Home Винен туризъм Виното, което откриваме и през 2023г. – Идеи от Андрей и Мими

Виното, което откриваме и през 2023г. – Идеи от Андрей и Мими

31 minutes read

Откриването на интересна бутилка вино или самото пътешествие из различните тероари дори в една малка държава като България е част от всяко наше пътуване. Разнообразието на нашия регион и нашето огромно любопитство ни сблъсква с много хубави вина. С Мимето (не обича да ѝ казвам Мария, затова така неофициално) сме големи любители на хубавото вино и сме много придирчиви и чувствителни на тази тема.  И от дума на дума решихме да направим един пътеводител на вината, които харесваме, които сме опитали неведнъж и които бихме ви препоръчали.

Вината, за които ще напишем, няма да са подредени по някакъв критерий. Щом са тук, значи са ни харесали. Ще са по-скоро по реда, по който са попаднали при нас и всяка седмица ще добавяме нови, затова си запомнете тази страница. Връзките от тази статия не са афилиейт или платени и са сложени за ваше улеснение. Докъде стигнахме, за какви неща да се оправдаваме :)

Дегустирани вина през 2021, 2022 и 2023 година


Надяваме се, че нашият „списък“ с хубаво вино няма да ви обърка, а по-скоро ще ви насочи да откриете нещо ново и нещо извън обичайните ви настроения. Разбира се, ще усетите нашата симпатия към някои винарни, където вече сме изградили и надграждаме приятелски отношения. Но с чаша хубаво вино в ръка най-лесно се става приятели, нали?

Цените са ориентировъчни и верни към момента на дегустацията, някои вина ги е хванала инфлацията.

Melnik Family Tree от Вила Мелник

Село Хърсово, Долината на Струма

Цена: Около 42 лв

Melnik Family Tree от Вила Мелник
Melnik Family Tree от Вила Мелник

Може би името на това вино ни кара да сме пристрастни, може би пък просто са му избрали най-подходящото име, но Melnik Family Tree от Вила Мелник е перфектното вино за семейна вечеря, на която се събират няколко поколения, всяко със собствените си представи и разбирания, но обединени от топлината и любовта, с които едно такова събиране е изпълнено. И ето ни на трапезата, събрали сме се в къщите на брат ми – Комплекс Боров хълм до село Чавдар, в зимната вечер сред боровата гора, отпиваме с усмивка.

Виното прекрасно съчетава аромати на бор, хвойна, с червени плодове – череши, вишни и други костилкови. Средно и елегантно тяло, което ни кара да искаме още и още.

Специалното в това вино, освен, че носи страхотна наслада, е неговият състав. В купажа са събрани цялото семейство на Мелниците – древният ендемитен сорт (майката) Широка Мелнишка Лоза и модерните ѝ кръстоски (нейните деца) – Мелник 55, Мелник 1300 Юбилеен, Руен, Мелник 82 и Мелнишки Рубин. Казах ви, че има много символика в него и нищо не е случайно.

Rusalii Vermentino 2021 от изба Рупел

Избата е в село Долно Спанчево, Долината на Струма

Цена: Около 15 лв

Rusalii Vermentino 2021 от Изба Рупел
Rusalii Vermentino 2021 от Изба Рупел

Когато навън прехвърча сняг, но ти си с приятна компания в топла и уютна къща насред борова гора и часът е около 15 следобед, не ти остава нищо друго, освен да си отвориш бутилка свежо вино. Нещо леко, което ще побутне в правилната посока очертаващите се дълги часове в приятни и смислени разговори с приятели. Но и което няма да ни претовари в този следобеден час и няма да стане причина да пропуснем вечерята и да се унесем в приятна дрямка още в 8 вечерта.

И така, ето ни с бутилка Верментино от изба Рупел – виното, което сякаш е направено точно за този следобед. Ухае на пролетни цветя и малко плодове, като праскова и лайм. Стилът е много подобен като на италианските вина от Верментино от крайбрежието на Тоскана. Ненатрапчив, но приятен и освежаващ, кара те просто да му се усмихваш и радваш, докато се наслаждаваш на добре прекараното време.

Rusalii Верментино от изба Рупел идва от Долината на Струма, а за избата и техните вина сме ви разказвали неведнъж. Обожаваме техния Марселан, имат и чудесна тамянка. Виното, за което сега ви споделяме, е леко и ефирно, чудесно за старт на всеки разговор, с 12,5 % алкохол, наистина приятно леко. Бихме го комбинирали със салата, козе сирене, може би някаква лека риба на скара, макар че точно сега му се радваме самостоятелно. Както и да го предпочетете, можете да сте сигурни, че няма да се „бие“ или „натрапва“ с нещо на трапезата ви, а ще ви освежава тихо и кротко, ще ви радва и прави компания.

ROSASPINA на Златен Рожен 2021

Лозята до село Левуново, Сандански. Избата в село Капатово.

цена: около 20лв

ROSASPINA на Златен Рожен 2021
ROSASPINA на Златен Рожен 2021

За 2023г. едно от розетата, които много харесахме и ви препоръчваме, е Rosaspina реколта 2021г. на винарна Златен Рожен. Тези розета на Златен Рожен се изчерпват бързо и са изключително добри. Rosaspina се прави от санджовезе от лозовите масиви край село Левуново (Сандански) и е с прекрасен цвят сьомга. Винарната я познаваме много добре, писали сме за нея и сме били по лозовите масиви. Гроздето се бере рано сутрин, касетките с грозде прекарват една нощ на 8℃ и след пресоване на пневматични преси ферментацията продължава за 25 дни. След ферментацията виното престоява на фините си утайки 3 месеца.

Резултатът е: аромат: нотки на билки, костюлкови плодове (череша, синя слива). Вкус: обемен и елегантен вкус, ненатрапчив и свеж финал, много приятно и обло тяло. Следим вината Rosaspina от реколта 2018г. и винаги са много добри.

Вионие и Мускат от Шато Авли

Село Глушник, Сливен

цена: около 16лв

Вионие и Мускат от Шато Авли
Вионие и Мускат от Шато Авли

Бутилката с това вино моментално привлече любопитството ни. Вионие е един от любимите ни сортове и обожаваме неговата елегантност и минералност. Наистина се чудехме как неговите нежни цветисти аромати ще се държа в комбинация експресивния мускат и дали мускатът няма да превземе аромата му.

Сгрешихме в тези си предположения, защото виното е отлично балансирано, а нежният аромат на вионието съвсем леко се „оцветява“ от муската. Минерално и стегнато тяло, носещо прекрасно усещане. Може да прозвучи клиширано, но със сигурност ще е страхотно за лятото. Ние го опитахме за пръв път в една доста топла пролетна събота и ни зарадва много.

Виното от вионие и мускат е сепаж, двата сорта са ферментирали заедно. И двата сорта са с жълто-оранжево оцветяване на ципите и енолозите са решили да ги съберат, за да се развиват заедно и да постигат баланс като едно семейство. Всички вина на избата са доста минерални, благодарение на многобройните камъни в почвите на лозята им. Лозята са им собствени и са около 330 декара.

Технолозите зад проекта са познати на българския пазар и с други свои вина и проекти. Това са именно Николай Кръстев, когото познаваме от изба „Царев Брод“ и Петър Георгиев/Радостин Милков, които имат едноименен проект Георгиев/Милков.

Гевюрцтраминер и Пино Гриджо от Шато Авли

Село Глушник, Сливен

цена: около 16лв

Гевюрцтраминер и Пино Гриджо от Шато Авли
Гевюрцтраминер и Пино Гриджо от Шато Авли

Сепажът от сортовете гевюрцтраминер и пино гриджо е замислен заради подобното сиво-розово оцветяване на ципите на двата сорта. И макар да очаквахме силен и буен аромат от чашата, тъй като и двата сорта са ароматни, всъщност там се беше наместило едно много балансирано и приятно вино, с изразена минералност заради каменистите почви, от които идва гроздето.

В ароматите открихме предимно плодове – праскови, кайсии и малко цитруси, и може би лека цветна нотка. Вкусно и запомнящо се, още едно чудесно вино за лятото.

Зад виното отново стои екипът Николай Кръстев, Петър Георгиев и Радостин Милков, които и поотделно правят страхотни вина, но заедно са просто невероятни.

Вила Велис Каберне Совиньон & Сира 2018

Villa Velis Каберне Совиньон & Сира 2018  и Мими с чаша

Червено вино от село Карабунар

цена: 19,90 / от сайта на винарната

„Мирише на пушен бекон!“ – споделя един от събеседниците ни и ние не можем да сме по-съгласни с него. Ароматът на това вино ни пренася някъде на ароматно барбекю, с вкусна храна и много приятели наоколо. Примесен с ароматите на череши и червени плодове, характерни за тези сортове, е просто магически. Вечеряли сме, но пак изгладняхме.

А тялото е заоблено, сочно и с леки нежни танини. Кара те да се наслаждаваш на всяка глътка и да искаш още и още. Ние го опитахме ей така, самостоятелно, но със сигурност нямаше да сгрешим, ако го бяхме комбинирали с вкусна сочна пържола (споменахме ли барбекюто?) или пък сухо мезе с деликатни подправки.

Или пък на нас така ни се струва? 

Всъщност, ароматите и вкусовете са нещо изумително индивидуално. Ако проверите в сайта на винарната, в описанието на виното ще откриете, че има аромати на сладка ванилия, бял шоколад, евкалипт, маслина и кожа, които се преплитат с нюанси на сладко от вишна и череша. Също така нотки на доматени листа, орех и соев сос. Съветваме ви да опитате сами виното и да предположите на вас какви аромати и вкусове ви изникват, освен на хубаво червено вино, разбира се. Вила Велис е една от любимите ни български винарни.


2021 година

От тук вината са дегустирани през 2021 г., но съм сигурен, че ще им се насладите и през 2022 г или ще откриете актуалните им реколти, за да сравните с нашите бележки за 2021 г.

Мавруд 2019 г. на Вила Линар

Червено вино от Хасковска област

енолог: Камен Коев

цена: 17,90лв / от сайта на винарната

Мавруд на Вила Линар
Мавруд на Вила Линар

Още когато получихме бутилката, ни направи впечатление цветът на мавруда на Линар – гранатов цвят, полупрозрачен, като гъст сок от нар. Някак си се е вкоренило в очакванията на хората, може би заради асеновградския мавруд, че вината от мавруд трябва да са гъсти, тъмни и отлежавали в дъб. Но винарната показва другото лице на мавруда – един мавруд без досег с дърво и не отлежавал, ние сме отворили реколта 2019г.

Аромат: свеж и комплексен с нотки на шипков мармалад, компот от червени плодове, а на Мими много ѝ напомняше на компот от праскови. Тялото на виното е леко към средно, което е нормално за вино с 12% алкохол. Вкус: отново свеж е първото, което се сещаме, плодов и минерален финал. Страхотно вино за есента, което трябва да се консумира леко охладено на 16-18°С. Виното е чудесно за консумация, без да трябва да отлежава.

Повече, ето тук: Мавруд 2019 на Вила Линар

Тамянка 2020, винарна Uva Nestum, Гоце Делчев

Бяло вино от Долината на Места

Цена – около 24лв. / може да го купите от винарната до Гоце Длечев

Тамянка 2020, винарна Uva Nestum, Гоце Делчев
Тамянка 2020, винарна Uva Nestum, Гоце Делчев

Дегустационни бележки за Тамянка на Uva Nestum: Свикнали сме вината от тамянка да ни посрещат с богато ухание на цветя, понякога рози и летни плодове. Но вместо да ни грабне като ароматна вихрушка, Тамянка 2020 на Ува Нестум ни представя деликатно елегантната си натура, плавно и ненатрапчиво, за да ни накара да я изследваме глътка по глътка, та цяла вечер. Цветът е бледожълт със зеленикав оттенък, бистър и искрящ. А ароматите са фини и се разгръщат нежно и плавно – на цветя, цитруси, малко захаросани плодове и деликатна ванилия. Вкусът от първата глътка и напомня свежо резенче лайм, с кората, което ни изпълва със свежест, без да е натрапчив или пък твърде кисел. А след това се разлива и преминава в приятно минерално тяло и минерален финал. Или пък просто ние така си го усещаме.

Всякакви размисли за точно тази тамянка може да видите на: Тамянка 2020, винарна Uva Nestum, Гоце Делчев

Алиготе 2020 от Ува Нестум

Бяло вино от Долината на Места и Шуменско

Вино Алиготе 2020 от Ува Нестум
Вино Алиготе 2020 от Ува Нестум

Сортът Алиготе (Aligoté) е стар сорт от Бургундия, от който се правят бели вина, доста приятни и свежи, като често участва в блендове.   Не от най-популярните и сравнително рядко ще срещнете 100 % алиготе, но това вино определено си заслужава. Лозята са от Шуменско, но виното е направено в новия сектор за бели вина във винарска изба Ува Нестум, до Гоце Делчев. Виното е леко, свежо, с аромати на круши, цветя и цитруси. С леко тяло и много приятна киселинност, страхотно за горещите летни дни. Ние си имаме цяла история с него, прочетете я в тази статия: Алиготе 2020, Ува Нестум.

Повече на : Алиготе 2020, Ува Нестум

Ризлинг 2019 – от Velis Vineyards, Германия

Бяло вино от Германия

Ризлинг 2019 - от Velis Wineyards, Германия
Ризлинг 2019 – от Velis Wineyards, Германия

Започвам тези редове с идеята, че не знам откъде да се сдобиете с немския Riesling на Velis Vineyards. Съвсем нов винопроизводител за нашия пазар, чиито лозя са до село Карабунар. През лятото на 2021 г. ще отвори врати и винарната, която ще е в селото, точно на пътя за Велинград. Но така де, обожаваме ризлинг, а немския ризлинг си има собствен характер, копринен и много нежен. Гроздето е от лозята на винарната в Германия и е направено там от немския им технолог. Аромат на бели свежи плодове. Цвят – светъл сламен, искрящ с леко зеленикави оттенъци. Вкус – копринено усещане, леко към средно тяло с изразени нотки на лимон и цитруси. Свеж и обемен финал. Velis Vineyards тепърва ще показва вината си на пазара, а ние ги следим вече с много голяма увереност, че ще има нови страхотни български вина, на които ще можем да се радваме на местна почва.

Широка Мелнишка Лоза – чашовидна, реколта 2018 г. от Вила Мелник

Червено вино от с. Хърсово, Долината на Струма

Мими и бутилката Редки Сортове: Широка Мелнишка лоза - чашовидна
Мими и бутилката Редки Сортове: Широка Мелнишка лоза – чашовидна

37,00лв от сайта на винарната

Широката Мелнишка лоза е любопитен сорт, противоречив, неразбираем от мнозина. Виното от него често е диво, непокорно, провокиращо. Едни му се радват, други не могат да се примирят с природата му. Но в бутилката с етикет РЕДКИ СОРТОВЕ: ШИРОКА МЕЛНИШКА ЛОЗА – ЧАШОВИДНА блика благородство, изтънченост и усещане за пълна наслада и завършеност на момента. Реколтата, която опитваме, е 2018 г.

Ако обичате като нас изискана кухня с добро вино, няма да съжалявате, че сте се доверили на семейната винарна. Виното е със страхотен тъмен рубинен цвят. Землист аромат, сладко от зрели череши, тютюн, сушени горски подправки и мъничко пипер. Плътно и сочно тяло, добре балансирано и с дълъг финал.

Да се сервира: 18-20°C, декантирайте предварително.

Градушка 2016, отлежала 42 месеца, Вила Мелник

Червено вино от с. Хърсово, Долината на Струма

Днес си отворихме бутилка от изба Вила Мелник с името „Градушка“. Това вино му следим развитието още откакто имаше повече от него, но упорито се опитваме да свърши. Историята започва така: „Градушката удари на 1ви юли 2016г. Унищожи 75% от насажденията ни. Гроздето, което оцеля, пое цялата сила на лозата. Резултатът е вино с необикновена концентрация и мощ!“

Градушка 2016 от Вила Мелник
Градушка 2016 от Вила Мелник

За пръв път опитахме Градушката през 2018 г., тогава бе буйна, дива, плодова, мощна. Първото „издание“ на Градушката бе отлежало 24 месеца.

Но сега сме отворили бутилка с Градушка, отлежавало в дъбови бъчви 42 месеца, после отпочинало в бутилката. След това декантирано за повече от час и сега показващо комплексния си характер на благородно вино, но омекотено от българския дъб.

Тъмен рубинен цвят в чашата. Аромат на подправки, къпини, кожа. Изключително комплексен вкус на сладко от череши, черен шоколад, дървесна кора. Плътно тяло и зрели танини.

От това вино има само 2100 бутилки и почти не останаха. А виното може да откриете в специализираните магазини за вино, но аз винаги ви съветвам да видите на сайта на избата.

Istar шардоне 2017г. на Бонония Естейт

Бяло вино, Дунавска Равнина

14,50лв от сайта на винарната

Istar шардоне 2017г. на Бонония Естейт
Istar шардоне 2017г. на Бонония Естейт

Искрено ме радва новото ни познанство с Бонония Естейт. Една нова винарна с история до Видин и за която се надявам скоро да можем да разкажем и ние. Но вчера си отворихме поредното страхотно преживяване в бутилка. И тук сме ви говорили за гъмзата им, която е великолепна, но днес отворихме едно бяло вино.

Шардоне 2017 г. от серията Istar. Шардонето има малък досег с дъб и е останало много елегантно и ефирно. Вино, което трябва да изстудите добре преди да сервирате (около 10°C). Цветът е блед с тревисти оттенъци. Ароматът е елегантен, ненатрапчив, на цитруси, праскова или круша. Вкусът е изискан, зелена ябълка, лимон/цитрус с минерални нотки и добре балансирано. Нашето вино е имало шанса да се развие в бутилката и е станало много добро.

На масата е подходящо с по-плътни риби, ние го пихме със страхотна салата с авокадо, спанак и варени моркови. Също и с меки сирена може да се насладите на шардонето.

H`s Кайлъшки мискет. Хараламбиеви

Бяло вино, Дунавска Равнина

19 лв от онлайн магазините

H`s Кайлъшки мискет. Хараламбиеви
H`s Кайлъшки мискет. Хараламбиеви

Има винарни, които се стараят да възраждат и да поддържат местните сортове грозде. Една от тези винарни е Хараламбиеви, сравнително нова винарна, която отдава страхотно внимание на тероара и на местните сортове и така у нас попадна бутилка кайлъшки мискет.

Кайлъшкия мискет е кръстоска от  Хамбургски мискет и Вилар блан. Селектиран е през седемдесетте години на миналия век в Института по лозарство и винарство в гр. Плевен и в днешно време може да гос решнете в плевенско, русенско и край велико търново. От кайлъшки мискет може да се правят пенливи вина, както и интересни сухи и десертни.

Кайлъшки мискет от Серията H`s на винарна Хараламбиеви е в  красива бутилка тип флейта малко в немски стил. Цвят сламено-тревист. Ароматът е силен на кайсии и праскови, но най-вече на кайсии. Тероарът също се усеща малко в аромата, мокра трева. Вкусът също е с преобладаващи кайсии и с вкус на ядката на кайсията на финал. Кайлъшкия мискет на Хараламбиеви е от лозе на брега на река Петърнишка бара край село Петърница, Плевен, където е и родното място на сорта. Тероарът е с плитки сиво-горски почви върху карст с високо съдържание на глина, което усетихме в аромата на виното.

Трябва да предупредим, че виното е много ароматно и ангажира вниманието и трябва внимателно да си подбере „компанията“ примерно козе сирене и други ароматни сирена.

Розе от памид 2020, Villa Bassarea

Розе от Южен Сакар, долината на река Марица

Цена в онлайн магазина на Вила Басареа: 14лв

Памид 2020 Вила Басареа
Памид 2020 Вила Басареа

Честичко ви говорим за Вила Басареа, защото ги познаваме много добре и следим всяко тяхно вино. Камен Коев е страхотен специалист и се радваме, че от избата са ни приятели и успяваме да опитаме всичко ново. Ако за пръв път я чувате, Вила Басареа е малка изба в град Харманли, но тук може да намерите страхотни вина и не се колебайте да ги посетите, ако сте в региона.

Едно от любопитните им вина е розе от памид реколта 2020 г., като миналата година за пръв път представиха реколта 2019г. Розето е с много красив цвят – коралов. Аромат на пресни горски ягоди, цитрус. А във вкусовете тук ясно се отличаваха ягоди с лек грейпфрут за финал и малко банан някъде по средата и хубав минерален финал. Леко и елегантно тяло. Виното е много свежо, игриво и приятно. Макар и да нямаме за момента друг любим памид, това розе ни кара да потърсим и други вина от този сорт грозде.

Малбек Резерва 2018, Villa Bassarea

Червено вино от Южен Сакар, долината на река Марица

Цена в онлайн магазина на Вила Басареа: 20лв

Навън вече е сумрачно, почти тъмно, температурите са под нулата и бързаме да гасим огъня и са се приберем на топло, за да споделим вечерята с приятели. Но романтика витае във въздуха докато готвим на открито, не на последно място и заради чашите вино, с които споделяме момента, изпълнени с Малбек Резерва 2018 от Villa Bassarea. Виното в тях е непрогледно, плътно, с дълбок пурпурен цвят и аромати на черни плодове, черници, тъмен шоколад, подправки. А усещането е плътно, кадифено, но и пикантно и пиперливо, с дълъг финал с вкус на черен шоколад. Вино, което точно като падащия здрач, те обхваща и пренася в едно друго измерение на деня – времето, в което ще се отпуснеш, затвориш очи и наслаждаваш на почивката пред камината или пък на масата с приятели.

Малбек Резерва 2018, Villa Bassarea
Малбек Резерва 2018, Villa Bassarea

За Малбек Резерва 2018 г. знаем, че гроздето идва от село Коларово, край Харманли, а виното е отлежало 15 месеца в дъбови бъчви. Дървесните нотки в аромата не могат да бъдат пропуснати и са страхотна компания на ароматите и усещанията край барбекюто или камината.

Аплауз Мелник 55 Премиум резерва 2017г., Вила Мелник

Aplauz Melnik 55 Premium Reserve 2017, Villa Melnik

Червено вино от Долината на Струма, с. Хърсово

Цена: 25-26 лв

Аплауз Мелник 55 Премиум резерва 2017г., Вила Мелник
Аплауз Мелник 55 Премиум резерва 2017г., Вила Мелник

Разпалваме огъня, край нас прехвърча сняг, но ние сме решили да си приготвим вечерята навън във февруарския ден, точно преди празника на лозарите, винарите и влюбените. И може би заради нашия си момент, но етикетът на това вино много ни прилича на дивите огнени езици, които се издигат от огнището. Всъщност, може би символизира Мелнишките пирамиди, които с топлите си багри правят пейзажа в този район на България запомнящ се за цял живот. А може би наистина искат да намекнат за огнената натура на духа в бутилката – Aplauz Melnik 55 Premium Reserve от Вила Мелник, реколта 2017.

Дълбокият червен цвят закачливо, но категорично подсказва за огнения характер на виното. Ароматът е на червени плодове, череши, но със закачливи пикантни нотки. А усещането от първата глътка е напълно в синхрон с леко дивия характер на вината от Мелник 55 – богато, плодово и свежо, но в същото време плътно, със зрели благородни танини, и все пак буйно и неукротимо, постоянно играещо, като светлината по постоянно променящите се форми на пясъчните пирамиди край Мелник. Вино, което носи характера на рода си, което не те оставя и за секунда да скучаеш и което искаш да опитваш отново и отново. На следващия ден изненадващо открихме аромат на пушек в чашите, и се уверихме, че с това вино няма как да скучаеш. Ние го комбинирахме с пържоли от свинско, телешки стек и печени картофи, но чудесно би се вписало и в ястия с дивеч.

Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea

Червено вино от Южен Сакар, долината на река Марица

Цена в онлайн магазина на Вила Басареа: 20лв

Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea
Мавруд Резерва 2019, Villa Bassarea

Маврудът за тази бутилка е от землището на село Коларово – 30% от виното е отлежало в български бъчви от череша, а останалите 70% в дъбови бъчви. Отсипваме в запотилите се чаши, цветът е тъмен-рубинен. На аромат виното е с характерните нюанси на череши и други червени плодове, подсилени малко от черешовата бъчва, касис, кафе и мъничко шоколад. Остава едно приятно усещане на гора и на диви плодове. Вкусът също е плодов, изтънчен, със средно тяло,  ненатрапчиви танини и силно освежаващ послевкус. Дълъг плодов финал, с приятно усещане, което остава, докато посягаш към храната.

Виното е страхотно, сравнително леко, елегантно и запомнящо се. Вкусът на диви череши ме връща мъничко в детството ми и ми доставя една приятна и неочаквана наслада. Вино, което не е типичния мавруд, но в същото време веднага го разпознаваме. Вино, което с удоволствие ви препоръчваме.

Мелник Юбилеен 1300: Тайните на редките български сортове от Вила Мелник

Мелник Юбилеен 1300 от Вила Мелник – реколта 2017г.

Червено вино от Югозападна България.

Цена в онлайн магазина на Вила Мелник: 37лв

Вила Мелник Редки сортове Мелник Юбилеен 1300
Вила Мелник Редки сортове Мелник Юбилеен 1300

Името на сорта грозде Мелник Юбилеен 1300 е посветено на 1300-годишнината от създаването на българската държава и му е дадено през 1981 г., макар и създаден през 1963г. Насажденията от него са миниатюрни и любимото ни вино от него е Rare Varieties Melnik Jubilee 1300 от Вила Мелник. Затова и решаваме да си го отворим на един страхотен неделен обяд с добри приятели, на който не празнуваме нечий рожден ден или друга дата от календара, а по-скоро страстта към добрата храна, доброто вино и истинските споделени моменти.

Rare Varieties Melnik Jubilee 1300, реколта 2017 г., е с дълбок непрогледен пурпурен цвят и още ароматът му ни изпълва с топлина. Богат, забележителен, на зрели черни плодове, особено малини, шоколад. Тялото е обло и обемно, със зрели танини, но и невероятна плодовост и свежест.

На масата го комбинирахме с бавно готвени свински врат и телешки гърди, гарнирани с пюре от маслен боб с манатарки и печен сладък картоф с кейл. Невероятна красота и пълна наслада за всички сетива, едно приключение, в което благородната плодова свежест на виното допълва всяка хапка и създава усещане за цялост и истинска емоция. Бутилка, която не можем да забравим.

Мелник Юбилеен 1300: Тайните на редките български сортове от Вила Мелник

Аплауз Розе 2019 от Вила Мелник – чаша изящество

Страхотно розе от Югозападна България.

Цена в онлайн магазина на Вила Мелник: 19лв

Аплауз Розе 2019 от Вила Мелник и салатата
Аплауз Розе 2019 от Вила Мелник и салатата

Вино с цвят на сьомга, бистро и искрящо, все едно шепа миниатюрни диамантчета са разпръснати като фин филм в чашата. Забележителен аромат, богат на червени плодове. А първите глътки са обемни, минерални, но със свеж финал и вкус на зрели ягоди. Всъщност, вие може да го усетите различно и не това е толкова важно в момента. Важното е наистина да го усетите като преживяване на ума и сетивата, като удоволствие и радост. Дали заради закачливия и пикантен вкус на горгондзолата, малиновия дресинг или като цяло, но салатата се оказва невероятно добра компания на виното, или пък то на нея.

Аплауз Розе реколта 2019 е от широка мелнишка лоза, мавруд и пино ноар – страшно любопитна комбинация между дивата Широка Мелнишка лоза, добре познатия Мавруд и частица от благородния Пино Ноар, който няма нужда от представяне.

Аплауз Розе 2019 от Вила Мелник – чаша изящество


Имаме чудесна колекция от вина дегустирани през 2020г., които дори са станали още по-хубави, та изберете си и от тях!

Може да ви хареса също

Copyrighted Image