Home Винен туризъмВино Пелин на Драгошинов

Пелин на Драгошинов

3 minutes read

Пелин е напитка, с която дотолкова нямаме досег, срещи и дори асоциация, че появата на бутилка пелин от съвременна българска бутикова винарска изба моментално ни кара да започнем да ровим в информационните източници, за да научим повече за него. Дълго време се чудихме с Мими как точно да подходим към пелина, предвид нулевия ни опит с него. Единствените ни асоциации с пелин са две. Едната включва някакви безполезни детски спомени на Мими за пелин у дома. Втората е, че пелин сме виждали случайно и в някои супермаркети, но под форма, будеща сериозно недоверие (пластмасови туби с подозрително ниска цена). И така, докато Даниел Драгошинов не решава да ни извади от това неведение като ни изпраща бутилка от неговия Пелин.

Какво е пелин?

На теория знаем, че пелин е вид билка, по-скоро цяло такова семейство, и че напитката пелин се произвежда от вино, плодове и билки. Оттук нататък започваме да четем и научаваме, че напитката пелин е прелюбопитна не само откъм вкус и технология, но и откъм здравословни качества. Наложеният пелин се правел някога от захарна тръстика, грозде, плодове, билки. Съставките се редят на редове един върху друг, докато напълнят около две трети от съда, в който ще ферментират. Отгоре се долива миналогодишно бяло вино, което не може да е какво да е. Със сигурност, ако опитате да оползотворите по-несполучливото вино от предходната реколта, не е добра идея, ще развали и пелина. Важно е да е качествено вино, но да не е твърде ароматно, за да не манипулира вкуса и аромата на бъдещия пелин, който ще се образува вследствие на много още съставки. Така поставената смес ферментира бавно, като алкохолът извлича не само ароматите, но и всевъзможни полезни вещества от билките. Пелинът е готов за около 30-40 дни. А резултатът е изключително любопитна напитка с алкохолен градус 9-11 % и захари около 4 – 6 %. Да, истината е, че не очаквахме сладко вино, но и тук ни хванаха неподготвени.

Пелин на Драгошинов
Пелин на Драгошинов

Пелин на Драгошинов

И така, стигаме до срещата ни с вината на изба Драгошинов, правени от Даниел Драгошинов. Първата ни среща е с мерлото в уютния ресторант на Яница Русева във Велико Търново и след него, решаваме да си поръчаме кашонче, за да опитаме и останалите. В кашончето пристига и пелинът.

Пелинът на Драгошинов е по стара килифарска рецепта, усъвършенствана в избата. Реколта 2021 съдържа 28 билки, повечето от които си берат семейството на Драгошинов от Странджа и от Балкана. В тази версия има и три вида плодове – ябълки, дюли и грозде. И бяло вино, което се прави специално за пелина, за да не е с много силен аромат и да промени аромата на билките. Добавяме само, че алкохолът е 11 %, а захарите 40 г на литър.

A bittersweet symphony

Наистина не сме фенове на вмъкването на чужди изрази с повод и без повод, но и наистина се чудим как по-добре да опишем усещането, което чашата с пелин на Драгошинов ни носи. Както вече казахме, пристъпихме без никакви очаквания към първия пелин в живота си или поне в кариерата си на винени ентусиасти и правещи-се-на-журналисти. Ароматът напомня планинска ливада, но и ферментиращи вече, добре узрели плодове, нападали по земята в ранната есен. Изниква ни и асоциация за сок от бъз. А вкусът ни хвърля в съвсем друг размисъл. Първоначалното гладко и заоблено тяло със забележима сладост завършва с леко хаплив горчив финал, който моментално ни изстрелва към хладилника, да търсим някаква компания на пелина. Прочитаме, че ароматни сирена са добра идея. В резултат, сиренето сякаш погълна горчивата финална нотка и сега се наслаждаваме на чудесен течен десерт с привкус на швейцарско сирене.

Е, никъде не пише пелинът да е десертно вино или напитка с десертен характер, но за нас определено е любопитен завършек на вечерта. Определено нямаме търпение да го споделим и с други ентусиасти. И докато пишем тази статия, вече се чудим кога ще стигнем до изба Драгошинов, за да си говорим надълго и нашироко за пелина и останалите им вина.

Може да ви хареса също

Copyrighted Image