Home Винен туризъмВино Pét-nat от Ризлинг на винарна Царев Брод, 2019 г. и урок по правене на пенливо вино

Pét-nat от Ризлинг на винарна Царев Брод, 2019 г. и урок по правене на пенливо вино

4 minutes read

Да научаваш нещо ново всеки път, когато се докоснеш до капачката на някое вино, си ни стана традиция у дома. И традицията повелява, когато се появи нещо ново за нас, макар и старо за винения бранш, да бъде опитано и написано. И тази традиция ни завари на двора с тирбушон в ръка, който не ни трябваше, а просто обикновена отварачка за бирени капачки. С леко „пст“ Мими отвори бутилката с вино и с новите ни очаквания.

Мими отваря Pet-Nat Ризлинг от винарна Царев Брод
Мими отваря Pet-Nat Ризлинг от винарна Царев Брод

Pétillant Naturel – Pét-nat

Пет-нат е свежото съкращение на Pétillant Naturel, което пък преведено от френски означава „естествено пенливо“. Няма да влизаме в подробности, че по-сериозното наименование на метода за получаване на естествено пенливо вино Пет-нат е  Methode Ancestrale. Но пък можем да кажем как точно се случва всичко.

Pét-nat е най-старият метод за получаването на пенливо вино (Франция), по-стар от класическия метод, който се използва в Шампан. При Pét-nat преди края на първичната алкохолна ферментация, виното се затваря и ферментацията приключва в бутилката. Така се получава газировката и балончетата.

Pet-Nat от Ризлинг от винарна Царев Брод
Pet-Nat от Ризлинг от винарна Царев Брод, 2019

Pét-nat от Ризлинг, реколта 2019 г.

Малко винарски изби в България правят Pét-nat, ние решихме да опитаме на винарна Царев Брод. Царев Брод са много известни с белите си вина, конкретно с ризлинга, а и със заигравките си с други интересни сортове, като Гергана и Евмолпия, но за тях по-нататък. Определено успяват да провокират любопитството ни и затова лесно избрахме да започнем с техния пет-нат. За Pét-nat гроздето е брано на 19% захари в средата на септември от собствени лозя край Шумен.  Виното е ферментирало в малки 300 л съдове  при температура от 14-16 °C  и при 35 гр/л остатъчна захар е затворено в бутилка с бирени капачки. Доферментира и остава с 12 гр/л остатъчна захар ,11,5 об% алкохол при 9 гр/л общи киселини. Всичко изписано дотук технолозите сигурно ще го оценят по достойнство, а ние ще споделим нашите си аматьорски дегустационни бележки.

Кратки дегустационни бележки

Андрей цяла пролет и лято е със запушен нос, но Мими откри аромати и вкусове на свежа праскова и ябълка, и може би лимон. В присъствието на балончета ни е още по-трудно да ги разграничим, но пък усещането е за фини перли, нежна игра в устата и освежаващ финал. Кара те да искаш още една глътка и още една, докато не ти се замотае главата. Но пък ни се замота приятно, без странични ефекти и с всички спомени налице.

Вино:Tsarev Brod Pétillant Naturel(Pet-Nat) Riesling
Страна:България
Сорт:100 % Ризлинг
Реколта:2019
Изба:Винарска изба “Царев Брод”
Местоположение:село Царев Брод, обл. Шумен
Цена:16 – 20 лв
Барик:Не
Температура на консумация: 7-13°C
Анна дегустира ягоди, докато ние си отваряме и снимаме бутилката Pet-Nat от Царев Брод
Анна дегустира ягоди, докато ние си отваряме и снимаме бутилката Pet-Nat от Царев Брод

Още мисли за бутилката Pét-nat ризлинг от Царев Брод

Pét-nat ризлинг от винарна Царев Брод бе едно много освежаващо попълнение в нашите винени приключения тази година, чудесно вино за началото на всяка официална или пък ежедневна вечер, вино, което веднага добавяме в статията с вината, от които тази година сме се впечатлили и препоръчваме и вие да опитате. Интересно и напълно достъпно естествено пенливо българско вино. Чудихме се с какво да ви препоръчаме да го комбинирате, защото ние този път не сме правили някакви специални комбинации. Но в късния следобед в градината с ягоди бе чудесна комбинация. Вероятно ще е чудесно с брускети, леки сирена и други леки предястия, но най-важно е да го гарнирате с усмивка и добро настроение. А романтиката, дори да сте я позагубили, балончетата ще ви я върнат.

Мими и бутилката с пенливото вино
Мими и бутилката с пенливото вино на нашия импровизиран пикник в градината

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image