Home ПътешествияХърватия Незабравимите Плитвички езера, Хърватия – кога и как да ги посетим?

Незабравимите Плитвички езера, Хърватия – кога и как да ги посетим?

21 minutes read

Ако планирате пътуване до Хърватия или ваш приятел наскоро се е прибрал оттам, вероятно вече сте научили за мястото, което кара всички да ахнат – красивите Плитвички езера. Кристалните им води, зелените гори и величествените водопади пренасят в друг свят всеки турист, имал щастието да се докосне до това място.

Плитвичките Езера
Плитвичките Езера

Но за да усетите цялата магия на мястото и да му се насладите максимално, е важно посещението ви да е добре организирано предварително. В противен случай рискувате да пропуснете част от преживяването или да се изморите толкова, че част от положителните емоции да се изпарят. Ние наскоро посетихме Национален парк Плитвички езера с малко дете и с радост ще споделим преживяното и наученото там.

Национален парк Плитвички езера

Националния парк Плитвички езера е с обща площ от близо 300 кв. км, от които самите езера са само около 1 %. Надморската височина на парка варира от 380 до 1280 м. В него живеят разнообразна флора и фауна, включително мечки, вълци, сърни и глигани, а водите са пълни с пъстърва. Надморската височина на езерата варира в по-малки граници. Разликата от най-ниското до най-високото е 135 метра.

Водопади из Плитвичките езера
Водопади из Плитвичките езера

Паркът е толкова интересна и защитена територия не само заради невероятните гледки в него. Той е пример за физико-биохимична лаборатория на открито. Основният феномен на Плитвичките езера е начинът, по който се създава шуплестия варовик в настоящите климатични условия и природно равновесие. Върху подводната растителност се образува варовикова кора и в местата на преливане се образуват естествени бентове. Така долината на река Корана се превръща в каскада от 16 стъпаловидно подредени езера.

Пъстървата в езерата
Пъстървата в езерата

Благодарение на този феномен, между езерата се образуват десетки по-големи и по-малки водопади. Гледката надолу е не по-малко величествена. Кристално чистите води на езерата изпълват всеки с възхищение и ни карат да се чудим как толкова посещавано място е успяло да остане толкова чисто и девствено.

Водопадчета по река Корана

Водопадчета по река Корана

Как да стигнем до Плитвичките езера?

Плитвичките езера се намират в Хърватия, като входовете към парка се намират на около 130 км югозападно от столицата Загреб, или около 2 часа път.  От София разстоянието с автомобил е 913км и отнема приблизително 10 часа с автомобил. Илиповече, ако пътищата и границите са по-натоварени. По наши наблюдения, през първите и последните дни на август, както и около по-големи празници, границите са изключително натоварени и може да чакате с часове.

[mapsmarker marker=“187″]

Ако пътувате с обществен транспорт, можете да стигнете с автобус от Загреб до Плитвичките езера. През лятото има десетки курсове дневно, през зимата са по-малко, но има редовни автобуси. За повече подробности, попитайте на Централната автогара в Загреб.

[info]Ако минавате през Загреб, горещо ви препоръчваме да си отделите поне един ден и за този прекрасен град и да се разходите из него.[/info]

Водопад на Плитвичките езера

Водопад на Плитвичките езера

Кога да посетим Плитвичките езера?

Най-натовареният сезон на Плитвичките езера е през месеците юли и август. По стечение на обстоятелствата, ние ги посетихме точно тогава. Туристите наистина бяха много, въпреки високите цени на билетите. Ако сте твърдо решили да отидете в този период, ще трябва да се примирите с наистина голямата вълна от хора. Малко спасение от най-големите тълпи е посещаването на парка в късния следобед избягването на най-натоварените сутрешни часове около 9-10. Работното време на парка е от 7 до 20 ч, билети се продават до 18 ч.

Мимето и Ани сред тълпите на Плитвичките езера

Мимето и Ани сред тълпите

Цените на билетите за парка варират според сезона. Цени за възрастни 2017:

Януари-Март и Ноември-Декември: 55 куни (около 15 лв)

Април – Юни, Септември – Октомври: 110 куни (около 30 лв)

Юли – Август: 180 куни (около 50 лв)

Това са цени за еднодневен билет. Двудневният е на цена съответно 90, 180 и 280 куни.

[warning]Важно: Ако сте отседнали в някой от хотелите, управлявани от Национален парк Плитвички езера, еднодневният ви билет може да бъде удължен безплатно за срока на престоя ви в съответния хотел. Това се заверява на рецепцията на хотела.[/warning]

Ако сте с автомобил, паркирането на официалните паркинги струва 7 куни на час. А към обяд всички паркинги са препълнени.

Плитвичките езера и сезоните

Най-хубавия сезон, през който да се насладите на езерата, за нас е пролетта. Тогава езерата и водопадите са най-пълноводни и вода се сипе отвсякъде. Всичко е зелено и разкошно. Но, разбира се, сигурно е по-хладно, а може и дъждовно. Но пък хотелите и цените на билетите са по-достъпни и изпускате сблъсъка с всички, почиващи по крайбрежието на Хърватия.

През лятото на Плитвице

През лятото водопадите не са много пълноводни и се губи част от очарованието на мястото. Предпочитаме пролетните гледки.

Есента също би била прекрасен избор, когато листата на дърветата разкрасят района в най-различни цветове. През зимата гледките на замръзнали водопади са нещо съвсем друго и неповторимо, затова аз бих отишъл във всеки един сезон, ако можех. Може би дори лятото би било на последно място, но този път така се случи. Друга подробност е, че през юли и август съответно и хотелите, и билетите са най-скъпи.

Водопади на Плитвичките езера, Хърватия

Водопади

Как да организираме посещението си до езерата, за да им се насладим максимално?

Колко време ни е нужно?

Голяма част от посетителите отделят само един ден за езерата, понякога непълен, като не нощуват в района, а вместо това нощуват в Загреб или някъде другаде. Това може би е приемлив вариант, ако държите да видите максимален брой забележителности в рамките на пътуването си и сте готови да се изморите много.

Красивите водопадчета на Плитвице

Красивите водопадчета на Плитвице

Но според нас за един ден е трудно да се насладите максимално на езерата, особено ако същия ден пътувате от и до някъде другаде, където нощувате. Вместо това, ние решихме да си организираме по-лежерна програма с две нощувки в района на Национален парк Плитвички езера и да се порадваме спокойно на езерата и останалите забележителности наоколо (да, има и такива).

Покрай отвесните скали на Плитвичките езера, Хърватия

Покрай отвесните скали

Къде да отседнем край Плитвичките езера?

Ако и вие сте склонни да прекарате поне една нощ в района на езерата, най-удобният вариант е да останете в някой от хотелите, управлявани от Националния парк Плитвички езера. Това са хотел Грабовац, Езеро, Белвю и Плитвице. Последните три се намират в непосредствена близост до вход 2 на националния парк и са много удобни, можете да изследвате парка по всяко време, без да губите време в придвижване и паркиране. Ние бяхме отседнали в хотел Грабовац, на около 9 км от вход 1 на националния парк. Въпреки известната му отдалеченост, хотелът е прекрасен и пътуването 15 мин с кола до езерата не е някаква особена тежест. Паркирането може да отнеме време, ако сте в натоварен час и сезон. Но за посетителите на хотела веднъж на ден има безплатен автобус до езерата и обратно.

Хотел Грабовац е чудесен хотел с изключително любезен персонал и превъзходен ресторант. Въпреки множеството други заведения в околността, нашият избор и през двата дни бе ресторанта на хотела – от една страна заради вкусната храна на нормални цени, от друга – заради наличната детска площадка, широка тераса и хубава гледка. Всички отседнали в хотелите на националния парк получават безплатно удължаване на еднодневните си билети за парка за срока на престоя си в хотела.

В околността има още може би стотици хотели, къщи за гости и къмпинги. Почти никой от тях не е в непосредствена близост до входа на езерата и винаги се нлага придвижване с автомобил до там и съответното паркиране. Както и купуване на пълен билет за определения брой дни, който искате да останете.

Как да планираме програмата си за езерата?

Посещението на езерата е отлично организирано и в сайта на Национален парк Плитвички езера можете да откриете подробна информация за района и за възможните туристически маршрути. За удобство на посетителите, са създадени няколко различни маршрута с наименования различни букви от азбуката, които отнемат различно време. Така можете да изберете подходящия за вашата програма, в зависимост от това по кое време на деня сте пристигнали, колко време сте готови да ходите и с колко дни разполагате.

Дървените декове по които се обикаля сред Плитвичките езера, Хърватия

Дървените декове, по които се обикаля сред езерата

Важна част от организацията на посещението са наличните в парка влакче и корабче, които превозват туристите. Влакчето пътува между 3 станции – едната се намира близо до вход 1, втората – до вход 2, а третата – в най-горната част на туристическата пътека. Корабчето се движи по две линии – едната свързва двата бряга на езерото Козяк в района на вход 2. Втората преминава през самото езеро, което е доста дълго. Лодките са на 30 минути, влакчето – на 15 в летния сезон, като последните курсове са в 20 ч. Придвижването с корабчето и влакчето е включено в цената на билета за парка.

Корабчето на Плитвичките езера

Корабчето на Плитвичките езера

Паркът най-общо е разделен на Горни и Долни езера, като границата между тях е някъде около вход 2 за националния парк. Горната каскада е съставена от 12 езера и общата денивелация, която трябва да се премине между тях, е 100 метра. Долната каскада е от 4 езера като денивелацията между тях е доста по-скромна и разходката е по-малко изморителна, въпреки че като разстояние не е малка.

Възможни маршрути през Плитвичките езера:

Нашият маршрут бе следният:

Ден 1, 16 ч.

Влизане в парка от вход 2. Прекосяване на езерото Козяк с корабчето. Изкачване покрай Горните езера и връщане с влакчето от спирка 3 до спирка 2. Преходът (маршрут Е) отнема 2-3 часа и като цяло не би бил чак толкова изморителен, ако не носиш през повечето време на ръце 11-килограмово дете. Но Ани бързо се умори, включително и от жегата, и се наложи да я носим. На много места има пейки и беседки за почивка, а и винаги можете да поседнете на мостче с крака над водата (потапянето не е много разрешено).

Маршрут Е покрай Горните езера

Маршрут Е покрай Горните езера

Водопад Veliki Prštavac, Плитвички езера, Хърватия

Водопад Veliki Prštavac

Ден 2, 9 ч.

Влизане от вход 1. Това се оказа най-натовареното време, а опашката за билети на касите бе сигурно от стотици хора. За щастие, ние имахме от предния ден. Но ако нямате билети, може да си изгубите доста часове, ако смятате да си купите по това време. В 9-10 сутринта бе и най-натоварено откъм хора в парка, пътеките често бяха претъпкани и трябваше да се движим в непрекъсната бавна редица, заедно с тълпата.

Летни водопади на Плитвичките езера в Хърватия

Летни водопади

Пътечката покрай Долните езера

Пътечката покрай Долните езера

Което за нас не е чак толкова любимо занимание и бихме го избегнали. Може би по-ранно пристигане ще ви спести част от „емоцията“, тъй като до 9-10 вече ще сте поне до средата на пътеката и ще изпреварите тълпите. Както открихме по-рано, в късния следобед също не е лош вариант. В този ден ние направихме маршрут B – тръгване от вход 1, изкачване на Долните езера, покрай Големия водопад и пристигане до станция 3 на корабчето на езерото Козяк. Оттам взехме лодката до станция 2, от която се прехвърлихме на влакчето от спирка 2 към спирка 1.

Програма B за Плитвичките езера

Програма B за Плитвичките езера

[warning]Важно: Спирка 1 се намира най-близо до вход 1 на езерата, но в никакъв случай не е в непосредствена близост. От нея има поне 20 минути ходене по панорамна пътека над езерата, преди да стигнете до вход/изхода, а оттам до паркинга има сигурно още толкова ходене.[/warning]

След като приключихме сутрешната разходка в ден 2 , вече доста се бяхме изморили и до края на деня не се върнахме до езерата, въпреки че останахме 2 вечери в хотел Грабовац. Затова и ви съветваме да разделите разходката максимално във времето, особено ако сте с малки деца.

Разходката край Плитвичките езера може да е уморителна

Разходката край Плитвичките езера може да е уморителна

Езерото Гавановац, Плитвички езера, Хърватия

Езерото Гавановац

Още маршрути

Друг маршрут, споделен от нашите приятели Друми в думи, е изкачването с влакчето от станция 1 до станция 3 и оттам спускане по цялата дължина на езерата. Това вероятно е по-малко уморителният вариант за Горните езера, където денивелацията е по-голяма.

За по-големите ентусиасти има маршрути, включващи изцяло пешеходно изкачване и връщане през всички езера. Вижте всички маршрути в сайта на националния парк. 

Мостче над едно от Плитвичките езера

Мостче над едно от Плитвичките езера. Ако сте ентусиасти да гребете, можете да си наемете лодка

При посещението на Плитвичките езера е важно да си предвидите колко може да издържите да ходите. Спирките на влакчето и корабчето са едва 3 и не може да разчитате да се качите на някакъв транспорт от всяка точка, в която се уморите. Преходите от спирка до спирка са поне 2-3 часа. Ако нямате сили за толкова, по-добре тръгнете от някъде, разходете се колкото прецените и се върнете, или си предвидете повече време за почивки.

Обитателите на Плитвички езера

Обитателите на Плитвички езера

Къде да хапнем около Плитвичките езера?

В района на вход 1 и вход 2 има няколко ресторанта и заведения за бързо хранене. Около станция 3 на влакчето също забелязахме сергийки с напитки и леки закуски. Но като цяло е добре да си носите нещо за бързо залъгване на глада, както и достатъчно вода. За нас най-доброто място за хапване си остава ресторантът на хотел Грабовац, на около 9 км от езерата.

Каква екипировка ни е нужна за Плитвичките езера?

Екипировката трябва да е съобразена единствено със сезона и с очакваното време за ходене – тоест обуйте си обувки, с които ще се чувствате комфортно в продължение на поне няколко часа ходене в избрания от вас сезон. През лятото можете да ходите и с обикновени градски сандали (без токчета за дамите, разбира се), тъй като пътеката преминава по дървени мостчета и рядко през гората и няма някакви особени препятствия. Туристическите обувки, разбира се, винаги помагат за комфорта ви по време и след прехода.

Не е невъзможно да посетите парка и със съвсем малко дете в бебешка количка с по-проходими колела – срещнахме няколко такива семейства. Но ние лично не бихме пробвали, защото ни се е случвало в един момент да се налага да носим на ръце и детето, и количката. Може би вариант с раница или слинг е по-разумен.

Ани и Андрей на Плитвичките езера

Почивка на едно от мостчетата. Потапянето на краката не е желателно, плуването е абсолютно забранено.

Какво още да видим около Плитвичките езера?

Езерата несъмнено са най-величествената атракция в района. Но около тях има и други любопитни места, където може да се разходите, ако престоят ви е по-дълъг от 1 ден. Популярна туристическа дестинация е етно селцето Растоке. В него можете да се разходите и да видите няколко стари мелници, повечето сега превърнати в хотели и ресторанти.

За нас по-интересно и забавно бе откриването на останките от стария замък край село Дрезник Град, от който сега има най-вече кула. На нея можете да се покатерите безплатно и да се насладите на гледката от горе. Ние винаги обичаме да откриваме такива места, които не са някаква основна забележителност и почти никой не ходи на тях, но пък са чаровни.

Кулата на замъка в Дрезник Град, Хърватия

Кулата на замъка в Дрезник Град

Друга по-известна атракция в района са пещерите Барач, които ни бяха препоръчани от управата на Национален парк Плитвички езера, но не успяхме да посетим. Времето за посещения и цените можете да видите в техния сайт.

Благодарим на управата на Национален парк Плитвички езера за съдействието да организираме това пътуване и да го изживеем по най-добрия начин!


Помолих кума ни, Пламен, да ни даде една или две различни от нашите гледни точки от Плитвичките езера, а той ми даде доста повече. И решихме просто да ги споделим всичките. Много е красиво, когато е зелено и пълноводно. Сега ще сложа една или две снимки в сайта ни.

Водопади на Плитвичките езера
Водопади на Плитвичките езера
Плитвичките Езера
Плитвичките Езера

Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 comments

Elena Ivanova 2017/08/20 - 10:35 PM

Еех, страхотен разказ за Плитвичките езера, Андрей и Мими! Върнахте ме точно година назад към нашето посещение. Струва си човек да се върне там и пак да ги види.

Reply
Maria Andreeva 2017/08/20 - 10:43 PM

Благодаря, Ели! И ние като си гледаме снимките ни се приисква още другия месец пак да сме там, а се върнахме едва преди седмица!

Reply

Copyrighted Image