Home България Комплекс Боров хълм, село Чавдар

Комплекс Боров хълм, село Чавдар

16 minutes read

Идваме тук, още откак беше гола поляна и си правехме барбекю върху одеяла на тревата. Дълги часове се радвахме на гледката надолу към село Чавдар и южните склонове на Стара планина. Мястото е такова, че човек се влюбва от пръв поглед. Точно така станало и с брат ми Петър преди няколко години, когато попаднал тук за пръв път. Днес се наслаждаваме на гледката от верандата на „къщата с белите тухли“ на Комплекс Боров Хълм. Пием вино, говорим си, децата търчат и от време на време се плацикаме в горещите дървени вани навън. На гости сме, разбира се, макар че ни е все по-трудно да издебнем свободен уикенд. Което, всъщност, много ни радва. Комплекс Боров Хълм вече приема първите си гости, затова и за нас дойде време официално да ви разкажем за него.

Залез над село Чавдар

Всяка история тук започва по залез или понякога по тъмно. Бързаме да пристигнем в петък след работа. Ако идвате от София, шансът да хванете залеза е голям, защото пътят е около час.

Залез над село Чавдар
Залез над село Чавдар

Залезите тук са вълнуващи и различни всеки ден. Понякога розово-оранжеви, а понякога синьо-лилави тонове изпъстрят небето пред къщите. Понякога небето като че гори, друг път сивее застрашително, но винаги иска да ти каже нещо. И ако сте там, няма начин да пропуснете играещите цветове на залеза – те просто се изпречват пред вас, докато си седите на верандата, изтанцуват танца за вечерта и се оттеглят, преди да сте си допили чашата вино. Но пък оставят магическо усещане, което е различно всеки път.

Често пъти още с пристигането се „мятаме“ на верандата, за да си починем от пътя и каращите се деца в колата и да погледаме залеза. И докато си почиваме, нека ви разкажем малко „по същество“ за Боров хълм.

Моменти от верандата на горната къща в комплекс Боров хълм село Чавдар
Моменти от верандата на горната къща в комплекс Боров хълм село Чавдар

Комплекс Боров Хълм

Боров хълм е място, където ние лично намираме уединение, спокойствие, природа, лично пространство, без да се налага да се отдалечаваме твърде много от градския начин на живот и удобствата, които си обичаме. В него понастоящем можете да се настаните в 2 къщи със 7 декара озеленен двор, обградени от борова гора и с прекрасна гледка на север към село Чавдар и Стара планина.

Параклис Света Петка, комплекс Боров хълм и село Чавдар
Параклис Света Петка, комплекс Боров хълм и село Чавдар

Всяка от къщите е с площ 80 кв. м., с две спални с две бани и хол с мека мебел и напълно оборудвана кухня.

Къшата с червените тухли в комплекс Боров Хълм село Чавдар
Къщата с червените тухли в комплекс Боров Хълм село Чавдар
Дневната на "къщата с белите тухли", в която нашето семейство по-често отсяда в комплекс Боров хълм
Дневната на „къщата с белите тухли“, в която нашето семейство по-често отсяда в комплекс Боров хълм
Кухните и на двете къщи са напълно оборудвани и изключително удобни - комплекс Боров хълм село Чавдар
Кухните и на двете къщи са напълно оборудвани и изключително удобни

Ако сте без деца, къщата е отлична за две двойки възрастни или до 4-ма души. Имат и бебешки креватчета, така че малките деца могат да се настанят на тях допълнително.

Спалните също са много приятни и с удобни матраци. Леглата могат да се ползват и като две отделни, при нужда
Спалните също са много приятни и с удобни матраци. Леглата могат да се ползват и като две отделни, при нужда
Безкрайно се възхищаваме на ентусиазма на Елена да се грижи за цветята навсякъде
Безкрайно се възхищаваме на ентусиазма на Елена да се грижи за цветята навсякъде

В близост до къщите има и две дървени японски вани с топла вода, в които обожаваме да се топим в хладните сезони, докато се наслаждаваме на гледката и аромата на горския въздух. В момента се изграждат и външни сауни, надяваме се и басейнът да стане скоро. Но и без тях, тук вече е прекрасно.

Любимо забавление през есента - комплекс Боров хълм
Любимо забавление през есента – комплекс Боров хълм

Място за приятели, компании и щастливи събития

Споменахме, че Боров хълм събираше приятели по щастливи поводи, още докато бе гола поляна. Затова и концепцията е комплексът да се отдава като едно цяло – двете къщи заедно, които да бъдат заети от една компания приятели или семейство. Точно както се получава и при нас.

Събираме се, наслаждаваме се на времето си заедно, но пък имаме достатъчно пространство и свобода за всеки. Обичаме уикендите, в които ние заемаме горната къща, а брат ми и Елена остават в долната и си „ходим на гости“ за вечеря. Много е  приятно и удобно и когато се съберем две семейства с деца – ние в едната къща, а наши приятели в другата, и ги пуснем да играят на воля по поляните.

Весели игри на поляната
Весели игри на поляната
Весели игри на поляната на Боров хълм през пролетта
Ани, Ади и техния приятел Танк
Ани, Ади и техния приятел Танк. Домашните любимци тук са добре дошли, стига да имат изградени хигиенни навици

На сватба на Боров хълм

Всъщност, тук се случват щастливи събития далеч преди къщите да започнат да посрещат гости. Едно такова, на което ние лично присъствахме, бе сватбата на брат ми Петър и Елена през май 2021 г. По това време имотът бе все още строителна площадка, къщите нямаха никакво обзавеждане и ни предупредиха да сме с равни обувки, защото настилката бе чакъл и трева. Това не смути никого, церемонията бе на зелената поляна с гледка към селото, а цяла нощ танцувахме върху импровизирания дансинг от дървени палети. Всичко бе абсолютно магическо.

Малко преди началото на сватбата
Малко преди началото на сватбата. Снимката е от личния архив на младоженците.

Днес вече всичко е много по-облагородено, има си истински път, криволичещ между къщичките и зелените им веранди. През миналото лято на поляната имаше няколко рождени дни на открито, рисуване с вино.

Ани и Мими по време на едно от събитията по рисуване с вино
Ани и Мими по време на едно от събитията по рисуване с вино

През есента пък в къщите се празнуваха ергенски и момински партита, но за тях не можем да издадем нищо повече. Каквото се е случило на Боров хълм, си остава на Боров хълм. Та ако си търсите локация за събития на открито близо до София, но все пак уединена, запишете си Боров хълм.

Мястото, където времето се слива

Залезът с чаша вино на верандата някак естествено прелива във вечерята, която лесно сме си приготвили. Къщите са с напълно оборудвана кухня, в която не ни липсва нито една от глезотиите у дома. На място няма ресторант, така че най-често пристигаме с торба покупки и бързо си приготвяме месо и гарнитура във фурната и задължително салата. Но ако не ви се пазарува и готви, можете да си поръчате кетъринг, който се приготвя от пекарната в селото и засега има добри отзиви от гостите. За съжаление, не можем да ви препоръчаме добър ресторант наблизо, но и да имаше такъв, ние за нищо не бихме заменили времето, прекарано на Боров хълм. Обичаме да се наслаждаваме на всеки момент тук.

Вероятно любимият ни кадър тук, защото много точно предава усещането, което изпитваме на Боров хълм. Абсолютно спокойствие и радост от момента
Вероятно любимият ни кадър тук, защото много точно предава усещането, което изпитваме на Боров хълм. Абсолютно спокойствие и радост от момента
Нощем на Боров хълм
Нощем на Боров хълм

А тук горе вечерята бавно се слива с нощта, винаги заспиваме отведнъж и се събуждаме винаги по-рано от обичайното сутрин. В първите секунди се чудим на това място ли си легнахме – сутрин гледката е от друга планета. Бяла мъгла обикновено е застлала покривите на къщите в село Чавдар и виждаме само върховете на Стара планина отсреща.

Утрин на Боров хълм над село Чавдар
Утрин на Боров хълм над село Чавдар
Сутрин на Боров хълм
Сутрин на Боров хълм

Андрей винаги става първи, обича тихичко да се измъкне и да се радва на мъгливата утрин в топлата вана навън.

Топлата вана в хладната есенна утрин е несравнимо удоволствие
Топлата вана в хладната есенна утрин е несравнимо удоволствие
Още една магическа утрин в боровата гора
Още една магическа утрин в боровата гора

Тишината и влажният въздух с аромат на бор правят чудеса. После и останалите се събуждат, мъглата се разсейва и чудната гледка се открива в цялата си прелест.

Село Чавдар – кой не е чувал за него?

Децата вече търчат из имота, ние си допиваме кафето и се събираме да слезем до селото. Центърът му е като от картичка – парк с изкуствено езерце с мостчета над него, детска площадка и чудесен площад с пространство за каране на тротинетки или други детски превозни средства. Улиците са чисти и асфалтирани, тротоарите са равни, а обществените сгради в центъра са приветлива част от пейзажа.

Село Чавдар
Село Чавдар
Детската площадка в центъра на село Чавдар
На детската площадка в центъра на село Чавдар

Използваме разходката до селото да си купим и хляб, а после поемаме отново нагоре. По пътя няма как да не спрем на въжено-атракционния парк, в който има стени за катерене, въжени маршрути и мрежи за скачане.

Любимите на децата ни мрежи за катерене във "Въжеландия"
Любимите на децата ни мрежи за катерене във „Въжеландия“
На разходка в гората, когато току-що си се скарал със сестра си за ... пръчка
На разходка в гората, когато току-що си се скарал със сестра си за … пръчка

И когато вече всички сериозно изгладнеем, се прибираме пеша по приятната алея край параклиса, която ни отвежда право в Боров Хълм. Винаги си казваме, че следващия път ще влезем и в музея с неолитни жилища, който се намира точно на пътеката, но така и още не сме го посетили.

По пътеките край Боров хълм
По пътеките край Боров хълм

Славата на село Чавдар се носи като някаква легенда, макар че си е напълно истинско. Едно от най-често приписваните му определения е, че е истинско „европейско село“. Вероятно заради китния си облик, прекрасната инфраструктура и множеството забавления за местните и за гостите, които го правят наистина привлекателно, както за живеене, така и за посещение. Село Чавдар е едва на около 70 км от София, в Златишко-Пирдопската котловина. На север от него са склоновете на Стара планина, а хълмовете на юг са част от Средна гора. На един от тях сме и ние в този момент, в местността „Света Петка“, точно под параклиса.

Кога и как да посетим Боров хълм?

Казахме ви, пристрастни сме, но не ни се сърдете. Били сме през абсолютно всички сезони и винаги е било вълшебно. През лятото местността е много оживена, особено през уикендите, заради множеството атракции на открито. Но на Боров хълм е спокойно, защото е частен имот и достъпът на външни посетители е ограничен, за да не се чувствате като в зоопарк. През зимата е по-спокойно, но музеите и съоръженията на открито в околността си работят, стига времето да го позволява.

Настаняването на Боров хълм тук обичайно започва и завършва в късния следобед. При уикенд пакет пристигате в петък след 17 ч и трябва да освободите в неделя до 17 ч. В делнични дни е по същия начин, за определения брой дни.

През лято 2022 с Мими прекарахме тук 15 дни, макар да бяхме дошли за 3-4. Просто не можахме да си тръгнем. Бяхме сами, без децата. И макар че си бяхме на работа (и двамата работим дистанционно), това бе една от най-пълноценните летни почивки, които някога сме имали.

Отново по залез на Боров хълм
Отново по залез на Боров хълм

Така че ако и вие като нас сте мобилни хора и искате да смените локацията за няколко дни, без да си пускате отпуск, можете да го направите.

Всичко за Боров хълм можете да научите от чудесния им и полезен сайт – наистина е точно така, както изглежда. За резервации пишете направо на имейла им Pinehill.houses@gmail.com. Ако сте в района и се изкушавате да минете да разгледате комплекса – няма да успеете, защото достъпът е ограничен, за да се запази спокойствието на гостите. Но пък не се колебайте да пишете на мейла или в акаунтите в социалните им мрежи, та дори и на нас – винаги сме насреща да споделим впечатления!

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image