Енциклопедия на Пловдив от Божидар Тотев

На 13 септември бе официалното представяне на книгата на Божидар Тотев – Енциклопедия на Пловдив. За мое щастие, авторът се бе спрял на снимка, правена от мен, за корица на енциклопедията, и така да се сдобия и аз с колекционерското и много хубаво издание.

Много харесвам книги, пълни с интересна информация и любопитни факти, а Пловдив в един от любимите ми градове, най-вече заради историята, която обвива всяка сграда и място в града. Много обичам да чета за него, а и да се разхождам по улиците на града. Но най-вече всичките любопитни ресторантчета и винарски изби около него.

А Енциклопедия на Пловдив е пълна с по-малко знайни и повече незнайни факти и истории за красивия град. На мен ми бе много любопитно да прочета за легендарната пивница „Тихия кът“, където се появило Татарското кюфте. А рецептата била: омесват се 3 кебапчета в едно, слага се лук, кашкавал, люта чушка и червен пипер и се изпича с мерак. Сервирало се по традиция с чаша мавруд, но всъщност едно кюфте стигало за цяла бутилка мавруд.

Радвам се, че се запознах с Божидар Тотев и чакам с нетърпение втория том на енциклопедията. А вие, ако искате да се сдобиете с книгата, ми пишете e-mail, за да ви свържа с автора. Мисля, че не се предлага в момента в книжарници. Тиражът е твърде малък.

Copyrighted Image