Home ПътешествияГърция Остров Патмос – християнски светини и средиземноморска красота

Остров Патмос – християнски светини и средиземноморска красота

12 minutes read

Стоим на най-високата точка на остров Патмос, любуваме се на гледката. Силният вятър се опитва да ни събори, но не мислим за него. Долу, в ниското, виждаме кораба Олимпия, с който дойдохме, (на острова няма летище), залива и белите средиземноморски къщи на градa Скала, където е пристанището и под нас Патмос (Хора), главния град на острова.

В тази история ви разказваме за остров Патмос в Гърция от гледна точка на туристи на круизен кораб, които имат само няколко часа на острова. В този ден бяхме отплавали от пристанището на Кушадасъ в Турция с красивия кораб Олимпия на Celestyal Cruises и се наслаждавахме на круиз из гръцките острови: На круиз в Егейско море – Миконос, Кушадасъ, Патмос, Крит, Санторини.

Заливът, където е спрял кораб Олимпия
Заливът, където е спрял кораб Олимпия

Няколко часа по-рано корабът, с който откриваме Егейско море, навлезе в залива на Скала и с малки лодки ни свалиха на пристанището, което е насред центъра на града. Оттам с бусче веднага се отправихме към манастира на върха на острова.

Остров Патмос е част от Додеканезите, група острови в източната част на Егейско море, близо до Турция. Най-голям от Додеканезите е остров Родос.

Към манастира в Патмос
Към манастира в Патмос

Манастирът „Свети Йоан Богослов“ в Патмос (ЮНЕСКО)

Манастирът е основан през 1088г. в най-високата част на острова.  Създаден е от монаха Христодул Летринос по решение на император Алексей Комнин. Мястото е внушително, с вид на цитадела и огромни крепостни стени, видими от всички краища на острова.

Дворът на манастира в Патмос
Дворът на манастира в Патмос

Манастирът е действащ и достъпът до някои части от него е ограничен. Има внушителна библиотека, която обаче е недостъпна за външни посетители. В манастирския музей, се пазят впечатляващи произведения, включително картини на Ел Греко. Една от най-ценните реликви, съхранявани в светата обител, е и черепът на Тома Неверни, един от апостолите на Исус Христос.

Манастирът „Свети Йоан Богослов“ в Патмос (ЮНЕСКО)
Манастирът „Свети Йоан Богослов“ в Патмос (ЮНЕСКО)
Манастирът „Свети Йоан Богослов“ в Патмос (ЮНЕСКО)
Манастирът „Свети Йоан Богослов“ в Патмос (ЮНЕСКО)

Патмос е едно от свещените места в Гърция заради вярването, че Св. Йоан Богослов – един от 12-те апостоли на Христос и най-младият му ученик, е прекарал в изгнаничество последните години от живота си на острова. И именно там е написал последната книга от Библията – Откровение, или още Апокалипсис.

Пещерата на Св. Йоан и Апокалипсиса

Според преданието, Йоан е бил най-младият ученик на Христос и най-обичаният от него. В последните години от живота си той бил заточен на малкия остров Патмос, по времето на император Домициан. Негов спътник и помощник в изгнанието бил ученикът му – Св. Апостол Прохор. Двамата живели в пещера, в която, според преданието, Св. Йоан получил видения от Бог, свързани с края на света, които Прохор записал. Днес в пещерата можем да видим ъгъла, в който чудото се е случило, процепите за ръцете, с които светецът на преклонна възраст си е помагал да се изправи, и естествено формираното “писалище” в скалата, на което Прохор записвал виденията. Около мястото днес е построен параклис, посветен на Св. Анна, майката на Богородица.

Старият вход към пещерата на Свети Йоан
Старият вход към пещерата на Свети Йоан

През XVIII и XIX век малкият Патмос е дал на света трима Вселенски патриарси.

Гледката от входа на пещерата на Св. йоан
Гледката от входа на пещерата на Св. йоан

Патмос в днешно време

На Патмос сега живеят около 3000 души, почти. А островът е около 34 km2. До Патмос е и остров Арки с 45 жители и мъничко селце с пристанище, две таверни и красиви и диви места и каменисти плажове. Около острова има още малки ненаселени островчета, където да избягате от света, а на островчето Маратос, с 5 жители, има и таверна и стаи под наем.    

Остров Патмос
Остров Патмос
Остров Патмос и вятърните му мелници
Остров Патмос и вятърните му мелници

За Патмос научихме още, че е дом на известни богати хора. Местната заможна общност се грижи добре за острова си, включително като дарява финансиране на важни проекти като станция за обезсоляване на морска вода. И въпреки хилядите поклонници, които преминават през острова, собствениците на имоти ревностно се опитват да го опазят като сравнително недостъпна дестинация и не дават да се построи летище или голямо пристанище. Затова и ние стигаме до острова с малки лодки, а корабът Олимпия ни изчаква по-навътре в морето.

Градчето Хора и малките улички

Както и на други острови, и на този главният град се нарича Хора (Χώρα), но се казва Патмос (Πάτμος). Хора е нещо като „столицата“ на гръцките островчета. Градчето Патмос е изградено около манастира „Свети Йоан Богослов“ и е много красиво и приятно с белите си, типични за региона къщички с плоски покриви. И тихото си ежедневие, нарушавано само от тълпите от круизните кораби. В Хора живеят около 540 души. Хора и манастирът са в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Из улиците на Хора
Из улиците на Хора
Хора - Патмос
Хора – Патмос
Таверничка в Патмос
Таверничка в Патмос

Град Скала

Скала е най-големият град на острова с малко над 2000 жители и тук ни е една от другите разходки. Тихо, спокойно и много приятно място, където е и пристанището на Патмос. Тук видяхме и малкия ферибот от остров Лерос и остров Липсос, с място за 2-3 коли. И макар че останахме малко време в града и на острова (имам чувството, че на нас никога не ни е достатъчно), Патмос ни хареса изключително много.

Град Скала
Градчето Скала
Из улиците на Скала, о. Патмос
Из улиците на Скала, о. Патмос
Из улиците на Скала, о. Патмос
Из улиците на Скала, о. Патмос

Преди да се качим обратно на кораба, минахме набързо и през местна пекарна, за да опитаме традиционните патмоски десерти Pougia. Представляват тестени изделия, пълнени със сирене или мармалад, като могат да са пържени и печени.

Pougia
Pougia, традиционна сладост от остров Патмос
Booking.com

Как се стига до остров Патмос?

На Патмос, както казахме няма летище, до острова се стига с фериботи от другите острови или от Атина. Фериботът от Атина пътува повече от 7 часа. Ние посетихме острова с круиз на Celestyal Cruises на път между Кушадасъ и Крит и прекарахме един уникално хубав следобед, разхождайки се на Патмос. А с круиза имахме щастието да посетим още Санторини, Миконос, Крит и Кушадасъ.

Ферибот на остров Патмос
Ферибот на остров Патмос
Корабът Celestyal Olympia до остров Патмос
Корабът Celestyal Olympia до остров Патмос

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image