Home Винен туризъм Виното, което ви откриваме през 2020г. – Идеи от Андрей и Мими

Виното, което ви откриваме през 2020г. – Идеи от Андрей и Мими

55 minutes read

Откриването на интересна бутилка вино или самото пътешествие из различните тероари дори в една малка държава като България е част от всяко наше пътуване. Разнообразието на нашия регион и нашето огромно любопитство ни сблъсква с много хубави вина. С Мимето (не обича да ѝ казвам Мария, затова така неофициално) сме само големи любители на хубавото вино, не и специалисти, но затова пък сме много придирчиви и чувствителни на тази тема.  И от дума на дума решихме да направим един пътеводител на вината, които харесваме, които сме опитали неведнъж и които бихме ви препоръчали.

Вината, за които ще напишем, няма да са подредени по някакъв критерий. Щом са тук, значи са ни харесали. Ще са по-скоро по реда, по който са попаднали при нас и всяка седмица ще добавяме нови, затова си запомнете тази страница. Връзките от тази статия не са афилиейт или платени и са сложени за ваше улеснение. Докъде стигнахме, за какви неща да се оправдаваме :)

Надяваме се, че нашият „списък“ с хубаво вино няма да ви обърка, а по-скоро ще ви насочи да откриете нещо ново и нещо извън обичайните ви настроения. Разбира се, ще усетите нашата симпатия към някои винарни, където вече сме изградили и надграждаме приятелски отношения. Но с чаша хубаво вино в ръка най-лесно се става приятели, нали?


Последната ни статия с всичко, което сме опитали и решили да споделим може да видите на:


Дегустирани вина през 2020г.:


Дегустирани вина през 2021 година


Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea

Червено вино от Южен Сакар, долината на река Марица

Цена в онлайн магазина на Вила Басареа: 20лв

Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea
Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea

Маврудът за тази бутилка е от землището на село Коларово – 30% от виното е отлежало в български бъчви от череша, а останалите 70% в дъбови бъчви. Отсипваме в запотилите се чаши, цветът е тъмен-рубинен. На аромат виното е с характерните нюанси на череши и други червени плодове, подсилени малко от черешовата бъчва, касис, кафе и мъничко шоколад. Остава едно приятно усещане на гора и на диви плодове. Вкусът също е плодов, изтънчен, със средно тяло,  ненатрапчиви танини и силно освежаващ послевкус. Дълъг плодов финал, с приятно усещане, което остава, докато посягаш към храната.

Виното е страхотно, сравнително леко, елегантно и запомнящо се. Вкусът на диви череши ме връща мъничко в детството ми и ми доставя една приятна и неочаквана наслада. Вино, което не е типичния мавруд, но в същото време веднага го разпознаваме. Вино, което с удоволствие ви препоръчваме.

Мелник Юбилеен 1300: Тайните на редките български сортове от Вила Мелник

Мелник Юбилеен 1300 от Вила Мелник – реколта 2017г.

Червено вино от Югозападна България.

Цена в онлайн магазина на Вила Мелник: 37лв

Вила Мелник Редки сортове Мелник Юбилеен 1300
Вила Мелник Редки сортове Мелник Юбилеен 1300

Името на сорта грозде Мелник Юбилеен 1300 е посветено на 1300-годишнината от създаването на българската държава и му е дадено през 1981 г., макар и създаден през 1963г. Насажденията от него са миниатюрни и любимото ни вино от него е Rare Varieties Melnik Jubilee 1300 от Вила Мелник. Затова и решаваме да си го отворим на един страхотен неделен обяд с добри приятели, на който не празнуваме нечий рожден ден или друга дата от календара, а по-скоро страстта към добрата храна, доброто вино и истинските споделени моменти.

Rare Varieties Melnik Jubilee 1300, реколта 2017 г., е с дълбок непрогледен пурпурен цвят и още ароматът му ни изпълва с топлина. Богат, забележителен, на зрели черни плодове, особено малини, шоколад. Тялото е обло и обемно, със зрели танини, но и невероятна плодовост и свежест.

На масата го комбинирахме с бавно готвени свински врат и телешки гърди, гарнирани с пюре от маслен боб с манатарки и печен сладък картоф с кейл. Невероятна красота и пълна наслада за всички сетива, едно приключение, в което благородната плодова свежест на виното допълва всяка хапка и създава усещане за цялост и истинска емоция. Бутилка, която не можем да забравим.

Мелник Юбилеен 1300: Тайните на редките български сортове от Вила Мелник

Аплауз Розе 2019 от Вила Мелник – чаша изящество

Страхотно розе от Югозападна България.

Цена в онлайн магазина на Вила Мелник: 19лв

Аплауз Розе 2019 от Вила Мелник и салатата
Аплауз Розе 2019 от Вила Мелник и салатата

Вино с цвят на сьомга, бистро и искрящо, все едно шепа миниатюрни диамантчета са разпръснати като фин филм в чашата. Забележителен аромат, богат на червени плодове. А първите глътки са обемни, минерални, но със свеж финал и вкус на зрели ягоди. Всъщност, вие може да го усетите различно и не това е толкова важно в момента. Важното е наистина да го усетите като преживяване на ума и сетивата, като удоволствие и радост. Дали заради закачливия и пикантен вкус на горгондзолата, малиновия дресинг или като цяло, но салатата се оказва невероятно добра компания на виното, или пък то на нея.

Аплауз Розе реколта 2019 е от широка мелнишка лоза, мавруд и пино ноар – страшно любопитна комбинация между дивата Широка Мелнишка лоза, добре познатия Мавруд и частица от благородния Пино Ноар, който няма нужда от представяне.

Аплауз Розе 2019 от Вила Мелник – чаша изящество

Дегустирани вина през 2020 година


Януари

SYCAGY Exlusive Lot – Сира, Каберне Фран и Санджовезе

Червено вино от Винарска изба Златен Рожен, село Капатово (община Петрич), Долината на река Струма;

 43 лв. , 1500 произведени бутилки

SYCAGY Exlusive Lot - Златен Рожен - вино за подарък

Много специално и любимо червено вино, богат и балансиран вкус. SYCAGY е скъпо вино, но цената отговаря на качеството му и въпреки че ми се иска по-честичко да си отварям бутилка от него, си го пазим за специални случаи и по-специални вечери. В забързаното ежедневие не успяваме да му се насладим изцяло, а виното си иска своето време. И за да не изпадна в разказ за симпатията си към хората, които стоят зад това вино, ще кажем за аромата му: горски плодове, шоколад и какао. Купете си го от сайта на винарната.  Вино, което ще запишем и в списъка с вина за подарък.

Една приятна дегустация през есента: Късноесенна картинка с акцент мега добро вино SYCAGY Exclusive Lot


Melnishki Cepage- Мелник 55 и Мелнишки Рубин

Мелнишки сепаж реколта 2016г. от Златен Рожен

Червено вино от Винарска изба Златен Рожен, село Капатово (община Петрич), Долината на река Струма;

 18.90 лв.

Бързо продължаваме с мелнишките вина, изключително подходящи за студените зимни дни. Плодов аромат, леко пикантен, който те кара да си запалиш камината. Средно тяло и много елегантно вино. Мелник 55 и Мелнишки рубин са ферментирали заедно и се е получило много стойностно и хубаво вино с тероар някъде между Петрич и Сандански.

Вижте и статията ни: С дъх на Мелник: Мелнишки сепаж от Златен Рожен, реколта 2016 г.


Image White реколта 2016г. : Вионие и Шардоне

Бяло вино от Вила Басареа. гр. Харманли, Сакар, Тракийска низина

20лв., лимитирана серия от 700 бутилки

Image White реколта 2016г. : Вионие и Шардоне

Малко налудничаво е да ви презентираме вино, което не може да намерите, но е толкова добро, че трябва да го споделим. Но може да си поръчате по-новия му роднина, Image 2017г. Форматът на тази статия предразполага да пишем само за вина, които са ни впечатлили. Image на Вила Басареа е страхотна серия и всичките вина ще ви впечатлят. Бялото вино е с прекрасен сламест цвят с леко зеленикави оттенъци, цветист аромат и приятен вкус на тропически плодове. Виното от 2017 г., което тепърва ще опитаме, е 60% Шардоне, 30% Вионие, 10% Тамянка, отново серия от 700 бутилки.


Image Red 2016г. – 35% Каберне Совиньон, 25%Мерло, 20% Сира, 20% Каберне Фран

Червено вино от Вила Басареа, гр. Харманли, Сакар, Тракийска низина

20лв., серия от около две хиляди бутилки

Това вино го пихме в La Pastaria в София с приятели от Щатите и с италианска храна и бе убиец добро. Нашите американци бяха искрено впечатлени и ги „разходихме“ по българските винарни. Но за виното – страхотно вино, отлежало във френски дъбови бъчви, червен рубинен цвят. Ароматът е богат на горски плодове, подправки и мъничко пикантност. Страхотно вино, за което не си водихме дегустационни бележки. Ще си купим пак няколко бутилки.

Адрианка омита хляба с маслинова паста докато аз избирам вино и чакаме Мими да се върне от курса си за Lightroom, а Ани е в детския кът
Адрианка омита хляба с маслинова паста докато аз избирам подходящо хубаво вино и чакаме Мими да се върне от курса си за Lightroom, а Ани е в детския кът

Февруари


RUSALIi Viognier 2019 – перфектно за 2020 г.

Свежо бяло вино от винарска изба Рупел, село Долно Спанчево, Петрич

RUSALIi Viognier 2019

12,50лв

Избързахме малко с пролетта, но решихме да пробваме какво ново има за тази година. Сламеното на цвят вионие на Рупел е пролетен полъх на бели цветя, плодове, лайм, акация. Бутилка свежест за слънчеви и топли дни, а и добра подправка на пролетното настроение, както при нас. Вкусът е също сочен и цветист. Сервирайте го добре охладено и му се насладете с ароматни ястия, риба, суши, свежи салати или само вино. Няма как да не усетите цялата топлина на тероара и бриза от Беломорието.


Мелник 64  – истинско българско десертно вино от 1964 г.

Отлежало десертно вино реколта 1964г. винарна Дамяница, село Дамяница, Сандански

цена:???

Във влака сме, не ви лъжем, аз вече съм прекалил с настроението и ми е топло, но дегустираме Мелник 64, а после си го и пием

Абсолютната винена атракция на деня – българско десертно вино от разновидности на сорта Мелник, реколта 1964 година, от винарна Дамяница. Историята е прелюбопитна и звучи почти невероятна. Някога изба Дамяница е била един от 6-те големи винпрома в България, в които се разпределяло цялото винопроизводство. Когато през 1998 г. избата е приватизирана, новите собственици откриват две забравени петтонни бъчви с десертно вино от 1964 г. – една с мелник и една с мускат.

(От статията ни Царски обяд на царски влак)


Riesling Trocken Dr. Loosen, Mosel, Germany

Бяло вино от Винарна Др. Лозен (Dr Loosen) , долината на река Мозел, Германия (правят вино само от ризлинг)

17 – 20 лв.

Още едно вино от “ Царски обяд на царски влак “ (има още едно вино и едно шампанско в статията). Историята с която ни обвърза това вино е, че Сакскобургите са с немски произход (бяхме на влака на цар Борис III), а ризлингът е гордостта на германското лозарство и винопроизводство. А Мозел си е един от традиционните региони за Ризлинг в Германия. Винарна Др. Лозен (Dr Loosen) е на над 200 години. А за самото вино ние можем да споделим, че за нас бе едно от най-хубавите бели вина, които сме опитвали – невероятно свежо и ароматно, с малко по-високи киселини, но това е точно по наш вкус.


Марселан 2015 г. – Gramatik – Винарска изба Рупел

Едносортово червено вино от винарска изба Рупел, село Долно Спанчево, Петрич

15 лв

Марселан Gramatik 2015 г. на винарска изба Рупел

Граматик Марселан 2015г. на винарна Рупел в село Долно Спанчево, долината на Струма. За Рупел сме си говорили много пъти, там всичко се прави с много чистота и любов. Виното е от серията Граматик, лежало е в дъбови бъчви и е станало много, много добро. Ароматът е наситен, землист и на ликьор от черни плодове. Средно тяло и много наситен вкус. Единодушно решихме, че е по-мъжкото вино. И завършихме деня с него и с хубава месна вечеря. (Декантирайте преди да го пиете)

От статията ни: Два марселана от България – марселан на изба Рупел и марселан на изба Roxs


Марселан 2018г.  – Dandelion Винарна Roxs

Червено вино от винарна Roxs, село Винарово, Чирпан

12-15лв.

Марселан 2018 г. на винарна Roxs
Марселан 2018 г. на винарна Roxs

По-лекичкия, плодов и свеж марселан, с който е добре да се започне, бе от винарна ROXS. Винарна, която може да не сте чували, защото е много нова, но е в село до нашето село – това не е толкова важно :) Технолог е Снежана Мутафчийска, която съвсем накратко можем да кажем, че има голям опит в правенето на добро вино. Гроздето е някъде по долината на Марица край Свиленград. А марселанът на ROXS е с изразен плодов аромат, на червени плодове, може би малини и череши, или пък и някакви други. Със средно тяло, кадифени танини и лек плодов послевкус. Или поне Мими така го описа.

От статията ни: Два марселана от България – марселан на изба Рупел и марселан на изба Roxs

Март

#останетевкъщи и пийте хубаво вино


Сира 2014г. – Aplauz Вила Мелник

Червено вино от винарска изба Вила Мелник, село Хърсово, Сандански

16лв. е реколта 2015 г.

Сира 2014г. – Aplauz Вила Мелник
Сира 2014г. – Aplauz Вила Мелник

Стоим си на вилата на изолация, така семейно, нямаме съседи наблизо и никой не ни безпокои. Поглеждаме към 10-ината бутилки вино, които ни чакаха да дегустираме, и си спомняме, че забравихме хубавите чаши, които си бяхме поръчали за вилата. Нищо, отваряме хубаво вино, една от бутилките в избата, от реколта, която ще е трудно да намерите – 2014 г. Но и се увлякохме малко в дегустацията, т.е. пийнахме я за вечеря, а ние сме по френски умерени във виното, по принцип.

Аплауз ни е много любима серия на Вила Мелник, всичките вина са изпипани и обикновено са лежали в дъбови бъчви. Сира 2014 г. също е отлежавала в български дъбови бъчви. Страхотно вино с плътен червен цвят, аромат на черен чай, ликьор от черни плодове и карамелени нотки, които се усещат и във вкуса. Плътно тяло и много приятен послевкус. Виното е хубаво да бъде леко охладено до около 15°C. Виното бе постояло в нашата изба около 2 години и това го бе доразвило много приятно. На пазара сега е от реколта 2015г., вино което бих си поръчал в периода на карантина, в който сме.


Megalit Сира 2013 от Шато Коларово

Червено вино от винарна Шато Коларово, село Коларово, Харманли

Цена: 20 – 25 лв

Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово
Мегалит Сира 2013 от Шато Коларово

С първата глътка затваряш очи и си представяш камина. Топлина и нежност. 

Дълбок аромат на дъб и плодове, но от по-свежите плодове, като праскова и кайсия. И може би някъде в послевкуса се прокрадват сушени сини сливи, или пък така ни се струва (не го пише никъде из описанията). А усещането е плътно, но много нежно и фино. Някак неочаквано за вино с реколта от преди над 9 години. 

Подведени от реколтата (2013), очаквахме нещо тежко и може би сложно за възприемане. Но лекотата, в която ароматът гали носа, а глътките – устата, ни пренесе в един наш си свят.

Гроздето за това вино е брано на 9 септември 2013 г., а виното е отлежало 18 м в дъбови бъчви. Алкохолното съдържание е 13,7 % и се препоръчва да се сервира при температура 16-18◦С. Препоръчваната храна за него са тестени изделия, паста, бели сирена, от тъмните меса – филета с нежна консистенция, сосове със сметана и картофени гарнитури, а също и дивеч.

Пълните ни впечатления от Мегалит Сира 2013 можете да прочетете в тази статия.


Megalit Пети Вердо 2015 от Шато Коларово

Пти Вердо - Мегалит - Шато Коларово - вино за подарък за Свети Валентин, подарък за мъж

Червено вино от винарна Шато Коларово, село Коларово, Харманли

Цена: 22 лв

На Андрей му е много любимо виното от пети вердо на Шато Коларово. Той, Андрей, си има леки залитания към френските стилове. И за това вино можем да кажем, че е много интересно, различно и на Андрей много му харесва. От серията Мегалит е (всичките вина от тази серия харесвам), едносортово и за него сме разказвали надълго и широко в статията: „Мегалит Пети Вердо 2015 от Шато Коларово: когато ежедневното не е достатъчно

Април


Мелник 55 2017 г. – Sweet wine – Винарска изба Рупел

Sweet wine Мелник 55 на винарска изба Рупел

Едносортово червено вино от винарска изба Рупел, село Долно Спанчево, Петрич

Цена: 30лв.

Череша или по-точно компот от череша. Не знам защо, но от сладките вина винаги ми изниква в съзнанието компот, правен от баба ми. А тук отчетливо го усещаме, както и вкус на сушени костилкови плодове. Ароматът е изразено плодов, а цветът е тъмнорубинен. Танините са много нежни. Сладките вина не са много популярни в България, но се надяваме да стават все по-популярни и да се развива този благороден клон на винарството. А ние продължаваме да ги следим и да откриваме нови вкусове и аромати в нашето винено хоби.

Повече за десертното вино на Рупел на: Сладките нюанси на Sweet wine Мелник 55 на винарска изба Рупел


Розе от Памид 2019, Villa Bassarea

Розе от Памид 2019, Villa Bassarea
Розе от Памид 2019, Villa Bassarea

Розе от Вила Басареа. гр. Харманли, Сакар, Тракийска низина

Цена: 14лв

Винаги и навсякъде се опитваме да открием местни сортове грозде и винаги е интересно, когато винарните имат някое и друго вино от сортове, определящи местния тероар. Розетата на Вила Басареа край Харманли винаги са ни харесвали, затова веднага като бутилираха реколта 2019 г. от памид решихме, че е време да опитаме и вино от характерния за нашите земи сорт.  Виното бе с приятен и красив бледорозов цвят и аромати и вкусове на цитрусови плодове, във вкуса ясно си личеше грейпфрут. Свежо вино за летните и пролетни дни.

Розе от Памид на Вила Басареа, гр. Харманли


Май

Розе Розаспина 2018, Златен Рожен

Розе от Винарска изба Златен Рожен, село Капатово (община Петрич), Долината на река Струма;

17.90лв от сайта на Златен Рожен

Розаспина реколта 2018г. Винарска изба Златен Рожен

Розаспина е великолепно розе на винарска изба Златен Рожен от 100% санджовезе. Санджовезе е италиански сорт грозде популярен в Тоскана (и не само), стар сорт, познат още от времето на римляните. Въпреки, че е типичен сорт грозде за Тоскана, санджовезе вирее много добре и в топлия климат на Санданско-Петричката котловина. Виното е с бистър, искрящ цвят, сьомга с меден оттенък. Много красиво заиграващ се със светлината. С фин и свеж аромат на костилкови плодове, череша, синя слива. И с обемен и елегантен вкус, ненатрапчив и свеж финал. Ние си го поръчваме директно от избата.

Цялата дегустация на това розе на: Розаспина 2018 – българско розе с италианска емоция


Мускат 2019, Villa Bassarea

Бяло вино от Вила Басареа. гр. Харманли, Сакар, Тракийска низина

Цена: 14лв

Мускат 2019, Villa Bassarea

За мен пролетта е букет от аромати (както и хапчета за всичките ми пролетни алергии, за да мога да усещам ароматите), аромати на пролетни цветя, плодове и зелени подправки от градината. Без да задълбочаваме в моята сантименталност, ще „отворим“ едно пролетно-лятно вино – Мускат 2019 на Вила Басареа. С точно този аромат на цветовете на плодни дръвчета, на зелени подправки и малко лайм. Вино с леко тяло и свеж вкус. Вино, което трябва да се пие добре охладено в топлите дни.


Uva Nestum Rose 2019

Розе от винарска изба Ува Нестум, до гр. Гоце Делчев, долината на Места

Uva Nestum Rose 2019
Uva Nestum Rose 2019

Цена 24 лв, продава се само на място във винарната и хотела

Почти точно година по-рано стояхме на терасата на апартаментчето ни в Uva Nestum Wine and Spa, гледахме околните планини и зеления парк долу се наслаждавахме на розето им, реколта 2018. Тази година новото розе дойде при нас, вместо ние при него. С аромати на круша, банан и още много плодове. Вкусно и свежо, едно от любимите ни розета за сезона.

Цялата дегустация на това розе в статията ни: СВЕЖОТО РОЗЕ НА УВА НЕСТУМ, РЕКОЛТА 2019


Legio I Export – мерло и каберне совиньон

Legio I Export rosé merlot & cabernet sauvignon

Розе от „Винпром Свищов“, гр. Свищов

Цена: 8.50лв, на сайта на винарната

Наскоро открихме вината на „Винпром Свищов“ и с удоволствие ви ги споделяме. Не знам за вас, ама аз се плаша от названието „винпром“, но от точно този открихме някои доста любопитни и приятни вина. В един по-розов за нас ден отворихме розето от мерло и каберне совиньон (Legio I Export rosé merlot & cabernet sauvignon)- Розето е с много приятен цвят, аромат цветя и розови листенца. Това розе си го записваме към попаденията с цена под 10лв.

Юни

White Sand – Широка мелнишка лоза от Златен Рожен

Розе от Винарска изба Златен Рожен, село Капатово (община Петрич), Долината на река Струма;

Цена: 17,90лв, на сайта на винарната

White Sand - Белия пясък от винарна Златен Рожен
White Sand – Белия пясък от винарна Златен Рожен

White Sand е името на едно чудесно вино от винарна Златен Рожен, на цвят бяло, по произход – не точно. White Sand от серията Family Reserve e едно прелюбопитно вино, направено изцяло от традиционния за региона сорт Широка мелнишка лоза по технологията Blanc de Noir, тоест бяло вино от червено грозде. Винаги сме намирали вината от този стил за много интересни и определено са разпознаваеми. С леки и свежи плодови аромати, но в същото време обемни и по-плътни, напомнят за произхода си. Винаги с огромен ентусиазъм опитваме такива вина, не са много често срещани, но има няколко български изби, в които сме попадали на чудесни разновидности. За „белия пясък“ на Златен Рожен прочетете на: White Sand – „белия пясък“ от Златен Рожен.


Ароматната експлозия на Тамянка 2019 от Villa Bassarea

Тамянка 2019 от винарска изба Вила Басареа, гр. Харманли, южен Сакар;

Цена: 15 лв от Енотека Сакар

Тамянка 2019 на Вила Басареа
Тамянка 2019 на Вила Басареа

С всяка година тамянката им ни харесва все повече и повече, а тази е „убиец“. Цветът е лимоненожълт, бистър и много изразителен. Ароматът е нещо, което веднага грабва и изпълва цялата стая, с нотки на лайм, свеж розмарин, личи, зелена чушка и намек за индрише (специално ходих до градината, за да знам как мирише индришето). Виното е със средно тяло, вкус на круша и лимон и среден финал.

Някак си ни става традиция да комбинираме тамянката с миди, но наистина комбинацията е чудесна. И така, подправихме мидите с тамянка и ги сложихме на котлона. Винаги използваме избраното за вечерта вино и за самата вечеря.

Тук разказваме повече за тамянка 2019 на Вила Басареа.


PÉT-NAT ОТ РИЗЛИНГ НА ВИНАРНА ЦАРЕВ БРОД, 2019 Г

Pet-Nat от ризлинг от винарна Царев Брод, с. Царев брод, обл. Шумен. Цена 16-20 лв.

Pet-nat Ризлинг 2018 от винарна Царев Брод
Pet-nat Ризлинг 2018 от винарна Царев Брод

Pét-nat ризлинг от винарна Царев Брод бе едно много освежаващо попълнение в нашите винени приключения тази година, чудесно вино за началото на всяка официална или пък ежедневна вечер. Интересно и напълно достъпно естествено пенливо българско вино. Чудихме се с какво да ви препоръчаме да го комбинирате, защото ние този път не сме правили някакви специални комбинации. Но в късния следобед в градината с ягоди бе чудесна комбинация. Вероятно ще е чудесно с брускети, леки сирена и други леки предястия, но най-важно е да го гарнирате с усмивка и добро настроение. А романтиката, дори да сте я позагубили, балончетата ще ви я върнат.

Повече за това вино и какво е pet-nat ви разказваме в тази статия.


Юли

Gorchivka Мерло от Винпром Свищов – нежно вино със страшно име

Мерло от известния масив Горчивка от Винпром Свищов на страхотна цена от 9,90 лв от сайта на винарната

Горчивка Мерло (Gorchivka Merlot) от Винпром Свищов с традиционна българска вечеря
Горчивка Мерло (Gorchivka Merlot) от Винпром Свищов с традиционна българска вечеря

Името ѝ идва от лозовия масив Горчивка – един от най-известните в България, засаден през 1978 с мерло и каберне совиньон. Голямо богатство е да опиташ вина от подобни исторически масиви, носещи духа на тероара си и отглеждани с любов и грижа толкова много години.  Аромат предимно на череши и други пресни червени летни плодове. Наситени, омагьосващи, съвсем леко пикантни. Усещането от първите глътки е една от най-големите изненади. Кадифена нежност и плътност, някаква романтика и мекота, на която никой не може да устои. Горчивката се оказва пълна противоположност на името си, а мекият ѝ финал ни преследва до края на вечерта.

Повече за Горчивка Мерло ви разказваме в тази статия.

Още едно чудесно червено вино на също толкова добра цена от Винпром Свищов е LE VIN CABERNET SAUVIGNON & MERLOT, за което ви разказваме тук.


Розе Евмолпия 2019 от Царев Брод

Розе от сорта Евмолпия, българска кръстоска между мавруд и мерло. Цена 15-16 лв

Евмолпия розе от винарска изба Царев Брод
Евмолпия розе от винарска изба Царев Брод

Първото нещо, което прави впечатление, е забележителният интензивен коралов цвят. След това ни залива и интензивният и богат аромат – предимно на червени плодове като ягоди (с лека нотка на компот) и свежи малини. Плодовете се разгръщат още повече във вкуса, а нежните им кисели нюанси доставят чудесна свежест към целия този букет. И отпиваме глътка след глътка, докато розовата приказка си проправя път през цялата лятна вечер.

Прочетохме, че богатството на това вино не може да бъде отмито с филтрация. Затова и в бутилката на Царев Брод то е запазено в натуралния си вид, нефилтрирано и с етикетче „shake it“.

Прочетете подробните ни впечатления от Розе Евмолпия на Царев Брод в тази статия.

Август

Керацуда от Вила Мелник – ново начало

Страхотно вино от възродения стар сорт Керацуда. Цена 10-12 лв

Керацуда от Вила Мелник малко преди да си сипем в чашите
Керацуда от Вила Мелник малко преди да си сипем в чашите

Керацуда е традиционен български сорт грозде от югозападните райони, характерен някога за Долината на Струма и Санданско-Петричката котловина. Въпреки че сортът е известен и може би почти всеки е чувал за него, днес са останали доста малко насаждения от този сорт и на пазара почти няма чистосортови вина от керацуда. 

Цвят – леко лимонов с мънички тревисти оттенъци. С много фин аромат, нос напомнящ зелени треви, нещо дървесно и нещо земно, цветисти аромати и цитруси. Тялото е средно плътно и с дълъг финал и послевкус. С всяка следваща глътка се откриват нови усещания – ту на свежест, ту на минералност. На следващия ден ароматите вече са различни. Керацудата наистина ни праща някъде в неизвестното, в миналото или пък в неоткритото настояще.

Прочетете подробните ни впечатления за Керацуда 2019 от Вила Мелник в тази статия.

Септември

Страхотен месец, в който опитахме невероятни френски вина. Може да прочетете повече на: Магията на тероара във винарна Пол Бланк, Елзас и Domaine Weinbach – Вино с наследство от капуцините. А тук може да прочетете статията ни за елзаските вина:

Sylvaner 2019 – Domaine Weinbach

Цяла сутрин дегустирахме вино в Домейн Вайнбах (Domaine Weinbach), а Катрин Фалър постоянно ни носеше нови издължени бутилки. Но първото вино, което бяхме опитали, беше Силванер 2019 и така ни хареса, че си взехме бутилка за вкъщи.

Sylvaner 2019 Domaine Weinbach - Силванер 2019
Sylvaner 2019 Domaine Weinbach, Елзас, Франция

Отворихме силванера с приятели след някой и друг месец, с предястието и седнахме да го опитваме и да въртим чаши. Не беше загубил очарованието си. Силванер е бял сорт грозде, а точно този е от стари лози,  45-годишните лозя в Clos de Capucins на Домейн Вайнбах,  сорт с много дълбочина и игривост. Леко тяло, виното е „шприци“ – с усещане за пенливост, без да е пенливо. Аромат на узрели плодове, круши и може би сливи. Вкус на зелени ябълки и праскови и мъничко сладост, типично по елзаски. Вино, което трябва да е добре охладено и е чудесно за започване на една приятна среща с приятели.

Ако не сте опитвали досега белите елзаски вина, изпускате един цял винен свят със страхотни нюанси и любопитни вкусове и много ви препоръчваме да започнете.

Октомври

Пино Ноар и Санджовезе 2017г. Вила Мелник

Червено вино от Югозападна България. Цена 15-20 лв

Пино Ноар и Санджовезе 2017г. Вила Мелник
Пино Ноар и Санджовезе 2017г. Вила Мелник

Скоро не сме ви „зачеквали“ любимата ни тема за вино и какво да пием в момента. Макар че сме пили страхотни вина, нищо не ни е заинтригувало толкова, че да отделим време да го споделим. Но вчера, докато чакахме едни ребърца във фурната на Катя и Сашо, отворихме ей това вино на снимките. С шашавия етикет с двамата господина, които са французин и италианец. Т.е. пино ноар и санджовезе. Та така, ние честичко минаваме през Вила Мелник, често им пробваме новите вина и може да ви се струва, че най-често за тях пишем, но наистина са страхотни. Това закачливо вино първо те съсипва със страхотен аромат, който доминираше дори над уханието на фурната. После усещаш всички тези богатства, които може и трябва да ти даде едно пино ноар, зрели червени плодове и плътното тяло от 20% санджовезе. И с тъмния си червен цвят си е точно за момента, когато навън заваля дъжд.

Та Пино Ноар и Санджовезе 2017г. Вила Мелник, починало си една година в бъчви, после в бутилка и накрая стигнало до нас е страхотно вино, от което да си вземете поне кашонче.

Мими "дегустира" Пино Ноар и Санджовезе 2017г. Вила Мелник
Мими „дегустира“ Пино Ноар и Санджовезе 2017г. Вила Мелник

Ноември

Istar Совиньон блан 2019, Bononia Estate

Бяло вино от Северозападна България, Видинско. Цена 14.50 лв от сайта на винарната

Рядко пишем за виното край Дунав, ама много искаме да разказваме и за него. Ще ви заведем и до една много любопитна видинска винарна – Бонония естейт, но това е друга история. Istar е любима серия на Бонония.

Istar Sauvugnon Blanc 2019 Bononia Estate
Istar Sauvugnon Blanc 2019 Bononia Estate

Не знам дали страдаме от винени предразсъдъци или просто все нещо друго ни грабва повече, но рядко посягаме към бутилка със Совиньон блан. Но пък никога не сме отказали да дегустираме нещо препоръчано и когато помолихме Бонония Естейт да ни изненадат и изпратят нещо по своя преценка, което да ни запознае с избата им, Istar Совиньон блан бе в кашончето. И има защо.

С типичната си минералност, но закачливи аромати на цитруси и цветя, завършващи с игривото леко резливо усещане, Истар Совиньон блан ни спечели. И му се радвахме с невероятно удоволствие заедно със салати, риба и дори с десерти. Най-добре е да го сервирате охладено при 8-10°C.


Istar Каберне Совиньон & Каберне Фран 2016, Bononia Estate

Червено вино от Северозападна България, Видинско. Цена 14.50 лв от сайта на винарната

Istar Каберне Совиньон & Каберне Фран 2016, Bononia Estate
Istar Каберне Совиньон & Каберне Фран 2016, Bononia Estate

Този ноември започнахме ударно познанството си с вината на Бонония Естейт и всички до момента заслужават присъствието си тук.

Тази седмица трябваше да изядем някаква много био птица, която С. (герой от друго семейство с две деца) беше разбрал само, че е скъпа. Беше студено навън и решихме всички да се запознаем с Istar Каберне Совиньон & Каберне Фран 2016, Bononia Estate. Без колебание с приятни подправки нагънахме виното още преди птицата. Виното е с изразени аромати на череша и слива, но повече към конфитюрения им нюанс, т.е. добре узрели плодове, допълнени с нотки на теменужки и бор. Добре структурирано със средно тяло, към леко и нотки на ванилия на финала. Виното бе изключително важно и приятно и ни остави желание да имаме и втора бутилка.

Виното е отлежало 6 м. във френски дъбови бъчви и най-добре да го сервирате при температура 16-18°C. Подхожда си с дивеч, птиче и червено /свинско или телешко/ месо.


Гъмза Гомотарци и Гъмза Бонония Естейт

Червено вино от Северозападна България, Видинско.

Гъмза Гомотарци – 10.90 лв от сайта на винарната

Гъмза Bononia Estate – 19 лв от сайта на винарната

Гъмзата е така естествена и типична за хората от северна и северозападна България, но ние доскоро все се озовавахме сред вина, идващи от места на юг от Балкана. И все не стигахме до момента, в който ще се запознаем с нея отблизо и ще ни спечели завинаги.

Топла есенна картинка с Мими и Гъмза на Бонония Естейт
Топла есенна картинка с Мими и Гъмза на Бонония Естейт

Гъмза Гоматарци е с аромат на пресни горски плодове и малко билки, леко към средно тяло, пивка и с леки танини. Охладена е невероятно свежа, като плодов сок, който ни изпълва с мечти за весели септемврийски вечери край Дунава, когато есента още не е дошла, но пък летните жеги са си отишли.

Гъмза от серията Bononia Estate е като благородник, който влиза в стаята с блага усмивка, но забележимо от всички страни достойнство и финес. С интензивни аромати на горски плодове, които вече са по-мармаладени и особено сладко от ягоди. Отлежавала 4 месеца във френски барици и с потенциал за стареене. Едно от онези вина, които не е необходимо да са сложни, експлозивни и трудни за възприемане, за да разбереш, че са страхотни. Повече за тях разказваме в тази статия.


Декември

Royal Rouge Cabernet Franc 2019, Хараламбиеви

Червено вино от Северна България, Плевенско.

17,50 лв от винарната

Името на Royal Rouge Каберне Фран е някак си кралско и трябва да признаем, че и виното ни остави с магични впечатления. Виното е реколта 2019 г. от младата изба на семейство Хараламбиеви в с. Петърница, до Плевен, а гроздето идва от тяхното лозе „Дъбника“ по поречието та р. Вит.

Royal Rouge Каберне Фран и камината
Royal Rouge Каберне Фран и камината

Royal Rouge Каберне Фран на аромат е свежо, с отчетливата и характерна за този сорт зелена чушка, с която понякога се шегуваме, но точно тук не можете да я сбъркате. Някъде зад нея са и нотките на свежи черни плодове и шоколад, които омагьосват и във вкуса. А усещането при всяка глътка – експлозия от вкусове и усещания, изкусителна плътност и дръзко гъделичкане и свежест. Вино, което се „закача“ с нас, но и ние не му се оставяме и се опитваме да го опознаем и разгадаем. И което с дългия си финал не може да бъде забравено лесно. Виното е чудесен избор за цялата 2021г. Андрей би го пробвал и след 1-2 години, когато се е успокоило повече.

Повече за виното прочетете в тази статия.


H’s РУБИН, Хараламбиеви

Червено вино от Северна България, Плевенско.

Цена 18,80 лв от винарната

Рубин 2019, Хараламбиеви
Рубин 2019, Хараламбиеви

Първата ни асоциация със сорта Рубин винаги е за нещо южно, мощно, плътно, на възраст поне няколко месеца в дъб, който да укроти грубоватите танини. Но северният рубин на Хараламбиеви от Плевенско, реколта 2019 г., съвсем не им отстъпва по достойнство, макар да има собствен различен характер.

Отворихме го в късния декемврийски следобед и ароматът му може и да се смеси с леко опушения уют на камината, но пък цялата картинка създаде специално усещане. С аромати на черни плодове, черници и въпросния пушек, а във вкуса Мими намери дори компот от сини сливи и послевкус на суров орех. Елегантно средно тяло, в което естествена закачка са леко грубоватите танини, които са си обичайни за сорта, но пък това му е чарът.


С радост ще споделяме с всички, които се интересуват от хубаво вино, а и ще се радваме да споделите и кое вино сте харесали вие, че и ние да го опитаме. Може да го направите в групата ни във Facebook или в профила ни в Instagram.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image