинарните ни приключения, затова, ако ви е интересно, следвайте ни и там.


Copyrighted Image