Почивка по болярски – Парк Хотел Арбанаси ****

Няколко дни сред една от най-историческите части на България

Събуждам се сутринта и сядам на терасата на хотелската ни стая. Няма как да не се насладя на гледката към Велико Търново и очарованието на планинския град. Е, пред мен малко се е изпречила бившата резиденция на Тодор Живков и мога да му завидя за престоя му тук, както и на гостите му. Така, сред спокойствието на ранната утрин и пролетната песен на птиците, се насладих на изгряващото слънце.

Къде да отседнем в Арбанаси?

Този въпрос не е чак толкова лесен за разрешаване. В Арбанаси, в днешно време, почти всяка къща е хотел, пансион или просто къща за гости. Но ние искахме хем да сме тук, хем да си починем на спокойствие, хем детето ни да се радва на детските си неща. И понеже сме глезанчовци и искахме и да имаме и хубава гледка от терасата, решихме, че ще е най-добре да си осигурим всичките тези удоволствия барабар с летен слънчев басейн, ако може отново с гледка. И така си избрахме Парк Хотел Арбанаси, точно зад бившата резиденция и малко над нея, в рамките на парка, използван от Тодор Живков и обкръжението му. (Местоположение на Парк Хотел Арбанаси)

Парк Хотел Арбанаси

Парк Хотел Арбанаси

В малкото паркче към хотела ни показаха каменна маса, която по всички разкази била от времето на Тодор Живков. И ние поседяхме няколко пъти на нея, като стари партийни лидери.

Малко за Парк Хотел Арбанаси

Парк Хотел Арбанаси ни осигури чудесен престой, през деня тих и спокоен, с птички, чуруликащи в парка и удобства, от които дори в момента се възползваме, докато пишем част от статиите си. Детето се преумори от скачане на батут и цамбуркане в басейна. Басейнът не е детски, но нашата младеж може да плува, за разлика от майка си. Е, плува с надуваеми приспособления, но не я е страх.

Ани се радва на басейна в Хотела

Ани се радва на басейна в Хотела

И както във всички хотели в  Арбанаси, така и тук бе по-динамична и шумна съботната вечер. Ако сте дошли да се възползвате от механите и музиката, Арбанаси дава достатъчно много възможности. Но пък през седмицата селцето е тихо и спокойно и ние се насладихме на една прекрасна почивка с изглед към Велико Търново и Царевец.

Нашата стая бе с гледка към Велико Търново и невероятно красивия пейзаж около Арбанаси. Терасата бе много голяма и ние изкарвахме доста време на нея, за да се любуваме ту на изгрева,  ту на залеза, ту просто на нощните светлини на града.

Гледката от терасата на стаята ни в Парк Хотел Арбанаси

Гледката от терасата на стаята ни

А през деня, когато не бяхме по многото исторически места в Арбанаси и Велико Търново, се разхождахме из градината на хотела и детето си играеше на детския кът отвън.

Анито се забавлява на детската площадка

Анито се забавлява на детската площадка

В Парк Хотел Арбанаси може да се насладите и на SPA, има сауна и парна баня, които се пускат по заявка и джакузи, което работи през студените месеци (края на април работеше). Може да си поръчате масаж или да посетите фитнеса. Също има тенис корт и тенис маса. А Мимето хареса много лоби бара в който има и малък детски кът за по-студено време.
Басейнът в Парк Хотел Арбанаси

Басейнът в Парк Хотел Арбанаси

Шезлонгите пред басейна

Шезлонгите пред басейна

Ресторанта на хотела

Ние сме си претенциозни към ресторантите, особено Мимето, но в Парк Хотел Арбанаси може да похвалим готвача. Всичко, което си поръчахме, бе чудесно сготвено и на разумни цени. На обяд има и обедно меню. Бих ви препоръчал да пробвате и печен суджук на гребен по стара арбанашка рецепта, както и арбанашкото кюфте.

Арбанашко кюфте в ресторанта на Парк Хотел Арбанаси

Арбанашко кюфте в ресторанта на Парк Хотел Арбанаси


Суджук на гребен по стара арбанашка рецепта

Суджук на гребен по стара арбанашка рецепта

Цени в Парк Хотел Арбанаси

И понеже хубавото си е хубаво, но и в повечето случаи се заплаща, накрая ще споделим и за цените на хотела. Направи ни впечатление, че са изключително добри и разумни за предлаганото, а и имаха още по-изгодни промоционални пакети, което прави Парк Хотел Арбанаси един от доста достъпните 4-звездни хотели. Няма да изпадаме в подробности, можете да проверите актуалните цени и оферти.

Много полезен бе и подземния гараж. В Арбанаси и Велико Търново е трудно да се паркира по улиците, та всеки гараж или паркинг са много полезни. Тук колата ни бе на хлад в топлите дни и нямахме чудене къде да я спрем.
Другата сграда на хотела

Другата сграда на хотела

Когато си тръгнахме

Парк Хотел Арбанаси е едно от местата, където те хваща носталгия като си тръгваш. Ние бяхме само за 3 дни, но когато напускахме стаята, постояхме още малко на невероятната гледка и да се нарадваме за последно на атмосферата. И изпитахме носталгия по трите изпълнени с българска история дни, но и много отморяващи. Получи се страхотна почивка.

И малко творчески моменти на терасата в хотела

И малко творчески моменти на терасата в хотела


Какво да видим наблизо:

Паметник Асеневци и старите къщи на Търново

Велико Търново и местата, с които опознаваме историята си

август 19th, 2019 Мария Андреева Разхождаме се по уютната уличка „Гурко“ във Велико Търново, която не е от най-туристическите места в града, макар да е едно от най-автентично запазените. Попаднах на стари броеве на американско списание от началото на миналия век и всички дошли в България обръщат внимание на Велико Търново, наричат го “Tirnova” или “Tirnovo”, то и по онова…
Крепост Царевец, Велико Търново, България

Царевец – бастионът на Второто българско царство

август 4th, 2019 Мария Андреева Няма никакво съмнение, че първото нещо, което трябва да видите, когато отидете за пръв път във Велико Търново, е Царевец. Най-значимата крепост на величествения Търновград. Мястото, от което била управлявана Втората българска държава. И днес в крепостта се влиза по строго установен ред, но някога тя била почти непристъпна с трите си обръча от крепостни…
Старите църкви покрай Янтра в Асенова махала, Велико Търново

Църквите на Второто българско царство покрай Янтра в Асенова махала, Велико Търново

май 23rd, 2018 Андрей Андреев Църквите между Трапезица и Царевец са свидетели на велики подвизи и големи трагедии Разхождаме се из Асеновата махала, позадържахме се във Велико Търново, за да разгледаме повече места, а тук времето все е недостатъчно да обходим всичко. И толкова много истории от преди векове, не успяваме да запомним всичко и си дочитаме у дома, след…
Никополис ад Иструм

Никополис ад Иструм – римският град на 20 км от Велико Търново, за който може да не сте чували

май 13th, 2018 Андрей Андреев Отклонихме се от пътя Велико Търново - Русе по най-краткия възможен път към Никополис ад Иструм. Никак не бе добра идеята, тази малка отсечка от под два километра се бе запазила по-малко, отколкото многовековния каменен път от римско време.  Затова вече знаем, че за да стигнем до Никополис ад Иструм, е хубаво да минем през…
Трапезица, Велико Търново

Да опознаем Трапезица – втората по значимост крепост на Търновград

май 8th, 2018 Андрей Андреев Архитектурно-музеен резерват „Трапезица“ със своите повече от 20 църкви е неделима част от представата ни за Търновград. Учудващо е колко малко знаем ние българите за собствената си история и дали всеки знае подробности около историческите ни места. Посещаваме знаменити и важни обекти и продължаваме да знаем малко за тях. Но и самите обекти не са…

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Copyrighted Image